Följ mig i spåret via nätet

Alla ni som sitter hemma imorgon eller åtminstone har tillgång till internet kan följa mig i Vasaloppsspåret. Mitt mål är att åka under 9 timmar men är föret som förra året blir det svårt men jag hoppas på bättre väder så jag kan ta mig i mål strax före kl: 16.00.

Klicka HÄR för att komma till resultatsidan.

När du kommit till resultatsidan fyller du i mitt namn eller mitt startnummer som är: 10770.

Om du inte har tillgång till internet men ändå vill veta hur det går för mig på färden från Sälen till Mora kan du beställa resultaten direkt till mobilen. Då får du samma uppdateringar som syns på nätet fast via SMS.

Så här gör du:
Skicka ett sms med texten: VASA ÖS 10770 till nummer 72777.
Kostnad: 30kr

Vill du läsa mer om SMS-tjänsten? Klicka HÄR!


Risbräck med fikon

Imorgon är det dags för Öppet Spår och vid den här tiden är jag förhoppningsvis i Oxberg. För att jag ska orka har jag idag på förmiddagen gjort risbräck för att få i mig lagom snabba kolhydrater som magen tycker om. Dessa risbräck är bra när du behöver snabb energi eller som godis en lördagkväll.

Tidigare har jag gjort energibars som jag ska äta för att få mycket energi, en bar innehåller 200 kcal men trots detta kommer jag inte att kunna äta ens i närheten av så många kalorier som jag gör av med. Det sägs att ett Vasalopp kräver ca 8000 kcal. Min midjeväska är packad med bars och risbräck motsvarande 1800 kcal. Till det tillkommer åtskilliga deciliter blåbärssoppa. Tur att jag har laddat nu med massa mat hela helgen så att jag förhoppningsvis har tillräckligt med energi.


Risbräck med fikon
ca 30 stycken

100 g mörk choklad, minst 70%
150 g torkade fikon
100 g russin
2 dl puffat ris

Smält chokladen i en bunke över vattenbad. Klipp fikonen i små bitar. Rör ner fikon, russin och puffat ris i chokladen och blanda väl. Fördela smeten i en form 20x30 cm klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåpet.
Skär i bitar och förvara i kylskåpet.


Naturdiets nyheter

Igår fick jag hem ett paket från FRIGGS med deras nya Naturdiet-produkter. Jag är överlag emot dessa produkter, framför allt pga att de marknadsförs som en utmärkt lösning på överviktsproblem. Produkterna i sig är inte särskilt dåliga men jag skulle aldrig rekommendera som kostersättning utan i så fall som ett mellanmål.



Så här såg paketet ut som jag fick skickat från FRIGGS.

Paketet innehöll nyheterna Naturdiet Orange Chocolate Mealbar och Naturdiet Smoothie Blueberry. Jag har bara hunnit smaka Orange Chocolate Mealbar och jag blir bara mer irriterad på att produkten marknadsförs som en viktminskningsprodukt. Den smakar riktigt sött och mer som godis än ett mellanmål eller som ersättning för frukost, lunch eller middag. Många har problem med ett ständigt sötsug, vilket resulterat i viktuppgång och att försöka minska i vikt med mer söta produkter rimmar rätt illa.
Förutom den söta smaken är den lite frän i smaken och jag fick lite halsbränna efter att jag ätit den.



Innehållsförteckningen på Naturdiet Orange Chocolate Mealbar förklarar den söta smaken och den innehåller läskigt mycket socker. Hela 18% är mjölkchoklad och jag är uppfostrad att mjölkchoklad platsar i godispåsen på lördagar, INTE flera gånger om dagen istället för mat.

