Läkarordinerad vila.

Jag är precis hemkommen från Vårdcentralen med en leverfläck mindre. Läkaren tog bort en som satt på ryggen - den skavde när jag hade vissa BH:ar på mig. Hon sa att jag kunde få ett ärr som också skavde men jag chansade och tog bort den. För att minska risken för ett stort och fult ärr sydde hon bara tre stygn. Hon bad mig därför ta det lugnt i några dagar - ingen träning alltså.

Tur att jag var ute och sprang imorse innan jag var till Vårdcentralen. Jag hade faktiskt själv planerat in vila efter dagens löprunda för att ha så pigga ben som möjligt på tisdag då det är dags för Blodomloppet.

Jag har haft en himla otur inför mina lopp den senaste tiden. Ett par veckor innan Öppet Spår var jag helt slut och innan Premiärmilen var jag sjuk och inför detta lopp har jag varit trött och haft ont i kroppen. Det positiva är att jag blir piggare och piggare men att slå förra årets tid på 44.21 minuter ser jag bara som en bonus om jag gör. Två löprundor de två senaste veckorna - maklig takt - gör mig knappast till någon speedo gonzales.

På lördag är det bröllop och vi ska spendera hela helgen i Finspång - ska bli jättetrevligt och jag behöver inte känna att jag borde träna eftersom både min planering och doktorns råd är att ta det lugnt :)

Ha en trevlig helg!

Fetaostkräm

Jag har verkligen fått upp ögonen för att göra röror med kesella. Denna blev riktigt god till ugnsstekt laxfilé med citronpeppar från KryddJohan.




Fetaostkräm

250 g kesella 1%
75 g fetaost
1-2 msk hackad gräslök
½ dl vatten
salt

Smula fetaosten och blanda med kesella, gräslök och vatten. Smaka av med salt.
Servera fetaostkrämern till lax, kyckling eller kött. Gärna grillat!

Snart så...

Nu ska jag banne mig starta företag - jag har nu en möjlighet som jag vore en idiot om jag tackar nej till. Nästa vecka drar planeringen igång på allvar. Jag ser verkligen fram emot det här!!!

Problemet är nu bara vad vi ska kalla vår verksamhet som ska erbjuda tjänster inom hälsoområdet.

Har du nåt förslag?

Matsedel v. 22

Imorse var jag ute på min första stavpromenad på nästan två veckor. Det spöregnade men det var skönt ändå - jag var så glad över att jag hade orken att gå ut. Hoppas allt är på väg att ordna upp sig nu. När jag gick där i regnet blev jag så oerhört sugen på linsgryta så det blir det i veckan.




Indisk linsgryta - för god att motså!


Måndag:
Böngratäng och vitkålssallad med lime

Tisdag:
Laxfilé med fetaostkräm

Onsdag:
Indisk linsgryta

Torsdag:
Rotsakspytt med kyckling

Helgen:
Vi får se vad som bjuds - vi är i Finspång på bröllop.




Böngratäng.

Apelsin- och mangosorbet

Mmm, vilket mellenmål. Ja, jag åt sorbet till mellanmål men en nyttig sådan men den skulle fungera utmärkt som dessert efter en god middag. Snabbt, fräscht, enkelt men framför allt gott!


Apelsin- och mangosorbet
2 portioner



2 dl färskpressad apelsinjuice
300 g frysta mangotärningar

Mixa apelsinjuice och mangotärningar till ett tjockt mos. Skeda upp i fina glas eller skålar och garnera gärna med ett bär, apelsinklyfta eller citronmeliss. Servera genast.

Kall örtagårdssås

Den här såsen fick toppbetyg när jag serverade den till middagen med klyftpotatis, örtkryddad köttfärsbiff och fetaostgratinerade tomater.


Kall örtagårdssås

250 g kesella 1%
1½ msk hemgjord lättmajonäs
1 msk Örtagårdskrydda, KryddJohan
1 tsk osötad senap
1 tsk pepparmix, KryddJohan
1 tsk havssalt
½ dl vatten

Blanda samman alla ingredienser och tillsätt ev. mer vatten om såsen är för tjock. Låt gärna stå ett par timmar före servering för bästa smak.

Örtkryddad kikärtsbiff

En god biff för de som vill äta vegetariskt, passar med ugnsgratinerade tomater och kall örtagårdsdressing.


Örtkryddad kikärtsbiff
4 portioner

4 dl kikärtor
4 msk vatten
3 vitlöksklyftor
1 msk osötad senap
1 msk örtagårdskrydda, KryddJohan

Mixa kikärtor med vatten, pressade vitlöksklyftor, senap och örtagårdskrydda. Forma till fyra biffar och stek i olja några minuter på varje sida.

Örtkryddad köttfärsbiff

Gör gärna dessa biffar riktigt stora så blir dem saftiga och goda. Hellre en stor än två små är ledordet här. Är det sommar - använd grillen annars fungerar stekpannan utmärkt. Servera dem gärna med fetaostgratinerade tomater, klyftpotatis och kall örtagårdssås.


