Matmuffins och stegräknare

Idag har jag bakat mina första muffins på flera månader :) Matmuffins är bland det bästa jag vet men det är svårt att säga om det är själva mixtrande med recepten eller att äta dem som är bäst. En muffins till eftermiddagsfikat med en kopp grönt te är svårt att slå. Ni kan prova själva, mitt senaste recept finns här nedanför. Det är nog mitt bästa recept också för den delen.

image4


Eftersom min passion för muffins är enorm innebär det att jag måste röra på mig för att kunna äta alla muffins jag vill. Det passar därför bra att jag är överförtjust i stegräknare. Det är något alla borde skaffa för att bli motiverade till att ta några extra steg varje dag. Eftersom jag är en tävlingsmänniska försöker jag ständigt slå antalet steg från dagen innan. Undrar hur många som kommer upp i 10 000 steg per dag, vilket är något alla borde komma upp i. Vill du gå ner i vikt borde du ta ännu flera steg. Med vanlig vardagsmotion kommer du upp i flera tusen steg och det räcker troligtvis med en liten promenad utöver och du är uppe i din dagliga dos av steg. Sen är det ännu bättre om pulsen höjs ordentligt några  gånger i veckan, t.ex. genom mina favoriter löpning och Friskis&Svettis.

Skaffa en stegräknare och som jag skrivit tidigare, undvik tillsatser, så laddar vi för beach 2008 som ser ut att komma till helgen. Själv ska jag nog satsa på att ta med min sambo på en picknick med mina matmuffins :)

Trevlig helg!

Matmuffins                          16 st


3 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn

3 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 tsk torkad basilika

3 ägg

2½ dl vatten

1½ dl havre el sojamjölk

1 dl olivolja

150 g fetaost

1 stor rödlök

10 st soltorkade tomater

nötter till garnering

Blanda alla torra ingredienser med finskuren rödlök och soltorkade tomater samt skinka i mindre bitar. Vispa äggen ordentligt i en annan skål och vispa sedan i vatten, fil och olivolja. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör ner äggblandningen tillsammans med fetaost skuren i tärningar. Fördela smeten i 16 st formar och grädda ca 25 min i 175o i mitten av ugnen.


Skakigt värre!

Tror jag har pressat min kropp lite hårt sen jag kom hem från Asien, eller förmodligen inte bara kroppen utan även knoppen. Jag har ansträngt mig betydligt mer både fysiskt och psykiskt här i hemma än vad jag gjorde när jag snorklade i Malaysia eller speedshoppade i Bangkok.

Jag har varit trött, trött, trött. Säkert en blandning av jetlag och att jag börjat träna. Igår avstod jag från min planerade löprunda för att kroppen var totalt slut och har jag något planerat avstår jag sällan ifrån det. Tänkte att jag var trött efter att ha jobbat och flyttstädat syrrans lägenhet så att det skulle bli bättre när jag sov. Tji fick jag... Gick och lade mig tidigt och vaknade innan klockan men ändå kändes det som om jag kört det tuffaste träningspasset någonsin dagen innan. Gick ut i solen på en morgonpromenad men benen bara skakade. Jag som trodde att jag lagt upp min träning så bra, tydligen inte.

Om jag ska klara av mitt mål att förbättra tiden på blodomloppet om några veckor måste min träningsplanering fungera, har inget utrymme för att överbelasta min kropp som då kräver vila. Ska sova så mycket det bara går nu i helgen och hoppas på att jag är piggare nästa vecka så att jag kan ge mig ut på några löprundor.

När jag idag är som mest skakig och vimsig ringer det en tjej och frågar om jag vill träffas för att prata lite om eventuellt jobb. Kul men jag blev ju knappast att skaka mindre, både av glädje och av nervositet. Inget att vara nervös över egentligen men lite nervositet är bra. Jag är förvånad över hur mycket jobb som ligger ute nu på ams.se som kräver min typ av utbildning. Det är jätteroligt! Dessutom finns det ett här i kommunen, kan det blir bättre?

Trevlig helg!


Ett liv utan tillsatser.

Jag blev så glad idag när jag läste tidningen och en familj skulle äta mat utan tillsatser över sommaren. Det är samtidigt lite sorgligt att det är tillsatser i så mycket att det verkligen krävs en stor insats för att undvika det. Jag ser fram emot att se om familjen märkt några förändringar i slutet av sommaren, eller hur stora förändringar de märkt. Det är ingen tvekan om att de kommer märka skillnad. Vi får i oss flera kilo tillsatser varje år genom vår "vanliga" mat. Jag själv har aldrig mått så bra som när jag åt enbart "ren" mat. Det krävs ju dock en del av den som vill äta rent men det är långt ifrån omöjligt.

Jag har försökt hitta smörgåspålägg iform av skinka eller kalkon utan tillsatser men hittills har jag misslyckats. Den som vet nåt får gärna säga till. Regel nummer ett när det gäller att minimera intaget av tillsatser är att undvika hel- och halvfabrikat.

Knorr's Bearnaise Sås innehåller följande: vetemjöl, mjölksocker, maltodextrin, modifierad stärkelse, härdad vegetabilisk olja, mjölkprotein, salt, smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat), arom, vegetabilisk olja, emulgeringsmedel (lecitin), citronsyra, mjölksyra, lök, stabiliseringsmedel, dragon, kryddor, färgämne.

En sås du gör själv kan innehålla: 150 g smör, 5 krossade vitpepparkorn, 1-2 persiljekvistar, 1 msk finhackad, schalottenlök, 3 msk ljus vinäger, 3 msk vatten, 3 äggulor, persilja, dragon.

En markant skillnad på hemgjort och halvfabrikat.

Något som är viktigt att se upp med är även en massa kryddblandningar, t.ex. aromat, grillkrydda, som ofta innehåller smakförstärkare. En populär smakförstärkare är mononatriumglutamat (E621) som ofta har kraftig påverkan på barn. Allting som verkar konstigt, sånt som du inte vet vad det är. Undvik det om du vill äta utan tillsatser.

Jag ska göra mitt bästa för att hänga på projektet; En sommar utan tillsatser. Häng med du också!

En gräshoppas näringsvärde...

image3


Jag är tillbaka i Sverige och mitt liv ser ut som innan jag åkte fast helt annorlunda. Jag ska starta ett företag, söker jobb för fulla muggar och har startat en blogg, vilket jag aldrig trodde att jag skulle göra. Det kan kanske ha varit gräshopporna jag åt i Bangkok, vem vet...? Hur som helst rekommenderar jag alla att prova gräshoppa, det är gott! Jag har ingen koll på en gräshoppas näringsvärde men jag ska försöka ta reda på det och återkomma.

Jag har varit på en inspirationskväll på stadshotellet och lyssnat på kvinnor som berättat om deras eget företagande och nu är jag helt extas. Nu vill jag förverkliga alla mina idéer jag någonsin haft. Någonting jag verkligen måste förverkliga är att ge ut min bok om magbesvär och hur jag lindrade mina egna besvär. Boken ska även innehålla en massa recept som är fria från mjölkprodukter, jäst och socker (de saker min mage inte gillar).

Nu ska jag gå och sleva i mig en portion gröt så hjärnan får sitt glukos så jag kan fortsätta planera mitt framtida företagande som hälsopedagog.

RSS 2.0