Adventspyssel.

Idag började julstöket direkt efter en morgonjogg, en dusch och en tallrik med müsli, äpple och havremjölk. Jag älskar julen eller jag är helt galen i julen enligt min syster. Jag är liksom fanatisk, allt ska vara som det alltid varit när det gäller traditioner i juldagarna i alla fall. Idag har jag satt upp julgardinerna och julstjärnor och jag har pyntat två adventsljusstakar med levande ljus.





Den här ljusstaken fyndade jag i Stockholm i torsdags på In & Finn för endast 39 :- och då gick det knappast att stå emot. Jag har fyllt den med en nötblandning som fick namnet adventsblandning och den smakar kanel, min favoritkrydda.

Adventsblandning

300 g nötter och/eller frön, en eller flera sorter.
1 msk honung
1 msk kanel
2 dl varmt vatten

Hetta upp en stekpanna och lägg i nötterna/fröna. Rör ut honung och kanel i det varma vattnet. Slå blandningen över nötterna och rör om. Låt vattnet koka bort och rör i blandningen lite då och då. Ta stekpannan från plattan när vattnet kokat bort och låt blandningen svalna. Dela sedan på nötterna som klibbat ihop och häll upp i en fin skål.

         

Till den här adventsljusstaken har jag använt ett fat i metall som jag ställt blockljus på i olika storlekar. Siffrorna har jag gjort av en deg med pepparkakskryddor för att få färg och lukt på dem. Siffrorna är fastsatta med röd/vit bomullstråd. Sist men inte minst hällde jag rödfärgade stenar runt om ljusen.

Jag gjorde även hjärtan av lite deg som jag hängde upp i fönstret med samma bomullstråd.

Uppmärksammade pannkakor.



Snacka om att jag blev förbannad när jag öppnade morgontidningen till frukostgröten i förrgår. I Falun äter skoleleverna pannkakor gjorda i Tyskland - de transporteras 141 mil. Det mest skrämmande i historien är att det tillverkas EKOLOGISKA pannkakor lokalt - ENDAST 6 mil därifrån. De lokala ekologiska pannkakorna är dessutom BILLIGARE! Läs ärtikeln HÄR!

Det verkar som att det ska krävas utbildning i allt nuförtiden så det lär väl behövas en utbildning i att gynna lokala producenter och minska transportsträckorna på mat.

Jag är dock glad att debatten om mat är het just nu för det kan förhoppningsvis leda till att det serveras bättre mat i skolbespisning och äldreomsorg.

Mina öron höll på att trilla av...

Vi var på¨besök hos farmor igår och det slutade med att jag gick därifrån överlycklig. Jag hade blivit en hushållsassistent rikare :) Kan det bli bättre inför julbaket?

Vi satt och pratade om gamla saker och farmor berättade hur mycket hon hade på vinden och så sa hon att hon hade en husshållsassistent som stått där i flera år och hon använde den aldrig. Mina öron höll på att trilla av och ögonen föll nästan ur - jag nästan skrek: Den vill jag HA! Farmor letade en bra stund på vinden innan hon hittade på den men jag åkte från stan med en husshållsassistent med lite tillbehör och ett stort leende på läpparna :)

TACK FARMOR!!!

Organic vanilla.



Först vill jag bara tala om att jag lever och mår bra - var ett tag sen jag skrev men det är bara ett tecken på att jag trivs med min tillvaro just nu. Helgen tillbringades med släkt och vänner - UNDERBART!



För någon vecka sen gick jag in på affären för att handla bakgrejer till jobbet och då hittade jag ovanstående små förpackningar som gjorde mig överlycklig. Äkta EKOLOGISK vaniljextrakt och vaniljpulver. För som älskar vanilj men helst undviker socker var det här bland det bästa som kunde hända. Nu kan jag få vaniljsmak på mina smoothies, fruktdrinkar och sojayoghurt UTAN att använda socker :) Jag tror burken med vaniljpulver som jag köpte kostade runt 35 kr men den är helt klart värd priset - trots liten burk. Tänk vad en vaniljstång kostar att köpa - det är ju rena rånet i jämförelse med en burk BOURBON Vanilla.

Tror aldrig jag kommer att använda vaniljsocker igen nu när jag gjort denna upptäckt - stick till affären ni också!

Överbliven potatis.

Det finns säkert fler än jag som får kokt potatis över vid middagen och har svårt att veta vad dem ska användas till. Jag tycker att potatisen får en konstig smak när den värms igen så det låter jag helst bli.