Örtkryddad köttfärsbiff
4 portioner

500 g köttfärs
1 ägg
2 tsk Örtagårdskrydda, KryddJohan
1 tsk osötad senap
1 tsk havssalt
1 krm svartpeppar

Vispa upp ägget och blanda med senap och kryddor. Blanda ner i köttfärsen och forma till fyra stora biffar. Stek eller grilla på medelvärme tills de känns fasta - ett bra sätt att veta om de är klara istället för att skära sönder dem.

Fetaostgratinerade tomater

Dessa tomater är bland de godaste jag ätit. Det blev ett perfekt tillbehör till klyftpotatis och köttfärsbiff eller kikärtsbiff som jag åt. Gårdagens middag blev riktigt lyckad trots att jag komponerade alla recept under tiden. Den kalla örtagårdssåsen fick toppbetyg! Kan varmt rekommenderas till sommarens grillfester - fettsnål, enkel och proteinrik eftersom den är gjord på kesella 1%.


Feta ostgratinerade tomater
4-6 portioner



6 tomater
75 g fetaost
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad gräslök

Värm ugnen till 225º C. Halvera tomaterna så att en del är toppen på tomaten och en är botten. Lägg de i en ugnssäker form med snittytan uppåt. Smula fetaosten och blanda med pressad vitlök och gräslök. Fördela osten på tomaterna. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 minuter tills osten fått färg.



Tomaterna innan gratineringen.

Tomat- och solroslimpa

Idag skulle jag ha en dag där jag tog det lugnt och slappnade av för att förhoppningsvis må bättre och vara piggare i slutet av veckan. Bakning innebär avslappning för mig och jag ville göra något nytt idag så jag funderade ut ett recept på ett bröd med soltorkade tomater och solrosfrön. Och det lyckades!!! Dessutom bakade jag Anders surdegskakor eftersom dessa tagit slut i frysen.


Tomat- och solroslimpa
2 limpor

Jag använde både vete- och rågsurdeg eftersom jag inte hade tillräckligt av en sort men jag skulle tro att det går lika bra att baka med bara en sorts surdeg. Det viktiga är dock att den ska vara livlig eftersom brödet bakas helt utan jäst.



300 g vetesurdeg
300 g rågsurdeg
400 g ljummet vatten
700 g fint fullkornsvetemjöl
200 g soltorkade tomater i olja
100 g solrosfrön
20 g salt

Blanda surdegarna med vattnet och mjölet och kör 5 minuter i en degblandare på låg hastighet. Öka sedan hastigheten i 3 minuter. Strimla under tiden de soltorkade tomaterna. Tillsätt tomater, solrosfrön och salt och kör ytterliggare 3 minuter.
Låt degen jäsa till ungefär dubbel storlek i en plastbunke med lock, cirka 4 timmar.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i två delar. Klä två 1-liters limpformar med bakplåtspapper och strö lite mjöl på papperet. Fördela degen i formarna och strö över lite mjöl. Låt jäsa ca 1½ timme. Bröden ska ha lyft några centimeter.
Värm ugnen till 275º C i god tid. Sätt in formarna i mitten av ugnen, spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250º C. Öppna luckan efter 15 minuter, vädra och spruta in lite mer vatten innan värmen sänks till 200º C. Efter ytterliggare 20 minuter, alltså totalt 35 minuter borde bröden vara klara. För att vara säker - stick in en stektermometer som ska visa 98º C.
Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler en stund innan du skär en skiva bröd som du bäst njuter med en god ost.

Osötat, ekologiskt och närproducerat äppelmos

Idag har jag gjort mitt alldeles egna ekologiska äppelmos av äpplen som jag fick av min kära mormor igår. Hon undrade varför hon fryst in så mycket äppelbitar från sina äppelträd. Då kom jag som en räddande ängel och tog några påsar - vi blev glada båda två. Mormor över mer plats i frysen och jag för att jag skulle göra billigt ekologiskt osötat äppelmos - närproducerat dessutom! Jag kan knappt vänta tills vi ska äta pannkakor - fatta vad gott det blir med hemgjort äppelmos och lite kanel. Dessutom är jag övertygad om att moset kommer att passa till den kalla hälsogröten varma sommarmornar.

Jag gjorde mest mos av bara äpplen men med lite äpplen blandade jag i lingon - det blev riktigt gott. Syftet var att få lite sötma till de annars lite sura och beska lingonen och det lyckades.


Äppelmos

500 g äppelbitar utan skal
2 dl vatten

Koka upp äppelbitar och vatten under omrörning. Låt puttra ca 30 minuter till äppelbitarna blivit mos. Rör om då och då. Fördela en del av moset i en liten glasburk som du förvarar i kylskåpet. Resten fördelas i små plastburkar som förvaras i frysen. Eftersom moset är fritt från både konserveringsmedel och socker klarar moset endast kortare förvaring i kylskåpet. Ta fram en en burk från frysen när moset i kylen börjar ta slut.



