Färgglad kycklingpaj

Det här blev en riktigt härlig paj med mycket smak tack vare örtkryddor och lagrad ost. En festlig paj som är perfekt i matlådan. Gör gärna små portionspajer och frys in.


Kycklingpaj
4-6 portioner



Pajdeg

4 dl havregryn
2 dl vatten
1 dl rapsolja
3 dl fint fullkornsvetemjöl

Blötlägg havregrynen i vatten och olja. Låt dra i ca 15 minuter. Rör om så att grynen mosar sig. Arbeta in mjölet och kavla sedan ut degen så den passar en stor pajform eller två mindre. Täck formen med degen och förgrädda skalet ca 10 minuter i 200º C.

Fyllning
600 g kyckling
1 liten purjo
2 paprikor
2 morötter
1 stånd färsk broccoli
1 msk torkad rosmarin
½ msk timjan
150 g lagrad ost, 10%
5 dl havredryck
6 ägg
salt
vitpeppar

Tärna kycklingfilen och strimla purjolöken samt morötterna. Skiva paprikan och dela broccolin i mindre bitar. Bryn kycklingfilén i lite olja, tillsätt sedan grönsakerna och fräs alltsammans ngra minuter.
Fördela blandningen i pajskalet och strö över örtkryddorna. Riv osten och sprid ut över fyllningen.
Vispa upp äggen och blanda med havredryck, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Servera med en blandad sallad.

Hälsopedagogiska programmet

Jag har på senaste tiden fått lite frågor angående min utbildning - Hälsopedagogiska programmet vid Högskolan i Gävle - och tänkte därför skriva ett inlägg om vad jag tycker om den. HÄR kan du klicka för att läsa vad Högskolan i Gävle beskriver programmet.


Mina år i Gävle har gett mig otroligt mycket. Programmet har utvecklat mig som människa och jag har fått en annan syn på livet. Bara av den anledningen tycker jag att programmet är värt att gå :) Men samtidigt har jag lärt mig mycket och det bästa är pedagogiken som skiljer detta hälsoprogram från alla andra liknande program. När jag började förstod jag inte riktigt vad jag skulle med alla pedagogik till - jag ville ju lära mig om kroppen, kost och träning. Med tiden utvecklades jag och insåg att hälsa är sååå mycket mer. Det viktiga i programmet som tas upp i de flesta kurser är livsstilsförändringar och problematiken kring att förändra vanor. Idag vet så gott som alla vad de bör äta, att de bör träna och att rökning är skadligt men ändå lever många ohälsosamt.

Hälsopedagogiska programmet har huvudämnet Pedagogik och andraämne Folkhälsovetenskap. Du kan lägga upp programmet som du vill men för att få en kandidatexamen måste du läsa pedagogik upp till C-nivå och folkhälsovetenskap på B-nivå. Vilka kurser du väljer är däremot upp till dig. Rekommenderad studiegång finns!

Jag har bl.a. läst följande ämnen under mina år i Gävle.

 •  Pedagogik
     - Vuxnas lärande
     - Kunskap, utveckling och lärande
     - Pedagogiska forskningsprocesser och metoder
     - B- och C-uppsats

 •  Folkhälsovetenskap
     - Näringslära
     - Fysisk aktivitet
     - Stress
     - Ätstörningar
     - Beroendelära
     - Alkohol- och drogprevention
     - Folkhälsoarbete

• Övriga kurser
     - Fysisk aktivitet och ledarskap
     - Anatomi och fysiologi
     - Välfärdssjukdomar

Tack vare att jag läste Anatomi och fysiologi i utbildningen blev vi erbjudna av Friskvårdsgruppen att gå en massageutbildning till ett lite bättre pris. Jag gick utbildningen Svensk klassisk massage mitt första år och sen gick jag fortsättningen Trigerpunktsutbildning året därpå.