Ett bra användningsområde för kokt potatis är att göra tunnbröd av dem. Det kan knappast bli enklare att göra bröd. Du behöver bara kokt potatis, lite olja, mjöl och salt. Bröden går att variera genom att använda olika mjölsorter och brödkryddor. Du klarar dig t.o.m. utan ugn eftersom du steker bröden i stekpanna.

Jag hade massa potatis över idag och dessutom lite tid över så jag bestämde mig för att fylla den nästan obefintliga platsen i frysen med tunnbröd. Se dagens brödrecept nedan;



Potatistunnbröd

kokt potatis
rapsolja
fint rågmjöl
salt
fänkål

Detta recept är enkelt och du behöver aldrig ha en viss mängd potatis utan du gör helt enkelt så stor sats som du har kokt potatis. Mosa potatisen tillsammans med lite olja och lite salt. Jag tillsatte lite mald fänkål som smaksättare, mycket gott blev det. Tillsätt rågmjöl tills det blir en bra deg, sen är det dags att värma stekpannan (gärna en av gjutjärn). Kavla degen tunt på mjölat bakbord till tunnbröd i lagom storlek för stekpannan. Nagga med gaffel och stek en stund på varje sida. Lägg de färdiga bröden i en brödhandduk så de håller sig varma. Njut dem gärna varma med smör och ost men de går även bra att frysa in.

Småbarnsföräldrar...

...nästan i alla fall, för en stund!

Nej, allvarligt talat så var vi "bara" barnvakt till våra vänners 8-månaders söta lilla tjej. Det var riktigt mysigt och hon var så duktig för att aldrig ha varit hos oss förut, vi har bara varit hemma hos dem när vi träffat henne. Medan hennes pappa tvättade bilen gjorde vi allt för att sysselsätta lillflickan och vi njöt av att ha ett barn i vårt hem. Barn sprider glädje och harmoni, det var längesen jag var så lugn. Det blev en del tittut-lekar och sånt. Hon satt nöjd och glad i soffan bredvid oss och lekte med små plastbuttar när pappa kom tillbaka.

Behöver jag tala om att vi gärna är barnvakt igen...?! =D

Nyhet?



Det stod i Svenska Dagbladet om en undersökning där forskarna kommit fram till att bukfetma ökar risken att dö en för tidig död, läs artikeln HÄR. Min fråga är om det är en nyhet...?! Jag visste redan innan jag började läsa till Hälsopedagog att det var farligt med bukfetma så varför sån hysteri nu? Visst är det intressant att ytterliggare en underöskning visar att det är farligt med bukfetma men det var väl knappast något nytt.

Det är bukfetman som är farligast och kvinnor är oftast "lyckligt" lottade då vi framförallt lagrar vårt fett på rumpa, höfter och lår medan män lagrar fettet på magen. Fettet på magen innebär en ökad risk för det metabola syndromet, vilket innefattar övervikt, diabetes höga blodfetter och hjärt-kärlsjukdomar.

Gränsen för bukfetma går vid ett midjeomfång på 88 cm för kvinnor och 102 cm för män. Ett hälsosamt midjemått för kvinnor är < 80 cm och för män < 94 cm.

JAAAAAAAA!!!!!



Jag har fått FÖRLÄNGT kontrakt på jobbet! Ska skriva på avtalet på fredag och då är jag ANSTÄLLD t.o.m. sista juni. Eftersom jag älskar mitt jobb är jag överlycklig att det blev så här och samtidigt är det skönt för att jag vill kunna planera - ibland lite för långt frammåt.

Nu är första halvan av år 2009 säkrad i alla fall och jag kan fira jul i lugn och ro, vara ledig länge och bara njuta av att jag har ett arbete att gå tillbaka till i januari!

Jippie! Jag är så GLAD :) Vi ska fira med att äta lunch på Coco Thai imorgon, jag längtar så för det är få saker som smakar så bra som thai-mat när jag är riktigt hungrig.

Skolmat.

På senate tiden har det pratats massor om skolmatens kvalité och TV4 har visat programmet "Matakuten" som handlade om att tre kockar - på tre olika skolor - förbättrade maten genom att använda bra råvaror. Färska grönsaker och absolut inga halvfabrikat. Det bästa med allt var att den fräscha - RIKTIGA - maten också klarade skolans budget.

