Träning

Nu känns det som om jag är igång med träningen igen efter min förkylning. Trodde att jag skulle bli sämre ett par dagar nu eftersom jag inte var riktigt helt kry när jag sprang premiärmilen men jag fick bara lite träningsvärk.

Idag var det dags för styrka/medel med Jens, trodde jag... Han hade tyvärr drabbats av en förkylning han också så Stefan fick rycka in som vikarie. Jag har länge velat prova Stefans pass och nu skulle det alltså bli av :) Så här i efteråt är jag lite arg på mig själv att jag provade hans pass så sent som nu. Det var sjukt kul!!! Nu får jag nog börja åka in till Friskis på söndagar, nu när Juniorjympan tar slut.

Jag hoppas dock att Jens kryar på sig till nästa vecka för då ska jag värda :)

Apelsinkyckling med morot och dragon

Denna kycklinggryta måste ni bara prova!!!
Jag provade den för första gången idag och jag kan lova att den kommer att finnas med ofta på mina matlistor framöver. Lätt att göra med allt i samma gryta och den sprider en härlig doft i hela köket.





Apelsinkyckling med morot och dragon
4 portioner

1½ msk rapsolja
600 g färsk kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
1½ tsk torkad dragon
1½ tsk havssalt
2 krm svartpeppar
4 morötter
400 g kokta kikärtor
2 apelsiner

Krossa och hacka vitlöken. Strö dragon, salt och svartpeppar över kycklingfiléerna. Skala och skär morötterna i stavar. Pressa saften ur apelsinerna. Hetta upp oljan i en gryta och stek vitlök och kyckling ca 5 minuter. Tillsätt morötter och apelsinsaft. Låt puttra under lock ca 10 minuter. Rör ner kikärtorna och låt grytan puttra på svag värme ytterliggare 5 minuter.

Laxpudding

Laxpudding är något jag aldrig provat förrän i höstas men det är verkligen supergott och jätteenkelt. Perfekt att göra om man har fått kokt potatis över. Det går att blanda alla typer av lax - sist gjorde jag på enbart färskt laxfilé men jag har även gjort på enbart rökt lax. Det blir gott hur som men lite intensivare smak om man blandar i lite rökt lax också.


Laxpudding

4 portioner


200 g rökt lax

200 g färsk laxfilé

2 gula lökar

600 g kokt kall potatis

1/2 dl hackad dill

4 ägg

4 dl havredryck

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar


Värm ugnen till 225° C. Skär laxen i tunna skivor. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken i lite olja i en stekpanna på svag värme tills den blir mjuk och glansig. Skala och skiva potatisen. Varva potatis, lax, lök och dill i en ugnssäker form. Avsluta med potatis. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över potatisen. Ställ in formen i nedre delen av ugnen ca 45 min. Laxpuddingen är klar när den har stannat i mitten och fått en fin gyllenbrun färg.

Servera gärna gröna ärtor och en god sallad till.


Matsedel v.14

Blev bortbjuden på mat i torsdags vilket innebar att jag ytterliggare en gång fick skjuta upp böngratängen. Var ju i Sthlm i helgen och mamma hade en massa mattidningar som gett mig inspiration till veckans matsedel.


Måndag: Böngratäng

Tisdag: Apelsinkyckling med morot och dragon

Onsdag: Hemmagjorda fiskbullar i dillsås och potatis

Torsdag: Pasta med sås av kyckling och soltorkad tomat

Fredag: Tomatpaj med basilika serverad med stekt halloumi




Pastasås med kyckling och soltorkad tomat - sambons favorit.

premiärmilen

Nu är premiärmilen avklarad och det gick bättre än jag trott. Jag har varit sjuk hela den senaste veckan och är fortfarande lite snorig men envis som jag är kämpade jag på från början till slut. Sprang i ett ganska högt tempo från början och tänkte att det fick bära eller brista, jag var ju där för att ge gärnet.




Jag (t.v.) står här innan loppet med Toffin och Björn. På slutet blev jag omsprungen av Björn som sprang på ordentligt på slutet. Jag var av förklarliga skäl rätt slut den sista kilometern... Det är bättre att ladda sig i form än att försöka kurera sig i form från en förkylning.




