Gott Nytt År.

Detta år har verkligen skruvat upp debatten om tillsatser i mat och Paulún med flera har släppt ISO-dieten som är mer en livsstil än en diet. Det har också fokuserats otroligt mycket på ekologisk mat och det märks i butikshyllorna. I jämförelse med i början av året har det lanserats stora mängder ekologiska livsmedel. Priserna på ekologisk mat är ofta lite högre men ju mer ekolgiskt vi köper, desto billigare kommer det att bli. Ekologiska frukter och grönsaker är dock ofta mycket dyrare än de övriga men det blir förhoppningsvis billgare det också tids nog. Bananer köper jag alltid ekologiska och genom att göra det gör jag miljön en stor tjänst. Bananodlingarna står för en stor del av världens kemikaliebesprutning så gör miljön en tjänst du också - lägg några extra kronor på ekologiska bananer. De ekologiska bananerna är dessutom mycket godare :)

Jag tycker det är toppen att vi konsumenter blir mer medvetna om vad vi äter och det är bra att vi är kritiska. Det kommer leda till att livsmedelsproducenterna måste anpassa sig till det vi efterfrågar. Läste igår att förr var det straffbart att förfalska mat men idag är det ingen som blir straffad ens för att på konstgjord väg göra att en köttbit ser grillad ut och smakar grillad. I början av nästa år kommer det förhoppningsvis en märkning som talar om för oss konsumenter hur mycket ett livsmedel påverkar miljön - från produktion till när vi köper den i affären.

Mitt 2008 har varit ett mycket händelserikt och roligt år. Jag har fått många nya vänner och sett många nya platser samt provat en massa nya saker i matväg. Året började med förberedelser inför min Asien-resa som pågick från 22 januari till 2 maj. Under dessa månader träffade jag fantastiska människor som jag än idag har kontakt med och jag fick en helt annan syn på livet. Jag lärde mig att uppskatta det jag har här hemma och insåg att vi lever i ett överflöd. I över 3 månader klarade jag mig på de grejer jag bar runt i min ryggsäck - så länge jag fick nånstans att sova - men här i Sverige är det mycket mer jag anser mig behöva för att överleva. I Asien åt jag groda, gräshoppor och buffel - allt smakade bra. Min nya favoriträtt är phad thai - om den görs av någon som kan - och fruitshakes är numer ett måste då och då.

När jag kom hem var det dags att dra igång träningen igen för jag skulle ju springa Blodomloppet en månad senare. Missade målet med 22 sekunder men jag var helt slut så det får väl duga. Missade även målet på Tjejmilen men då var jag lite sjuk så bättre lycka nästa år. Tjurruset var helt klart det roligaste - och blötaste - loppet och det gick över förväntan. Vårt lag kom på 4:e plats :) Vart priset tagit vägen är det dock ingen som vet.... Träningen på senhösten har jag försökt anpassa för att jag ska klara av att åka Öppet Spår i februari och det har gått rätt okej. Gummibandet som jag köpte är knappast utnött men jag har använt det några gånger - måste bättra mig om loppet ska gå någorlunda utan värsta smärtan.

Detta blir mitt sista inlägg 2008 så jag vill därför passa på att önska alla ett gott nytt år.

Vegetarisk phad thai

Idag var jag ensam hemma och skulle svänga ihop middag lite snabbt innan det var dags att åka till Friskis. Det var ett tag sen jag åt thaimat så jag bestämde mig för att använda mig av mina thaimatlagningskunskaper och skapa en vegetarisk phad thai. Phad thai var den rätt som jag åt mest när jag var i asien och jag tröttnade aldrig - det var gott till frukost, lunch och middag :) En phad thai innehåller vanligtvis kyckling och räkor men jag gjorde min med quornbitar. Rätten blir dock inte helt vegetarisk eftersom jag använder fisksås som tillverkas av fermenterad fisk.

Veg. phad thai
2 port.