Här är ni hela ingredienslistan!
Mjölkchoklad (18%) (socker, kakaosmör, kakaomassa, mjölkpulver, skummjölkpulver, mjölkfett, emulgeringsmedel (sojalecitin), vanillin), mjölkprotein, fruktossirap, glukossirap, sojaprotein, dextros, riskrisp (rismjöl, maltodextrin, socker), fyllnadsmedel (polydextros), mineraler (kaliumcitrat, natriumklorid, kalciumfosfat, magnesiumoxid, natriumcitrat, ferridifosfat, zinksulfat, kaliumjodat, natriumselenat, kopparsulfat, mangansulfat), inulin, solrosolja/solsikkeolie, kakopulver, apelsinpasta (1%) (apelsinjuice, äpplepuré, apelsinolja), vitaminer (askorbinsyra, tokoferylacetat, nikotinamid, retinylacetat, kalcium-D-panototenat, kolekalciferol, folsyra, pyridoxinhydroklorid, riboflavin, biotin, cyanokobalamin, tiaminhydroklorid), arom.


Supergoda energibars

Eftersom jag ska åka Öppet Spår på måndag tyckte jag att det var dags att göra energirika bars att äta under loppet. Min mage är ju känslig mot gluten och därför tar jag hellre med mig egna bars i midjeväskan än får problem med magen av vetebullarna som vi åkare bjuds på vid kontrollerna.


Energibars med jordnötssmör
ca 16 st


150 g osötat jordnötssmör
50 g tahini
10 färska dadlar
½ dl sojadryck
1 dl solrosfrön
1 dl hackade valnötter
1 dl hackade torkade aprikoser (osvavlade)
3 dl havregryn
2 äggvitor
50 g mörk choklad, minst 70%

Kärna ur dadlarna. Värm jordnötssmör, tahini, dadlar och sojadryck i en kastrull. Rör till en jämn smet och ta kastrullen från värmen. Rör ner solrosfrön, valnötter, aprikoser, havregryn och äggvitor. Blanda smeten väl och fördela smeten jämnt i en form 20x30 cm klädd med bakplåtspapper. Ställ in i kylen tills smeten stelnat. Smält chokladen i en bunke över vattenbad och pensla chokladen över kakan. Låt stelna igen och skär i bitar.


Jag är stark!

Nu är det mindre än en vecka kvar till Öppet Spår och nu börjar jag längta.
Det var ett par veckor sen jag åkte skidor sist men jag känner mig otroligt stark och pigg i kroppen. Jag har tränat mycket styrka på senaste tiden och det verkar ha gett resultat. Dessutom har jag sett till att få ordentlig återhämtning och det verkar ha gjort mig gott. Det blir några träningspass till denna vecka innan det blir massa vila till helgen med kolhydratuppladdning och förberedelser.


Hälsoguiden på facebook

Nu kan ni följa alla händelser på mitt företag Hälsoguiden via Facebook.

Gå in på Facebook, sök efter Hälsoguiden och bli ett fan.




Missa inte vårt erbjudande om kostrådgivning eller viktminskningsgruppen som startar nästa vecka!

www.halsoguiden.org


Uppmärksammad blogg

Min blogg har blivit uppmärksammad av Dalarnas Tidningar och jag har blivit tillfrågad om att börja blogga på deras Pralin Community. Pralin är helgmagasinet som följer med morgontidningen på lördagen och i mars är det 5 års jubileum. Detta firas med att starta ett community på hemsidan och det är där jag kommer in. Tillsammans med ett trevligt gäng dalabloggare blev jag inbjuden till en mingelkväll i torsdags där de berättade om hur de tänkt sig. Jag kommer att fortsätta blogga om hälsa, träning, mat och bakning men under en annan adress.

Jag hoppas verkligen att ni läsare följer med i flytten!!!


Baconlindad kyckling med blomkålsmos

Jag har nyligen upptäckt hur gott det är att blanda blomkål med potatis och göra mos. Förutom att det är gott så blir moset betydligt nyttigare; mer näringsämnen, mindre kalorier, mer fibrer, mindre stärkelse...

