Förtydligande om GDA

Märkte att det blev lite missförstånd angående min ståndpunkt vad gäller GDA. Ska försöka reda ut det!

Angående portionstorleken på chips tycker jag självklart att det är bra att den rekommenderade mängden endast är 25 gram men den siffran syns knappt och min stora fråga är om 25 gram chips bör vara en del av en persons dagliga intag....!?! Det tycker inte jag och inte heller bör kakor, glass, godis vara en del av ditt dagliga matintag. Dessa livsmedel får inte plats varje dag om vi ska få i oss alla näringsämnen vi behöver.

Alltså, självklart är det bra med en vägledning MEN ska detta märke få finnas på produkter med enbart tomma kalorier...?! Använd märket på vanlig mat istället för på produkter som vi bara bör unna oss ibland.

GDA - Guideline Daily Amount

GDA är en engelsk förkortning som står för Guideline Daily Amount - eller på svenska ”vägledande dagligt intag". Märkningen är framtagen av de stora livsmedelföretagen för att vägleda allmänheten om energiinnehåll i livsmedel men min åsikt är att det snarare skapar större förvirring. 

gda_ettkex

På framsidan av många produkter syns detta märke - detta är från ett paket Göteborgskex. Det anger kalorier per portion och hur många procent av det dagliga energiintaget för en kvinna portionen motsvarar.

Det är det som jag tycker är så missvisande!!! Eftersom det innehåller så lite energi så misstänker jag att flera personer tänker att de kan äta jättemycket kex. På baksidan kan du läsa om socker- och fettinnehåll m.m. men det kan du ju även på en vanlig näringsdeklaration. Problemet med att folk inte läser det har vi ju redan.


Enligt GDA skulle 8 personer dela på denna chipspåse...

Än en gång har industrin skapat något som konsumenterna tror är till deras hjälp men förmodligen har baktanken varit att ge konsumenterna ett godkännande att äta näringsfattiga produkter genom att göra portionsstorlekarna mycket mindre än de i verkligeheten är. För hur många äter ENDAST 25g chips idag? Då skulle 8 personer dela på en 200g påse som idag ses som en liten påse chips. Vet knappast om det hände när jag var yngre...

Vad tycker ni om GDA?

Ni kan läsa mer HÄR!


Glass lika bra som mjölk

Ja, i alla fall om Unilever får säga sitt.

Idag har vi sökt efter studier och artiklar på nätet hela dagen på kursen. Det var riktigt roligt - vad mycket information det finns. Det gäller verkligen att sortera. Unilevers undersökningar var ju rätt intressanta, bl.a. den som visade att kalciumberikad glass var lika bra för kalciumupptaget som att äta mjölkprodukter.

Unilever äger GB Glace och säljer absolut ingen mjölk - inte så konstigt att deras undersökning tar fram fakta om att glass är bra. De nämner däremot ingenting om viktuppgång eller påverkan av betydligt högre sockerintag... Hmm!!!


Tjurruset avklarat

Sprang Tjurruset i lördags och det var svårare bana i år än förra året vilket förklarar att det tog längre tid. Under loppets gång fick jag bada sisådär 3-4 gånger riktigt ordentligt. Kallt men häftigt!!!

Det började med löpning i en brant och lång uppförsbacke i sand och sanden fortsatte 1km in i loppet. Sen var det blandad terräng med massa lera, halt som sjutton var det och det kom flera kärr som vi fick kämpa oss igenom och jag badade i ett flertal vattenfyllda diken.

Blev inte varm förrän på kvällen men det var sjukt kul och jag längtar till nästa års utmaning!!

Gratis hälsorådgivning

Nu är jag hemma igen efter en underbar vecka i Sthlm. Jag har lärt mig massor på kursen och längtar tills vecka 43 då kursen fortsätter. I veckan gäller det att plugga, plugga, plugga. har en del anteckningar att skriva rent och en himla massa böcker att läsa. Tur att det är ett ämne som är hur kul som helst :)

På måndag kväll ska jag dela med mig av mina nya kunskaper för då är alla som vill välkomna på gratis hälsorådgivning kl: 18-21 på Hälsoguiden. Sprid informationen till alla som är intresserade!!!

