Min bästa tzatsiki

Idag har jag premiäråkt långfärdsskridskor. Pga att snön kom innan isen lagt sig så har det dröjt ända tills nu innan det gått att åka på bra is. Jag kommer garanterat ha träningsvärk imorgon men det är ju bara skönt!

Var superhungrig efter flera mils åkning och vi gjorde supergod middag. Helstekt fläskfilé med ugnsrostad kålrot och tzatsiki som verkligen var pricken över i. Det är lugnt den godaste tzatsikin jag gjort och den är dessutom nyttig. Den innehåller mer protein än fett och MASSOR av antiinflammatorisk vitlök.



Min bästa tzatsiki med massa vitlök

1 burk kesella 1%, 250 g
4 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
½ gurka
salt
svartpeppar

Blanda kesella med pressade vitlöksklyftor och olivolja. Riv gurkan och krama ur lite vätska och blanda med kesellan. Smaka av med salt och peppar.


Wokad kanelfrukt med keso

Jag är ju barnsligt förtjust i äpple och kanel. Dessutom blandar jag det gärna med keso för att det ska bli matigt och mättande. Men nu är det är nästan 20 minusgrader är det inge lockande att äta något kallt. Har därför gått och funderat på något jag kan äta varmt till frukost eller mellanmål, förutom gröt.

Då kom jag på att jag skulle woka äpple och päron och strö på massor med kanel. Förutom att kanel är gott så är det bra för magen och dessutom har det en blodsockersänkande effekt. Jag wokade bitar av päron och äpple i lite kokosfett, strödde över kanel och blandade sedan med keso. Smakade underbart, ungefär som äppelpaj.


Bilden är hämtad från bloggen Mat & dryck


Wokad kanelfrukt med keso
1 frukostportion

1 litet äpple
1 litet päron
½ tsk kokosfett
½-1 tsk kanel
200 g keso

Skär frukten i lagom stora bitar. Hetta upp kokosfettet i en teflonpanna. Stek fruktbitarna mjuka, ca 5 minuter och pudra över kanel. Blanda den varma mjuka frukten med keson och njut genast av den smarriga frukosten.

Slopa momsen på frukt & grönt

Ni har väl inte missat artikeln i SvD om att ta bort momsen på frukt och grönt. I så fall kan ni läsa den här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/slopa-momsen-pa-frukt-och-gront_4125479.svd

Lidl har nu gått ut med reklam om att de rabatterar frukt och grönt motsvarande momsen, 12%. Att vi har en skattesats på frukt och grönt är väl inte särskilt konstigt egentligen men att vi har hög skatt på alkohol och cigaretter är för att den konsumtionen bör hållas nere och svenskarna äter alldeles för lite grönt. Alltså vore det ju smart att sänka denna skattesats eller ta bort den helt och förhoppningsvis ökar då svenskarnas konsumtion av frukt och grönt.

Reducera rynkor och celluliter

Jag vill göra lite reklam för en ny typ av massage som vi har på Hälsoguiden. Den kallas cuppingmassage och det är en djupgående bindvävsmassage som ökar blodcirkulationen och rensar ut slaggprodukter. En cuppingmassage utförs med gummikoppor som skapar ett undertryck och stimulerar blodcirkulationen och kroppens immunförsvar som rensar ut slaggprodukter. Förutom att det är skönt att få en krafigt ökad cirkulation i kroppen kan denna massage även reducera rynkor och celluliter.



På onsdag har vi tjejkväll på Hälsoguiden och då har ni chans att prova på denna typ av massage.

Välkomna till Salong YoUniC
Onsdag kl: 19-21

Vi bjuder på fika!

Ingen föranmälan krävs.


Viltgryta med linser

Det här är bland det godaste jag någonsin ätit men eftersom jag inte känner någon jägare har jag ont om viltkött så jag äter denna fantastiska gryta alldeles för sällan.
Jag har tyvärr ingen bild på denna härliga rätt men tro mig, den är värd att prova.