Äppelmos med lingon
1 liten burk

150 g äppelbitar utan skal
150 g lingon
1 dl vatten

Blanda äpple, lingon och vatten i en liten kastrull. Koka upp under omrörning och låt puttra ca 30 minuter till äppelbitarna blivit mos. Rör om med jämna mellanrum. Fördela moset i en liten burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Eftersom lingon innehåller konserveringsmedlet bensoesyra klarar detta mos sig längre i kylskåpet än moset gjort på bara äpplen.

Tomat- och avokadosalsa

Idag var det ugnsrostade rotsaker som stod på matsedeln och till dessa serverade jag en tomat- och avokadosalsa. Mycket god men väldigt enkel!



Tomat- och avokadosalsa
2-3 portioner



2-3 tomater
1 avokado
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
½ msk rödvinsvinäger
½ msk olivolja
svartpeppar

Tärna tomater och avokado. Finhacka rödlök och vitlök. Lägg grönsakerna i en skål. Häll i olja och vinäger, rör om och smaka av med peppar. Låt gärna stå ett par timmar innan servering för att utveckla bästa smak.
Servera den gärna till grillat, till tacos eller på en god smörgås, t.ex. ciabattaAnders surdegskakor eller Mogens rågbröd.

Orkar ingenting!

Jag är helt slut i hela kroppen - känns som konstant träningsvärk och jag är tröttare än jag var när jag åkt Öppet spår. Huvudet värker lite hela tiden och ögonlocken är tunga som bly. Jag har börjat äta b-vitaminer i hopp om att det är den enkla lösningen på problemet. Jag håller dock i min detoxkur och hoppas att den också kan hjälpa lite men vi får se i slutet av veckan. Recepten får ni när jag piggnat till... Nu väntar soffan för mig - sen sängen!

Efter förfrågan - här är bilder på min nya frisyr!

         

Luggen är mycket ljusare än resten av håret för att ska en riktig kontrast - jag gillar det :)

Matsedel v. 21

Jag har varit så konstig i magen den senaste veckan och dessutom haft ont i kroppen på ett konstigt sätt. Därför kommer jag den kommande veckan att rensa och vitaminboosta kroppen. Det blir alltså en form av detox denna vecka med massor av frukt och grönt. Jag kommer att utesluta salt, socker, komjölksprodukter, proteinrika livsmedel, mjöl och gryn.

De dagar det endast står en äter jag resterna från middagen kvällen innan till lunch. Till frukost och mellanmål kommer jag äta äta mycket frukt i olika former. Varm fruktsallad med rostad kokos eller kanelgratinerade äppelklyftor är goda varianter på fruktsallad. Smoothies kommer ofta att dyka upp under veckan. Under en sån här KUR, som jag vill betona bara är just en KUR under en KORT period - max 2 veckor - , är det viktigt att dricka mycket. Grönt och rött te är perfekta drycker - både varma och kalla. Mixa en fruktdrink av dina favoritfrukter och avsvalnat grönt te - vilken hälsodryck. Fylld med vitaminer och antioxidanter.



Måndag:

Lunch: Grön ärtsoppa
Middag: Varm sallad med rostad vitlök

Tisdag:
Kålrotsrösti med osötad lingonäppelmos

Onsdag:
Tomatsås med färsk ingefära, kanel och morotspasta

Torsdag:
Lunch: Grönkålssallad med äpple och vita bönor
Middag: Ugnsrostade rotsaker med tomat- & avokadosalsa

Fredag:
Feta- & vitlöksgratinerade tomater och kålrotsmos

Kall hälsogröt

Jag blev inspirerad av Hedvigs näringsgröt när jag tog vad jag hade i skåpet och rörde ihop denna gröt. Mamma åt kall gröt förut som stod och drog över natten men den innehöll yoghurt tror jag - för annars antar jag att jag skulle ha provat den... Det blev iaf en god gröt som kommer att passa utmärkt varma sommardagar. För det är en sak som jag tycker är jobbigt med sommaren - gröt smakar inge bra i värmen. Gör gärna en större sats av gröten på en gång så har du färdigt för ett par dagar framöver.





Kall hälsogröt
1 portion

½ dl rågflingor
½ dl havregryn
1½ msk vetekross
1 msk havrekli
1 msk hirsflingor
1 msk solrosfrön
½ msk hela linfrön
3 valnötter
1 msk gojibär
1½ dl hett vatten

Grovhacka valnötterna och blanda alla torra ingredienser i en. Häll över hett vatten och täck med lock. Låt svalna något och ställ sedan in gröten i kylskåpet över natten.
Servera gröten med färsk frukt eller bär och (växt)mjölk, fil eller yoghurt. Krydda gärna med kanel :)

Garlic and pepper

Igår var det ju som veckomatsedeln avslöjade taco-time. Vi provade den nyinköpta tacokryddan från KryddJohan och den var utmärkt. Kommer absolut att förtsätta använda den. Krydda med valfri mängd till önskad smak och tillsätt lite vatten och tacofärsen är redo att ätas.