Många frågar om vad man blir när man läser till hälsopedagog och det är skitsvårt att svara på men nu i efterhand har jag märkt att det finns massa olika jobb för en hälsopedagog. Det är nog nästan bara intresset som sätter gränser. De flesta av mina kompisar har jobb som går att relatera till utbildningen. Bl.a. resurspedagog med idrottsansvar, folkhälsoplanerare, hälsopedagog på privat företag, egenföretagare, hälsorådgivare m.m.

Fråga gärna om det är något mer ni vill veta!

Kort uppdatering

Sprang som sagt sista sträckan på Vasastafetten och det gick bra bortsett att jag sprang fel pga att några puckon stod i vägen... Bakom dem fanns pilen som visade vägen. Blev lätt irriterad men en snäll gubbe visade mig vägen. Jag sprang förbi säkert 10-15 personer från Eldris in till mål och ingen var i närheten av att springa om mig. På det sättet är jag nöjd men jag missade tiden jag sagt att jag skulle springa i mål på. Typ 40 minuter var mitt mål men klockan stannade på 42.10 men enligt mamma var jag bland de bästa tjejerna på den sträckan. Kul!

Jag vill be om ursäkt för att jag verkar disträ och glömsk, speciellt till min kära sambo som får utstå allt. Det är rätt mycket att göra nu inför invigningen men sen ska det förhoppningsvis lugna ner sig. Mitt i alltihop har jag planerat möhippa och varit borta två helger i rad. Jag ska komma tillbaka med mitt vanliga jag när allt lugnat ner sig - håll ut, det löser sig!

Premiären avklarad

Idag var det premiär på Station Bas och gissa om jag var nervös innan... Det gick verkligen jättebra och jag fick stöd av min hårt kämpande mamma som följde med mig på varje station. Det var ganska många motionärer som letat sig dit och alla såg ut att ha kul. Jag hoppas att de fortsätter att komma för jag längtar redan till nästa pass.
Ordinarie tid för passet är måndagar kl: 18.00 fr.o.m. 31 augusti.

Glatt överraskad

Igår blev jag tillfrågad om jag ville vara med och springa Vasastafetten, sista sträckan. Jag blev jätteglad och när jag insåg att jag var oplanerad på lördagen så tackade jag självklart ja :) Nu ska jag alltså springa sista sträckan 9,2 km och jag ska ta-mej-tusan göra det fort. Har varit extremt dålig på att springa senaste tiden...

Har varit dålig på allt, speciellt på att sova eftersom det är så sjukt mycket nu. Det kan alltså vara behövligt med en dag då jag får tänka på nå helt annat, vara långt bort ifrån allt vad arbete heter. Hinner ju knappt blogga nu men jag ska bli bättre snart för jag måste ju skriva ner alla recept innan jag tappar bort alla små lappar som ligger överallt här hemma...

upploppet

Jag hoppas springa sträckan på ca 40 minuter men vi får väl se hur det går. Lovar att återkomma med hur det gick.
Håll tummarna för mig!

Falafel

Falafel är något jag äter alldeles för sällan och jag tänker det varje gång jag äter det för det är ju så gott. Denna gång blev det extra gott eftersom jag gjort mina egna tortillabröd. Klicka HÄR för recept.


Falafel
25 små bollar



6 dl kokta kikärtor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
1 msk spiskummin
½ msk malen koriander
½ tsk salt
½ tsk chiliflingor
olja till formen

Sätt ugnen på 250º C. Kör kikärtor, lök och kryddor i en mixer tills allt är finfördelat. Häll olja i en ugnsform precis så att det täcker botten.
Rulla valnötstora bollar av blandningen och lägg dem i formen. Vänd runt bollarna i oljan och sätt in formen i ugnen.
Grädda ca 20 minuter och vänd bollarna minst en gång under tiden.
Njut falafeln som snacks, i bröd med grönsaker och dressing eller till ris och grönsaker.