Här var jag fortfarande pigg i benen, hade bara sprungit dryga 2 km här. Som sagt gick loppet bättre än väntat och jag sprang in i mål på tiden 45.24 som 6:e tjej. När jag nu blir frisk ska jag ligga i hårdträning inför blodomloppet 2 juni för att bättra på min tid från förra året, 44.21.

Nu ska jag äta en välbehövlig middag för att återhämta mig. Sen bär det tillbaka hem till Säter.

Kokbok

Det lilla projektet som tog mycket av min tid för någon vecka sen ska jag nu avslöja. Det blev en kokbok med en salig blandning av mina favoritrecept.





Min första kokbok.



Boken innehåller flera olika vegetariska maträtter, fisk- och kycklingrätter, goda matpajer, matbröd, fika och snacks samt gott att äta till frukost och mellanmål. Precis som min blogg är boken fokuserad på mat med mycket näring och få tomma kalorier.

Mamma och mormor fick en varsin i födelsedagspresent och de blev överlyckliga. För min egen del är detta min nya favoritkokbok :) Till och med syrran har nämnt att hon vill ha ett exemplar.

Min önskan nu är att jag ska få möjlighet att ge ut den till allmänheten. Någon som känner till ett tryckeri som tar sig an böcker i liten skala...? Morfar tyckte den skulle säljas i en liten ekologisk butik som ska öppna i deras by. Skulle vart kul men då lär den ju tryckas i större upplaga för att priset ska bli så lågt att folk vill köpa den... Det tål att undersökas!


Shopaholic

Igår var jag på fortbildning i Rättvik och jag lyackades hitta lite tid till shopping på lunchen. Jag har länge letat efter ett par jeans som sitter som jag vill att de ska göra och dessa jeans fanns i Rättvik. De är helt perfekta :) Dessutom hittade jag en jättesöt blus och ett  par baggyjeans på rea, kan det bli bättre?


Ja tydligen så kunde det bli bättre för på hemvägen stannade vi till i Insjön och jag gick in på Lager 70. Eller jag behövde inte ens gå in innan jag hittade nåt :) Utanför hängde skinnjackor för 299:- så en sån följde med hem, liksom en skitsnygg jeanskjol och en kofta för 50:-/st. Jag shoppade mycket men det var mest riktiga fynd. Nu behöver vi verkligen flytta snart för vår lilla klädkammare är överfull, åtminstone min sida...



På eftermiddagen skulle snoriga Sofia värda för Jens på hans underbara styrka/medel och det gick trots att jag nog egentligen skulle legat hemma på soffan. Mår inte sämre idag iaf men det är väl säkert tack vare alla endorfiner som jag får när jag är där. Jens tog in mig i mitten på slutet och sa några fina ord om att passet blir mycket jobbigare när jag inte är där. Tack Jens! Det var dock något som saknades och det var Bosse, var var du? Nästa vecka hoppas jag att allting är som vanligt; jag är frisk och står på jympagolvet laddad tillsammans med Jens i mitten och Bosse i hörnet.

Matsedel v. 13

Jag blir ibland dödligt sugen på blodpudding och det var ett sånt tillfälle i helgen. Därför fick jag lov att köpa blodpudding men eftersom sambon inte äter det så fick han steka sig pannkaka som jag inte tycker är mat. Speciellt inte när den äts utan minsta grönsak till och endast är gjord på vetemjöl...

Pajen som vi åt igår blev riktigt god och den är verkligen värd att prova.


Denna vecka ser matsedeln ut enligt följande;

Måndag: Spenat- och broccolipaj med fetaost

Tisdag: Blodpudding/pannkaka

Onsdag: Laxpudding

Torsdag: Böngratäng




Spenat- och broccolipaj med fetaost

Choklad och apelsinpaj

Nu ska ni få receptet på denna underbara paj som jag garanterat kommer att göra fler gånger. Som mamma sa är den nog godast för de som är vana med lite mindre söta saker men för mig som ÄLSKAR mörk choklad så är den här pajen en dröm.





Choklad och apelsinpaj
8 portioner

Pajdeg
125 g bregott mellan
1 ägg
½ msk honung cacao/apelsin
2 msk kakao
2½ dl bovetemjöl

Fyllning
2½ dl havredryck
1 ägg
2 äggulor
1 msk vetemjöl
1 tsk honung cacao/apelsin
100 g mörk choklad
1 krm Bourbon Vanilla
rivet skal av 1 apelsin
valnötter till garnering

Värm ugnen till 200º C. Arbeta ihop bregott, ägg honung, kakao och mjöl till en deg. Tryck ut den i en lite mindre pajform och förgrädda i 15 minuter.
Blanda havredryck, ägg, äggulor, och mjöl i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den ska inte koka! Bryt chokladen i bitar och rör ner i krämen tillsammans med vaniljpulver och apelsinskal. Rör om tills chokladen smält. Fördela krämen i pajskalet och strö över grovhackade valnötter.
Grädda pajen i 10 minuter.