500 g viltkött, skav eller färs
2 finhackade gula lökar
200 g kantareller
400 g krossade tomater
5 dl vatten
2 tsk torkad timjan
1 tsk kanel
2 morötter i bitar
1 liten strimlad purjolök
2 dl röda linser
salt, peppar

Garnering
lite hackad persilja

Fräs lök och svamp i lite fett. Tillsätt köttet, krossade tomater, vatten, timjan och kanel. Låt puttra under lock ca 10 minuter.
Blanda i morötter, purjolök och linser. Låt koka tills linserna är mjuka, ca 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja och servera.

Päron och cashewbröd

Idag fick jag användning av min fantastiska brödspade som jag fick av min underbart händige morfar. Vad skulle jag göra utan honom....?! Även om jag inte äter bröd själv just nu så tycker jag det är fantastiskt kul att baka och hitta på nya recept. Vi hade päron hemma som nästan var på väg att gå ut själva så innan det hände tog jag reda på dem till mitt brödbak. Hittade bortglömda cashewnötter i skafferiet också så jag kombinerade dessa två med det mjöl jag hittade. Det blev en succé!

Här är receptet!

Dag 1
100 g surdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl

Blanda surdeg, mjöl och vatten och låt stå på en varm plats över natten.



Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
400 g vatten
400 g vetemjöl
400 g ljust och fint fullkornsvetemjöl
200 g cashewnötter
200 g päron
20 g salt

Blanda surdegm mjöl och vatten på låg hastighet i 5 minuter och sedan 3 minuter lite snabbare. Tillsätt salt, nötter och päronet i små bitar. Kör ytterliggare 3 minuter. Låt jäsa övertäckt till ungefär dubbel storlek, 3-5 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre delar. Platta ut och vik kanterna in mot mitten, vänd den släta sidan upp och forma till en limpa. Låt jäsa ytterliggare 1-2 timmar.

Värm ugnen till 275º C. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen och en form med vatten i botten av ugnen. Skjutsa in bröden i ugnen, gärna med hjälp av en brödspade. Spruta lite vatten med en blomspruta och sänk temperaturen till 250º C. Öppna luckan och vädra efter 15 minuter och sänk temperaturen till 200º C. Upprepa vädringen var 5:e minut i ytterliggare 15 minuter. Då borde bröden vara klara men använd gärna en termometer. Brödets innertemperatur ska vara 98º C. Låt svalna på galler.


Nya råd om fullkorn

Äntligen har livsmedelsverket ändrat rådet om att äta bröd till varje måltid och istället ändrat till ett råd om att äta fullkorn. Bröd till varje måltid är för mig helt befängt eftersom du kan få i dig fullkorn på mycket bättre sätt och samtidigt mer näring. Havregryn och rågflingor består helt av fullkorn medan mängden fullkorn i pasta varierar.

Fullkorn har enorma hälsovinster och undersökningar har visat att fullkornsätare har mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och övervikt. Dessutom innehåller fullkorn mycket vitaminer och mineraler som inte finns i siktade mjöler och skalade sädesslag. Fullkorn är även rikt på växtsteroler som sänker kolesterolhalten i blodet.

Det finns inte tillräcklig kunskap för att ge råd om exakt hur mycket fullkorn som är bra att äta. En riktlinje är cirka 70 gram fullkorn per dag för kvinnor och cirka 90 gram för män. Det motsvarar ungefär

  • 1 portion havregrynsgröt och 1 portion fullkornspasta eller
  • 2 skivor knäckebröd och 1 portion fullkornsbulgur eller
  • 1 portion fullkornsflingor, 1 skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd, 1 skiva knäckebröd och 1 portion fullkornspasta

                

Läs mer om fullkorn HÄR!