Personligen är jag överlycklig över att det äntligen är en het debatt om skolmaten. Skolmaten är viktig av flera anledningar;
- ca en tredjedel av närings- och energiintaget ska komma från skolmaten och då krävs det att maten är bra. Maten måste smaka gott för att eleverna ska vilja äta och de måste äta för att få i sig näring.
- maten måste dock bli mer näringsrik och baseras på riktiga livsmedel istället för halvfabrikat med en massa tillsatser för att det ska smaka bra och se smakligt ut. I ett program av Matakuten visade det sig att kattmat innehöll mer vitaminer än skolmaten. Nej, in med mer ekologisk mat i skolan.
- eftersom skolmaten bidrar med en stor del av elevernas matintag är jag övertygad om att dessa måltider har stor påverkan på hur deras framtida livsstil kommer att se ut och jag hoppas att det är förbjudet med tillsatser i skomat när jag själv ska ha mina barn där.

Läste en insändare i tidningen idag om just det här med skolmaten och personen hoppades att det skulle bli mer ekologisk mat i skolan för att slippa alla konstiga tillsatser i hel- och halvfabrikat. Helt rätt, tycker jag! Gör din röst hörd du också! Angående tillsatser så ska jag skriva ett inlägg om det - snarast - på mammas begäran.

Nu är det möjligt att certifiera skolmaten tack vare livsmedelsverket - som jobbar hårt för att förbättra maten i skolan - samt Skolmatens Vänner. Sätt betyg på din skolas mat HÄR!

Halloumiburgare och bönsallad.



Halloumiost är någonting jag aldrig kommer ångra att jag upptäckte. Har glömt hur jag blev introducerad till denna gudomliga ost - men tack den som såg till att den blivit en del av mitt liv!

Häromdagen åt vi halloumiburgare och bönsallad - en riktigt enkel men ändå lite lyxig middag. Dessutom mycket fräschare och godare än hamburgare och pommes.

Jag skar osten på längden i tjocka skivor, stekte den och lade den mellan två brödskivor tillsammans med lite grönsaker. Serverade min favorit - bönsallad - till, se recept nedan.

Bönsallad

200 g kidneybönor
½ rödlök
3 tomater
1 msk hackad persilja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja

Hacka rödlök och skär tomaterna i små bitar. Blanda alltsammans i en skål och smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund innan servering.

En bra start på dagen.



Idag var groddarna färdiga att ätas - som jag längtat! Inget passade då bättre än att äta groddarna till frukost. Jag lade groddarna på smörgåsen - min egen grötlimpa - tillsammans med en skiva mager ost och tomat. Till det drack jag två stora koppar grönt te.

Grönt te är supernyttigt och en bra start på dagen. Det gröna teet innehåller massor av antioxidanter som skyddar kroppens celler från fria radikaler. Vissa studier visar även på att grönt te kan skydda mot cancer och att personer som dricker grönt te lever längre :) En annan effekt - som vissa studier visat - är att grönt te kan öka fettförbränningen något och att teet har positiva effekter mot diabetes.

Drick  mer te helt enkelt!

Äntligen friskis!!!

Idag var jag äntligen så frisk att jag kunde gå på friskis :)

Det var så otroligt kul att få svettas lite - även om jag var lite ringrostig. Jag ville lite mer än vad kroppen orkade med men snart är nog kroppen ifatt - då jävlar ska jag köra på! Det ska byggas muskler på medel/styrka i framtiden =D

Matbröd av surdeg och rotsaksmunkar.

Igår när jag kom hem efter jobbet kännde jag att jag ville skapa nånting. Trots ont om plats i frysen efter bönkoket häromdagen ville jag baka bröd. Jag gjorde en typ av grötbröd - som förövrigt är en favorit - men tyvärr har jag inget recept för jag har alltid i allting på måfå.



Jag börjar med att koka en gröt av havregryn, rågmjöl, rågkross och olika sorters frön. Sedan löser jag upp jäst i lite vatten och har i surdeg samt rapsolja. Rivna morötter i brödet blir smaskens och rör ner dem tillsammans med gröten. Tillsätt lagom mängd rågsikt och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och forma sedan degen till bullar, limpor eller runda kakor - gör helt enkelt som du vill :) Jäs i ytterliggare i ca 40 minuter på plåt under bakduk. Det som skiljer sig mellan de olika brödsorterna är ugnstemperatur och gräddningstid. Bullar gräddas i 225 grader i 10-12 minuter. Limpor gräddas i 175 grader i ca 45 minuter.