Istället för att äta naturell gräddfil, creme fraiche eller nå annat liknande till så gjorde jag en smakrik dipp. Dippen var god till tacofärs men jag kan tänka mig att det är god även som dipp till grönsaker eller som kall sås till t.ex. grillat och klyftpotatis.





Garlic and pepper

250 g kesella 1%
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk KryddJohan pepparmix 
½-1 dl vatten
ev. lite havssalt

Blanda kesellan med pressade vitlöksklyftor och pepparmix. Rör i vatten till önskad konsistens. Tillsätt lite salt om röran ska användas som dipp till osaltade snacks eller som kall sås. Låt stå en stund för bästa smak.

Allergi?

Jag har kännt mig otroligt hängig de senaste dagarna och samtidigt varit väldigt uppbokad - kanske inte varit det bästa men så är fallet. Vaknade i onsdags och ville inte gå upp ur sängen - huvudet känndes som om det var fyllt med bly och det värkte i kroppen. Trött var jag också! Har varken blivit bättre eller sämre sen dess utan gått omkring och kännt mig hängig med diffusa symptom. Det konstigaste var dock igår när dataskärmen helt plötsligt började skifta i rosa - mina hjärna spelade mig ett spratt eller vad hände?




Eftersom det fortfarande är likadant börjar jag nu på allvar fundera om jag också blivit allergisk mot våren... JAG VILL INTE!!! Ögonen känns lite svullna så ikväll ska jag börja äta allergitabletter och hålla tummarna för att jag blir piggare. Jag ska ju för sjutton springa Blodomloppet snart och jag har ju tiden från förra året att slå.





Jag springer även i år för Friskis&Svettis i mina röda kläder. Kommer du dit för att heja så håll utkik efter en rödklädd Sofia. Heja ordentligt så jag får hjälp att förbättra min tid!

Igår var jag i Falun hos Lina för att fixa till min frisyr. Jag blev nöjd och hon fick till det precis som hon tänkt det med färgerna. Lyckat är vad jag kallar det! Vi färgade mina ögonbryn också så nu är jag redo att gå på bröllop om två veckor.

Hälsoskolan.

Idag har jag varit på utbildning hos ABF som blivande ledare i en cirkel om hälsa som kallas Hälsoskolan. Det var en rolig dag trots att jag visste det mesta. Fokus låg på mat och det passade ju mig utmärkt. Vi pratade mycket om KRAV, Rättvisemärkt och onödiga tillsatser. Jag fick veta hur jag kan göra eget Bregott :) Ska testa när vårt Bregott börjar ta slut och då återkommer jag med ett utlåtande.

Cirkeln kan handla om allt som har med hälsa att göra; mental träning, stress, fysisk aktivitet, kost, viktminskning... Ja, i stort sett vad som helst. Cirkeln anpassas efter varje grupps önskemål och ingen cirkel blir den andra lik.

Är det någon som vill gå en hälsocirkel med mig? Jag behöver nämligen deltagare!

Sesampanerad linsbiff och tomatris

Det här är en vegetarisk rätt med mycket smak. Här blandas ingefära med vitlök, kanel och chilipulver. Njut linsbiffarna och tomatriset tillsammans med en härlig sallad. Gärna vitkålssallad med pressad lime och hackad persilja.


Sesampanerade linsbiffar och tomatris
6 portioner



Sesampanerade linsbiffar
4 dl röda linser

1 msk buljong utan jäst och socker

8 dl vatten

½ purjolök

2 tsk finhackad färsk ingefära

3 pressade vitlöksklyftor

2 tsk kanel

1 tsk chilipulver

2 krm salt

2 ägg

rostade sesamfrön till panering


Koka linserna med buljongen tills de är mjuka, ca 10 minuter. Låt kallna.

Finhacka purjolök och skalad ingefära. Blanda ner i linserna tillsammans med pressade vitlöksklyftor och kryddor. Vispa upp ägget och blanda ner i linsröran. Forma till biffar och vänd dem i sesamfrön. Stek i lite olja på medelvärme tills de är genomstekta, ca 2 minuter på varje sida.



Tomatris
2 gula lökar
2 tsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk gurkmeja
2 tsk chilipulver
1½ tsk salt
3 dl ris
400 g krossade tomater
3½ dl vatten

Skala och skiva den gula löken. Finhacka vitlök och ingefära. Fräs löken mjuk i lite olja i en kastrull eller gryta - gärna av gjutjärn. Blanda i vitlök, ingefära och kryddor. Häll i tomaterna och låt puttra under omrörning några minuter. Rör ner riset i grytan och tillsätt vattnet. Låt riset puttra på svag värme under lock ca 20 minuter.