Naturligt gluten- och laktosfria pannkakor

Dessa pannkakor är naturligt glutenfria eftersom de är gjorda av havregryn istället för vetemjöl. Samtidigt är pannkakorna laktosfria tack vare att mjölken är ersatt av sojadryck. Det gör även att dessa pannkakor innehåller mer protein och bra fett i jämförelse med vanliga pannkakor. En portion (200g) gluten- och laktosfria pannkakor ger något mer kalorier än en lika stor portion vanliga pannkakor. De vanliga pannkakorna mättar dock sämre pga det höga kolhydratinnehållet och lågt fiberinnehåll. Det Glykemiska Indexet är betydligt högre i de vanliga pannkakorna så gör din kropp en tjänst och välj de goda gluten- och laktosfria pannkakorna.

Om du lägger till 200g keso och lite blåbär blir de gluten- och laktisfria pannkakorna en perfekt ISO-kalorisk måltid. Riktigt gott vill jag lova!

Jämförelse

Gluten- och laktosfria pannkakor
282 kcal
27 E% protein
39 E% fett
24 E% kolhydrater

Vanliga pannkakor
238 kcal
21 E% protein
22 E% fett
58 E% kolhydrater




Receptet

2 portioner

80 g havregryn
4 ägg
2 dl sojadryck

Mixa havregrynen till ett mjöl och tillsatt sojadryck samt ägg. Blanda väl. Hetta upp en teflonpanna och tillsätt ytterst lite olja. Stek ca 1 minut på varje sida. Servera med keso och bär.


Doft av mat = hunger

Jag sitter här vid datorn och magen har börjat kurra för det sprider sig en härlig doft i köket. I ugnen har jag en hel kyckling som jag stoppat örter i och sedan penslat med lite olja och soja. Därefter strödde jag över dragon samt lite nymalen salt och peppar. Dragon luktar så gott tycker jag!

Till kycklingen ska jag servera en ljummen potatissallad med senapsvinegrette och purjolök samt min favoritgrönsak, broccoli. Åh, nu får det bli klart snart!



Jag är riktigt glad över att jag testade isodieten eftersom jag nu fått ordning på min mage efter att det varit sämre ett tag. Isodieten får mig att må jättebra och den är inte heller svår att följa. Fokusera på proteinet och ha kolhydratrika livsmedel endast som tillbehör och du har isodieten. Fast glöm inte bort fettet, lite olja i dressingen, några ägg, nötter eller ost så har du fått i dig bra med fett.

Övervikt samband med lunch?

Jag har länge gått och funderat på om det finns ett samband mellan övervikt och små lunchportioner. Enligt min absolut ovetenskapliga studie av vårdpersonal så har detta ett starkt samband. Att övervikt och frukost har ett samband är ju faktiskt bevisat och det kan ju vara så att dessa människor som äter lite till lunch även äter lite frukost eller ingen alls. 





Att vara överviktig och äta lite beror enligt mig på två saker.
1. Du äter lite mat men mycket kakor, godis, snacks och glass etc.
2. Du äter så lite att kroppen kämpar för att behålla varenda kalori och kroppens förbränning är extremt låg.

När jag tar fram min matlåda så äter jag (utan att ljuga) ofta mer än dubbelt så mycket som alla andra, plus att jag äter ordentlig frukost och rejäla mellanmål. Jag tränar ju en del så jag behöver mycket energi men även om jag har en period med mindre träning skulle jag rasa i vikt om jag åt som dessa "människomöss".

Allting handlar om förbränning och hur kroppen fungerat i urminnes tider. Ät ofta och kroppen slösar på energi. Ät lite och kroppen spar energi och lagrar in fett i kroppen för att klara svälten den tror kommer. Ladda därför på rejält redan från början och ät en stadig frukost, t.ex. gröt och två ägg. Ät sedan med jämna mellanrum, max 4 timmar mellan målen så håller du igång förbränningen dygnet runt.

Vad tror ni om min lunchteori? Har ni några erfarenheter?