2 port. kokta risnudlar
1 msk olja
2-3 vitlöksklyftor
200 g vitkål
100 g quorn
2 ägg
200 g kokt broccoli
½ dl jordnötter el. cashewnötter
2 msk fisksås
2 msk thailändsk soja
2 msk ketchup
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar

Koka nudlarna och skölj dem i kallt vatten. Hacka vitlöken och strimla vitkålen. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek vitlöken. Tillsätt quorn och vitkål och stek tills det mjuknat lite. Rör ner fisksås, soja, ketchup, salt och peppar. Vispa upp äggen, häll ner i stekpannan och rör om tills de stelnat. Tillsätt nötter, nudlar och broccoli och woka tills allt är varmt.
Servera gärna med en klyfta lime som pressas över nudlarna.

En dryg tiondel.

Idag var det dags att använda skidorna för andra gången och det var en fantastisk dag att göra det på. Jag hade sällskap av min kära vän Anna och vi hade riktigt fint väder. Det var soligt och kallt - kanske lite väl kallt men det ordnade upp sig när vi kom igång. Det var -14 grader när vi åkte hemifrån Annas pappa. Anna hade fått nån superklistertejp av pappa Jan så det var självklart jag som hade det halkigast. Trots att det halkade bra mycket bakåt när jag försökte trycka på så åkte vi strax över 9km - vilket endast är lite drygt en tiondel av vad jag ska åka om mindre än två månader. Jag ska stå på startlinjen för Öppet Spår den 22 februari.



När vi duschat och fått lite mat i oss åkte vi till Kupolen där jag hade som främsta mål att hitta valla. Jag köpte sån där supertejp och vätska att ta bort gammal valla med, så nu ska det bli fäste under mina skidor också :) Det var alldeles för mycket folk för att försöka få nån hjälp med att prova ut ett par bra stavar så det får bli en annan dag.

Jacobs hälsokök och Hemlige kocken

Jag fick de två böcker jag önskade mig i julklapp. Det var syrran som gav mig dom, lite komiskt eftersom hon redan tycker jag pratar för mycket om hälsa. Det lär ju knappast bli mindre nu :)


Jacobs hälsokök: mat på en kvart med familjemetoden



Denna boken är en kokbok men ingen vanlig kokbok. Det är en kokbok som är upplagd på ungefär samma sätt som min framtida kokbok kommer att vara. Jag ska börja på den om några år för det ska bli mitt nyårslöfte att göra en kokbok inom de närmsta månaderna. Nu är det löftet dokumenterat också - så nu är det svårt att komma med undanflykter. Jacob Wismar delar med sig av smarta tips på hur du lagar nyttig mat snabbt - som barnen tycker om. Det finns tips på blandningar med nötter och frön, grötblandning, müsli och en massa recept på mat som tar ca 15 min att tillaga när du gjort egna hel och halvfabrikat som du förvarar i kyl eller frys. En riktig toppenbok är det, värd varenda krona!

Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik



Det här är en bok som är högst aktuell eftersom det handlar om tillsatser i maten. Än så länge har jag bara läst ett par kapitel men jag rekommenderar ändå boken eftersom dessa kapitel var mycket vettiga. Boken är den första av två som Mats-Eric Nilsson skrivit om tillsatser. Alldeles nyligen kom det ut en ny bok som heter Äkta Vara: guide till oförfalskad mat.

Ajaj, vad pulkabacken va hård!

Igår samlades ett helt gäng av tjejer och killar för att åka pulka, tefat och snowracer i Säters pulkabacke. Backen var stenhård och jag var livrädd. När jag var liten var väl aldrig pulkaåkning så där läskigt... Iofs så hade jag hjälm på mig och det var närmare till marken, men ändå... Det var en massa gupp i backen som gjorde att det var svårt att sitta still i pulkan. Jag och Lisen höll på att köra ihjäl Anna när vi åkte dubbelpulkan och när vi kom ner låg vi huller om buller. Det gick så vilt till i backen att jag lyckades ha sönder en pulka, ena hörnet lossnade.

När jag vaknade imorse hade jag lite ont¨vid ena armbågen och i rumpan, inte konstigt det när Anders uppmärksammade mig om att jag hade ett ordentligt blåmärke på ena skinkan. Tittade mig i spegeln och det är tur det är på ett skymt ställe, annars kan folk tro att jag blir misshandlad. Så illa var det!


Åter till det normala.

