Grundmüsli

Denna blandning är perfekt att göra en riktigt stor sats av för att sedan blanda den med torkad frukt och bär av olika slag samt blandade nötter och frön. Det är även gott att blanda med puffat ris, vete eller quinoa. Jag använder denna grundblandning både till att koka gröt och göra müsli. Gröt på rostade gryn och flingor är en smaksensation.




Grundmüsli

15 dl rågflingor
15 dl havregryn
3 dl kruskakli
2 msk kanel
1 msk ingefära
3 dl vatten
½ dl rapsolja
ev. lite honung

Värm ugnen till 175° C. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Blanda vattnet med rapsolja och ev. lite honung för sötare smak. Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör om ordentligt. Sprid ut i en långpanna och använd fingrarna för att ta bort  eventuella klumpar. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Ät mindre - motionera mer

Det har idag kommit fram resultat från en viktminskningsstudie som gjorts i Amerika. Det är den största studien som gjorts i sitt slag där 800 personer deltagit. Studien visar att det som har betydelse för viktminskningen är helt enkelt en minskning av antalet kalorier. Det har ingen som helst betydelse om kalorierna kommer från fett, protein eller kolhydrater. Undersökningen visar att de gamla råden fortfarande håller; ÄT MINDRE OCH MOTIONERA MER!

Du kan alltså välja vilken diet du vill för att gå ner i vikt men det bästa är ju självklart att göra små förändringar och ändra livsstil för att ALLTID ha en normal vikt.

Semmelmuffins

Jag har fått förfrågan om receptet på mina semmelmuffins så här kommer det. Anledningen till att jag denna gång gjorde muffins som semlor var att jag tyckte att bakpulverbullarna jag gjorde sist blev alldeles för torra. Jag är ju dessutom ett muffinsfreak och jag vet att mina muffins ALLTID blir goda. Orsaken till att jag undviker vanliga bullar är att jag vill ha ett så litet intag jäst som möjligt för att ta hand om min mage.



Semmelmuffins
12 st

5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
1 dl rapsolja
2 ägg
3 dl havremjölk

Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa äggen i en annan skål, blanda i olja och havremjölk. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i vätskan. Rör om tills allt är blandat. Fördela smeten i en muffinsform med plats för 12 muffins. Grädda i 25-30 minuter i 175º C.

Låt svalna innan du skär av toppen och gröper ur muffinsen. Blanda inkråmet med mandelmassa. Recept hittar du HÄR.
.

Fettisdagen

Jag hade svårt att ta på mig skorna imorse och jag har upptäckt att mina onda tår berodde på blåsor under naglarna. Har samlat mod nu under kvällen och ska strax sticka hål på dem. En annan lite mer positiv konsekvens av Öppet spår är att jag har oerhört hög efterförbränning och är konstant hungrig. Det innebär att jag kan äta ännu fler semlor en dag som denna. Jag var dessutom på Jens Styrka/medel idag eftersom jag lovat att hoppa in som värd. Även om Jens misstror mig så gjorde jag faktiskt varenda armhävning och höll nästan lika hög nivå som vanligt. Höftböjaren hade däremot lite svårt att hänga med ibland men på slutet fick jag nog upp knäna lika högt som vanligt.



Idag gjorde jag söta muffinssemlor till mig och sambon. Jag lyxade även till det och köpte riktig vispgrädde :)

Jag klarade det =)



Yes, jag har uppfyllt en av mina drömmar. Jag har åkt Öppet spår - 9 mil på skidor. Helt idiotiskt egentligen men det är helt klart en upplevelse som alla borde testa. Det är sjukt hur mycket en människa klarar av. Tyvärr genomfördes gårdagens lopp i de sämsta förhållandena på 25 år (enligt de som vet, jag var ju inte ens född då) och för första gången nånsin körde de spårmaskiner under pågående lopp. På sina ställen föll det 20cm snö och det var extremt svårvallat. Stod i vallakö i säkert en timme eller mer... Inte förrän de två sista milen hade jag riktigt bra skidor som gjorde att jag kunde samla mina sista krafter och åka förbi många åkare. Mellan Evertsberg och Oxberg fanns det inga spår alls och det var bland det jobbigaste jag gjort i mitt liv men mest psykist. Loppet var riktigt roligt fram till Evertsberg men att åka utan spår tar på krafterna.

Den slutliga tiden blev 11 tim 44 min 10 sek och jag hade ont i stort sett överallt när jag passerade mållinjen. Jag vågade knappt ta av mig skidorna för jag visste inte om jag skulle kunna gå. Det gick bra men tungt var det. Kom i säng först strax efter kl 23 och jag trodde det var ett skämt när klockan ringde 06.00 imorse. Vågade knappt känna efter hur kroppen kändes men till slut fick jag lov och det kändes ganska okej. Jag hade mer ont när jag lade mig igår. Ljumskarna är värst och jag kan behöva ta till hjälp med armarna för att lyfta benen ibland, haha!

Jag är nästan helt säker på att jag kommer att åka nästa år igen och då följer nog sambon med också - han blev riktigt sugen igår när han var där och kikade!

På väg upp

Det här är ett nervöst skrivet inlägg. Sitter här och har fjärilar i magen samtidigt som händerna darrar. Om 10 minuter blir jag skjutsad till Borlänge och tåget mot Mora. I Mora ska jag hämta nummerlapp och grejer för att åka bussen upp till Sälen. Väl framme i Sälen blir det middag bestående av - tro det eller ej - PASTA. Ska inte äte pasta på flera vecker hädanefter...