Tropisk blandning

Köpte för någon vecka sen en påse med torkade frukter på Borlänge marknad. Den bestod av 8 olika osötade (såklart) frukter i bitar. Idag använde jag påsen till en blandning med nötter och frön. Jag älskar rostade pumpafrön - de smakar helt annorlunda när de är rostade.





Tropisk blandning

75 g cashewnötter
75 g pumpafrön
50 g torkad kokos i bitar
100 g torkade tropiska frukter

Torrosta cashewnötter, pumpafrön och kokos i en het stekpanna tills de fått lite färg. Låt kallna och blanda sedan med frukten.
Njut som snacks, mellanmål eller toppa frukostfilen med blandningen.

Matsedel v. 20

Nu gick det otroligt segt att planera maten för veckan. Tror jag har funderat sen igår kväll och fick inte ihop det förrän nu.


Måndag: Kycklinggryta med purjolök och dragon

Tisdag: Sesampanerade linsbiffar med tomatris

Onsdag:
Phad thai med sojafärs och broccoli

Torsdag: Laxfilé med citronpeppar från
KryddJohan

Fredag: Tacos




Kycklinggryta med purjolök och dragon

Hedemora marknad

Det här med marknader har blivit lite av en favoritsysselsättning för det finns så mycket ätbart att köpa - sånt som jag gillar. Det är närproducerat och det är bra mängdrabatter. Jag kan gå och läsa innehållsdeklarationer i lugn och ro samt fråga försäljarna. Idag var jag till Hedemora på marknad och det blev ganska dyrt.

Påsarna fylldes med;
• torkad osötad papaya och melon
• 2 st Västan hårdost 10% lagrad i 4 år
• 4 påsar löste
• 2 hästkorvar utan antioxidationsmedel och konserveringsmedel
• 5 st kryddburkar

Jag är så glad för att naturgodisförsäljarna säljer mer och mer torkad frukt utan tillsatt socker. Det passar en hälsopedagog som jag. Idag hittade jag osötad melon och papaya - jag blev överlycklig. Älskar nämligen torkad melon men har innan bara hittat med socker på. Visst, de innehåller E220 men det förhindrar mögel och jag har ingen lust att äta möglig frukt. E220 är en tillsats som jag tycker är okej att äta.

Mina tesorter var blandat rött och grönt med torkade blad, blommor, bär, kryddor och örter - inga aromer här inte.

Kryddorna är nog nästan det jag är mest nöjd med. De kommer från KryddJohan som säljer kryddor på marknader och via internet. På hemsidan finns marknadsprogram för hela året.




 Företaget jobbar just nu på att ta fram så många kryddor som möjligt utan tillsatser. Det finns en hel del med smakförsärkare och annat konstigt men många som är helt fria från dessa också. Jag har sedan länge slutat använda citronpeppar eftersom det består av peppar blandat med E-ämnen. Hos KryddJohan hittade jag citronpeppar utan konstigheter och självklart köpte jag en sån burk. Jag inhandlade även tillsatsfri tacokrydda, pepparmix och örtagårdsblandning.

Kycklingstroganoff

Korv Stroganoff har alltid varit en favorit under min uppväxt och på senare tid har jag börjat sakna rätten men att äta korv har aldrig lockat. Därför gjorde jag mig ett försök att göra rätten fast med kyckling istället för korv. Det blev riktigt gott - utan vare sig korv eller creme fraiche. Här är mitt recept - tyvärr blev det ingen bild för jag var sååå hungrig!

Kycklingstroganoff
4 portioner

500 g kycklingfilé
2 gula lökar
3 msk tomatpuré
1 msk ljust och fint fullkornsvetemjöl
5 dl havredryck
salt
svartpeppar

Skär kycklingfilén i tunna strimlor. Skala och hacka löken. Bryn kycklingfilén i lite olja. Tillsätt löken och stek tills den blivit mjuk. Blanda i mjöl och tomatpuré. Häll i havredrycken och låt koka upp under omrörning. Låt puttra under lock några minuter.
Servera med ris och grönsaker.

Trasiga skor och balkongörter

Jag och sambon var på shoppingrunda igår. Syftet med den var främst att hitta skjorta och slips inför kommande bröllop och även en födelsedagspresent. Vi hittade båda delarna plus en massa annat, ooops! Tro det eller ej men jag hittade ett par nya skor även denna vecka.


           


Dessa cerisa skor hittade jag denna vecka men lyckades hålla mannen ovetande till igår. Försökte övertyga honom på igår att jag BEHÖVDE dessa vita sneakers för jag hade ju inga. Jag sa att jag har ju inga sneakers men han undrade då vad alla mina skor som jag redan har kallas. Han gick med på köpet när jag lovade att slänga mina älskade turkosa Puma-skor som är väl använda och bakkappan håller på att lossna.




Jag kan väl hålla med om att det var dags att slänga dessa väl ingågna älsklingsskor. Fick ju två nya genom att slänga ett par :) När jag gick ut på balkongen för att säga hejdå till mina skor såg jag att mina örter och ruccola börjat växa rejält.