När brödet stod på jäsning var det dags för att börja med middagen som bestod av rotsaksmunkar och vitkålssallad med lingonsylt och pumpafrön. Den här rätten kommer garanterat komma med på fler matlistor för det var riktigt gott. Rotsaker smakar SÅÅÅ gott och det är dessutom nyttigt och miljövänligt - kan det bli bättre än med svenska närproducerade grönsaker...?!

Vitkål blandat med lingonsylt är en riktig hit - men det ska vara hemgjord lingonsylt. Inge SKIT som består av hälften socker och dessutom äpplen eller nåt utan RIKTIG sylt med massa lingon och endast lite syltsocker för att framhäva smaken samt för konsistensen. Lingon innehåller naturligt bensoesyra som är konserverande, vilket innebär att sylten är konserverande i sig själv utan en massa tillsatt socker.

Rotsaksmunkar
4 port

2 ägg
2 dl bovetemjöl
5 dl havremjölk
2 - 3 potatisar, ca 200g
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotsellri, ca 100g
salt

Vispa ägg, mjölk och mjöl till en klumpfri smet. Riv rotsakerna fint på ett rivjärn eller i en matberedare. Tillsätt rotsakerna och lite salt i smeten. Hetta upp matfett i en stekpanna och stek rotsaksmeten - som små pannkakor - i några minuter på varje sida.



Njut av rotsaksmunkarna tillsammans med strimlad vitkål, lingonsylt och pumpafrön.

Pastasås med kyckling, soltorkad tomat och vitlök.



Mumsfilibaba är nog rätta ordet för att förklara hur god denna pastasås är och det bästa är att den är så enkel. Har du förberett kyckling och soltorkade tomater i bitar går det nästan snabbare än en färdig sås på burk :) Jag började med maten strax före kl 17 idag och maten stod på bordet 17.10 och det enda som var förberett sen innan var att jag tagit fram kycklingen ur frysen. Nu hade jag dock lite hjälp av min sambo men hur som helst går maten snabbt att laga. Vi åt gröna ärtor till som också går snabbt att tillaga - bara att koka upp lite vatten i vattenkokaren och hälla över de frysta ärtorna.

Pastasås med kyckling, soltorkad tomat och vitlök
4 port

500 g kycklingfilé
6-8 soltorkade tomater i olja
2-3 vitlöksklyftor
2 dl iMat (havregrädde)
2-3 dl vatten
salt
peppar

Skär de soltorkade tomaterna i små bitar och krossa samt finhacka vitlöken. Fräs alltsammans i en stekpanna. Skär kycklingfilén i tunna strimlor och bryn med tomat och vitlök. Krydda med salt och peppar. Häll havregrädden och vattnet i stekpannan. Låt puttra några minuter och servera till pasta.

Tips!
För att pastan ska bli lite uppiffad brukar jag tillsätta morot och/eller zucchini i slutet av kokningen. Jag använder mig av en skalare för att få långa tunna strimlor av grönsakerna. Pastan får ett fräschare utseende och ett tillskott av lite vitaminer.

När jag ätit klart var det dags för att pyssla lite - det är det enda som är bra med att vara lite krasslig. Jag kan lägga all tid - som jag annars lägger på träning - till att pyssla. jag började sy en gardin igår och idag blev den klar och uppsatt :)



Det var dags att byta gardin i köket eftersom det har suttit en där som jag sydde för längesen men aldrig blev riktigt nöjd med. Den har trots allt suttit kvar, men nu är jag nöjd så denna gardin för gärna sitta uppe ett tag!

Jag har även målat lite klädnypor - och nu undrar ni säkert varför jag målat klädnypor men jag har kommit på en idé hur jag ska hänga upp våra julkort. Nu får ni se till att skicka julkort till oss så vi har nåt att hänga upp :) Jag återkommer med en bild när jag gjort klart julkortshängaren.

Nu är det dags för en stor kopp grönt te och mitt favoritprogram - Grey's Anatomy.

Bra matdag.

Jag har fått en förfrågan om att skriva om hur en bra dag ser ut vad gäller matintag för en tjej i 20-års åldern och självklart ska jag göra det.

För det första vill jag poängtera att det varierar mycket från person till person hur mycket han/hon behöver äta. Den största påverkansfaktorn är hur pass aktiv personen är. En person som tränar mycket behöver äta nästan hela tiden för att orka prestera medan en stillasittande person är i behov av mindre energi.