Det ska bli grymt kul att åka imorgon och ladda tillsammans med vännerna i stugan ikväll men jag är sjukt nervös nu. Fast hade jag varit helt cool hade jag blivit nervös över det för jag är ALLTID nervös inför ett lopp - så jag antar att allt är som det ska vara.





Jag känner mig dock grymt laddad och enligt nattens dröm kommer det gå hur bra som helst - det var inga problem alls att åka loppet. Efter första backen var det bara att glida de resterande milen i mål. Det blir nog dock lite jobbigare än så men kommer jag in på en tid runt 9 timmar så är jag nöjd :)

Vill ni följa mig i spåret kan ni skicka ett sms och få rapporter löpande under dagen när jag passerar vissa kontroller. SMS:a VASA ÖS 16822 till nr 72777.

Vallabod och kolhydratuppladdning

Jens gjorde mig uppmärksam på att jag bara utmanat FEM istället för SEX som det stod att jag skulle göra. Jag skyller mina okumskaper i att läsa eller räkna, hur man nu ser på det, på kolhydratuppladdningen. Det är nu bara 1½ dygn innan jag ska äta min rejäla grötfrukost innan jag går iväg till starten av Öppet Spår. Jag har käkat massa kolhydrater nu de senaste TVÅ dygnen för att ladda maximalt. Det krävs ungefär 8000kcal för att åka skidor mellan Sälen och Mora, det är en del och det måste laddas. Jag var redan igår trött på alla kolhydrater och än värre är det idag. Eftersom glykogendepåerna fylls på liksom att kroppen då lagrar mer vatten innebär att jag känner mig helt uppsvälld. Det gör förhoppningsvis nytta i spåret och på måndag känner jag mig säkert slank som tusan när jag svettats bort allt vatten.




Igår kväll förvandlades vardagsrummet till en vallabod när jag tog fram mitt nyinköpta vallajärn och körde igång. PÅ golvet lade jag en massa tidningar och plockade fram två stolar att lägga skidorna på. Vem behöver en vallbod när det finns vardagsrum? Eftersom jag är så fruktansvärt envis och vill klara allting själv bestämde jag mig för att valla mina skidor inför Öppet Spår helt själv. Fick några goda råd på Stadium som jag följt och hoppas att jag nu kommer ha både glid och fäste på söndag. Har dock lite problem med vilken fästvalla jag ska lägga på. Än så länge har jag bara glid och grundvalla på skidorna.

Utmaning

Jag blev utmanad av:
http://enmilia.blogg.se/

Här är reglerna:
Gå in i mappen Mina bilder eller din egen personliga bildmapp. Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden. Visa bilden på bloggen och skriv något om den. Invitera sedan sex stycken nya till att vara med på utmaningen. Länka till dem, och låt dem veta att det utmanas.

 



Bilden är tagen på Arlanda den 22 januari 2008 när jag och tre tjejer var på väg ut på mitt livs bästa resa. Vi väntar på flyget till Wien och därifrån ska vi flyga vidare till Bangkok för att sedan resa runt i Asien 3½ månad.



Jag utmanar:

Jens

Syrran

Rysken

Hedvig


Hälsofreak


Alla hjärtans dag-frukost

Jag måste visa lite bilder och ge er lite recept på den goda frukost jag gjorde till sambon på Alla hjärtans dag :) Jag gjorde ett pannkakstorn med jordgubbsgrädde och ananas samt äggröra med tillbehör.Frukosten fick toppbetyg av mannen, både smakmässigt och utseendemässigt :)



Pannkakstorn med jordgubbsgrädde och ananas
2-3 port.

Pannkakor
2 dl vetemjöl
1 dl havrekli
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 ägg
2½ dl havremjölk

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan mjölk och ägg. Vispa till en klumpfri smet. Stek i stekpanna på medelvärme i lite olja.

Tillbehör
frysta jordgubbar
mandelgrädde
konserverad ananas i egen juice

Tina frysta jordgubbar och mixa till ett mos. Blanda med valfri mängd mandelgrädde. Recept på mandelgrädde hittar du HÄR. Lägg en pannkaka på en tallrik, sen en klick jordgubbsgrädde och ytterliggare en pannkaka. Fortsätt varva med valfritt antal pannkakor. Avsluta med grädde och garnera med en jordgubbe eller annan frukt. Jag använde en vindruva. Sprid ut ananasbitar runt pannkakstornet och njut med detsamma!



Jag gjorde äggröra men färsk spenat och stekte lite bacon. Rostade bröd som jag stansade ut till hjärtan med hjälp av en pepparkaksform.

Tapasbuffé

På lördagskvällen var det dags för Tapas-party här hemma och det blev riktigt lyckat. Alla verkade nöjda och jag fick många positiva kommentarer om maten, kul :) Det enda som var mindre bra var väl att jag mitt i allt arbete glömde ta kort på all mat. Jag var hungrig, gästerna var hungriga och fotografering var inget jag ville syssla med när alla gäster redan var här.



Det här är tyvärr det enda fotot jag har på maten, eller lite av maten är mer rätt. På spisen syns kycklingsspett samt baconinlindade dadlar och på de svarta faten syns spansk potatistortilla samt grillad paprika med halloumi. Förutom dessa rätter gjorde jag quesadillas, bönsallad, honungsglaserade morötter, vitlöksstekta champinjoner, jordnötssås och chiliaioli. Kvällens mest uppskattade var helt klart baconinlindade dadlar. Så lätt att göra men fantastiskt gott!


Baconinlindade dadlar

30 dadlar
15 skivor bacon

Kärna ur dadlarna. Dela baconskivorna på mitten. Rulla in varje dadel i en baconskiva. Stek tills baconet är knaprigt.