Fullkorntortilla

Jag har länge velat göra egna tortillas för att slippa alla tillsatser som finns att köpa i butiken. Fuktighetsbevarande medel klarar jag mig utan och trots att Santa Maria stoltserar med att deras tortilla är utan konserveringsmedel så finns det en massa annat i deras tortilla som jag helst undviker. Det var förvånansvärt enkelt att göra egna tortillas och när jag får en stund över ska jag göra ett stort lass och frysa in.


Fullkornstortilla
10 st



300 g (ca 4½ dl) fint fullkornsvetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
1½-2 dl vatten

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt rapsolja och vatten och knåda till en smidig deg. Dela degen i 10 delar, ca 50g/st, och låt vila under en fuktig bakduk 15 minuter. Kavla ut varje del riktigt tunt på mjölat bakbord. Jag använde en liten barnkavel och då var det mycket lättare att få runda tunna tortillas.
Grädda i medelvarm stekpanna 1-2 minuter på varje sida. Låt dem ligga och svalna inlindade i en bakduk. Frys in eller ät på direkten med en smaskig fyllning.


Nasi goreng

Jag gjort min alldeles egna variant av rispytten Nasi goreng. Denna risrätt är en bra rätt med fett, protein, kolhydrater och grönsaker i samma panna men jag använde mig av råris för att göra rätten ännu bättre.


Nasi goreng
4 portioner



2½ dl okokt råris
400 g kycklingfilé
6 dl strimlad vitkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
1 röd paprika
2 ägg
salt
peppar

Koka råriset enligt anvisningarna på förpackningen.
Strimla kycklingfilé, paprika och vitkål. Skiva löken och finhacka vitlöken.
Hetta upp lite olja i en wokpanna och bryn kycklingfilén tillsammans med vilök och curry. Tillsätt lök och vitkål och fräs allt under omrörning tills vitkålen mjuknat.
Vispa upp äggen och tillsätt i wokpannan tillsammans med paprikan.Blanda i riset och smaka av med salt och peppar.

Det händer grejer.

Ja, nu händer det verkligen grejer. Företaget börjar ta form på riktigt. Lokalen är snart färdigrenoverad. Loggan är nästan klar och idag började en kille jobba med hemsidan. Det ska bli så kul men det är mycket kvar att göra än. Nästan all min vakna tid går åt till att fundera på mitt företagande. Jag kan säga som så att jag önskar att dygnet hade betydligt fler timmar.

Jag hoppas att Borlänge behöver ett Hälsoföretag!

I blåbärsskogen

Både idag och förra söndagen spenderade jag i blåbärsskogen. Jag, sambon, svärfar och svärmor var ute för att plocka bär och vi hittade en hel del. Närmare bestämt 8 liter fick jag med mig hem och så var frysen full igen. Det borde vara förbjudet med halvfrysar.


Idag hade jag en underbar dag med en fantastisk vän, fint väder och mycket ätbart i skogen. Vi gav oss ut i jakt på svamp först men då hittade vi supergoda skogshallon och sen letade vi lite mer svamp men bara enstaka fynd gjorde vi. Då åkte vi ner till sjön för att äta lunch - en enkel men fantstiskt god sallad med tonfisk, fetaost och kidneybönor.


Vi åkte till blåbärsskogen efter energipåfyllingen och vi hittade massa ris men lite bär. Andra hade varit där innan så vi fick vandra lite längre upp i skogen och där hittade vi bär. Efter lite mer än 4 timmar i skogen började vi känna oss nöjda men vi blev kvar en stund till för vi hittade massa blåbär helt plötsligt och sen fullt med kantareller. De flesta var dock små så vi ska åka dit när de växt till sig lite :)


Väl hemma var det bara rensningen kvar men det gick fort för jag hade plockat bort det värsta redan i skogen. Jag packeterar alltid mina bär som jag ska frysa i återförslutande påsar. Det är jättebra om man bara vill ha lite grann åt gången. Jag fryser även mina kokta bönor i sånna påsar. Jag har köpt mina på IKEA och de kostar 25 kr för 50 st.

