Indisk linsgryta, Dhal

Jättemumsig linsgryta som ni bara måste prova. Sambon nästan skrek ut hur gott han tyckte att det var :) Tänk att linsgrytor som är både gott och nyttigt går att variera i all oändlighet känns det som. Är du känslig mot baljväxter och får en massa gaser kan jag glädja dig med att för de allra flesta är det bara under en övergångsperiod. Börja försiktigt och öka sedan på mängden baljväxter.

Detta är receptet för fyra personer:

1 lök
2 morötter 
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja 
1 msk riven, färsk ingefära 
1 tsk koriander 
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel 
4 dl röda linser
400 g krossade tomater 
400 ml kokosmjölk 
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt 



Gör så här

1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Smaka av med salt.
3. Servera dhal med ris och en sallad.


Ett tips är att göra denna gryta i en gjutjärnspanna för att få lite extra järn - speciellt viktigt för kvinnor. Tomater har en förmåga att dra ut järnet ur gjutjärnsgrytan och in berika maträtten, smart va...?!

Kommentarer
Postat av: Johanna

Låter mkt gott! Igår gjorde jag morotssåsen med röda linser, väldigt god! Näst på tur står din kikärtsgryta sedan ska jag pröva denna.

2008-09-17 @ 21:51:43
Postat av: Mia

Hej.

det här såg gott ut. såg att samma recept finns på ica.se

2009-10-27 @ 14:35:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0