Servera pajen kall tillsammans med apelsin skuren i mindre bitar.

Målet sprack...

Ja, det blev inge 15 mil på skidorna men det har verkligen sina förklaringar....




Det började jättebra med solsken på min födelsedag och tejpen under skidorna fungerade hur bra som helst. Jag njöt av varenda liten stund :) Skidåkningen började med en nästan 3 km lång uppförsbacke men sedan bar det lätt utför i några kilometer, härlig stakåkning i solskenet!



Sen var det dags för stigning upp mot nästa fjäll men tack vare fina spår och bra fäste gick det också galant. Det var ett glatt födelsedagsbarn som var ute på fjället :)





Efter uppförsbacken väntade en härlig fikastund med rött te och äppelkaka. Sambon var lite seg i starten men repade sig rejält efter fikapausen.



Det var lite kuperat direkt efter fikapausen men sen väntade en låååång backe ner mot sjön. Kanske lite väl brant med tanke på kurvorna. En vurpa blev det på väg ner...




Den här skylten var uppsatt vid backen ner mot stugan - den som vi åkte uppför på morgonen - och benen blev lite extra skakiga eftersom backen dessutom svängde. Vid det här laget hade jag åkt ca 4 mil och var lite lagom trött. Jag tog mig ner utan att trilla och kom tillbaka till stugan helskinnad efter 4,5 mils åkning.




Efter dusch och bastu var jag väl värd denna födelsedagsmiddag som jag förberett till mig själv. Det blev kidneybönpaj med sojafärs och en enkel - men god - sallad. Till efterrätt blev det choklad/apelsinpaj som jag också förberedde förra veckan och den blev supergod. Mamma sa att den var god men att den inte var lika söt som efterrätter brukar vara och det är ju precis så jag vill ha det :) Jag njöt iaf mer än på länge! Håll utkik här på bloggen - för receptet kommer!

Dag 2 började sådär för vädret var trist, mulet och plusgrader. Åkte ut i spåret med tejpen från igår under skidorna men det var mindre lyckat - riktigt bakhalt. Vi vände hem direkt och kladdade på klister istället. På väg ut i spåret fastnade cirka 1 dm snö under skidorna men ute i spåret gick det bra. Vi hade bestämt vid frukosten att vi skulle åka en lång runda in i Norge och den rundan är nog en av de längsta i mitt liv. Det gick bra tills vi kom upp på fjället där det blåste nå så fruktansvärt och det var extremt bakhalt. Det var dock bara att kämpa sig fram och vi lyckades. På vägen dit fick vi kämpa uppför men på väg tillbaka fick vi en lång härlig utförslöpa som verkligen var välbehövlig. Det blev cirka 4 mils åkning denna dag men det kändes som det dubbla.




Dag 3 blev det cirka 500 m skidåkning av förklarliga skäl. Till och börja med var det nog inte meningen att vi skulle åka några skidor idag för jag vaknade snorig och hade ont i halsen. Min högra halsmandel började likna en valnöt men envis som jag är skulle jag ju ut i spåret ändå. Vi åkte till Idre Fjäll eftersom vi åkt i stort sett alla spår vid Grövelsjön. Vädret var urkasst med massa blåst och snöblandat regn. Vi tänkte åka miljöspåret 7,5 km till en början men fick efter 300 m stanna och valla om pga isiga spår. Kladdade ner händer, vantar och jacka med den kladdiga vallan men bättre fäste fick vi. Åkte 100 m till men vi svängde istället för att åka rakt upp. Vi fick vända och då skulle sambon skejta tillbaka men då satte han staven innanför skidan och föll pladask på mage. Det resulterade i att hans stav gick av eftersom han landade på den. Vi tittade på varandra och konstaterade att de högre makterna ville att vi skulle vila.