Nu har det varit några dagar fulla med mat, kärlek, godis, släkt och vänner vilket har gjort att jag känner mig helt slut och har svårt att sova pga rubbade rutiner. Jag vill inte veta hur folk mår som ALDRIG motionerar och ständigt äter på OREGELBUNDNA tider. Tre dagar räcker för att övertyga mig om hur bra det är att ha rutiner och äta näringsriktig mat. Det har varit gott med julgodis, massa olika mat, lussebullar och pepparkakor men nu ska jag dra ner det till en normal konsumtion och varva med en massa motion. Jag var ute och sprang nu på kvällen och det var galet skönt - kommer förhoppningsvis sova gott inatt nu :)

Jag önskar att alla med mig kan lämna dessa frossardagar bakom sig - med gott samvete - och återgå till normala rutiner och lagom stora matportioner utan detox eller att starta 2009 med att banta. Det viktiga är inte vad du stoppar i dig mellan jul och nyår utan det som har betydelse är vad du äter mellan nyår och jul. Tänk på det!

Rödbetssallad.

Gjorde min första egna rödbetssallad idag och jag blev förvånad över att det var så enkelt att få den så god. Rödbetssallad är en av de saker jag bara MÅSTE ha på julbordet och det trista är att alla färdiga burkar innehåller en massa konstigheter och onödiga tillsatser. Att göra en naturligare variant gick hur bra som helst utan att behöva göra precis allt själv. Självklart blir det ännu NATURLIGARE och troligtvis godare om du gör allt själv men det är inget måste för att få ett betydligt bättre alternativ till den färdiga rödbetssalladen. Välj bra råvaror utan onödiga TILLSATSER. När det gäller majonäs, köp den ekologiska för att slippa alla E-ämnen. Vill du göra allt själv kan du lägga in egna rödbetor, göra din egen majonäs och egen senap.

Hemgjord rödbetssallad

1 liten burk inlagda rödbetor
1 syrligt äpple
1½ dl lättkesella
½ dl majonäs
1 msk osötad senap
salt
svartpeppar

Skär rödbetot och äpple i små bitar. Blanda kesella, majonäs och senap. Rör ner rödbetor och äpple i röran. Smaka av med salt och peppar. Låt stå en dag innan användning.

Nu är det jul...

...här i vårt hus!



Så här ser våran fina gran ut som vi pulsade i snö för igår förmiddag. Alla paket ligger inslagna under granen vaktade av tomten :) Svärfar och svärmor var här och hjälpte till med att klä våran skönhet!

Igår kväll pysslade jag lite mer med mitt hemgjorda julgodis. Har ju velat göra ett par chokladaskar - en till svärföräldrarna och en till mormor och morfar.

         


Jag gjorde ett par askar av färgad kartong som jag köpt på en hobbyaffär, trädde på pärlor på en tråd som jag knöt runt asken. I askarna lade jag färgad plast som jag också hittade på hobbyaffären. Sist men inte minst lade jag i mitt julgodis - fem olika sorter blev det. I den lilla asken ligger allt blandat medan jag i den större lade de olika sorterna i rader. På julafton ska jag njuta av mörk choklad, torkad och färsk frukt som bildat detta fantastiskt goda julgodis :)

Senap, bröd och mera julgodis.

Ikväll har jag grejat ända sen jag kom hem. Det är så roligt att tiden bara flyger iväg. Nu borde jag egentligen ligga i sängen och sova sött men jag har tvätt som hänger på tork som måste tas upp innan jag får krypa ner under täcket.

Jag började med att laga mat när jag kom hem och det blev supergott. KÖTTFÄRSSÅS av kycklingfärs - rekommenderas verkligen! Jag hade utäver färsen i lök, vitlök, champinjoner, morötter, krossade tomater, buljong och örtkryddor. Mums!

Sen körde jag igång med danskt rågbröd, mitt förra har nu tagit slut. Jag hoppas detta blir minst lika gott.

Det mest spännande jag gjorde idag var senap. Jag köpte ekologiskt och närproducerat senapspulver från Liss Ellas.



Sötstark senap

1½ dl senapspulver
2 msk vetemjöl
1 krm salt
1 msk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
1 - 2 msk honung
1,25 dl hett vatten

Blanda senapspulver och vetemjöl. Rör ner vattnet under kraftig vispning. Låt stå och svalna.
Blanda i övriga ingredienser och vispa kraftigt tills allt är ordentligt blandat. Häll upp i en väl rengjord burk och låt stå i kylskåp minst ett dygn innan användning.