Gemensamt för alla är dock att äta regelbundet och MINST 3 ggr/dag. Dagen ska bestå av TRE huvudmål (frukost, lunch, middag) och gärna 1 - 2 mellanmål för att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Alla mål mat är viktiga men frukosten är extra viktig eftersom den lägger grunden för resten av dagen!
Frukosten bryter nattfastan och sätter igång vår förbränning. Hoppar vi över frukosten går kroppen på sparlåga och sen till lunch (om vi klarar av att stå emot förmiddagens sockersug) suger kroppen åt sig allt som en svamp eftersom den tror att det är svältperiod och ont om mat. Vi utökar då kroppens fettreserver och kroppen gör allt för att behålla de fettreserver som redan finns på kroppen.

En bra frukost:
Gröt av blandade gryn och frön, frukt/bär eller lättsockrad sylt och mjölk.
Fullkornsbröd med mager ost eller annat magert proteinrikt pålägg.

Lunch exempel:
Lax, ugnsrostade rotsaker och broccoli.

Middags exempel:
Dhal, linsgryta och ris med en grönsallad.

Mellanmål:
Frukt i alla möjligs färger och former samt nötter.
Smörgås med proteinrikt pålägg eller keso med frukt.

Storleken på mellanmålen varierar väldigt beroende på om du tränar eller inte men själv brukar jag äta en smörgås dom dagarna jag tränar och annars äter jag frukt och nötter som mellanmål.

Jag har bestämt mig.

Jag har gått länge och tänkt på att jag ska göra groddar men det har liksom aldrig blivit av men nu har jag äntligen tagit mig i kragen. Det ska groddas av gröna linser och de ligger nu i blöt i en bunke på diskbänken. Imorgon ska jag hälla av vattnet och lägga den i en glasburk och då är det bara att vänta - skölja - vänta - skölja - vänta och sen är det klart att äta.


Groddar är fulla av näringsämnen och de är mer lättsmälta än kokta baljväxter. Lite groddar på frukostmackan är toppen och lite i salladen till lunch eller middag - då har du fått i dig en massa nyttigheter. Bland annat mycket järn, folsyra, fosfor och zink.

Allt För Hälsan



Idag var jag på Hälsomässan i Älvsjö och där var det mycket intressant att titta på och roligt att göra. Vi fick smaka en massa goda saker och andra mindre goda. Massa antoxidantrik mörk choklad, vetegrässmoothie, nötter och Paulúns mackor vardet som toppade listan på goda saker. Bland de mindre goda var den "flytande salladen" som bestod av mixade grönsaker och nån ekologisk juice av fläder och citron. Då tuggar jag hellre alla grönsaker och gläds åt att jag har tänder samtidigt som jag tränar tuggmusklerna :)

Det bjöds på en massa bars till höger och vänster på mässan och jag är inge vidare förtjust i att ersätta mat med en bar - som dessutom innehåller massa socker, oftast iaf. Nu är det på modet att göra mat utan onödiga tillsatser och det märktes också på mässan. Renee Voltaire var där med sina naturliga produkter. Flera montrar hade också saft, sylt och marmelad som var sötad med druvjuice istället för socker. Vilken bärsmak!

Jag hade längtat efter att köpa den där fantastiska tvålen som jag köpte förra året. Gick runt och tittade och blev mer och mer bekymrad över att den inte fanns nånstans. Jag gav upp hoppet och tänkte att jag skulle beställa via nätet när jag kom hem istället MEN DÅ - i nästa sekund - stod tvålkvinnan där :) Tvålen är bra till ALLT och då menar jag allt! Den består av olivolja och lagerbladsolja och är dessutom lagrad i minst 9 månader. Detta gör att tvålen är otroligt dryg och löddrar fantastiskt. Tvålen kan användas som ansiktstvätt, kroppstvål, raktvål, mjällschampo och som fläckborttagare. Den är dessutom extremt bra för känslig hy och för personer med eksem. Mitt råd - köp den!
Gå in på aromas.nu och där kan du kolla var det finns återförsäljare eller beställa direkt via nätet.


Nyttig blandning att ge bort.



