Ingen har väl missat...

...att jag nu mer bloggar på dt.se i huvudsak. Lägger ut lite recept då och då även på denna blogg men jag rekommenderar er att kolla in min nya blogg HÄR!

Där finns alla recept och även annat roligt läsvärt om hälsa.



Välkomna till dt.se!


Fias favvofyllning

Förra helgen bjöd jag på fylld kycklingfilé när mormor fyllde 70 år och i fredags blev det ugnsbakad lax med samma fyllning på svärmors 60-års dag. Alla som har smakat fyllningen nästan ljublar för att den är så god. Speciellt min sambo som säger att det nog är mitt bästa påhitt någonsin. Hur som helst vill jag verkligen dela med mig av fyllningen så att fler kan få njuta av en fantastisk god måltid. Fyllningen är inget krångligt utan helt enkelt bar smaksatt färskost.

Fyll fläskfilé, kycklingfilé, lax och kanske till och med köttfärsbiffar. Blandningen kan även bres på en smörgås eller ett kex.



Fylld kycklingfilé.


Smaksatt fä
rskost

200 g naturell färskost
4 soltorkade tomater i olja
2-3 vitlöksklyftor
10 färska basilikablad
nymalen svartpeppar

Låt tomaterna rinna av och finhacka dem. Skala och pressa vitlöken samt hacka basilikan.
Blanda färskosten med tomater, vitlök, basilika och svartpeppar.

Blandningen klarar sig i kylskåp några dagar.


Kryddig fisk

Jag håller på att utöka min receptsamling med fiskrecept. Idag var det sej som stod på menyn och trots att jag hade ont om tid experimenterade jag lite. Så här i efterhand var det ganska dumt med tanke på att det tog en timme att få mat på bordet men samtidigt bra eftersom resultatet blev lyckat. En fisk med mycket smak blev det och jag kommer definitvt att göra det igen. Är kryddorna redan blandade så kräver rätten minimalt med tid, endast några minuter och sedan resten i ugnen.



Kryddig fisk
4 portioner

800 g sej eller annan vit fisk
1 tsk havssalt
1½ tsk chilipulver
½ tsk spiskummin
½ tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
1 nypa vitpeppar

Sätt ugnen på 175° C. Blanda alla kryddorna i en skål. Dela fisken i 8 bitar och krydda bitarna runt om. Lägg fisken i en ugnsform och tillaga i ugnen 15-20 min tills fisken är genomstekt.

Servera fisken till valfritt tillbehör och mycket grönsaker.

Är det någon som vill dela med sig av sina fiskrecept så tar jag mer än tacksamt emot dem!


Kålpudding

Mmmmmm, jag har så länge längtat efter att göra kålpudding men det har bara inte blivit av. När det gäller kålpudding är jag dock lite kräsen så jag gör den helst själv. Avskyr när det är en massa sirap i och maten är söt, köttfärs ska INTE smaka sött enligt min mening.

Min kålpudding innehåller vitlök tillskillnad från de flesta andra recept och även massor med vanlig gul lök. Lök är jättenyttigt och jag och sambon verkligen älskar all sorts lök. Vitkål är också en riktig favorit, då den både är god och supernyttig. Kålen innehåller massa nyttiga fibrer och kan även minska risken för cancer.



Kålpudding

4 portioner


800 g vitkål
2 stora lökar
½ msk olja
½ tsk soja
1 msk honung
3 dl vatten
500 g nötfärs, max 10%
2 ägg
3 vitlöksklyftor
salt, peppar

Värm ugnen till 225° C.
Skala och skiva löken. Grovhacka vitkålen. Fräs löken i oljan i en gryta. Tillsätt vitkålen och rör ner soja, honung samt salt och peppar. Häll i vattnet och låt puttra under lock tills kålen är mjuk, ca 10 min.
Skala och finhacka vitlöken. Blanda ihop färsen med vitlök, ägg, salt och peppar. Rör ihop färsblandningen med vitkål och lök. Tillsätt även skyn från grytan och fördela blandningen i en ugnsfast form.
Tillaga kålpuddingen i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Servera kålpudding med en elller två medelstora potatisar och lite lättsockrad lingonsylt.


Mysig helgfrukost

Dessa plättar är glutenfria för min mages skull och innehåller betydligt mer protein och mindre kolhydrater än ”vanliga” plättar.



Ricottaplättar
ca 20 stycken

½ dl havregryn
½ dl mjölk
125 g kesella 1%
125 g ricottaost
3 ägg
1 krm vaniljpulver
kokosfett till stekning

Finfördela havregrynen i en mortel och blanda med mjölken.
Dela äggen i vitor och gulor. Lägg vitorna i en metallbunke och vispa til hårt skum.
Blanda gulorna med kesella, ricotta och vaniljpulver.
Tillsätt havregrynen i ricottablandningen och vänd försiktigt ner äggviteskummet.
Hetta upp en stekpanna med lite kokosfett och klicka ut smeten i pannan.
Stek ett par minuter på varje sida.

Ät plättarna med frukt och bär. Lite keso är också gott till!