Potatistortilla

5 kokta potatisar, normalstora
5 soltorkade tomater
4 ägg
4 dl havremjölk
salt
peppar

Skiva potatisen och strimla tomaterna. Blanda och lägg i en ugnsfast form. Vispa äggen, häll i mjölken och krydda med salt och peppar efter smak. Grädda ca 45 minuter i 200 °C.



Vitlöksstekta champinjoner

500 g små färska champinjoner
4 vitlöksklyftor
1 msk olja
salt

Hetta upp en stekpanna och häll i oljan. Fräs vitlöken i oljan och tillsätt champinjonerna. Stek alltsammans på svag värme tills vätskan kokat bort. Salta efter smak.



Grillad paprika med halloumi

3 röda paprikor
2 pkt halloumi
chiliolja

Skär varje paprika på längden i 6 delar. Lägg dem på en plåt med skalsidan neråt. Pensla med lite chiliolja på ovansidan. Grilla högt upp i ugnen ca 20 minuter i 200 °C.



Honungsglaserade morötter

1 kg morötter
25 g smör
1 msk honung

Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll i vatten så det nästan täcker morötterna. Tillsätt smör och honung. Låt alltsammans koka upp och koka utan lock tills vätskan kokat bort och morötterna blivit mjuka.


Quesadillas

8 tortillabröd
100 g lagrad mager ost
1 tsk chilipulver
1 krm peppar

Riv osten och blanda den med kryddorna. Fördela osten på fyra av tortillabröden. Lägg på de andra som lock. Stek bröden i stekpanna på båda sidor tills de fått färg och osten smält. Låt svalna inlindade i bakduk. Skär sedan varje bröd i 8 delar.



Bönsallad med persilja

5 dl kidneybönor
2 tomater
½ dl hackad persilja
1 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Tärna tomaterna och blanda alltsammans i en bunke. Låt stå en stund innan servering.



Chiliaioli

1 äggula
3-4 dl rapsolja
½ citron, saften
1½ tsk osötad senap
1½ dl vatten
2 tsk potatismjöl
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
½ tsk salt

Obs! Alla ingredienser måste ha samma temperatur!!!
Blanda potatismjöl med vatten i en kastrull och värm under omrörning till en genomskinlig kräm. Låt kallna.
Blanda äggula, citronsaft och senap. Vispa med elvisp och tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle tills det bildas en krämig majonäs. Rör i vattenkrämen och se till att allt är väl blandat. Tillsätt pressad vitlök, sambal oelek och salt.

En kväll på akuten

Jag hade tänkt ägna gårdagen åt att uppdatera bloggen med recept från helgens Tapas och brödbak samt recept från förra veckans matlista. De högre makterna hade helt andra planer för mig. Jag fick tillbringa kvällen och en del av natten på akuten i Falun.


Entré Akutmottagningen i Falun


Nej, det var inte jag som behövde åka dit utan jag var privatchaufför och personligt stöd. Klockan 18.35 körde min kära sambo kniven i långfingret när han hade diskat den och det blev blodigt. Det var ett rätt djupt sår, cirka 1½ cm och underhudsfettet stack fram. Eftersom det hade varit en bilolycka i Borlänge hade de ingen tid att sy ihop ett finger så vi fick åka in till Falun. Såret var för djupt för att limmas och därför fick vi lov att vänta på doktorn. VI var långt ifrån ensamma på akuten denna kväll, vilket gjorde att hans finger inte syddes förrän omkring kl: 00.05. Tre stygn utan bedövning. Han var duktig till skillnad från mig, som mådde illa av bara tanken på såret.

Vi var hemma igen strax före kl: 01 och jag var döhungrig. Åt lite müsli och hoppade i säng men tror ni jag kunde sova...? Somnade efter en bra stund och vaknade sjukt trött idag så snart är det dags för sängen. Innan jag lägger mig ska jag försöka lägga upp lite recept så håll till godo, dom kommer :)

En fredagskväll i köket...

Jag har i stort sett tillbringat hela fredagskvällen i köket förutom när jag åt en bit mat till Let's Dance. Det är nämligen så att jag styrt upp ett Tapas-party imorgon kväll och det är en del som måste fixas. Eftersom jag har så höga krav på mig själv måste allting vara bra och bli precis som jag tänkt mig annars blir jag på dåligt humör. Min tanke var då att börja förbereda så mycket som möjligt ikväll så jag slipper få ett nervöst sammanbrott imorgon när gästerna är på väg.

Jag har förberett potatistortillan med soltorkade tomater, tre olika nötblandningar, chiliaiolin, lagt kycklingen i marinad och rullat in dadlar i bacon så nu är det bara resten kvar :) Imorgon kommer det dock förstärkning från Sthlm så det ska nog gå bra utan nervösa sammanbrott.

Egentligen har jag väldigt svårt för bacon men tillsammans med dadlar är det helt underbart. Sambon är mindre förtjust i dadlar men älskar också kombinationen dadlar och bacon. Återkommer med recept på läckerheterna!

Trevlig helg!

Köpa soffa...?!



Jag har nämnt för säljaren att jag är lite intresserad av denna kökssoffa. Har letat kökssoffa i några månader nu men inte hittat någon fin till bra pris. Denna soffa säljes för 500:- men den är i Sala så jag har lite svårt att åka dit för att titta på den. I helgen får jag besök så då blir det också svårt... Fick ett mail av säljaren som skrev att jag får köpa den om jag kan komma och hämta den i slutet av månaden. Visst, jag kan hämta den innan februari är slut MEN då måste jag ju bestämma mig nu om jag vill ha den...
Vill jag det? Hjälp mig!!!

Jag måste nog ha en överläggning med min kära sambo också, får nog inte bestämma helt själv... Men visst är den fin?!