Jag har pysslat lite nu när jag varit hemma pga min hemska förkylning - eller snarare influensa. Min blandning av nötter, frukt och mörk choklad började ta slut så jag bestämde mig för att göra en ny omgång. När det ändå skulle göras tänke jag att det var lika bra att göra en stor sats på en gång. Tog en kort MEN JOBBIG promenad till ICA för att köpa vad som fattades till blandningen. Rostade frön, hackade choklad och skar aprikoserna i mindre bitar. Sen var det bara att blanda ihop och vips så hade jag jättemycket god blandning av nötter, frön, frukt och choklad :)

Bestämde mig för att jag skulle ge bort lite av blandningen till Anna eftersom vi får bo hos henne hela helgen när vi ska på Allt för Hälsan. Jag ville göra en rolig burk att ge bort blandningen i.

Det här använde jag mig av:
glasburk med lock
lila vaxad lintråd
lila plastpärlor
ettikett

Jag virade några varv lintråd runt burken och trädde på etiketten som jag skrivit. Sedan fäste jag två pärlor i varje ände och vips hade jag en jättefin burk att ge bort.


Fick min silikonform från Tupperware igår och fick ju bara lov att testa den idag. Eftersom jag hade två övermogna bananer passade det utmärkt att göra en banankaka. Det blev samma som sist bara att jag hade i dadlar istället för jordnötter och olja istället för smör denna gång.


Lättsötad banankaka
1dl olja
½ dl råsocker
2 ägg
2 mosade bananer
6 mosade dadlar
1½ dl hackad mandel
3½ dl vetemjöl
knappt 1 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Värm ugnen till 175 grader. Mosa bananer och dadlar. Blanda i kryddor, nötter socker, ägg och olja. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i bananmoset. Fördela jämt i formen och grädda i ca 35 min.


 


Den heta potatisen.

               



Jag läste en så bra artikel om potatis som Paulún skrivit. Potatisen har oförskämt dåligt rykte men i denna artikel lyfts det fram att potatisen är bra.

http://www.paulun.se/p2_pop.asp?idContent=1181

Potatisen innehåller en massa bra saker och kokt med skal är den ett perfekt tillbehör till proteinet som du ska ha på tallriken. Du äter ju aldrig enbart potatis och tillsammans med fett och protein blir det en bra måltid med relativt låg glykemisk belastning. Ur viktminskningssynpunkt är potatis bra tack vare att den mättar på färre kalorier jämfört med pasta och ris. Om du kokar potatisen och sen kyler ner den har den ett lågt GI-värde och blir ännu bättre ur viktminskningssynpunkt.Potatisen är helt överlägsen ur miljösynpunkt eftersom den växer i Sverige medan pasta och ris importeras. Risodlingar står dessutom för en hel del av jordens metangasutsläpp.

Läs artikeln så får du all information om potatis som du behöver och ät potatis med gott samvete!


Ny design.

Jag är hemma och är sjuk idag så jag tänkte jag skulle ta tag i att snygga till min blogg. Såg ju så trist ut förut. Nu har jag fipplat med det hela dagen och nu är jag äntligen nöjd.

Alla som känner mig vet att jag måste äta typ jämt men idag är jag så sjuk att min aptit är som bortspolad. Ska precis till att äta frukost och jag har varit uppe sen kl: 07.30. Det är kanske en förklaring till att jag fryser så förbannat...

Det ska bli något varmt till frukost/lunch eller jag kanske borde kalla det middag...? Jag är barnsligt förtjust i välling och sen jag slutade dricka vanlig mjölk har jag bekymrat mig över att jag inte kan äta välling som förut. För någn månad sen hittade jag Gyllenhammars Gyllenmust när jag var och handlade och lyckan var total. Jag kan nu göra havrevälling med vilken "mjölk" jag vill. Det är bara att blanda ner gyllenmusten i soja-, havre- eller annan mjölk, värma och äta.



Nu ska jag göra min välling och sedan förflytta mig till soffan och fleecefilten och göra allt för att bli frisk. Det är ju hälsomässa i Sthlm i helgen.

Nöt- och fruktblandning.


För några veckor sedan gjorde jag en helt underbart god nöt- och fruktblandning med mörk choklad i. Den försvann fortare än kvickt när jag hade Tupperware-party. Det bästa med den är att det är sagolikt gott men dessutom rik på vitaminer och mineraler.