Nu sitter jag här och har feberfrossa och bredvid mig ligger en hög med näsdukar. Jag är tjock i halsen och det är jobbigt att prata. Det var inte så här jag ville att det skulle sluta men det har ändå varit jättebra i Grövelsjön med familjen :)

Fjällen

Imorgon eftermiddag drar jag och killen upp till Grövelsjöfjällen där mormor, morfar och mamma med sambo väntar. Ska blir riktigt mysigt att åka skidor i några dagar och umgås med familjen. Det hade varit toppen om syrran också va med men lite långt att åka ända nere från södra Skåne till norra Dalarna.

Förra året spenderade jag min födelsedag med sol och bad i Kambodja och detta år blir det med snö och skidor i fjällen. Mitt och killens mål är att åka 15 mil på skidor, vi får se hur det går. Kommer nog blir minst lika härligt fast på ett helt annat sätt. Jag börjar bli lite pirrig... Killen stängde in sig i sovrummet tidigare idag, undra varför...?! ;)

Jag ska njuta av den friska luften, motionen och att vara fri från datorer så det blir alltså inget bloggande resten av veckan.

Ha det toppen för det ska jag ha!

Tomatsås med tonfisk

Detta är en mycket enkel men väldigt god rätt. Nyttigt och lätt med få ingredienser. Till och med sambon som var extremt negativt inställd till tonfisk innan tyckte att det var riktigt gott!




Tomatsås med tonfisk
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
½ msk buljong utan jäst och socker
½ msk torkad rosmarin
2 lagerblad
½ tsk havssalt
1 krm svartpeppar
2 burkar tomfisk

Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en gjutjärnsgryta och fräs löken i lite olja. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, buljong, vatten och kryddor. Låt allt puttra under lock ca 5 minuter, Blanda i tonfisk och låt såsen koka upp.
Servera tomatsåsen med fullkornspasta och ångkokt broccoli.

Sojafärsfyllda paprikor, klyftpotatis och chiliaioli.

I lördags bjöd vi hit några vänner på middag innan Melodifestivalen och jag ville göra något lite extra gott vegetariskt. Har länge varit sugen på att göra fyllda paprikor blev det sånna med sojafärs eftersom jag hade det i frysen. Det var riktigt smaskens - det tyckte både de inbitna köttätarna och jag :)


Sojafärsfyllda paprikor
4 portioner

2 paprikor
1 gul lök
150 g sojafärs
1 liten burk champinjoner
1 msk hemgjord tacokrydda
½-1 dl vatten
1 dl riven ost, max 17%

Värm ugnen till 225º C. Finhacka löken och fräs i lite olja i en stekpanna. Tillsätt champinjoner och sojafärs. Blanda i tacokryddan och vattnet under omrörning. Låt puttra några minuter.
Skölj, halvera och kärna ur paprikorna. Fördela sojafärsblandningen i paprikorna och strö över osten.
Gratinera i ugnen ca 15 minuter.

Servera paprikorna med klyftpotatis, chiliaioli och en god sallad.




Chiliaioli
1 äggula
3-4 dl rapsolja
½ citron, saften
1½ tsk osötad senap
1½ dl vatten
2 tsk potatismjöl
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
½ tsk salt

Obs! Alla ingredienser måste ha samma temperatur!!!
Blanda potatismjöl med vatten i en kastrull och värm under omrörning till en genomskinlig kräm. Låt kallna.
Blanda äggula, citronsaft och senap. Vispa med elvisp och tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle tills det bildas en krämig majonäs. Rör i vattenkrämen och se till att allt är väl blandat. Tillsätt pressad vitlök, sambal oelek och salt.

Matsedel v.12

Denna vecka blev det en kort matlista eftersom vi åker till Grövelsjön på onsdag och har fyra till att dela middag med.

Måndag: Kikärtsgryta med äpple och quinoa.

Tisdag: Tomatsås med tonfisk och fullkornspasta.

Onsdag: ?

Min födelsedag: Kidneybönpaj till varmrätt och apelsin-chokladpaj till efterrätt.

Fredag: ?