Ugnskokt fisk med tomat och kokosmjölk

Jag har länge sökt efter en enkel men god fiskrätt och nu har jag "uppfunnit" en ny favorit. Med endast FEM ingredienser blir det en god fiskrätt som dessutom tillagas i ugnen.


Ugnskokt fisk med tomat och kokosmjölk
5-6 portioner



800 g vit fisk
800 g krossade tomater
250 ml kokosmjölk
1 dl bladpersilja
1-2 tsk citronpeppar från KryddJohan

Värm ugnen till 225º C. Lägg fisken i en ugnssäker form, strö över persilja och citronpeppar men spar lite persilja till garnering. Blanda krossade tomater med kokosmjölk och häll över fisken. Tillaga fisken i mitten av ugnen 20-25 minuter. Garnera med lite persilja och servera med kokt potatis och grönsaker.

Kakaopralin

Denna lilla boll rullad i kakao blev fantstiskt god och den ser riktigt onyttigt god ut tycker jag men det bästa av allt är att den innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Torkad frukt är verkligen godis i rätt kombinationer. Liksom vanligt godis måste även detta godisintag begränsas men det är godis fritt från tillsatser och tomma kalorier.
Jag gjorde denna pralin med solrosfrön för att den även ska passa nötallergiker men det går även att använda sig av valfria nötter, t.ex. mandel eller valnötter.


Kakaopralin
ca 20 stycken



1 dl russin
5 torkade fikon
5 färska dadlar
1 dl solrosfrön
2 msk kakao
kakao att rulla bollarna i

Kör alla ingredienser i en mixer till en slät massa. Forma till små bollar och rulla dem i siktad kakao.
Förvara i kylskåp om det blir några praliner över.

Salsa och guacemole

Jag bestämde mig förra helgen för att göra egen salsa och på så vis slippa alla tillsatser som de industritillverkade innehåller. Min salsa blev stark och hade härligt syrlig smak med inslag av kanel och ingefära. Jag använde den större mängden chili, minska ner till hälften för en mildare variant. Jättegott till kycklingfajitas tillsammans med guacemole! Slänger med ett recept på det också :)




Salsa
400 g krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk osötat äppelmos, se recept
1 msk rödvinsvinäger
½ tsk salt
½-1 tsk chili
1 krm kanel
1 krm malen ingefära
1 krm malen koriander

Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt puttra utan lock tills löken mjuknat, ca 20 minuter. Rör om då och då.
Låt salsan svalna och fördela salsan i lagoma portioner i plastburkar och frys in. Salsan står sig även ett kortare tag i kylskåp.


Guacemole
2 mogna avokado
2 vitlöksklyftor
1 tomat
salt
vitpeppar

Mosa eller mixa två mogna avokado. Finhacka tomat och vitlök. Blanda noga med avokadomoset och smaka av med salt och vitpeppar.
Tips! Lägg gärna en avokadokärna i den färdiga guacemolen för då håller den sig grön och du slipper oaptitlig brun gegga.

Hälsostatus vecka 2

Den gångna veckan har inte gått lika bra som min första. Tror att det beror på att jag hade mycket att tänka på och för lite vila. Vaknade med tryck över bröstet efter hemska mardrömmar ett par gånger förra veckan. Träningen går dock precis enligt planen och jag känner verkligen hur jag blir piggare och starkare. Löptränade igår - ett intervallpass med korta intervaller och träningsvärken idag har jag verkligen njutit av.

Hälsostatus, vecka 2
VIkt; 61,3 kg
Midjemått; 70 cm
Höftmått; 94 cm
Höger lår; 57 cm
Vänster lår; 57 cm


Den enda minskningen jämfört med förra veckan är -0,2 kg och -1 cm runt höfterna. Maten har inte varit lika bra och det blev fika både lördag och söndag i helgen. Sambon fyllde år och det blev två kalas. Ingen undanflykt egentligen men jag orkade inte förklara mig. Jag kompenserade dock fikat i lördags med hela tre promenader den dagen.