Gjorde nog det sista bidraget till min "CHOKLADASK" idag. Det var grovhackade nötter och frukt i smält mörk choklad som jag klickade ut på bakplåtspapper för att stelna.



Jag använde mig av cashwnötter, jordnötter, osötad torkad ananas och russin som jag rörde ner i 72%-ig choklad.

Göteborgsweekend.

Det var ett tag sedan bloggen blev uppdaterad men det har sina förklaringar. Jag har varit i Göteborg i helgen för att hälsa på vänner och gå på Lisebergs julmarknad. Det var jättemysigt på Liseberg när det blivit mörkt och alla ljusslingor lyste upp parken. Vissa träd var helt täckta med lysen - ända ut till minsta gren. Det var häftigt! Det hängde ljusslingor ner från Lisebergstornet så när det mörknat såg det ut som en JÄTTESTOR gran.

På kvällen åt vi på en tapas restaurang - vilket underbart ställe. Vi beställde in en massa godsaker; vitlöksstekta champinjoner, spanskt potatis tortilla, baconinlindade dadlar, grillade paprikor med färskost m.m. Jag blev så inspirerad att jag redan under restaurang vistelsen började planera för en tapasbjudning här hemma. Det kommer passa perfekt när alla är trötta på julmat. Nån som vill komma?

Nu ska jag verkligen hoppa i säng. Det är en dag imorgon också - och den dagen ska innehålla en massa pyssel på kvällen efter jobb och träning så det är bäst jag är utvilad. Jag ska baka bröd, göra senap och slå in julklappar :)

godnatt!


Tillsatser.

Kalla Faktas program om tillsatser i julmaten gjorde mig riktigt besviken. Jag trodde att dem skulle prata om vilka tillsatser produkterna innehöll och vilka produkter som var bättre än andra men det var ytterst lite sånt i programmet. jag tyckte mest det bestod av att konstatera att maten vi äter är full i tillsatser.

Julmaten är ingen större bov i dramat än annan mat som är av hel eller halvfabrikat men det finns bättre och sämre alternativ. En grundregel är att välja det livsmedlet med kortast innehållsförteckning  och så lite E-nummer det bara går. Det ska dock understrykas att långt ifrån alla E-nummer är farliga och skadliga för hälsan. Konserveringsmedel har E-nummer men många konserveringsmedel är sådana som finns naturligt i t.ex. frukt och bär och bakpulver och bikarbonat har också E-nummer liksom kväve och syre. HÄR kan du hitta E-nummernyckeln och annat nyttigt att läsa om tillsatser.

När du ska välja livsmedel i affären, tänk först på vad varan borde innehålla och titta sedan på innehållsförteckningen och välj därefter vilken du köper. Välj bort alla livsmedel som har ingredienser du inte känner igen. Det kan ta en stund att gå i affären och läsa på alla innehållsförteckningar (detta är en anledning till att jag alltid går så länge i en mataffär) men när du gjort det några gånger har du lärt dig vilka varor du ska välja och då tar du dem direkt utan att behöva läsa på baksidan.

Ett livsmedel som är i stort sett omöjligt att hitta utan tillsatser är rökta och kokta smörgåspålägg som skinka, korv och kalkon. De måste innehålla någon form av tillsats för att kunna ligga i plastförpackningen ett längre tag och hålla sig fräscha. Här gäller också att välja det pålägget som har kortast innehållsförteckning.

Tänk också på att den ingrediens som står först alltid är den som det är mest av i varan. Köper du sylt till exempel, var noga med att se efter att sylten innehåller mer bär än socker och att kantarellsåsen innehåller kantareller.

Välj med fördel ekologisk mat - redan där har du minskat på tillsatserna i din mat eftersom det är få tillsatser som är godkända i ekologiska produkter.

Shopaholic.

Jag måste ha någon form av problem när det gäller att handla mat. Jag går på affären galet mycket längre än jag tänkt mig och det brukar oftast bli dyrare än jag tänkt mig. Det är inte så konstigt att det blir dyrt när jag handlar mer än det som står på listan. Jag var på Willy's idag och ringde sambon kl 19.47 när jag precis kommit in i affären och han sa; men då är du ju hemma snart. Jag blev dock långvarig och klockan var 20.38 när jag åkte hemåt.