Kidneybönpaj



Jag längtar verkligen till min födelsedag och dessa goda pajer men nästan ändå mer till dagen efter - mormors födelsedag - för jag har en sån bra gåva till henne, hihi ;)

Härlig lördagsmorgon

Det bästa med lördagar är att jag ofta vaknar tidigt och kan gå ut på en härlig morgonpromenad. Kom i säng tidigt igår och vaknade kl: 07.00 imorse. Jag tog på mig lagom varma kläder och begav mig ut på en promenad ner mot sjön med mina stavar. Det är så härligt att få friskt luft och röra på kroppen direkt när jag vaknar. Att äta frukost efteråt blir så mycket godare. Jag åt müsli med äpple, havredryck och SJÄLVKLART en massa kanel :) Mmm, så gott! Flera koppar te är ett måste på helgmornar och idag blev det grönt te med massa nyttiga antioxidanter. Till det åt jag två skivor lingonlimpa med ost, mums!

Nu är det dags för lite lunch och sen ska jag förbereda kvällens middag som ska bli sojafärsfyllda paprikor med klyftpotatis och chiliaioli. Därefter blir det till att titta på den första melodifestivaltävlingen för i år, har av någon konstig anledning alltid varit upptagen alla andra lördagar... Till festivalen blir det morötter och gurka med dipp (linspastej) och hemgjorda chilinötter.



Nybakad lingonlimpa, mums!

Lugnet efter stormen.

Det har hänt lite grejer de senaste dagarna som jag måste beklaga mig lite över. I onsdags var jag ute på min första skidtur sen Öppet Spår och jag lyckades göra världens vurpa efter mindre än 3 km. Det är nog bara jag som kan lyckas med att åka hela 9 mil och stå upp hela vägen och sedan drutta omkull på en gång jag ger mig ut efteråt. Skulle nog hållt fast vid det jag sa; att inte åka skidor förrän i Grövelsjön. Varför börjar en vecka för tidigt...? Hur som helst ramlade jag i en backe, snurrade några varv och det knäppte till i nacken. Det kändes bra efteråt och till och med morgon efter men igår eftermiddag kom stelheten och smärtan i nacken. Det gjorde att jag missade stationsjympan, inte min träningsvecka det här direkt...

Fick dock en massa annat gjort igår för jag kan ju inte sitta still fast det kanske är vad jag behöver mest. Jag kokade lättsötad lingonsylt och blåbärssylt med vanilj. Jag gjorde två pajer som vi ska äta på min födelsedag uppe i Grövelsjön. En matpaj och sen en choklad och apelsinpaj till efterrätt. Recept kommer sen! Måste ju smaka först och se om det är nåt att rekommendera :)

Imorse vaknade jag hyffsat utvilad men med ännu ondare i nacken... Jag hade duschat, klätt mig och skulle till att fixa håret. Då LOSSNAR en del av håret där fram... Jag blev helt paff när jag stod med hår i handen. Linnement i nacken och ett skadat hår, fredag den trettonde it is!

Lyckades dock bra på jobbet och jag har precis tagit ut en plåt muffins ur ugnen. Jag fick en idé häromdan och komponerade ihop ett nytt recept som jag testade idag. Ska avnjuta en muffin senare och jag återkommer självklart med recept!

Jag har lovat min sambo att vi ska mysa tillsammans i soffan ikväll och jag SKA sitta still där. Annars har jag en förmåga att göra en massa annat samtidigt och kan aldrig sitta still men jag vet att jag behöver det så ikväll ska det ske.

Ha en trevlig kväll allesammans!

Matsedel v.11

Bättre sent än aldrig ska jag lägga upp veckans matsedel som blivit ändrad lika många gånger som dagarna som hittills passerat denna vecka. Det var meningen att vi skulle äta kidneybönpajen denna vecka istället för veckan innan och veckan innan det. Nu flyttade jag fram den ännu en vecka. Jag lagade två pajer idag för att ta med mig till Grövelsjön nästa vecka.

Så här ser veckan ut matmässigt;

Måndag:
Indisk linsgryta

Tisdag: Blev ingen middag hemma eftersom jag var på hårmodellsvisning.

Onsdag: Fiskbiff och rotmos

Torsdag: Kyckling med penang curry och ris

Fredag: Halloumi och ugnsrostade grönsaker



Hårmodell för en dag.

Tisdagar klockan 17.00 brukar jag ALLTID ha träningskläder på mig, stående på jympagolvet och vara laddad inför de kommande 55 minuterna bestående av Jens styrka/medel på Friskis. Igår var det väldigt annorlunda för då befann jag mig på Quality Hotel iförd helt andra kläder än min jympaoutfit. Jag skrev häromdan att jag skulle på hårmodellsuttagning och jag blev uttagen som en av deras tema-modeller. Jag ingick i Utopia som stod för en futuristisk stil med ljusa, korta hår.