Så här mycket har ruccolan växt på bara en vecka från små små frön. Jag längtar tills jag kan ha min egen ruccola i salladen!




Här har vi zinkbaljan med basilika, gräslök och oregano. Oreganon (till höger) var bara små gröna prickar för en vecka sen och gräslöken var nog bara hälften så hög. När basilikan växt till sig och det finns goda svenska tomater ska jag göra en den HÄR goda tomatpajen.

Ciabatta.

Typ världens godaste bröd. Jag är riktigt stolt över mig själv att jag lyckats med det här. Dessa små ciabatta blev riktigt sega och smakrika med härlig skorpa. Det spred sig en härlig doft i hela lägenheten när jag gräddade dem.


Ciabatta med vetesurdeg
16 små bitar



Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
100 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Rör ihop i en bunke. Jag rörde först med en träslev och knådade sedan lite för hand tills det blev en slät boll. Sätt på plast och låt stå i rumstemperatur i sådär 20 timmar.


Dag 2, kväll
Surdegen från gårdagen
550 g ljummet vatten
750 g vetemjöl special
25 g salt


Kör allt utom salt i degblandare på låg hastighet i cirka 2 minuter. Låt vila 30 minuter. Häll i saltet och kör på lite högre hastighet i 3 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda (eller häll på lite olja och låt den ligga i bunken). Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär en timme. Under den tiden viker du degen tre gånger; först uppifrån och nerifrån, sedan från sidorna. Det är inte så noga hur det går till, men du ska känna att du liksom spänner degen. Ställ in i kylskåpet efter 1 timme.


Dag 3, morgon
Nu bör degen ha jäst ordentligt. Min deg var vid det här laget dubbelt så stor som innan vilan.
Stjälp försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Dra ut varje bit till en rektangel, ungefär 20 x 30 cm. Strö på lite mjöl och dela sedan i åtta bitar. Lyft över degbitarna på ett bakplåtspapper som du lagt på en bricka eller en skärbräda.

Lägg på en handduk och låt jäsa cirka 40 minuter. (Efter ca 20 minuter kan man sätta in den ena laddningen i kylen och låta dem stå där tills de första är gräddade.) Under tiden, sätt ugnen på 275° C med en plåt på nedersta hyllan och en i mitten.

Och så skjuts in i ugnen! Låt papperet med bröden glida över på den heta plåten. Peta in några isbitar på den nedre plåten så blir det fin ånga. Grädda tills bröden fått fin färg, ca 13 minuter.


Äpple- och valnötsbröd

Detta goda bröd har jag fått från Pain de Martin. Har ändrat på mängden valnötter och jag gjorde två stora bröd istället för fyra små.


Äpple- och valnötsbröd

2 stora bröd



Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
150 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
300 g ljummet vatten


Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22-24 grader.


Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
400 g äppeljuice
750 g vetemjöl special
20 g salt
300 g äpple (skalat, urkärnat och skivat)
150 g valnötter


Blanda allt utom salt, valnötter och äpple i 8 minuter i degblandare (5 minuter långsamt och 3 minuter lite snabbare). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Häll sedan i äpple och valnötter och blanda 3 minuter på låg hastighet. Äppelbitarna kommer nu att gå sönder, men det är helt i sin ordning. Täck bunken med plast och låt den jäsa tills den på ett ungeför dubblats till storleken. 3-4 timmar lär det ta.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Rundriv degbitarna till släta bollar och lägg dem att jäsa i jäskorgar (har man inga jäskorgar kan man lägga dem på en mjölad handduk i ett durkslag). Låt jäsa 1-1/2 timme. De ska ha vuxit några centimeter, och om man trycker på dem med ett finger så ska de inte fjädra tillbaka på en gång.

Sätt ugnen på 275º C i god tid. En baksten eller en vanlig plåt ställer du i mitten av ugnen, och en oöm plåt på nedersta våningen.

Vänd upp bröden på en bakspade (eller en skärbräda eller bricka) och så skjuts in i ugnen! Hiva in några isbitar på den nedre plåten så blir det bra ånga som bröden vill ha. Sänk genast temperaturen till 250º C. Efter 15 minuter kan man öppna luckan och vädra lite och sedan sänka till 200 grader. 15 minuter senare, alltså efter totalt 30 minuter bör de vara klara. Vill man vara på säkra sidan sticker man in en stektermometer som pekar på 98 grader när de är klara.
Låt svalna en stund på galler innan du smakar detta fantastiskt goda bröd.


Sockersug.

Sitter här rätt nöjd och belåten med en tekopp och en stor kanna rött te. Jag har varit på ett stationsträningspass i Skönvikshallen - som var sådär. Går inte ens att jämföra med Friskis. Blir nog inte alls samma träningsvärk som jag hade efter tisdagens CirkelFys på Friskis. Dagens pass var ungefär som cirkelträning på skolgymnastiken. Vilotiden emellan stationerna var på tok för lång - 1 minuts arbete och 1½ minuts vila. Jag och Malin körde tvärtom. Sprang dit och hem, tur var väl det för annars hade det kännts meningslöst. Åt kycklingstroganoff och rött råris när jag kom hem - fantastiskt gott!

