Anders surdegskakor
Dessa surdegsbröd bakade jag för att min sambo bad om något gott bröd som pålägget fick plats på. Han blev nöjd med både smaken och storleken. Lyckat bak med andra ord!
Dessa bröd passar utmärkt som utflyktsmat eller frukostsmörgås på jobbet eftersom det får plats en massa gott emellan bröden.
Anders surdegskakor
Ca 30 stycken
600 g rågsurdeg
6 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk salt
5 dl grovt rågmjöl
11-12 dl fint fullkornsvetemjöl
Blanda surdeg, honung, vatten och salt i en degblandare. Tillsätt rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt och tillsätt efter hand resten av vetemjölet. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa till knappt dubbel storlek, ca 2 timmar. Arbeta ihop degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
Dela degen i cirka 30st jämnstora bitar. Tryck ut varje degbit till en rund kaka, ca 10cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar, smorda eller täckta med bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt jäsa 30-60 minuter.
Värm ugnen till 200º C och grädda kakorna i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. Skär itu kakorna och lägg ihop dem igen. Förvara i plastpåse. Går utmärkt att frysa.
Ca 30 stycken
600 g rågsurdeg
6 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk salt
5 dl grovt rågmjöl
11-12 dl fint fullkornsvetemjöl
Blanda surdeg, honung, vatten och salt i en degblandare. Tillsätt rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt och tillsätt efter hand resten av vetemjölet. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa till knappt dubbel storlek, ca 2 timmar. Arbeta ihop degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
Dela degen i cirka 30st jämnstora bitar. Tryck ut varje degbit till en rund kaka, ca 10cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar, smorda eller täckta med bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt jäsa 30-60 minuter.
Värm ugnen till 200º C och grädda kakorna i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. Skär itu kakorna och lägg ihop dem igen. Förvara i plastpåse. Går utmärkt att frysa.
Dessa bröd passar utmärkt som utflyktsmat eller frukostsmörgås på jobbet eftersom det får plats en massa gott emellan bröden.
Kommentarer
Postat av: Rebecca
DET SER RIKTIGT GOTT UT!
Postat av: Mikaela
ser gott ut :D
Postat av: jeanette
Hej!
Tänkte prova att baka dessa,tror du att jag kan ta rågsikt eller rågmjöl istället för fullkornsvetemjöl?
Mvh Jeanette
Trackback