Här kommer gårdagen i bilder!



Så här såg jag ut igår morse innan jag åkte in till stan.




Förmiddagen ägnades åt att bleka mitt hår i massa olika nyanser. Jag fattade lika med noll när hårteknikerna pratade nummer på färger och painting powder... haha!




Så här såg håret ut till lunch när det var enbart blekt i alla olika nyanser.




Efter lunch var det dags för klippning.



Direkt efter klippningen såg jag ut så här.



Sminkad och iklädd visningskläder.




Så här såg jag ut på visningen.




Mitt hår är numer omöjligt att sätta upp i en svans :)

Jag är ganska nöjd men lite skeptisk över att håret är så fruktansvärt ljust. Enligt syrran ser jag ut som Josefine Crawfoord.

Äppelmuffins

De här är verkligen mina favoritmuffins just nu. Kan vara för att jag är ovanligt förtjust i kanel och den kryddan tillsammans med äpplen blir en fantastisk smakkombination :) Det är inga supernyttigheter men de innehåller nyttigt fett och inget tillsatt socker. Lååååångt mycket bättre än traditionella muffins och enligt mitt tycke - MYCKET godare!



Äppelmuffins med kanel

4 dl vetemjöl
3 dl havregryn
3 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
½ tsk salt
1 dl rapsolja
2 ägg
3 dl havredryck
2 äpplen
2 msk kanel

Värm ugnen till 175º . Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa äggen och blanda i olja och havredryck. Skala och skär äpplena i klyftor. Strö kanel över och rör om så äpplena är helt täckte med kanel. Rör ner äpplena i mjölblandningen. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i äggblandningen. Rör om tills allt är blandat.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda 25-30 minuter i mitten av ugnen.

Tips!
Jag brukar lägga pappersformar i en muffinsplåt för att få höga och fina muffins.

Pastasås med kyckling och soltorkad tomat

Det här är en gammal favorit i ny tappning eftersom jag slutat använda Oatly iMat lika frekvent som förut sen jag tittade närmare på innehållsförteckningen. Jag använder nu Asiens grädde - kokosmjölk - istället för havregrädden med tillsatser. Se upp bara när du köper kokosmjölk för även dessa innehåller ofta konstigheter, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel.





Pastasås med kyckling och soltorkad tomat
4 portioner


400 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
8 soltorkade tomater i olja
1 liten burk (160ml) kokosmjölk
3 dl vatten
½ msk vetemjöl
salt
svartpeppar

Skär kycklingfilén i tunna strimlor. Krossa och hacka vitlöken. Dela tomaterna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och fräs vitlök och tomater. Tillsätt kycklingen och genomstek den. Rör ur mjölet i lite av vattnet och tillsätt tillsammans med kokosmjölk och resten av vattnet under omrörning. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.
Servera med fullkornspasta och broccoli.

Tips!
Byt ut kycklingen mot sojafärs om du vill ha en vegetarisk rätt.

Back on track

Nu är jag fri från mitt lilla projekt. Jag vet att det är många som är nyfikna MEN jag kan inte berätta riktigt än. jag lovar att jag ska göra det så fort det går att avslöja :)

Jag tror verkligen våren är här nu - för jag har börjat springa igen. Kom på idag att jag sprungit 4 gånger på en vecka. Vaknade igår morse av en mardröm kl: 07.10 och då drog jag på mig löparskorna och sprang en sväng före frukost. Svettigt och skönt! Jag har förresten köpt nya brallor från Newline, perfekta för vinterlöpning och längdskidåkning. Fyndade dem på rea för 299:- istället för 649:- som var ordinarie pris. Passade på att köpa ett par till sambon också.

Det finns nu en massa recept som ligger och väntar på att bli uppladdade på bloggen, ska fixa det så snart som möjligt. Jag har inte läst en blogg på länge så det ska bli trevligt och se vad folk haft för sig när jag varit upptagen med mitt lilla projekt.

Om en timme ska jag iväg på hårmodellsuttagning och jag hoppas de vill göra nånting med mitt hår - håll tummarna!

Snylthelg

Ja, denna helg skulle kunna kallas snylthelg eftersom vi åt borta igår kväll och ska göra det även ikväll. Det är dock vi som blivit inbjudna så då är det väl inte att snylta, eller?