Buljong utan jäst och socker

Jag har fått en fråga om vad det är för buljong jag använder i min matlagning. Det är Ekologisk Lantbuljong från Biofood som varken innehåller jäst eller socker. Vanlig buljong innehåller ofta båda delarna, smakförstärkare och fånigt lite av naturliga ingredienser.



Buljong utan jäst och socker.

Den här buljongen är dock inte helt perfekt för den innehåller maltdextrin som är uppbyggt av glukosenheter, som i denna buljong framställts av ekologiskt odlad majs. Men buljongen innehåller ekologiskt odlade grönsaker och kryddor som ger grytor och soppor en god smak.

Fullkornskex oliv

Skrev igår att jag skulle provbaka fullkornskex och nu har jag arbetat fram ett vinnande recept :) Jag använde olivolja istället för smör och kexen blev härligt spröda med en härlig smak av olivolja. Kexen är av 100% fullkorn med alla nyttigheter bevarade. Olivoljan ger kexen mycket bättre fettsammansättning än de kex jag bakade med smör häromdagen. HÄR hittar du de spröda havrekexen.



Ca 60 stycken

1 dl olivolja
1½ dl havremjölk
½ - 1 tsk havssalt, beroende på hur salta du vill ha kexen
3 dl havregryn
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 tsk bakpulver

Värm ugnen till 200º C. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och häll i havremjölken.
Blanda salt, havregryn, vetemjöl och balpulver. Rör ner blandningen i vätskan. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten.
Dela degen i två delar och platta ut på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt, ca 30 x 60 cm. Nagga och skär till jämnstora kex med degsporre eller kniv.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills kexen blivit gyllenbruna. Låt kexen svalna på plåten.

Dinkelsemla med mandelgrädde

Semlor är verkligen någonting jag tycker om och jag vill gärna äta mer än en varje år. Det orsakar en mage i uppror eftersom den reagerar på för mycket vitt mjöl, jäst, socker och mjölkprodukter som är i stort sett vad en semla består av. Därför har jag nu tagit fram en semla som även jag kan njuta av utan att magen sparkar back ut på en gång.

Jag har gjort allting själv från grunden eftersom det är omöjligt att hitta de produkter jag önskar ute i affären. Själva semmelbullen är gjord på dinkelmjöl och med bakpulver istället för jäst. Den vanliga grädden har jag bytt ut mot mandelgrädde och semlans sötma kommer från svensk honung.



Mandelmassa

2 dl skållad mandel
1 msk svensk honung
3/4 dl vatten
1 krm vaniljpulver

Kör mandeln och vaniljpulvret i en mixer. Tillsätt honung och vatten under fortsatt mixning. Förvara mandelmassan i en tät burk i kylskåp och låt stå ett par timmar innan användning.

-----

Semmelbullar

1 dl rapsolja
2 ägg
2 tsk svensk honung
8-9 dl fullkornsmjöl av dinkel¨
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 krm salt
2 dl havremjölk

Vispa upp äggen och blanda i rapsolja samt honung. Tillsätt nästan allt mjöl, bakpulver, salt och kardemumma och blanda till en grynig massa. Rör snabbt ner mjölken och knåda snabbt ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. (Degen ska vara lite kladdig.)
Dela degen i 14 delar och forma varje del till en rund bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt kallna under bakduk.



Mandelgrädde

2 dl skållad mandel
1 msk kokosflingor
1 tsk svensk honung
2 dl vatten
1 nypa vaniljpulver

Mixa mandel, vaniljpulver och kokosflingor. Rör ut honungen i vattnet och tillsätt lite vatten i taget under fortsatt mixning.
Grädden tjocknar lite efter mixningen. Låt den därför stå en stund innan användning. Önskas tunnare grädde, tillsätt lite mer vatten.



Skär av ett lock på varje bulle och gröp försiktigt ur den. Blanda inkråmet med mandelmassan och lite havremjölk. Beräkna knappt 1 msk mandelmassa per bulle. Fyll tomrummet i bullen med mandelmassablandningen och fördela mandelgrädde ovanpå. Lägg tillbaka locket och dekorera med kokosflingor.
Ät och njut!

Jäst som smakförstärkare

Smakförstärkaren E621 har varit i ropet ett bra tag nu vilket resulterat i att vissa  livsmedel nu befriats från detta ämne. De produkter där E621 är borttaget är dessvärre (oftast) inge bättre än de produkten där tillsatsen ingår. Många gånger har företaget bara tillsatt en annan smakförstärkare. Smakförstärkare är alla E-ämnen från nummer E620-E635.




Kryddblandningar som aromat och grillkrydda innehåller ofta både E621 och jästextrakt.


Konsumenterna har även börjat reagera på övriga E-ämnen och då finns ännu en väg att gå för att höja smaken utan att tillsätta mer av de "riktiga" råvarorna. Jästextrakt är ett sådant ämne. Det innehåller glutamat som höjer smaken MEN räknas inte som en tillsats.

HÄR kan du läsa en artikel i Sydsvenskan om hur E-ämnen ersätts med jästextrakt.

Äppelkaka

Det här är en kaka som enbart är sötad med frukt och får god smak av kanel. Den innehåller en massa godsaker och smakar ljuvligt tillsammans med en kopp rött te.



4 små el. 3 normalstora äpplen
2 ägg
½ dl rapsolja
1 dl havremjölk
1 dl mandel, hassel- och /eller valnötter
10 st färska dadlar
1 msk kanel
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175° C. Skala äpplena, grovriv hälften och skär resterande äpplen i mindre bitar. Vispa ihop ägg, olja och havremjölk. Mosa dadlarna och blanda ner i vätskan. Finhacka nötterna och blanda med mjöl, kanel och bakpulver. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och häll i vätskan. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Fördela alltsammans i en 1½ liters avlång form. Grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan kallna innan den skärs upp i skivor.