Krämig kycklingpaj

Jag är en riktig pajälskare och när jag upptäckte att jag var känslig mot gluten började jag genast experimentera fram en god pajdeg utan vete-, råg- eller kornmjöl. Ganska snabbt fick jag fram ett riktigt bra resultat med sojamjöl. Sojamjöl är ett mjöl av malda sojabönor och det innehåller mycket proteiner och mindre kolhydrater än vanligt mjöl. Mycket bra för blodsocker och mättnad.

Den här pajen är riktigt krämig och god med många av min favoritingredienser. Soltorkade tomater, vitlök, färsk kycklingfilé, ruccola, parmesanost. Mmm, så gott! En paj fullproppad med näring.



Bakom pajen syns glasen jag fyndade på loppis idag. Jag älskade dem från första stund!


Krämig kycklingpaj
4 portioner

Pajdegen
2 dl havregryn
1 dl vatten
½ dl rapsolja
1½ dl sojamjöl
1-2 krm chilipulver
salt

Pajfyllning
300 g färsk kycklingfilé
1 gul lök
½ msk olja
2 dl kesella 1 %
3 ägg
1 dl mjölk
3 vitlöksklyftor
6-8 soltorkade tomater i olja
2 dl riven parmesanost, ca 75 g
1 näve ruccolasallad
salt, peppar

Sätt ugnen på 200° C. Blanda havregryn, olja och vatten i en skål. Låt stå och svälla minst 15 minuter. Blanda i chilipulver och en nypa salt. Tillsätt sojamjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen något större än pajformen och täck pajformens botten och kanter med deg. Nagga pajbotten och färgrädda skalet i 10-12 minuter.

Strimla lök och kyckling. Bryn kycklingen i oljan. Blanda i löken och stek den mjuk.
Låt tomaterna rinna av och skär dem i strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Blanda kesella, ägg, mjölk, vitlök, tomater, parmesan, salt och peppar.

Fördela kycklingen och löken i botten på pajskalet. Lägg ruccolan ovanpå. Bred sedan ut krämen över hela pajen.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills krämen stelnat.

Njut den krämiga pajen med en god sallad. Gärna med melon eller äpple.


Påskgodis

Jag har ju börjat blogga åt Pralin på dt.se men jag vill även lägga upp recepten här så jag har alla recept på samma ställe så här kommer nu lite recept på påskgodis!

Så här i påsktider äter jag godis precis som alla andra men jag väljer hellre hemgjort godis än slisket i affären. Bortsett från den goda mörka chokladen förstås :)

Liksom annat godis innehåller även mitt godis mycket energi och intaget måste begränsas. Till skillnad från det industriproducerade godiset får jag genom mitt godis även i mig nyttigt fett, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Favoriten av dessa tre sorters godis är Choklad- och kanelmandlarna. Förmodligen för att jag både älskar choklad och kanel men tyvärr är de även dem som tar längst tid att göra. De är hur som helst väl värda besväret.




Choklad- och kanelmandel

ca 100 stycken (ca 11 kcal/st)

100 sötmandlar
100 g mörk choklad, minst 70%
malen kanel

Rosta mandlarna under omrörning i en torr stekpanna.
Värm några deciliter vatten i en liten kastrull och placera en bunke i kastrullen med botten en bit från vattnet. Smält 1/3 av chokladen i bunken över det varma vattnet. OBS! Vattnet ska aldrig koka!
Ta bunken från kastrullen och rör ner mandlarna. Rör om tills mandlarna skiljs åt. Häll över i en skål och låt kallna i kylskåpet.
Upprepa proceduren 3 gånger eller tills chokladen är slut och mandlarna helt täckta med choklad.
Häll chokladmandlarna på ett bakplåtspapper och pudra över kanel. Blanda väl så att hela mandeln täcks med kanel. Sila bort överflödig kanel.

————————————


Kokostopp med gojibär

ca 25 stycken (ca 40 kcal/st)

100 g vit choklad
1 dl gojibär
1 dl kokosflingor

Smält chokladen i en bunke över varmt vatten (ej kokande).
Rör ner gojibär och kokosflingor.
Klicka ut små kokostoppar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

————————————


Choklad- och jordnötspralin

ca 20 stycken (ca 60 kcal/st)

10 färska dadlar
½ dl vatten
½ dl jordnötssmör (osötat)
3 msk kakao
1 dl havregryn

Kärna ur dadlarna och dela i mindre bitar. Värm vatten och dadlar i en kastrull. Rör tills dadlarna mosat sig.
Tillsätt jordnötssmöret och blanda väl. Tag kastrullen från värmen.
Mortla havregrynen så att det blir som ett grovt mjöl. Blanda ner tillsammans med kakao.
Låt smeten stelna i kylskåpet en stund.
Rulla den avsalnade smeten till bollar. Smält under tiden chokladen i en bunke över varmt vatten.
Vänd bollarna i chokladen med hjälp av två gafflar och lägg dem på ett bakplåtspapper för att stelna.


RSS 2.0