Curry bombay á la Iso

Den här goda rätten har jag fått från en god vän men jag har ändrat receptet lite för att öka proteinhalten. I stort sett är det dock detsamma. Är du hårt idrottande eller vill ge rätten till dina barn kan du servera lite ris till för att öka antalet kolhydrater.

Curry bombay

4 portioner


 


600 g nötfärs

2 gula lökar, fint hackadade

3 msk curry

1 krm nymald svartpeppar

1 tsk salt
2 burkar krossade tomater à 400 g

1½ dl vatten

1 kanelstång

300 g kokta kikärter
1 dl jordnötter

Tillbehör:
skivad banan
rostad kokos
naturell yoghurt


Bryn köttfärsen i en varm gryta. Tillsätt lök, curry och svartpeppar och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, vatten, salt, peppar och kanelstång. Koka upp och puttra utan lock tills du tycker att röran känns lagom "blöt". Lägg i kikärter och jordnötter och smaka av med salt och peppar. Servera med tillbehören. En vitkålssallad är också gott till.


Ostkaka

Gjorde den här ostkakan idag och det blev smaskens. Ett perfekt mellanmål tillsammans med lite jordgubbar. Det ska jag äta imorgon. En härlig efterrätt eller "nyttigt" fika är det också!

Min goda vaniljostkaka
4-6 portioner

3 ägg
3 msk potatismjöl
1-1½ krm vaniljpulver
30 g hackad sötmandel
500 g keso
3 dl sojadryck

Värm ugnen till 175º C. Vispa äggen och tillsätt potatismjöl och vaniljpulver. Vispa tills smeten är klumpfri. Rör ner mandel, keso och sojadryck. Häll smeten i en ugnsform och grädda i mitten av ugnen 60-90 minuter. Gräddningstiden varierar beroende på ostkakans tjocklek.

Isodieten i verkligheten

När du äter på ett speciellt sätt kan du behöva tänka till lite extra när du är bortbjuden eller äter ute. Självklart ska man inte behöva styra och ställa genom att ta med sig egen mat till vännerna när de bjudit på middag men du kan göra smarta val. Under helgen har jag själv fått prova på hur det är.

Vi lagade mat en kväll var och alltså kunde jag bara bestämma vad middagen en kväll. Jag valde dock att ta mycket av det proteinrika och mindre av det kolhydratrika tillbehöret. Grönsaker åt jag också mycket. När jag kunde bestämma själv på frukost och mellanmål blev det mycket kesella, keso, frukt, nötter och ägg. Det har blivit betydligt mer kolhydrater i helgen än tidigare men det är även medvetet eftersom jag skulle orka åka mycket skidor.

Magen mår däremot betydligt sämre och jag har fått tillbaka en massa gaser jag har sluppit de senaste veckorna. Jag har ätit lite gluten under helgen och jag tror att det är orsaken till besvären. Mjölkprodukter är knappast något problem eftersom jag ätit massa mjölkprodukter de senaste veckorna men mått prima i magen.

Nu ska jag laga till lite kyckling och tomatsås, mums! Jag har även en smal och proteinrik ostkaka i ugnen - osötad dessutom. Längtar att äta den med lite bär :)

Ryggskadad

Sälen var toppen och skidåkningen började bra. Perfekt vallade skidor och bra spår. Vi hade ju planerat 5 mil per dag men dag 1 blev det "bara" 4.6 då vi ville vara med sista timmen på after ski:n. Det var ett bra beslut!

Jag fick lite känningar i ryggen efter några mil men tänkte att det förmodligen skulle gå över men där hade jag fel. Någonting låg i kläm och jag kunde inte gå upprätt. Det gjorde ont oavsett om jag gick, stod, satt eller låg. Mina vänner sa att det såg ut som om jag hade bajsat på mig när jag gick.