Sjukledig...

Jag har setat här på min sjukdag och försökt snygga till min blogg men det har gått sådär... Tanken min är mycket god men eftersom jag inte är något geni på datorer så måste jag kämpa stenhårt. Ja, mamma... Jag vet att jag bara borde vila men ska försöka med det imorgon istället!!!

Min presentation är i alla fall uppdaterad och den är jag faktiskt nöjd med.

Jag ska vara hemma imorgon också för att bli riktigt pigg och ska försöka sova länge men det misslyckas jag väl säkert med. Brukar vara så när jag verkligen får sova länge.

Tack för alla fina kommentarer på sistone, det värmer :)

Spröda havrekex

Dessa kex gjorde jag i helgen och vi avnjöt dem tillsammans med lite brieost, päron och vindruvor. Jag använde den större mängden salt och kexen blev rätt salta så använd den mindre mängden om saltsmaken ska vara mindre framträdande. Kexen är superenkla att göra och betydligt mycket billigare än att köpa kex - som oftast är väldigt dyrt. Dessa kex är dessutom fria från onödiga tillsatser och härdade fetter. Jag ska prova att göra en kexvariant med mer fullkorn och olivolja - återkommer med resultatet :) Njut av dessa så länge!




Ca 60 stycken

100g smör
1½ dl havremjölk
½ - 1 tsk havssalt, beroende på hur salta du vill ha kexen
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Värm ugnen till 200º C. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och häll i havremjölken.
Blanda salt, havregryn, vetemjöl och balpulver. Rör ner blandningen i vätskan. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten.
Dela degen i två delar och platta ut på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt, ca 30 x 60 cm. Nagga och skär till jämnstora kex med degsporre eller kniv.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills kexen blivit gyllenbruna. Låt kexen svalna på plåten.



Förvara dem i en tät burk.

Hur ska man prioritera?

Jag fick ett roligt mail från mamma som jag bifogat nedan. Det beskriver rätt bra hur stressande dagens samhälle är och att dygnet är alldeles för kort. Jag skulle glatt ta emot några extra timmar per dygn, någon mer som känner igen sig?

--------------------------------------------------------------------------------------------------

HUR SKA MAN PRIORITERA?
Det sägs att det är nyttigt att varje dag äta ett  äpple, och en banan för kalcium. Man ska också äta en  apelsin för C-vitamin! Och det är ett måste att dricka en kopp grönt te (utan socker för att  undvika diabetes) för att minska kolesterol i kroppen!    
Man måste också dricka 2 liter vatten varje dag och sedan   kissa lika mycket, vilket  fördubblar tiden man hittills har tillbringat på toa. Man måste också dricka ett  glas yoghurt varje dag för att få de bra bakterierna i magen, som ingen vet vad  de exakt är, men du MÅSTE ha minst en miljon sådana i magen, annars är det illa!  
Du ska också ta ett glas rött vin för att undvika hjärtinfarkt.  Och så ett glas vitt vin för att skydda ditt nervsystem!  Och ett glas öl (jag minns inte varför det var  nyttigt!) Men om du tar dessa tre samtidigt kan du få stroke, fast det gör inte  så mycket, du kommer inte ens att märka det.
Man ska också äta  nötter och bönor/ärtor varje dag. En hel massa nötter/bönor/ärtor. Du ska  äta 4 till 6 måltider per dag, lätta  måltider, men glöm inte att du ska tugga varje tugga minst 36 gånger. Bara för det behövs det  5 timmar!
Och så en sak till: efter varje måltid ska du  borsta tänderna. Borsta dina tänder efter  äpplet, yoghurten, bananen, nötterna, bönorna och ärtorna. Detta ska du göra så  länge du har tänder, och glöm inte tandtråden, tandköttsmassagen och munvattnet.  När du ändå håller på med detta, kan du ju städa badrummet, kanske installera  CD-spelare eller TV där inne, för med tanke på allt vattendrickande och  tandborstande lär du tillbringa en hel del tid i badrummet.    
Man måste också sova minst 8 timmar per dag och    jobba 8 timmar per dag, plus de 5  timmarna som behövs för att äta, det blir 21 timmar. Det är 3 timmar kvar, under  förutsättning att det inte är  trafikstockning när du åker till och från  jobbet. Enligt statistiken tittar folk på TV 3 timmar per dag. Det fungerar inte  längre, eftersom man måste ta en promenad varje dag i minst en halv  timme (ett råd: efter 15 minuters promenad, vänd tillbaka, i annat fall tar din  promenad en hel timme).
 Du måste också hinna med  att  träffa dina vänner, för de är som växter, måste tas hand om dagligen.  
Bland allt annat måste du också hålla dig informerad,  dvs. läsa minst två dags- och några stycken  kvällstidningar, för att kunna ha en kritisk inställning i livet.  
Du ska också ha sex varje dag, men utan att det ska bli  rutinmässigt. Du ska vara innovativ, kreativ och varje gång på nytt   förföra din partner. För detta  krävs ju tid. Och då har vi inte ens nämnt tantriskt sex.  
Du  ska också hinna med din familj, hinna  moppa golv, diska, tvätta, för att inte tala om allt du  måste göra om du har barn eller husdjur.
När man räknar ihop allt detta ovan  behövs det minst 29  timmar.
Den enda lösningen är att göra  flera saker samtidigt!  
T.ex.  duscha med kallt vatten  och håll munnen öppen så får du dina 2 liter vatten per dag. Medan du lämnar  badrummet med tandborsten i munnen kan du samtidigt ha sex med din partner, som  i sin tur tittar på TV och läser tidningar medan du torkar golv.  
Då har du fortfarande  en hand ledig, med vilken du kan ringa till dina vänner  och släktingar. Drick vin efter  det , du kommer att behöva det.   
Sen om du skulle få 2  minuter över,
skicka detta mail  vidare till dina vänner (som man ska vårda dagligen), medan du äter äpplet,  vilket är som sagt väldigt nyttigt.
Dags för mig att  sluta nu, för mellan äpplet, yoghurten, ölen, den första litern vatten och min  tredje måltid idag (inkl. nötter/bönor/ärtor), vet jag inte längre vad jag måste  göra, men jag vet att jag måste gå på toa NU.
Jag lär spara några  minuter om jag borstar tänderna samtidigt!