Träning, vecka 2
Måndag: Vardagsmotion på cykel
TIsdag: Skogspromenad + styrketräning
Onsdag: Snabb löpträning
Torsdag: Promenad
Fredag: Medel/styrka på friskis
Lördag: Morgonpromenad med stavar + promenadx2
Söndag: Morgonpromenad med stavar + intervallöpning


Jag känner att jag blir snabbare och mer uthållig för varje löppass och det ska bli spännande att se hur det går på tjejmilen om några veckor. Mina stavpromenader är raska med rejäla armtag för att hålla igång skidåkarmusklerna inför vinterns skidåkning och kommande Öppet Spår.

Matsedel v.32

Denna veckas matsedel är skapad efter en titt i kyl och frys. Hade en massa färska champinjoner, vitkål och purjolök som måste ätas upp. Det blev en riktigt smaskig matsedel, jag längtar verkligen till veckans middagar.

         

Måndag:
Pasta med ugnsrostade grönsaker och bönor
Recept

Tisdag:
Kycklinggryta med purjolök och dragon
Recept

Onsdag:
Ugnskokt fisk med kokosmjölk och krossade tomater

Torsdag:
Nasi goreng

Fredag:
Potatispaj med lök och fetaost
Recept


Rostad müsli med vanilj och röda bär

Åh, vilken fantastisk müsli detta blev. Jag har länge försökt få till en müsli som den här men eftersom jag vill ha mina torkade frukter och bär osötade har det varit svårt. Nu när jag äntligen hittade tranbär utan tillsatt socker blev denna röda bär-müsli äntligen till. Det blev faktiskt bättre än vad jag tänkt mig från början och den är supergod tillsammans med havredryck.

Rostad müsli med vanilj och röda bär



5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl kruskakli
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ tsk ekoligiskt vaniljpulver
1½ dl vatten
1 msk kallpressad rapsolja
2 dl torkade tranbär
1 dl gojibär

Värm ugnen till 200º C. Blanda alla torra utom bären ingredienser i en stor bunke. Rör ut oljan i vattnet och häll sedan blandningen i bunken. Rör om ordentligt och fördela alltsammans i en långpanna. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter. Rör om efter halva tiden. Låt müslin svalna och rör sen ner bären. Förvara i en glasburk.


Willys egna varor

Jag har blivit otroligt positivt överraskad på Willy's de senaste gångerna jag varit där. Tror att jag hittat någon ny underbar vara varje gång. Till och börja med har de blivit jättebra på att ta in ekologiska varor som prismässigt till och med är jämförbara med de vanliga produkterna. Köpte senast ekologiska linfrön för typ samma pris som risentas vanliga.

Det bästa som jag hittat är deras nya nöt- och torkad frukt sortiment som också är ekologiskt. Där hittade jag osötad frukt i alla former, vissa innehöll dock någon tillsats men de var helt fria från socker. Jag blev överlycklig när jag hittade torkade tranbär utan vare sig socker eller E-ämne. En påse ekologiska jordnötter som är torrostade och saltade - alltså helt fria från palmolja. Kan det bli mycket bättre?

Här är bilder på några av mina favoriter ur Willys ekologiska sortiment. Mer info finns Garants hemsida.

Aprikoser 200gKrossade tomater 400gPenne fullkorn 500 gSillfilé 300gBroccoli 450 gMorötter 1 kg

Dinkelrutor

Jag skulle baka brödet som jag alltid blir ombedd att baka - Anders surdegskakor - men när jag var till affären fanns inget fint fullkornsvetemjöl på hyllan så jag fick tänka om. Då skapades dessa goda dinkelrutor istället.