Natten till lördagen vaknade jag varje gång jag vände mig men trots detta var jag envis nog att ge mig ut i skidspåret även denna dag. Att åka 5 mil hade jag dock lagt ner. Det blev i alla fall 1.6 mil men sista varvet åkte jag endast pga min envishet. Förutom ryggen var skidorna betydligt sämre pga att vår termometer visade fel och jag lade på "fel" valla.

Trots detta hade jag en underbar långhelg med mina vänner!!!



Det här solrosbrödet var mycket omtyckt av mina skidåkande vänner. Mycket nyttig energi från massor av solroskärnor.


Lindvallen

Imorgon drar jag och mina vänner till Lindvallen. Jag och sambon ska samla på oss en massa mil på längdskidor inför Öppet spår. Vi har räknat med att minst åka 10 mil. Vi får se om vi har vädret och vallan på vår sida :)

Återkommer med hur det gick!

Ha en skön helg!

Baka, baka, baka

Baka är vad jag gör när jag behöver koppla av. Det är mitt bästa sätt att skingra tankarna och slappna av. Synd att tiden som degen ska bearbetas är så kort men då är det bara till att göra fler degar. Jag har gjort rallarhalvor som ligger och svalnar inlindade i en handduk och jag har två stora runda solrosbröd på jäsning. Eftersom jag går på isodieten äter jag inte gluten, därav inget bröd men min kära sambo älskar mina rågkusar och de är perfekt mackor att ta med sig till jobbet. Med en massa gott pålägg :)




Mumsiga rallarhalvor


Sitter just nu och väntar på att min stora gryta med kalops ska bli klar för det kurrar i min mage efter att jag hela förmiddagen har vallat skidorna inför nästa helg i Sälen. Nu när glidvallan är på hoppas jag att det går undan i spåret.


Iso - Dag 4 o 5

Har dragits med den där förbannade huvudvärken hela veckan och ett tag trodde jag att Isodieten var orsaken men efter att jag hört en massa andra som också har ont i huvudet så beskyller jag kylan. Har fortfarande lite ont men det är mycket bättre.

Dag 4 o 5 har gått hur bra som helst. Jag har ökat energiintaget till ca 2000-2200 kcal och mår hur bra som helst - bortsett från huvudvärken då. Jag orkar jobba, träna och pyssla hemma precis som vanligt. Känner dock tydligt att den ökade mängden protein ger mig en långsammare sänkning av blodsockret. Jag blir fortfarande hungrig när det är dags att äta men får inte det där suget och signalerna som säger; ÄT NU!!!

Jag har även lyckats behålla isofördelningen bra och anpassat mina egna recept till isokaloriska. Idag blev det hawaiikyckling till lunch men med lite mer ost än i receptet, en ganska stor potatis och massa supergod broccoli.



Hawaiikyckling

Igår blev det dock lite mer E% fett då det blev tacomiddag med tjejerna. Jag åt tacofärsen, med massa grönsaker, kidneybönor samt lite guacemole och salsa. Behövde dock lite mer fett igår efter att jag tränat hårt på intensivpasset. Idag blev det också hård träning när jag startade dagen med ett skivstång kondition. Den proteinrika lunchen passade därför perfekt för att ge mina muskler byggstenar.


Smarrig middag

Ikväll åt jag en riktigt smarrig middag, längtar verkligen till lunchlådan imorgon. Måltiden ger dig massa vitaminer, nyttiga fibrer och mättande proteiner. Osten ger en otroligt god smak.

Jag komponerade detta recept med min favoritpaj i åtanke. Recepten skiljer mest åt genom att jag bytt ut pajskalet mot kokt potatis och fetaosten mot lagrad 10%-ig ost. Lika gott men mindre kolhydrater, inget gluten, mer protein och mindre mättat fett.