Vad har hänt i helgen?

Sen i torsdags har jag inte mått så bra men jag vet inte varför... Jag har ont i hela kroppen och det känns konstigt i magen. Igår hade jag dessutom lite feber och jag är hela tiden sjukt trött. Det har kanske blivit lite för mycket på senaste tiden. Jag har haft saker att göra hela tiden de senaste veckorna och det är kanske därför. Nu är mitt mål därför att försöka ha tråkigt lite då och då men det går sådär. Det har hänt ganska mycket i helgen trots att jag mått sådär....



På fredagen var jag på bio tillsammans med tjejen som jag är kontaktperson till. Vi såg den animerade filmen BOLT. Den var riktigt söt faktiskt!



På lördagen lagade jag thaimat och sen kom släkten och jag visade bilder från min långa Asien-resa. Det tog sin tid att få till det men bättre sent än aldrig. Nu har de sett en bråkdel av mina tusentals bilder i alla fall :)



Det snöade sjukt mycket i helgen, säkert 2 decimeter och vi som skulle ut och åka långfärdsskridskor.



Det var snö på hela Runn, massa snö, förutom där det var tävling.



Vi kom till slut ut på isen med skridskorna på. Efter att eliten hade varvat fick vi ge oss ut på den upplogade banan på Runn. Det gick lika bra som sist hela vägen trots att isen var dålig med en massa sprickor på flera ställen. När vi kom tillbaka till start- och målområdet var det dags att göra bort sig. Jag skulle glida sakta in för att stanna och ta av mig skridskorna, vad händer då...? Jag ramlar platt på mage med skridskorna i luften, pinsamt värre :)



Jag lyckades även få tiden att räcka till lite bakning. Det blev formbröd med rågkross och havrekex som vi åt med brieost på lördagskvällen, mums!

Matsedel v.7

Jag lagade mat hela lördag eftermiddag till thaibuffén som jag skulle bjuda mina släktingar på och självklart blev det för mycket mat... Som vanligt! Det blev en massa god mat i alla fall som vi får äta som rester i veckan. Vi spar tid när vi bara behöver värma mat och tid behöver jag bara mer av :) Jag gjorde två curryrätter, masaman och penang curry med kyckling, och phad thai med räkor samt kyckling med cashewnötter.

Det blev dock inte så mycket rester så att det räcker hela veckan så veckans matsedel ser ut som följer;

Måndag: Laxfilé, kokt potatis och ångkokt broccoli.

Tisdag: Rester från lördagens thaibuffé.

Onsdag: Kikärtsgryta med potatis.

Torsdag:
Pasta med sås av kyckling, soltorkad tomat och vitlök.

Fredag: ???

Lördag: Tapasbuffé

Söndag: ???




Pastasås med kyckling, soltorkad tomat och vitlök

Lättsötad banankaka



1dl olja
2 ägg
2 mosade bananer
10  mosade dadlar
1 msk honung
1½ dl hackad mandel
3½ dl vetemjöl
knappt 1 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Värm ugnen till 175 grader. Mosa bananer och dadlar. Blanda i kryddor, nötter, ägg och olja. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i bananmoset. Fördela jämt i formen och grädda i ca 35 min.

Spenat- och broccolipaj med fetaost



4 portioner

Pajdeg
2 dl havregryn
½ dl olivolja
1 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
lite salt

Blötlägg havregrynen i vattnet och oljan ca 15 min. Krydda och arbeta in mjölet till en smidig deg. Kavla ut och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader.

Fyllning
300 g fryst spenat
300 g broccoli
2 vitlöksklyftor
100 g fetaost
3 ägg
2½ dl havremjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Fräs spenat tillsammans med pressad vitlök. Koka broccolin nästan mjuk. Fördela spenaten jämt i botten av pajskalet och sprid ut broccolin ovanpå. Smula över fetaosten. Vispa äggen och tillsätt havremjölk samt salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter.
Servera med en god sallad.

Fiskbiff och dillmos



4 portioner

Fiskbiff
400 g sejfilé
200 g laxfilé
1 msk potatismjöl
2 msk havremjölk
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ krm paprikapulver
1 krm vitpeppar
olja till stekning

Dela fisken i mindre bitar och mixa den till en färs. Tillsätt potatismjöl, mjölk och pressad vitlök samt övriga kryddor. Kör mixern tills allt är ordentligt blandat. Låt stå cirka 5 minuter. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut lagom stora biffar. Stek på medelvärme tills biffarna är genomstekta.

Dillmos
1 kg potatis
2-2½ dl havremjölk
1-2 msk hackad dill
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka i osaltat vatten tills potatisen mjuknat, ca 15 minuter. Häll av vattnet och värm havremjölken. Tillsätt mjölken och vispa moset luftigt med elvisp. Smaksätt med dill, salt och peppar.