Dinkelrutor
ca 25 stycken



Dag 1, morgon
100g rågsurdeg
250 g rågmjöl
250 g vatten

Skållning
600 g kokhett vatten
300 g rågmjöl

Rör ihop surdegen med mjöl och vatten i en glasburk. Sätt på ett lock eller täck med plastfolie.Mät upp rågmjöl i en bunke och häll över det kokheta vattnet. Låt stå i rumstemperatur under dagen.

Dag 1, kväll
surdegen från morgonen
skållningen från morgonen
900 g dinkelmjöl
500 g fint fullkornsvetemjöl
250 g osötat äppelmos, se recept
50 g linfrö
20 g salt

Blanda allt utom salt och linfrön och kör i degblandare på medelhastighet i 5 minuter och lite snabbare i 3 minuter. Tillsätt frön och salt och blanda 3 minuter på låg hastighet. Lägg degen i en inoljad plastbunke med lock. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur och ställ sedan in bunken i kylskåpet.


Dag 2, morgon

Ta fram degen ur kylskåpet och den ska nu vara ungefär dubbelt så stor. Låt den stå framme i rumstemperatur om den behöver jäsa lite till. Häll upp degen på mjölat bakbord när den är färdigjäst och knåda den smidig. Dela degen i ttvå delar. Platta till med handen eller kavla ut delarna till två rektanglar och dela i jämstora rutor.
Låt jäsa på mjölat bakplåtspapper under bakduk i rumstemperatur ca 1-2 timmar. När du trycker med fingret ska de fjädra emot lätt.
Värm ugnen till 275º C och ställ in en ugnsform med vatten i botten av ugnen (detta görs för att skapa ånga). Nagga bröden med en gaffel eller potatissticka och sätt in bröden i mitten av ugnen, spruta in lite vatten med en blomspruta. Grädda 12-15 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

3-limpa

Det här är ett mjukt och gott bröd som jag absolut kommer att göra fler gånger. Jag kallar den 3-limpa för att den innehåller tre olika mjölsorter. Av min deg gjorde jag tre bröd, två limpor och ett runt men känner du för att göra tre runda eller två riktigt stora limpor går det precis lika bra.


3-limpa
2-3 bröd



Dag 1, morgon
100g rågsurdeg
250 g rågmjöl
250 g vatten

Rör ihop surdegen med mjöl och vatten i en glasburk. Sätt på ett lock eller täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur under dagen.

Dag 1, kväll
surdegen från morgonen
400 g vatten
250 g dinkelmjöl
500 g fint fullkornsvetemjöl
100 g solrosfrön
100 g pumpafrön
20 g salt

Blanda allt utom salt, solros- och pumpafrö och kör i degblandare på medelhastighet i 5 minuter och lite snabbare i 3 minuter. Tillsätt frön och salt och blanda 3 minuter på låg hastighet. Lägg degen i en inoljad plastbunke med lock. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur och ställ sedan in bunken i kylskåpet.


Dag 2, morgon

Ta fram degen ur kylskåpet och den ska nu vara ungefär dubbelt så stor. Låt den stå framme i rumstemperatur om den behöver jäsa lite till. Häll upp degen på mjölat bakbord när den är färdigjäst och knåda den smidig. Dela degen i tre delar, två lika stora och en lite mindre. Platta ut de lika stora delarna till två rektanglar och rulla ihop varje del till en limpa och lägg i mjölade limpformar. Forma den mindre delen till en stor bulle och lägg den i en mjölad rund korg.
Låt jäsa i rumstemperatur ca 1-2 timmar. Bröden ska ha rest sig några centimeter och när du trycker med fingret ska de fjädra emot lätt.
Värm ugnen till 275º C och ställ in en ugnsform med vatten i botten av ugnen (detta görs för att skapa ånga). Sätt in formarna i mitten av ugnen, spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250º C. Öppna luckan efter 15 minuter, vädra och spruta in lite mer vatten innan värmen sänks till 200º C. Efter ytterliggare 15 minuter, alltså totalt 30 minuter borde bröden vara klara. För att vara säker - stick in en stektermometer som ska visa 98º C.

RSS 2.0