Har precis coachat syrran i hälsosam mat. Jag är så stolt över henne för det verkar verkligen som om hon tagit tag i sitt enorma sockersug denna gång och är målmedveten. Hon vill gå ner i vikt och jag tror verkligen att hon kommer att lyckas. Till alla er som har problem med sötsuget finns det bara en utväg - att UNDVIKA socker. Undvik alla produkter med tillsatt socker en tid och se till att äta regelbundet. Det gör att blodsockret hålls på en jämn nivå och suget kommer sakta att minska. Det tar ett tag för kroppen att vänja sig av med sockret och suget måste motstås. Tillslut försvinner det där begäret och du kan kontrollera ditt sug.

Hör gärna av er om ni har frågor om mat, vikt, träning eller hälsa i allmänhet.

Matsedel v. 19

Denna vecka består mest av gamla favoriter - behöver jag säga att jag älskar min böngratäng. Ja, den är tillbaka denna vecka igen. Den är bara sååå god!


Måndag: Böngryta med chiliaioli och äpple- och valnötsbröd

Tisdag: Laxfilé med vitlöksfräst spenat och kokt potatis

Onsdag: Böngratäng och vitkålssallad med lime

Torsdag: Kycklingstroganoff och ris

Fredag: Ugnsrostade rotsaker, stekt halloumi och bönsallad



Helgen.

Denna helg har haft många ljusa stunder men jag gick även djupt ner i dalen några gånger också.

I lördags hade jag en underbar eftermiddag med Madde. Jag kom på att det var ett år sen vi kom hem från vår Asien-resa så vi mindes den tiden genom att äta lunch på thai. Jag åt stekt ris, mums! Madde åt kyckling med cashewnötter, vilken överaskning - NOT!




Detta är en försenad födelsedagspresent från Madde. Riktiga vänner vet vad som uppskattas. Det är teblommor i olika sorter och chokladtäckta mandlar pudrade med kanel. Kan det bli bättre?


Lördagskvällen tillbringade jag hemma med alla mina surdegar :) Jag bakade äppel- och valnötsbröd samt förberedde degen för mina ciabatta.


      


Söndagen började med en härlig morgonpromenad med stavar medan mina ciabatta jäste. Jag kom hem och skickade in dem i ugnen - en ljuvlig doft spred sig i lägenheten. Smakade både äppelbrödet och ciabattan under dagen - riktigt goda båda två men på olika satt. Ciabattan var riktigt smakrik och härligt seg medan äppelbrödet var mer syrligt med mjukt inkråm.

På förmiddagen fixade jag till balkongen lite. Jag planterade krasse- och spenatfrön i en blomlåda och satte plantor av gräslök, oregano och basilika i vår stora zinkbalja. Planterade även två penséer i en ampel. Sambon sa direkt att han tyckte jag gjort jättefint. Nu har vi snart en alldeles egen örtträgård på balkongen. Ska så några dillfrön nån dag också.




Söndagseftermiddagen skulle ägnas åt kakbuffé med vännerna. Vi hade bestämt oss för att ordna en egen kakbuffé där alla bakade nåt och tog med sig. Jag hade bakat dessa söta cupcakes som jag skulle bjuda på - MEN!!! Det gick lite fort när jag skulle ta bilen in till Borlänge för att hinna säga hejdå till Madde så jag GLÖMMER mina bakverk... Madde hade bakat kakor som jag fick ta med - dom var jättegoda. Chokladkolakakor :) Alla andra hade dock kommit ihåg sina bakverk så det blev verkligen en kakbuffé - sju olika sorter.

Jag åkte direkt från kakbuffén till Friskis för att jympa på Stefans medelpass. Det var längesen jag hade så mycket energi - både när jag kom och gick. Passet var som vanligt grymt kul och jag svettades som aldrig för. Efteråt var jag fylld av endorfiner och min sockerchock var som bortblåst.

Nostalgi i nyttigare version.

Frukosten idag bestod av te och smörgås - en av de vanligaste frukostarna/mellanmålen när jag gick på mellanstadiet. Rostat bröd och te, samma sak då som nu men ändå helt olika. Smaken var nästan densamma och fick mig att tänka på vilken hälsovinst jag gjort genom att andra lite.

- Svart te med mjölk och socker. Rostad Rasker med Fjällbrynt Messmör Orginal eller smör ost 28% fett och apelsinmarmelad.

Nu - Grönt sencha te med vildkörsbär. Rostat Old-School Rågbröd med Fjällbrynt Messmör Natur eller Bregott Mellan, lagrad ost 10% fett och linsgroddar.