Servera gärna fiskbiffen och moset tillsammans med gröna ärtor.

Tomatsås med grönsaker och bönor



2 burkar (400 g) krossade tomater
4 dl kokta kidneybönor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 stor burk champinjoner
3 lagerblad
1 msk buljong utan jäst och socker
2 tsk oregano
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
salt
peppar

Finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en gjutjärnsgryta* och fräs löken ett par minuter. Tillsätt champinjoner, krossade tomater, buljong och kryddor. Låt puttra under lock några minuter och dela under tiden zucchinin i mindre bitar. Lägg i zucchinin i grytan samt lite vatten om såsen är för tjock. Låt allt bli varmt och smaka sedan av med salt och peppar.
Servera såsen med fullkornspasta.

* Gjutgärnsgryta är mycket bra att använda när rätten innehåller tomat eftersom den suger åt sig järn från grytan. Detta gör att rätten blir extra rik på järn, vilket är extra viktigt för vegetarianer.

Var är veckans recept?

Jag ska försöka idag att lägga in recepten på maten vi ätit under veckan. Allting blev gott bortsett då från rotsaksmunkarna som gick helt åt h-vete.


Jag har mått sådär de senaste dagarna och varit extremt trött - sov 10 timmar inatt och det är ovanligt för att vara mig. Skulle åkt skidor idag eftersom jag är i stort behov av det eftersom Öppet Spår är om 15 dagar men när jag mår så här är det bättre att vila. Annars finns det risk att jag blir ännu sämre och inte kan åka alls när den dagen kommer...


Nu är det dags för grötfrukost!


Nytt på väg...

Jag tröttnade på min gamla design och håller på att ändra om som ni ser - men håll till godo, det är långt ifrån klart! Funderar på att byta header också men jag får sova på saken för det är verkligen hög tid för det nu.

Dröm sött allesammans!

Vissa dagar blir allt bara fel...

Denna onsdag har varit precis en sån dag och jag vill aldrig vara med om den igen.

Till och börja med var jag sjukt trött när jag skulle upp kl: 6 och det blev en jäktig dag på jobbet där inget riktigt ville gå min väg. På ett boende träffade jag på en personal som betedde sig som om hon var 6 år. Riktigt pinsamt att vuxna människor kan bete sig så... Jag blir så less!



Jag kom hem med huvudvärk och trött i kroppen. På bänken stod en deg och väntade på att bli bakad till limpor. Jag kände att det skulle bli kul och avkopplande ända tills det var deg överallt.... Kanten på hushållsassistenten lossnade när jag blandade degen på maxhastighet och det resulterade i att det blev deg på mattan, golvet, väggen, bänken och på mig. Då blev jag måttligt road...

Sambon kom hem och trots dagens motgångar var jag på rätt bra humör. Vi skulle äta rotsaksmunkar till middag som ALLTID brukar vara gott men det blev självklart också fel, fel, fel! Sambon skalade och rev alldeles för mycket rotsaker - det skulle räckt till säkert 10 personer. Det blev för mycket för smeten som jag gjort så jag försökte göra lite till för att bättra på det hela. Det blev dock bara pannkaka av alltihop. En anledning kan vara att jag använde sojamjöl istället för bovete som jag brukar. Jag ska aldrig göra om det!



Så här skulle rotsaksmunkarna sett ut....


Det som borde fått bägaren att rinna över var när jag kom ut i skidspåret och det var mer bakhalt än jag någonsin haft det förr. Gissa om jag tog av mig skidorna och gick hem....?!



Jag använde mitt DoorGym när jag kom hem för att få lite träning för skidåkarmusklerna. Idag är det bara 18 dagar kvar....

Trots att denna dag blev totalt misslyckad är jag ändå på rätt bra humör, så tur är väl det!

Är du fullkornsfia?

Idag på Friskis&Svettis innan det var dags för styrka/medel blev jag tillfrågad om det var jag som var fullkornsfia :) Lite kul! Han hade blivit tipsad om min blogg och det är ju kul - hoppas han tipsar fler!

Vill ni ha koll på alla mina recept och annat hälsosnack är det god idé att lägga till mig på bloglovin!

Idag är äntligen min träningsvärk borta - jag har haft ont lite överallt i kroppen. Underbenen har dock varit värst men det är över nu. Kan hända att det blir mer träningsvärk imorgon eftersom jag tog i som bara den på passet idag men trots detta var jag oförskämt pigg när passet var slut. Jens; Du får helt enkelt göra ett längre pass :)

Det är mindre än 3 veckor kvar till Öppet Spår nu så denna vecka och de kommande veckorna kommer innebära styrkepass och skidåkning. Lite skridskor kommer det också bli eftersom jag nu är ägare till ett par långfärdsskridskor.



Så här ser mina skridskoskenor ut.

Ge bort en get!

Syrran har en tävling på sin blogg där du kan vinna ett presentkort på en get från ActionAid. Du kan läsa inlägget HÄR! Tävla för att hjälpa en fattig familj i något U-land. Sprid även detta till så många som möjligt för att dra ditt strå till stacken för att bekämpa fattigdomen i världen. Köp en get eller något annat presentkort till någon i present istället för någon onödig pryl. Det enda du behöver göra för att tävla är att klicka in dig på novembersara och följa instruktionerna!



Bilden hämtas HÄR - längst ner till höger.