Nöt- och fruktblandning med mörk choklad
jordnötter
rostade solrosfrön
rostade pumpafrön
sötmandel
russin
osvavlade aprikoser
mörk choklad, minst 70%

Jag rostade själv mina solrosfrön och pumpafrön och det är otroligt enkelt. Du behöver bara hetta upp en stekpanna i teflon och sedan hälla i fröna och röra om. Salta om du vill ha salta frön. Om du vill att de ska smaka mer kan du krydda med en krydda du gillar. Ska du ha fröna till blandningen är det godast om du saltar bara lite grann.

Blandningen är perfekt att ha med sig i väskan och äta när suget sätter in. Jag blir lätt totalt oresonlig om mitt blodsocker är lågt så nu försöker jag alltid ja lite av blandningen i min väska.
Prova att äta blandningen till fruktsallad, supergott!

Flaskpost från Sunnansjö.

I somras ringde en tjej till mig och berättade att hon hade hittat min flaskpost som jag skickade sommaren 1994 - kan ni tänka er...?! 1994!

Hon bad om min adress för att hon skulle skicka över teckningarna som låg i. Brevet kom hem till mamma och däri låg fyra teckningar och ett brev. Det var teckningar som jag, syrran och våra två kusiner ritat. Jag var 9 år och min yngsta kusin var 4 år. Vi hade ritat lite olika saker - soluppgång, regnbåge, människor bryggor. Hur som helst var det i alla fall sjukt kul att få tillbaka det :) Vi skickade iväg teckningarna i en plastflaska - som det varit tändvätska i - från mina kusiners stuga i Sunnansjö.


Rågbitar.

Hade jäst i kylskåpet som skrek varje gång jag öppnade kylskåpet - den ville bli bakad av! Jag tyckte det var dags att få slut på jästens tjat så jag bestämde mig för att baka rågbitar. Det blev ett mycket lyckat bröd som var nästan fånigt enkelt att baka. Det enda som behövdes - förutom att röra ihop degen - var lite tid för att låta det jäsa i två omgångar men då hade jag ju tid till annat pyssel :)



Rågbitar
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl olja
7 dl rågsikt
5 dl fint rågmjöl
0,75 dl solrosfrön
0,75 dl linfrön
2 tsk fänkål
1 tsk anis

Värm vattnet till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och oljan. Stöt kryddorna och tillsätt dem samt linfrön och solrosfrön. Arbeta in mjölet tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Lägg ett bakplåtpapper i en långpanna och tryck ut degen med mjölad hand. Skär ca 20 rutor med en mjölad kniv och nagga innan brödet får jäsa ytterliggare 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Grädda brödet i 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Miljötips!
Köp ett bakplåtspapper som går att använda nästan hur många gånger som helst. Du bara diskar det efter varje gång och sedan är det bara att använda igen. Själv tycker jag att dessa bakplåtspapper är oslagbara. MEN se upp med att använda vassa föremål för då finns risken att det går hål. Jag gjorde den missen vid jul förra året när jag bakade skorpor så det var bara att slänga bakplåtspapperet.

Banankaka.

Jag skulle hem till svärfar i torsdags för han fyllde år och jag ville ha någonting med mig för att slippa komma tomhänt. Därför beslutade jag mig för att baka någonting och det blev en banankaka.


Uppskuren banankaka i hemgjord ge-bort-kartong.


När jag bakat den kom jag på¨att det skulle se så dumt ut att komma med den i en plastpåse så eftersom jag är på min pyssliga just nu bestämde jag mig för att tillverka nå fint. Jag tillverkade en liten kartong och satte ett rött helt vanligt presentsnöre runt kartongen och så lade jag i grön genomskinlig plast. Det blev faktiskt över förväntan :) Det såg mycket trevligare ut i kartongen och det enda som krävdes var lite papper, snöre, lim, genomskinlig plast och förstås ett par hekto fantasi =D

Ska dela med mig av receptet också eftersom kakan blev riktigt god!

Lättsötad banankaka
100g smör
½ dl råsocker
2 ägg
2 mosade bananer
1 dl hackade nötter (jag använde mandel och jordnötter)
3½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
knappt 1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
lite kokos till formen

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och strö en form (1½ lit) med kokos. Vispa rumsvarmt smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner bananmoset och nötterna. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör ner mjölblandningen i smeten. Fördela jämt i formen och grädda i ca 35 min.

Tips! Du kan variera smaksättningar till denna banankaka i all oändlighet. Prova att ha i dadlar, russin, hackad mörk choklad, fikon och cashewnötter etc.

RSS 2.0