'

Hälsovinst - Betydligt mer fibrer i dagens frukost och bättre mättnad tack vare hög andel fullkorn. Sockerinnehållet har minskat rejält eftersom jag då drack sötat te och åt sötat messmör men idag äter och dricker osötat. Även brödet jag åt då innehåller tillsatt socker till skillnad från mitt långtidsjästa surdegsbröd. Surdegen ökar även  mitt upptag av vitaminer och mineraler. Groddarna ger mig viktiga vitaminer och minerealer som är omjöliga att hitta i industritillverkad apelsinmarmelad. Mitt gröna te innehåller massor med antioxidanter och är fritt från konstgjord smaksättning till skillnad från det svarta frukte jag drack förr. Genom att byta ut osten har jag minskat ner rejält på det mättade fettet och jag får istället i mig mer fullvärdigt protein.

En sak är säker - det var knappast bättre förr :)

Balkongen invigd.

Igår invigde jag balkongen. Möblerna har stått nere i källaren och det har liksom inte blivit av att vi tagit upp dem. Men igår när jag varit ute och sprungit tog jag tag i saken. Jag var redan sjukt svettig och skitig så det passade ju bra. Gjorde min premiärtur i skogen igår, 5km-spåret. Det är verkligen nå annat att springa i skogen - trodde jag skulle stuka fötterna ett flertal gånger men det gick bra. Efter två dagars total vila trodde jag att mina ben skulle vara pigga men tji fick ja'. Det gick tungt som aldrig förr och när det var ca 1 km kvar snubblar jag på en sten och glider frammåt på mage. Som tur var gick allt bra - ett fjuttigt skrapsår på armbågen bara.




När jag duschat och lagat mat var det härligt att sjunka ner i stolen på balkongen. Maten jag lagat var utsökt - Kycklinggryta med torkade aprikoser. På våren är vår balkong perfekt för vi har sol ända från förmiddagen tills solen går ner. Men på sommaren blir det ofta lite väl varmt när solen ligger på hela tiden.




Jag sådde ruccolafrön igår - som jag fick av svärmor. Så mycket ruccola som jag äter borde jag odla året om. På förpackningen stod att det går att odla i nästan vilken jord som helst - även inomhus större delen av året. Efter 3-5 veckor ska det gå att skörda så vi får se hur det blir.

Nu ska jag nog åka till stan för att köpa balkonglådor, måste göra det lite mer mysigt!

Anders surdegskakor

Dessa surdegsbröd bakade jag för att min sambo bad om något gott bröd som pålägget fick plats på. Han blev nöjd med både smaken och storleken. Lyckat bak med andra ord!


Anders surdegskakor
Ca 30 stycken



600 g rågsurdeg
6 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk salt
5 dl grovt rågmjöl
11-12 dl fint fullkornsvetemjöl

Blanda surdeg, honung, vatten och salt i en degblandare. Tillsätt rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt och tillsätt efter hand resten av vetemjölet. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa till knappt dubbel storlek, ca 2 timmar. Arbeta ihop degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
Dela degen i cirka 30st jämnstora bitar. Tryck ut varje degbit till en rund kaka, ca 10cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar, smorda eller täckta med bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt jäsa 30-60 minuter.
Värm ugnen till 200º C och grädda kakorna i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. Skär itu kakorna och lägg ihop dem igen. Förvara i plastpåse. Går utmärkt att frysa.


Dessa bröd passar utmärkt som utflyktsmat eller frukostsmörgås på jobbet eftersom det får plats en massa gott emellan bröden.

Kycklinggryta med torkade aprikoser

Åh, den här grytan vill jag äta igen!!! Jag älskar aprikoser men har aldrig tidigare haft dem i mat - bara i gröt och bröd. Tillsammans med ris blev grytan superb. Den var långt ifrån det vackraste jag sett men den smakade bra.


Kycklinggryta med torkade aprikoser
4 portioner



250 g torkade osvavlade aprikoser
5 dl vatten
600 g kycklingfilé
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk olja
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
½ dl äppeljuice, koncentrerad
2 msk vetemjöl
salt
peppar

Blötlägg aprikoserna i vattnet 2-3 timmar. Skär kycklingfiléerna i 2 cm tjocka skivor och platta till dem med handen. Strö över salt, peppar och riven ingefära. Finhacka vitlöken och skiva purjolöken. Häll av vattnet från aprikoserna och spara det till grytan. Grovhacka aprikoserna. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och bryn köttet ca 1 minut på varje sida. Lägg över i en gryta. Skölj ur stekpannan med lite av vattnet och häll skyn i grytan tillsammans med resten av vattnet. Fräsvitlök och purjolök i resten av oljan. Lägg över i grytan och tillsätt rosmarin, äppeljuice och aprikoser. Låt grytan sjuda under lock ca 5 minuter. Blanda ut vetemjölet i lite vatten och tillsätt i grytan under omrörning. Låt grytan koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med ris och grönsaker.

RSS 2.0