Till moset är gott att servera något smakrikt, t.ex. som jag gjort här - baconlindad kyckling eller linda in vit fisk i bacon. Det är baconet som bidrar med fettet i denna rätt och det är inget du ska äta varje dag men bacon är en god smaksättare ibland. Du kan även använda lufttorkad skinka. Köttfärsbiff med örtkryddor och dijonsenap är också jättegott till.

o

Baconlindad kyckling med blomkålsmos

4 portioner

600 g färsk kycklingfilé
1 pkt bacon
450 g skalad potatis
450 g blomkål
1 msk bregott mellan
salt
vitpeppar

Värmt ugnen till 200º C. Linda in kycklingfilén i bacon och lägg med skarven ner i en ugnsfast form och stek i ugnen 20-30 minuter. Skär i kycklingen för att vara säker på att den är klar, saften ska vara genomskinlig. Dela potatisen i mindre bitar och blomkålen i buketter, lägg i kastrull och täck med vatten. Koka mjukt, ca 10-15 minuter. Häll av kokvattnet men spara det. Vispa till ett mos tillsammans med lagom mängd av kokvattnet och tillsätt bregott, salt och peppar.
Servera kycklingen och moset med grönsaker.


Med doft av vitlök

Hela lägenheten doftar nu av vitlök för jag lagar en smarrig fredagsmiddag med hur mycket vitlök som helst. Fick mersmak efter helgens besök på vitlöksrestaurangen att ha vitlök i allt. Förutom att det är gott har jag vräkt på med vitlök för att mildra sambons förkylning och minska risken för mig att bli sjuk. Det är ju direkt olägligt att bli sjuk nu innan Öppet spår.

Middagen som väntar är dragon och vitlöksmarinerad kycklingfilé med vitlöksgratinerad potatis och svampsås med vitlök. Det ska bli sååå gott!!!

Vad äter ni ikväll?

10 dagar kvar

Det är nu bara tio dagar kvar tills det är dags för mig och sambon att åka Öppet spår. Han har varit nervös ett tag och tvivlat på att han kommer klara det men jag har sagt att det är lugnt så länge han vill komma i mål. Jag menar att du kan komma nästan hur långt som helst med vilja och envishet.

Han har dock blivit ännu mer orolig nu för stackarn har gått och blivit rejält förkyld och därmed missat flera träningspass. Jag är dock fortfarande frisk och hoppas att jag förblir så. Ska träna en vecka till men sen blir det till att ladda med mycket mat och andra förberedelser inför det långa loppet.

Någon annan som ska åka något lopp under Vasaloppsveckan?


Vaniljpulver

Jag får ofta frågor om vaniljpulvret som jag ofta använder och ska försöka besvara de vanligaste i detta inlägg.

Vaniljpulvret är ekologiskt odlad vanilj från Madagaskar som malts till ett pulver. Burken innehåller 10 g vaniljpulver. Det låter kanske lite men det räcker längre än man tror. Vaniljpulvret innehåller inget socker och mycket lite kalorier. Du kan alltså njuta av god vaniljsmak med gott samvete flera gånger om dagen utan att få i dig en massa socker
.
Jag köper min lilla burk på ICA Kvantum men den kan även köpas på nätet, t.ex. på Grön Gåva - klicka HÄR för att komma direkt till produkten. På den sidan kostar burken 49:- men jag tror att den var billigare än så sist jag köpte min på ICA. Min burk är dock snart slut så jag måste bege mig till affären för att köpa en ny.



























Supergott efter träningen mellis

Sitter här riktigt nöjd och belåten. Har tränat riktigt hårt på skivstångspasset och har ätit ett supergott och bra sammansatt återhämtningsmål. Dessutom är det OS och skidor på tv, sprintfinalerna är i full gång och det går bra för svenskarna. Fick en riktigt bra uppladdning inför träningen också med en Orientalisk fläskgryta. Ska ladda upp receptet så fort jag kan för den är verkligen värd att prova!

Åter till mitt återhämtningsmål för det var bland det godaste jag ätit på länge. Enkelt och näringsrikt är det också. Blodapelsin med kesella och vanilj kommer jag definitivt att äta igen, säkert redan imorgon :)

Supermellis
1 portion

125 g (½ burk) kesella lätt
1 blodapelsin
lite ekologiskt vaniljpulver

Skär av toppen och botten av apelsinen och skär bort skalet. Dela den skalade apelsinen mitt itu och ta bort det vita i mitten. Skär apelsinen i småbitar och blanda med kesella och vaniljpulver. Njut på en gång eller ta med till träningen för att äta direkt efter.