Spenat och broccolipaj


Ugnsomelett med spenat och broccoli
2 portioner

4 ägg
2 äggvitor
½ dl sojadryck
300 g kokt potatis
200 g broccoli
200 g spenat
1-2 vitlöksklyftor
100 g lagrad ost, max 10%
salt, peppar

Värm ugnen till 200º C. Vispa ägg, äggvitor och blanda med sojadryck. Ångkoka broccolin nästan mjuk och fräs spenaten med pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Skiva potatisen och fördela i botten på en ugnsfast form. Bred ut spenaten över potatisen och sedan broccolin. Riv osten och strö den över grönsakerna. Krydda äggstanningen med lite salt och peppar och häll i formen.
Sätt in omeletten i mitten av ugnen och låt stå ca 30min.


Iso dag 3

Idag har jag mått prima, vaknade utan huvudvärk. Jag känner mig nöjd och magen är bättre.

Det har varit en skön dag idag. Vi har fixat mycket här hemma - sånt som legat över oss ett tag. Vi gjorde rent köket ordentligt - frostade av frysen, städade ugnen, diskade fläktfiltret och torkade av alla skåp och lådor.

Jag ökade mitt energiintag lite grann idag och det slutade på strax under 2000 kcal. Till frukost blev det frukt, fil blandat med keso och två ägg. Mellanmålet på förmiddagen bestod av ett äpple och lite nötter. Sallad med tonfisk och avokado blev min lunch men jag ångrar att jag inte åt varm mat eftersom det varit så fruktansvärt kallt idag. Kompenserade den kalla lunchen med en kanna te efteråt :) En bit ost och en halv avokado med örtsalt, mums! Middagen var supergod - ugnsstekt laxfilé, kokt potatis, massa ärtor och kall vitlökssås av kesella.


Jag älskar lax och ärtor skulle jag kunna äta varje dag


Dag 2

Märkte att jag uttryckt mig lite otydligt hur jag kommer att följa Isodieten. Jag ville prova ett par dagar att helt följa kostprogrammet som rekommenderar 1600 kcal för att se hur kroppen reagerade - om jag blev hungrig/sugen och vad som hände med blodsockret. Det är alltså inte meningen att jag i 8 veckor ska leva på så lite energi och samtidigt försöka bygga upp min kropp och träna hårt inför Öppet spår.

Jag har definitivt inte gått omkring och varit hungrig dessa två dagar, förutom att jag igår kväll kände att jag behövde ett mellanmål till. Jag har dock kännt att min kropp snålar med energin och jag har liksom blivit mer lat. Lyxmetabolismen har absolut gått ner och det är ju helt logiskt.

Idag är därför sista dagen jag följer kostprogrammet till punkt och pricka. Jag kommer att äta större portioner med ändå enligt isodieten. Då ska jag orka träna som jag vill men ändå få prova denna metod. Nu äter jag i vanliga fall ganska likt isodieten men med lite mer kolhydrater så det är inga stora förändringar bortsett från att dessa veckor blir helt fria från gluten.

Dagen började med fil, kesella, bär och nötter till frukost. Åt en tidig lunch bestående av kyckling och rotsaker innan jag gick till Friskis för att öva på nya passet. Direkt efter träningen åt jag keso och banan, lite mer keso än rekommenderat. Nyss åt jag ett smarrigt mellanmål - ägg, kesella, jordgubbar och vaniljpulver.

Vaniljpulver är en produkt som jag lovordat tidigare, ger mycket vaniljsmak utan att ge en massa energi och blodsockerhöjning.

Till kvällen ska vi ha mys och min middag kommer bestå av tacofärs, kikärtor och en massa grönsaker. Mumma!


Hungrig

Nu är klockan strax halv 10 och jag har en kurrande mage. Är trött som bara den och ska sova men jag kan knappast lägga mig hungrig så jag ska äta lite keso.

Isodieten

Jag har sedan i höstas haft planer på att köra Isodieten för att själv prova på vad jag rekommenderar mina kunder och idag körde jag igång. Isodieten innebär att du ska äta mat som ger dig lika mycket energi från fett, kolhydrater och protein. Samtidigt är det mycket viktigt att äta varierat för att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Isodieten kan du följa livet ut men det 8-veckor långa kostprogrammet är designat för de som vill gå ner i vikt.