Fettföreläsning

Hela eftermiddagen idag hade vi fettföreläsning med Fredrik Paulún och snacka om att jag lärt mig massor. Speciellt om mättat fett.

Livsmedelsverket och gemene mans uppfattning om mättade fetter är att alla är farliga. LCHF-anhängarna menar att mättade fetter är ofarligt och inte har sämre effekter på hälsan än omättade fetter. Fredrik Paulún däremot har idag lärt mig att det inte går att generalisera de mättade fetterna som bra eller dåliga. Vissa mättade fetter är bra, de korta och mellanlånga medan de långa fettsyrorna är farliga.

Långa mättade fettsyror är hårda och fastnar lätt i vår fettvävnad medan de korta och mellanlånga förbränns i högre utsträckning. Våra cellmembran är uppbyggda av fett och de som äter mycket hårda mättade fetter har svårgenomträngliga cellmembran vilket orsakar låg insulinkänslighet. Därmed ökar risken för diabetes typ II markant.



De hårda mättade fetterna finns främst i feta köttprodukter medan de bra mättade fetterna finns i kokosfett, palmkärnolja, mejeriprodukter och palmolja. Alla fetter är dock farliga om de är mättade genom att de blivit raffinerade för att bli mer hållbara, t.ex. margariner och frityrolja. Även oljor som är varmpressade innehåller lite skadligt fett men i små mängder. Framförallt är det avsaknaden av de nyttiga ämnena som gör det viktigt att välja kallpressade oljor.

Kokosfett är det fett som klarar upphettning bäst och passar därför utmärkt att steka i. Andra fetter som steks på för hög temperatur förstörs och det bildas farliga transfettsyror. Stek därför på svag värme för att undvika detta.

Hälsa, hälsa, hälsa överallt!

Idag har jag genomgått min första kursdag i Stockholm. Fördjupningskurs diplomerad kostrådgivare är kursen jag ska gå nu hela denna vecka och hela vecka 43. Jag kommer träffa framstående personer inom hälsa. bl.a. Martin Brunnberg - kursansvarig, Fredrik Paulún, Eva Rusz och Kristina Andersson.

Mina kursdeltagare är fantastiska med olika bakgrunder och alla har mycket att bidra med. Efter endast en dag på kursen vill jag rekommendera den men jag väntar tills den är slut för att komma med en slutgiltig kommentar.

Förresten... Gå in på Hälsoguidens blogg och se vad som hänt Hälsoguiden idag :)

Shepherd's tacopie

En paj utan pajdeg - kan det kallas paj...?! Hur som helst så blev den här rätten fantastiskt god och nyttigare än en vanlig paj. Som vanligt gjorde jag min egen variant och jag valde att ersätta hälften av köttfärsen med bönor och kryddade alltsammans med tacokrydda.


Shepherd's tacopie
4-5 portioner



Fyllning
2 gula lökar
250 g köttfärs
250 g kokta kidneybönor
1-2 röda paprikor
3 msk KryddJohans tacokrydda
½ dl vatten

Mos
800 g potatis
1 dl havredryck
1 tsk paprikapulver
salt
vitpeppar
50 g lagrad ost, 10%

Skala och koka potatisen tills den blivit mjuk. Slå av vattnet och låt potatisen stå och ånga av en stund. Häll i havredryck och tillsätt paprikapulvret. Använd elvispen för att göra ett slätt mos.Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ moset åt sidan medan fyllningen förbereds.
Sätt ugnen på 200°C.

Hacka löken och strimla paprikan. Stek lök och köttfärs tills köttfärsen är genomstekt. Tillsätt tacokryddan och vattnet. Rör om och tillsätt bönor och paprika som för puttra med några minuter. Fördela fyllningen i en pajform och bred över moset. Strö över finriven ost och grädda sedan pajen 20-25 minuter i nedre delen av ugnen.
Servera pajen med rejält med grönsallad.


Krämig rotfruktsgratäng

Nu på hösten är det härliga rotfruktstider - närodlat och färskt ger en härlig smak. Potatis, rödbetor, kålrot, morötter, palsternacka... Ja, det finns mycket gott! Igår gjorde jag en härligt krämig gratäng med blandade rotfrukter. Gratängen passar även mjölkallergiker eftersom den är gjord på kokosmjölk istället för grädde och mjölk.
Jag serverade gratängen till kycklingfilé, stekta kantareller och en fräsch sallad.