Hem kom jag flera hundra kronor fattigare men flera kilo mat rikare, massa frukt och grönt. Gryn och frön till müsliblandning. Mjöl och jäst till brödbak. Gjorde en ny upptäckt idag och det var torrostade vattenmelonkärnor med salt. Spännande! Ska smaka och se om det är något som kommer ingå i mina nötblandningar i framtiden :)

Jag tror att det är som terapi för mig att gå i mataffärer - jag älskar det :D

Nu kurrar magen så nu ska jag skala en av de två kilo apelsiner jag köpte!

Kalla Fakta.

Titta på Kalla Fakta kl: 19.20 på TV4 ikväll. Det handlar om tillsatser i julmaten, som det tyvärr finns alldeles för mycket av.


Julgodis.

Snart är det jul och det innebär julgodis och precis som syrran har påpekat har jag svårt att göra julgodis utan RUSSIN, dadlar, FIKON och andra torkade frukter. Jag vill göra godsaker med så lite tillsatt socker som mjöligt och eftersom jag älskar mörk choklad är det allt som oftast en ingrediens i mitt julgodis. Självklart ska det vara mörk choklad med MINST 70% kakaohalt - full med ANTIOXIDANTER. Den torkade frukten är också den full med antioxidanter men även med VITAMINER och MINERALER. Torkade aprikoser innehåller mycket kalium, JÄRN, magnesium samt VITAMIN A och E. Det jag försöker göra med mitt julgodis är att förena nytta med NÖJE, haha!



Nya och gamla favoriter. 

Dadelmums
ca 24st

24 dadlar
24 sötmandlar
100 g mörk choklad, 70 %



Skär ett snitt i dadlarna och ta ut kärnorna. Lägg i en mandel på kärnans plats.
Smält chokladen över ett vattenbad - se till så att det är mellanrum mellan vattnet och bunken med choklad.
Vänd dadlarna i den smälta chokladen så att de är täckte med choklad. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt dem stelna i kylskåpet.


Jordnötschoklad
(längst ner till vänster, stora bilden)
ca 30 st

200 g mörk choklad
200 g jordnötssmör, osötat
jordnötter

Smält chokladen över vattenbad och rör ner jordnötssmöret.
Klä en liten form med bakplåtspapper och bred ut ett jämt lager av blandningen.
Strö över jordnötter och tryck försiktigt ner dem i smeten.
Låt stelna i kylskåp och skär i bitar.


Frukt- och müslibitar
ca 35 st



20 dadlar
5 osvavlade aprikoser
1 dl russin
½ dl solrosfrö
2 msk kakao
2 dl müsli
2 dl nöt- och fruktblandning, recept HÄR
1 apelsin
100 g mörk choklad
sesamfrö

Kärna ur och dela dadlarna i mindre bitar och dela aprikoserna.
Riv apelsinskalet fint och pressa saften ur halva apelsinen.
Mixa dadlar, russin, aprikoser, kakao och solrosfrö tillsammans med saft och skal från apelsinen.
Blanda müslin i mixern och kör allt till en kladdig massa.
Blanda sedan ner nöt- och fruktblandningen i  den kladdiga massan.
Tryck ut alltsammans i en bakplåtspappersklädd form.
Smält chokladen över vattenbad och pensla den över frukt- och müslikakan,
Låt stelna i kylen.
Stjälp upp kakan och täck "baksidan" med sesamfrön.
Skär i lagom stora bitar.


Kokostopp
(längst ner till höger, stora bilden)
ca 15 st

100 g mörk choklad
2 - 3 dl kokos

Smält chokladen över vattenbad och rör ner lagom mängd kokos. All kokos ska vara täckt av choklad.
Klicka ut på bakplåtspapper eller i små formar.
Låt stelna i kylskåp.

Surdeg.

Jag kom på att jag kanske ska bidra med ett recept på surdeg också. Surdeg är otroligt enkelt att göra MEN det tar fem dagar. Det enda du behöver göra fyra av dagarna är att röra i den ett par gånger.

Surdeg



Dag 1
Blanda 1 dl rågmjöl med 1 dl 40-gradigt vatten i en burk. Rör om och låt stå, gärna lite varmare - ovanför kylskåpet brukar vara en bra plats.