Energiintaget i kostprogrammet är 1600kcal per dag fördelat på frukost, lunch, middag och två mellanmål. Maten i Isodieten ger lite energi men maximal mättnad vilket är otroligt viktigt då hunger gör det så gott som omöjligt att stå emot frestelser och minska i vikt. Om du är storvuxen och/eller mycket aktiv behöver du troligtvis äta mer än 1600 kcal och det är tillåtet för du ska inte gå omkring hungrig under om du lever efter Isodieten. Du äter helt enkelt bara lite mer men ändå isokaloriskt - som det kallas.

Hur har jag då lagt upp detta? Jo, jag bestämde mig för att börja äta enligt kostprogrammet - alltså 1600 kcal. Eftersom jag tränar ganska mycket och har tänkt trappa upp nu inför Öppet spår (8 veckor kvar) så behöver jag troligtvis äta mer för att inte vara hungrig och orka med.



Gick upp tidigt idag (första gången sen innan jul) och hade därför svårt att få i mig frukost. Åt bara gröten innan jag stack till gymmet. Tränade rätt hårt trots att det var tidigt och sen åt jag mina ägg direkt efteråt. Blev ganska snabbt därefter ett mellanmål igen bestående av frukt och keso. Var mätt och belåten hela förmiddagen och var rätt nöjd efter lunchen också. Den bestod av laxfilé och en bönsallad. På eftermiddagen höll jag på att avlida då jag inte hade något mellanmål med mig. Åkte till affären och handlade en massa mat och fick i mig ett äpple direkt efter och så fort jag kom hem åt jag lite keso med mandel och kanel. Middagen var god - kycklingspett och rotsaker med timjan.

Nu har jag ätit nästan allt för dagen och klockan är bara 18, undra hur det gå? Jag har faktiskt 30g nötter kvar som jag glömde till middagen så jag får väl äta dem senare till några koppar te.

 


Vikt och välmående

Allt, allt, allt eller i alla fall i stort sett allt handlar om kroppsvikten nu efter jul och nyår. Det är sån fokusering på viktminskning och det framställs som att livet blir underbart bara för att du går ner i vikt. Självklart anser jag att vikten har betydelse för hur du mår men 5kg påverkar inte hela ditt liv. Är du kraftigt överviktig och kanske dessutom lider av högt blodtryck, diabetes och höga blodfetter så får du naturligtvis ett mycket lättare och friskare liv om du minskar till normalvikt.

Det jag menar är att när det handlar om vikt i kvällspress och veckotidningar så är det så gott som alltid skönhet det handlar om - att du ska vara smal för att det är snyggt, inte för att du mår bra av det.

Jag själv har resonerat på det sättet så jag vet vad jag pratar om. För ca 5 år sedan tänkte jag: "bara jag går ner 4 kg så kommer jag att må bra och vara nöjd med mig själv". Något år senare gick jag ner 6 kg som mest pga mina magproblem men livet blev knappast någon dans på rosor för det. Jag mådde bättre men det var inte pga att jag gått ner i vikt utan tack vare att jag fått ordning på mina magproblem. Jag åt regelbundet och undvek mat som gjorde att jag mådde dåligt.

Media gör mig så förbannad genom att fokusera på vikten så som de gör och jag önskade att de fokuserade på hälsosamt leverne. För hälsosamt leverne gör att du mår bra och en positiv biverkning av detta är just viktminsking.

Så nu när nya året är här - se till att börja i rätt ände. Små förändringar som håller i längden är det som är mest effektiv för ditt välmående. ´Sätt upp några RIMLIGA mål, både kortsiktiga och långsiktiga, som du kan sträva efter och kom ihåg att lära dig av din misslyckanden. Misslyckanden är INGET nederlag utan något du ska värdesätta och analysera för att lyckas nå ditt mål.

RSS 2.0