Träningsvärk av yoga

Ja, jag har varit på mitt första Power Yoga pass någonsin och det var 90 minuter långt, vilket genererade i träningsvärk. Det finns många små muskler inuti kroppen för att stabilisera och hjälpa till att hålla balansen. Har aldrig haft sån träningsvärk i underarmen som jag har nu. Det var i alla fall riktigt häftigt att ha fullt fokus på kroppen under så lång tid.

Vitlöksrestaurangen kommer jag definitivt att besöka igen för det var galet gott. Vitlöksglassen till efterrätt var väl sådär men mina vitlöksköttbullar med vitlöksgräddsås, vitlökspotatismos, vitlöksättiksgurka och rårörda lingon var utsökt gott. Rekommenderas varmt!

Nej, nu lär jag åka till Friskis på skivstång men ska försöka få lite mer tid sen att blogga för jag har flera recept att dela med mig av :)

Surdegskurs och vitlöksfrossa

Jag är nu i Stockholm för att tillbringa helgen med två av mina bästa vänner från Högskolan i Gävle. Fick i uppdrag att ta med lite surdeg för att lära en av tjejerna att baka Rågkusar så det blev en surdegskurs i miniformat. Nu har vi färdiggräddade rågkusar som ligger inlindade i en handduk för att svalna.

Det höll dock på att gå illa eftersom min surdeg jag hade med mig i en plastburk jäste så att locket åkte av. Tur att jag hade den i en påse och hörde när det hände så jag kunde tömma burken på lite deg.



Senare idag ska vi på Bröderna Olssons Garlic & Shots - en restaurang som har vitlök i allt, t.o.m. efterrätterna. Detta är som en dröm för mig som är vitlöksälskare och till förrätt blir det nog vitlöksfyllda och baconinlindade färska dadlar. Mums filibabba! Hela menyn finns på hemsidan.

Vitlök är något som alla borde äta mer av tack vare dess hälsosamma egenskaper. Vitlök är mycket anti-inflammatoriskt, innehåller antioxidanter och ökar din förbränning.


Fiskgryta med sting

Jag har insett att jag är så himla dålig på att variera mina fiskrätter. När jag gör fisk blir det i stort sett samma jämt men jag har bestämt mig för att lära mig att laga fisk på nya spännande sätt så att det blir lite mer variation.
Detta är en fiskgryta som jag absolut kommer att göra igen men jag drar nog ner lite på chilin och currypastan eftersom det blev rätt starkt. Vill du ha mildare minskar du ner på mängden currypasta och chili.



2 gula lökar
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2½ cm färsk ingefära
1 färsk röd chili
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1½ tsk röd curry pasta
400 g krossade tomater
1½ dl vatten
1½ dl kokosmjölk
800 g vit fisk
havssalt
vitpeppar

Skala och skiva den gula löken och purjolöken. Skala och finhacka vitlöken och ingefäran. Ta bort kärnorna ur chilin och skär i tunna strimlor. Hetta upp en panna eller gryta och fräs all lök i rapsolja. Tillsätt chili, ingefära och kryddor. Rör i krossade tomater, currypasta och vatten och låt puttra under lock ca 5 minuter.
Skär fisken i 2-3 cm stora tärningar och tillsätt i grytan tillsammans med kokosmjölken. Sjud fisken under lock ca 5 minuter. Smaka av med havssalt och vitpeppar.
Servera med ris eller potatis och grönsaker.


Nedräkningen har börjat på allvar

Japp, för i skrivande stund är det bara tre veckor kvar tills jag är ute i Vasaloppsspåret. Vid denna tidpunkt befinner jag nog mig mitt emellan Smågan och Mångsbodarna. Orken är förhoppningsvis på topp efter en god natts sömn och en riktigt rejäl frukost.
Börjar blir lite smått nervös men så ska det vara!


Bullar av vildjäst

Tänkte bjuda på ett inlägg om förra helgens bullbak då jag bakade riktigt stora kanelbullar av vildjäst och det blev de godaste bullarna jag någonsin bakat. Nu bakar jag ju inte bullar särskilt ofta eftersom vi sällan äter fikabröd men ibland blir jag sådär riktigt sugen på bullar och när man äter bra i övrigt är det helt okej att unna sig en riktigt stor bulle ibland.