Jag håller på med ett litet projekt nu så det är därför jag ligger lågt med mitt bloggande just nu. Efter helgen hoppas jag att jag är klar och då ska jag bättra på mitt bloggande igen. Har en massa nya recept att bjuda på :)

Hoppas alla har en underbar helg!

Tisdag

Idag har varit en dag som gått väldigt upp och ner. Den började rätt bra trots att jag kom i säng sent igår kväll men framåt eftermiddagen kom tröttheten som ett brev på posten. Jag har varit nästan konstant hungrig hela dagen, vilket kanske var en bieffekt på att jag var trött. Hjärnan behöver extra energi för att kämpa emot tröttheten. Eftersom det är tisdag var det självskrivet att jag skulle på Friskis efter jobbet eftersom det på tisdagar alltid är Styrka/medel med Jens. Jag bad honom innan passet att pigga upp mig och han lyckades bra som vanligt. Tog i som bara den och efteråt blev jag akut hungrig. Hade ätit upp all frukt jag hade i ryggsäcken eftersom jag var så hungrig tidigare på dagen så det var bara att försöka ignorera hungern. Snäste lite åt sambon men så fort maten gafflades in i min mun blev jag på bättre humör.

Jag har fått lite frågor angående tacokryddan som jag delade med mig av häromdan. Fick en fråga om varför det är potatismjöl i och det är för att själva färsen ska bli lite krämigare. Mjölet och vattnet gör att själva blandningen tjocknar lite. Fick även en fråga om det är kalorier i kryddan på affären och svaret är JA! Det är kalorier i allt utom vatten och min tacokrydda innehåller också kalorier. Genom att göra egen slipper du onödiga ingredienser som jästextrakt och socker som du får i dig av färdigköpt krydda.

Nu väntar ett nytt avsnitt av Desperate Housewives, säsongspremiär idag :)

Tacokrydda

Jag har länge letat efter ett bra recept på egen tacokrydda för att slippa alla tillsatser som finns i påsarna på affären. Eller rättare sagt; jag har försökt kombinera ihop en god krydda för att sambon ska kunna låta påsarna vara kvar på affären. Nu har jag äntligen lyckats kombinera de olika kryddorna på ett sätt så jag blivit nöjd - för ett tag iaf :) I helgen använde jag kryddan både till nötfärs och sojafärs, det blev smaskens!





Tacokrydda

1 msk havssalt
2 msk chilipulver
2 msk spiskummin
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk paprikapulver
1 msk koriander
1 msk potatismjöl

Blanda alla kryddor och mjölet väl. Förvara i en tät burk och använd till allt du vill ska smaka taco. När det gäller tacofärs - animalisk eller vegetarisk - kan du beräkna ungefär 1 tsk krydda per 100g färs. Stek färsen, tillsätt kryddan och häll över lite vatten. Låt puttra tills vattnet kokat bort. 

Matsedel v.10

Till förra veckan gjorde vi aldrig någon matlista eftersom vi kom hem sent på söndagen efter öppet spår och sen var jag helt sjukt trött på måndagen. Det blev till att rota i kyl, frys och skafferi och laga till nåt av det vi hade hemma. Men nu är allt tillbaka till sin ordning och nästa veckas matlista ser ut så här;

Måndag: Viltgryta med linser

Tisdag:
Pasta med sås av kyckling, soltorkad tomat och vitlök

Onsdag: Helstekt lax, kokt potatis och dillmajonäs

Torsdag: Böngryta med fetafyllda quesadillas

Fredag:
Kidneybönpaj med sojafärs (byt ut qournfärs mot sojafärs så blir pajen mer proteinrik)




Kidneybönpaj, här gjord med quornfärs.

Avundsjuka 2.0

Jag kan lova att jag blev riktigt avunsjuk när jag satt mig skönt tillrätta i soffan för att titta på Vasaloppet imorse. Vilket glid och vilka spår de hade. Jag var självklart glad för åkarnas skull men samtidigt fruktansvärt avundsjuk. Tänk om det bara funnits sånna där bra spår när jag åkte, det hade gått sjukt mycket snabbare även om det var dåligt glid. Nästa år, då ska jag väl ha bättre tur än i år för jag ska åka. Denna gång får jag lyckats peppa flera som ska med, du kanske också ska hänga på?

Nu ska jag njuta av en avokadohalva med räkröra, mums!

RSS 2.0