ActionAid är en politiskt och religiöst obunden internationell hjälporganisation som i över 35 år har bekämpat fattigdom och orättvisa. I alla projekt och kampanjer har ActionAid alltid störst fokus på att stödja fattiga och utsatta kvinnor och flickor eftersom man vet att jämställdhet och rättigheter är nyckeln till framgång i kampen mot fattigdom. ActionAid arbetar alltid i nära relation till de fattiga för att tillsammans med dem hitta vägar ut ur fattigdomen. I dag når organisationens arbete 13 miljoner människor i över 40 länder. I maj 2006 öppnade ActionAid ett kontor i Sverige. Genom att ge bort en present mot fattigdom, till exempel en get, hjälper du några av världens fattigaste familjer att försörja sig själva. Samtidigt får du ett fint och ovanligt gåvokort att ge bort till någon. Bidraget kommer bland annat att användas till getuppfödningsprojekt i byn Kariwa i södra Moçambique.

Matsedel v. 6

Jag är smått överdrivet förtjust i matpajer och det verkar som jag kommit in i en sån period nu för det blir en paj denna vecka också :) Pajen som vi ska göra denna vecka är förövrigt sambons favoritpaj. Vem hade kunnat tro att en grönsakspaj skulle bli hans favorit? Inte jag i alla fall... ;)

Vi har bara planerat måndag-torsdag eftersom helgen är lite oviss och då har vi tid att handla ändå. Det är enbart vegetariskt i veckan förutom tisdagen då vi ska äta fisk.

Så här ser veckans matsedel ut:

Måndag; Tomatsås med grönsaker och bönor som serveras med fullkornsspaghetti.

Tisdag; Fiskbiff, dillmos och gröna ärtor.

Onsdag; Rotsaksmunkar och vitkålssallad med lingon.

Torsdag; Paj med spenat, broccoli och fetaost.



Rotsaksmunkar, mums!

På lördagen blir det thaibuffé för då har jag bjudit hit mamma, mormor och morfar för att visa bilder från min Asien-resa. Det var iofs ett år sen jag var där men bättre sent än aldrig :) Då ska jag bjuda på massaman curry, penang curry och phad thai. Ska bli smaskens! Skulle vilja bjuda på mango sticky rice till efterrätt men det blir nog tillräckligt med all mat. Dessutom har jag inget recept på det... :(



Phad Thai

Lax- och spenatpaj

Lax och Spenatpaj
4 port.



Pajdeg
2 dl havregryn
½ dl olivolja
1 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
lite salt

Blötlägg havregrynen i vattnet och oljan ca 15 min. Krydda och arbeta in mjölet till en smidig deg. Kavla ut och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader.

Fyllning
250 g lax
300 g fryst spenat
100 g fetaost
3 ägg
2½ dl havremjölk
1 msk hackad dill
1 krm vitpeppar
½ tsk salt

Tina spenaten, kramar ur vattnet och fördela den jämt i pajskalet. Skär laxen i smala strimlor och sprid ut över spenaten. Smula fetaosten över. Vispa äggen, tillsätt havremjölk och kryddor. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda ca 30 min i mitten av ugnen.
Låt gärna stå en stund innan servering.

Kycklingfärsbiff med rosmarin

Jag tänkte jag skulle lägga upp lite recept på maten från den gågna veckan, både för er och min skull. En av anledningarna till att jag bloggar är för att jag ska få mina recept nerskrivna. Jag följer aldrig ett recept och komponerar jämt ihop nya rätter men jag har börjat lägga på minnet hur jag gjorde så jag kan skriva ner och göra om det en annan gång. Nu behöver jag bara kika i min egen blogg om det är någon maträtt jag inte minns hur jag gjorde och jag vill samtidigt inspirera andra med mina recept.

Kycklingfärsbiff var det som stod på matsedeln i onsdags och jag gjorde fyra stycken stora härliga biffar. En biff som skulle göra sig alldeles utmärkt som hamburgare med bröd. Det får bli nästa gång!



Kycklingfärssbiff
4 st.

400 g kycklingfärs
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
½ tsk örtsalt
½ krm vitpeppar

Blanda samtliga ingredienser väl i en bunke. Låt vila några minuter. Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite olja. Klicka ut färsen till fyra stora biffar. Stek på låg temperatur tills de är helt genomstekta.



Jag serverade mina biffar tillsammans med ugnsrostade grönsaker; potatis, morötter, lök och färsk broccoli.

Bambi på hal is.



Nejdå, ingen bambi här inte :)
Igår var jag ute och åkte långfärdsskridskor för första gången i mitt liv. Trodde att jag skulle se ut som bambi med tanke på hur kass jag är på att åka vanliga skridskor men det gick hur bra som helst. Det var sjukt kul så nu äger jag snart ett par egna skridskor. Känner dock av vaderna idag - är inte direkt van att stabilisera så mycket med vadmusklerna. Det är väl ganska naturligt efter att, som förstagångsåkare, ha åkt minst 2,5 mil i sträck.

Efter några timmar på Runn begav vi oss in i Kupolen för att göra ett nytt försök med att hitta längdskidor och pjäxor till sambon. Han hade tur den här gången och vi åkte därifrån med skidor, pjäxor och stavar. Vi gav oss ut direkt imorse för att testa grejerna och det funkade bra. Nu har jag sällskap de sista träningsveckorna inför Öppet Spår, det känns bra :) Vi ska ut och åka igen imorgon, i elljusspåret efter jobbet - gött!

Vi nöjde oss inte med skidåkning idag utan vi åkte även till Borlänge för att träna CirkelFys på Friskis&Svettis. Det var rätt jobbigt idag men lika kul som vanligt. Det var dock inte alls lika många motionärer där idag som de första gångerna men jag hoppas att det kommer fler nästa gång så att de sätter in några fler pass i vår. Jag vill ha mer muskler, haha!



Snart är det dags att avsluta en bra helg med en BECK-film på 4:an och räkmacka - precis som en söndag ska avslutas.

RSS 2.0