Receptet på bullarna kommer från boken Surdeg av Martin Johansson som har den fantastiska bloggen Pain de Martin.



Att baka med vildjäst tog lite tid eftersom jag inte hade någon färdig vildjäst. Satte igång vildjästen på söndag kväll och hade färdiga bullar på söndag eftermiddag veckan efter. Nu när jag har min vildjäst så går det fortare för vildjästen som blev över klarar sig i kylskåpet några månader. Vildjästen blandade jag med vetemjöl för att skapa en levain. En levain tar 1½ dygn att göra så jag började med min på fredag kväll. Bilden ovan visar hur den såg ut efter ett dygn.



På söndag morgon satte jag igång med degen i assistenten och sen fick den jäsa några timmar. Jag blandade ihop en fyllning av smör, råsocker, kanel, vaniljsocker och kardemumma som jag bredde ut över den tunt utkavlade degen.



Jag ville ha stora bullar med mycket fyllning så därför rullade jag en kort och tjock rulle av degen, skar den i lagom stora bitar som jag plattade till på plåten.



Bullarna blev knappast världshistoriens snyggaste men de var helt klart de godaste bullarna jag någonsin ätit. Mycket saftiga och smakrika, inte allas torra som bullar kan blir. Mums!

Award

Jag fick häromdagen en mycket trevlig kommentar i bloggen. Jag hade fått en award av Frida som driver bloggen Fridas Recept. Tack snälla för det! 


När man fått denna award är uppgiften att berätta 7 spännande saker om sig själv. Jag ska göra mitt bästa men om det blir spännande vette sjutton :)


Så här går det till:
  • Kopiera awarden till bloggen.
  • Länka till personen du fått awarden av.
  • Berätta 7 intressanta fakta om dig.
  • Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.
  • Länka till deras bloggar.
  • Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award dig.


Okej, här är mina sju saker jag kommer på att berätta om mig själv just nu.

1. Är envis som en åsna och är ibland för envis för mitt eget bästa.

2. Är fuktansvärt mörkrädd och tänker att någon när som helst kan komma och skjuta mig när jag står och hänger tvätt nere i mörka källaren.

3. Har svårt att acceptera folk som röker.

4. Glass har jag varit svag för ända sedan jag var 1 år (hur jag nu kunde tillåtas att äta glass så tidigt i mitt liv, mamma o pappa?!?)

5. Min syster och jag är så olika att jag många gånger funderat om vi verkligen är biologiska syskon.

6. Är VÄLDIGT noga med källsortering och slänger aldrig något som kan återvinnas i vanliga soporna. Hade vi kompostering utanför lägenheten skulle vi knappt behöva tömma de brännbara soporna.

7. Vill göra saker själv och kritiserar mig själv väldigt hårt om något går dåligt eller blir fel.


Hinner sällan läsa en massa bloggar och därför kommer jag inte upp i sju men fem får det bli!

Jag vill ge en award till följande bloggare:
Smakligt och Gott
SANNA BAKAR
Rebecca's Kitchen
Novembersara
Marias Health Blog


Vitkålssallad

Jag fick en fråga om jag kunde dela med mig av mitt bästa tips på vitkålssallad och visst kan jag det.

Vitkål är en underbar grönsak med massa bra egenskaper. Mättande men kalorisnål. Kan tipsa om två mycket enkla sallader som blir färdiga i ett nafs.


Vitkålssallad med ananas

½ medelstort vitkålshuvud
2 små burkar krossad ananas

Strimla vitkålen för hand eller i maskin. Häll över kokhett vatten och häll av i durkslag och spola över kallt vatten. Blanda den avrunna vitkålen med ananasen och servera.

Vitkålssallad med lime och persilja

½ medelstort vitkålshuvud
2 lime
1 dl hackad persilja

Strimla vitkålen för hand eller i maskin. Häll över kokhett vatten och häll av i durkslag och spola över kallt vatten. Låt kålen rinna av och pressa saften ur limefrukterna. Blanda kålen med limesaft och hackad persilja.
Servera gärna denna sallad till kryddig mat, t.ex. Curry Bombay.