Dag 2 - 3
Rör i surdegen ett par gånger om dagen.

Dag 4
Blanda surdegen med 1 lit rågmjöl och 1 lit 40-gradigt vatten. Rör om och låt stå till nästa dag.

Dag 5
Rör om i surdegen och dela den i 10 lika stora delar. Frys in och ta fram när du behöver!

Spar den tionde och sista surdegen till en ny surdeg. Då tar du och blandar den med 1 lit rågmjöl och 1 lit 40-gradigt vatten - precis som dag 4. Låt stå till nästa dag då du fryser in degen igen.
Surdegen är även hållbar i kylskåp några dagar.

Recept danskt rågbröd.

Jag har fått frågan om jag kan lämna ut receptet på det danska rågbrödet och visst kan jag det :) Brödet tar två dagar att göra eftersom du ska blötlägga en blandning dagen innan men brödet behöver bara jäsa en gång. Kom också ihåg att du behöver surdeg - så har du ingen surdeg i frysen är det bara att sätta en surdeg.

Danskt rågbröd
1 bröd

Blötläggning
1 3/4 dl rågkross
1 1/3 dl solrosfrö
2 msk linfrö
1 msk salt
2 dl vatten

Brödddeg
200 g surdeg
1 2/3 dl ljummet vatten
25 g jäst
4 ½ dl rågmjöl
2 1/4 dl vetemjöl

Dag 1
Blanda allt till blötläggningen i en skål och låt stå i rumstemperatur 12 timmar.

Dag 2
Blanda ihop surdeg och mjöl. Tillsätt jäst och den blötlagda blandningen och sist vattnet. Bearbeta blandningen länge i en assistent - degen ska bli en klisterliknande tung massa.
Lägg degen i en smord avlång brödform. Låt jäsa 30 - 90 minuter men se till att den inte jäser för mycket.
Värm ugnen till 240 grader. Ställ in formen och sänk temperaturen till 220 grader. Grädda ca 25 min.
Låt brödet svalna minst 60 min innan det stjälps upp och vänta minst 3 timmar innan du skär upp brödet.


Danskt rågbröd.



När jag äntligen fått en köksassistent tog jag genast - eller så fort jag köpt hem allt som saknades - och bakade danskt rågbröd. Degen till det danska rågbrödet ska arbetas så himla länge att det krävs en assistent. Tro mig! för jag har fått både min elvisp och min sambo att morra pga en trögarbetad deg. Nu blev det dock en klisterliknande deg precis som det ska vara, tack vare ca 10 minuters knådning i assistenten. Det bästa var att jag under tiden kunde ta rätt på disk och liknande.

Danskt rågbröd är mycket HÄLSOSAMT för det innehåller krossade rågkärnor och hela frön. Det är FULLKORN på hög nivå kan man säga. Det är ALLTID en hälsofördel att använda hela sädesslaget eftersom du då får alla nyttigheter med på köpet - INGENTING är bortskalat. Det bidrar till långsammare BLODSOCKERHÖJNING och fibrerna skapar en härlig mättnadskänsla - länge. Fröna i brödet ger dig massa nyttiga fetter och även de bidrar till att du känner dig mätt längre. RÅGBRÖDET innehåller även SURDEG som är en fantastisk uppfinning eftersom den ökar ditt näringsupptag - speciellt från JÄRN. Surdegen hjälper brödet att jäsa vilket gör att du kan minska ner på mängden jäst i jämförelse med bröd utan surdeg. För mig är detta fantastiskt eftersom min mage reagerar starkt på jäst genom att själv jäsa - men detta bröd kan jag äta utan bekymmer.

Många danska rågbröd innehåller mycket sirap - därav den mörka färgen - men jag bakade mitt bröd helt utan sirap och det blev kanongott.

Årets julkalender...

...var HEMSK!!! Barn kan aldrig tycka den är rolig. Vem är det som bestämmer vad som ska visas egentligen...? Julkalendern ska vara en mysig liten saga, inga tråkiga och stela människor som är uppkäftiga mot varandra. Nej, tacka vet jag förra årets kalender :)



Jag följer ju ALLTID julkalendern och det blir säkert som syrran sa att jag kommer se på den här ändå men jag borde lägga energin på nå annat för jag kommer troligtvis bara bli upprörd *grr*

RSS 2.0