Krämig rotfruktsgratäng
5-6 portioner



1 kg blandade rotfrukter
(jag använde potatis, morötter, palsternacka)
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
500 ml kokosmjölk
1 msk torkade örtkryddor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225º C. Skala rotfrukterna och löken och skiva dem tunt i matberedare. Blanda med pressad vitlök, salt, peppar och örtkryddor i en ugnsform. Häll över kokosmjölken och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Flytta ev. upp formen mot slutet för att få lite mer färg på gratängen.


Basilikarisotto

Råris är perfekt att göra risotto på och med lite fetaost i blir den riktigt krämig och god. Paprikapulver ger risotton god smak och en härlig färg. Jag serverade risotton till sesamfröpanerad fisk och vitlöksfräst spenat.


Basilikarisotto
4-6 portioner



½ msk rapsolja
1 krm paprikapulver
1 stor rödlök
3 dl råris
6 dl vatten
½ tsk vatten
100 g fetaost
15-20 färska basilikablad
nymalen svartpeppar

Finhacka rödlöken och fräs den mjuk i lite olja tillsammans med paprikapulver. Rör ner råriset och fräs allt under omrörning ett par minuter. Tillsätt vatten och salt och låt koka efter anvisningarna på förpackningen. Tag kastrullen från värmen och rör ner smulad fetaost, nymalen svartpeppar och hackad basilika. Garnera gärna med hela basilikablad.


Russin och hasselnötslimpa

Den här limpan är absolut en av de godaste jag bakat och jag kommer absolut att baka den igen. Hur gott det var att äta en skiva av den nybakta limpan med en smakrik ost är svårt att förklara - det måste upplevas!


Russin och hasselnötslimpa
2 limpor



Dag 1, morgon
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

200 g russin
hett vatten

Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke och låt stå i rumstemperatur 10-12 timmar. Häll hett vatten över russinen och låt dem ligga i vattnet till kvällen.


Dag 1, kväll
400 g rågsurdeg (blandningen från morgonen)
500 g ljummet vatten (använd gärna vattnet från de skållade russinen)
700 g ljust och fint fullkornsvetemjöl
200 g rågmjöl
20 g salt
200 g hasselnötter
de blötlagda russinen

Blanda alla ingredienser utom russin och nötter. Använd gärna vattnet som russinen legat i. Blanda degen på medelhastighet i en degblandare ca 8 minuter. Tillsätt russin och hasselnötter och blanda på låg hastighet i 3 minuter. Lägg över degen i en plastbunke med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2, morgon
Degen ska nu vara minst dubbelt så stor som dagen innan. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i önskat antal delar. Jag delade min i två och lade i en stor avlång korg för att jäsa. Lägg över en handduk och låt jäsa 1-1½ timme. Sätt ugnen på 275º C och sätt in en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Lägg in limporna på plåten eller bakstenen och spraya in lite vatten med en blomspruta.
Öppna ugnsluckan efter 15 minuter och sänk värmen till 225º C. Grädda ytterliggare 15-20 minuter tills innertemperaturen i bröden är 98º C.


Trappträning

jag har hittat det ultimata träningsstället och upptäckt att Säterdalen är mycket mer än en folkpark och ett naturreservat. Säterdalen är ett perfekt ställe för intervallträning. De senaste gångerna jag sprungit har det alltid slutat med att jag kört intervallträning i Säterdalens branta trappor. Perfekt träning inför skidsäsongen - svettigt som tusan! Det kan dock vara bra att hålla i räcket på väg ner för när musklerna börjar bli trötta och samla på sig mjölksyra är det lätt att snubbla.


...i min gröna ungdom. :D


Jag sitter här nu efter ett härligt pass i dalen och väntar på att bli lite mindre varm innan jag hoppar in i duschen. När jag duschat blir det en härligt lugn kväll med älsklingen och riktigt god mat. Jag ska laga rotfruktsgratäng med örter och vitlök som jag ska servera till marinerad kycklingfilé och stekta kantareller. Mumma!

 


RSS 2.0