Bonaqua Emotion

Att de aldrig tar slut på lanseringen av helt onödiga produkter som skapas enbart för att locka konsumenten till att försöka köpa sig till hälsa via en burk eller flaska. Satt på jobbet och läste en hälsotidning från november och såg att Coca Cola nu kommit med två nya smaksatta vatten - en med E-vitamin och en med fibrer.
Ska det behövas berikat smaksatt vatten för att vi ska få i oss dessa nyttigheter?

Gör så här istället:
Drick vårt fina svenska kranvatten för att ge kroppen vätska.
Ät en färsk frukt för att få i dig fibrer och dessutom vitaminer.
Till det knaprar du på några mandlar så får du i dig E-vitamin och nyttiga fetter.

Är detta så svårt att det behövs berikat vatten för att få i sig?



Nej, dessa vatten är ingenting för mig och inget jag heller rekommenderar någon annan. Visst är det gott med ett smaksatt vatten ibland men drick det då för att det är gott istället för att göra det till en vana för att släcka törsten.

Bonaqua Emotion innehåller dessutom fruktsocker som i stora doser kan ge höga blodfetter. Detta gäller dock inte normal konsumtion av frukt utan enbart när rent fruktsocker är tillsatt i en produkt.

Miljövänliga äggtipset!

Förra veckan fick jag ett mycket uppskattat tips av mammas kille.
Han lärde mig att det bara är att stänga av plattan när vattnet till äggen har kokat upp och sen får de stå i det antal minuter du önskar för att äggen ska bli som du vill ha dem. Tiden som de ska stå är lika som för koktiden.
Tokbra för miljön och ekonomin, speciellt för dem som kokar ägg lika ofta som jag.


Testperioden avslutad

Japp, i söndags var sista dagen på min 4-veckors testperiod av Isodieten. Som jag nämnt i tidigare inlägg så åt jag enligt iso-principen (lika energifördelning mellan protein, fett och kolhydrater) men mer än de 1600 kcal som bokens kostprogram innebär.

Under dessa veckor har jag ALLTID ätit mig mätt och det har blivit ca 2000 kcal per dag. Dieten har varit lätt att följa och jag har hittat på nya favoriter till frukost och mellanmål. Kesella med ananas och vaniljpulver är en favorit. Liksom min egna ostkaka med jordgubbar till. Till att börja med vägde jag allt jag åt men jag lärde mig snabbt mängden utan att väga.

Det bästa med dessa veckor är att min mage blivit mycket bättre, förmodligen pga att jag helt uteslutit gluten. Jag känner mig dessutom piggare och starkare än innan. Alla muskler är kvar, kanske har de till och med blivit större, trots att jag minskat i både vikt och centimetrar. Som vissa har kommenterat behöver jag inte alls gå ner i vikt och det har heller inte varit mitt syfte. Jag tycker dock att det bevisar att Isodieten verkligen fungerar. Under dessa veckor har jag tränat rätt hårt och länge men aldrig kännt mig trött och slut pga att jag ätit för lite. Efter att ha åkt skidor i 2timmar borde 2000 kcal den dagen vara på tok för lite men det har verkligen mättat min mage. Det bevisar verkligen att en kalori inte är detsamma som en kalori. Protein och fett mättar verkligen!


Vikt: -1.5 kg
Midja: -4 cm
Höft: -2 cm
Lår: -2cm

Jag kommer att förtsätta äta enligt iso men inte vara lika nogrann med procenten. Är jag sugen på att äta fruktsallad så kommer jag att göra det utan att ta kesella till bara för att fördelningen ska bli perfekt. Gluten kommer jag dock att fortsätta undvika, åtminstone i veckorna. Surdegsbröd till helgfrukostarna får det nog bli, med massa gott pålägg på.

Mitt nästa test kommer bli att äta enligt vad kinesisk kostlära rekommenderar min kropp!
Det ska bli intressant.


RSS 2.0