Utmaningen!

Jag har blivit utmanad Rysken att svara på följande frågor och jag utmanar själv alla som läser detta - men speciellt syrran...

Tre yrken du drömde om när du var yngre?
Veterinär
Pilot
Läkare

Tre yrken du skulle vilja prova på?
Brandman
Statsminister
Pilot

Tre yrken du inte skulle vilja ha?
Telefonförsäljare
Lastbilschaufför
Slamsugare

Tre språk du skulle vilja kunna?
Hundspråk
Tecekenspråk
Männens språk

Tre länder du vill besöka (som du inte tidigare varit i), och varför?
Kenya - upptäcka djur och natur på ökensafari
USA - måste bara upplevas någon gång.
Indonesien - enligt hörsägen ett paradis där mitt fadderbarn bor.

Tre platser/områden i Sverige du skulle vilja besöka (som du inte tidigare varit på)?
Norra Sverige för att se midnattssolen
Trelleborg/Smygehamn (kanske skulle varit svaret på förra frågan, haha) för att se hur syrran bor.
Öland

Tre svenska platser/områden du varit på och vill återvända till?
Grövelsjön
Rättvik
Västerås

Tre platser i Sverige du skulle kunna tänka dig att flytta till?
Borlänge
En annan del av Borlänge
Strax utanför Borlänge ;)

Tre talanger du önskar att du hade?
Kunna sjunga vackert
Sjukt bra minne
Kunna göra tråkigheter, som städning och diskning, medan jag sover

Tre saker som alltid finns i ditt kylskåp?
Ägg
Havremjölk
Morötter

Tre hundraser du skulle vilja prova på/kan tänka dig att ha, som du inte har/har haft?
Om jag nångång mot förmodan skulle få tid för en hund så skulle det vara någon av följande;
Golden Retriver
Chow chow
Benner Senner

Tre "saker" du önskar att du var bättre på än vad du redan är?
Att släppa kontrollen
Vara envis i rätt situationer
Endast lägga energi på sånt jag kan påverka

Tre (icke hundrelaterade?) "ämnen" du skulle offra delar av din fritid för att lära dig mer om?
Foto
Allt kostrelaterat
Eget företagande

Tre saker du skulle köpa till dig själv om du hade 10.000:- "över"?
Träningsresa med Friskis&Svettis till Portugal
Tryckning av en kokbok
Lyxig SPA-weekend

Böngratäng.

Jag trodde att jag hade lagt ut receptet på min fantastiskt goda böngratäng men upptäckte att ingen annan än jag fått ta del av denna fantastiska maträtt. Denna böngratäng är just nu min absoluta favoriträtt och jag skulle gärna äta den flera gånger i veckan. Servera den tillsammans med en god sallad - gärna med äpple i.

Böngratäng
4 port.



2 vitlöksklyftor
250 g kokta vita bönor
250 g kokta kidneybönor
1 purjolök
1 burk, 400 g, champinjoner
500g krossade tomater
1 tsk buljong utan jäst och socker
½ tsk chilipulver
½ tsk paprikapulver
1 tsk oregano
salt
peppar
50 g lagrad mager ost, max 10 %

Krossa och hacka vitlöken, strimla purjolöken och fräs alltsammans i lite olja. Tillsätt svampen, krossade tomater, kryddor och buljong. Låt puttra några minuter och tillsätt sedan bönorna. Smaka av med salt och peppar. Häll bönröran i en ugnsfast form och strö över riven ost.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min i 225° C.

Sojapastej.

Har helt glömt bort att blogga om min sojapastej som jag gjorde i helgen. Den innehåller massa goda kryddor och är mer proteinrik än linspastejen som jag gjorde för ett tag sen. Enligt sambon orsakade linspastejen dålig andedräkt, kan det bero på all vitlök kanske....?, men jag har inte hört nå sånt om sojapastejen. Sojapastejen är god tillsammans med gurka eller tomat.



Denna morgon njöt jag av sojapastejen bredd på några skivor rågsiktslimpa och
till det flera koppar gott grönt te. Under tiden läste jag i Lantliv som jag fått av svärmor.
Behöver jag säga att det var en underbar morgon...?!


Sojapastej


2 dl torkad sojafärs
2 dl vatten
½ liten gul lök
1 tsk färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk buljong utan jäst och socker
1-2 tsk mejram
1 krm paprikapulver
1 krm muskotnöt
1 krm vitpeppar
soja
salt

Hacka löken och ingefäran. Pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser utan salt och soja i en kastrull. Låt alltsammans koka cirka 5 min. Rör om då och då. Tillsätt några droppar soja och lite salt när det mesta av vattnet kokat in. Mixa alltsammans med stavmixer till en klumpfri röra. Låt kallna innan servering.

En kväll på Friskis.

Idag spenderade jag hela kvällen på Friskis&Svettis. Jag fick rycka in och värda på ett baspass kl 19 och visst hade jag kunnat nöjt mig med det passet, MEN.... Som jag har berättat förut är styrka/medel ett av mina absoluta favoritpass och det är ju på tisdagar kl 17. Det var ingen tvekan om att jag skulle gå på båda passen. Jag såg bara helt enkelt till att ta med mig ordentligt med matsäck så jag skulle orka och det gjorde jag. Jag var riktigt pigg på styrkepasset och som vanligt tar det slut alldeles för fort... :'(

Jag hade med mig några skivor blåbärslimpa och ett kokt ägg som jag åt mellan passen. Det gjorde att jag orkade ett pass till innan middagen väntade här hemma. En smaskig böngratäng blev det och jag längtar till morgondagens matlåda!!!

Imorgon väntar skidåkning med mamma, ska bli skönt och riktigt mysigt att åka med mamma. Det var längesen vi gjorde nånting bara hon och jag.

Citronsmakande kycklingfilé med salsa.

Jag tänkte jag skulle lägga upp receptet på gårdagens middag som var en riktig hit. Enkelt men gott och nyttigt!

Citronsmakande kycklingfilé med äppelsalsa
3-4 port.



400 g kycklingfilé
1/4 citron
1 msk rapsolja
oregano
salt
peppar

Äppelsalsa
1 burk tacosås el. salsa
½ gurka
2 äpplen
1 tomat
½ rödlök
salt
peppar

Pressa ur citronsaften över kycklingfiléerna och pensla dem med oljan. Krydda med oregano, salt och peppar på båda sidor. Stek i stekpanna.

Hacka grönsaker och äpplen i små bitar. Blanda med tacosåsen och smaka av med salt och peppar. Välj styrka på tacosåsen efter tycke och smak. Jag använde medium och det blev ganska starkt.

Jag serverade mathavre till men det är minst lika gott med bulgur, ris eller några andra gryn.

Matsedel v. 5

Jag tror vi lyckades ganska bra med veckans matsedel trots att all matinspiration var som bortblåst när vi gjorde den. Som vanligt är det fritt från rött kött och fisk finns med minst en dag i veckan. Denna vecka är det kyckling två utav dagarna och helt vegetariskt två dagar.

      

Kycklingfilé, mathavre och salsa.   



Måndag; Citronsmakande kycklingfilé med mathavre och äppelsalsa.

Tisdag; Böngratäng

Onsdag; Kycklingfärsbiff och ugnsrostade gränsaker.

Torsdag; Spenat- och laxpaj.

Fredag; Falafel, grönsallad och vitlöksdressing i tortillabröd.



Böngratäng.

Proteinrik blåbärslimpa och bovetetunnbröd

Igår kväll var det dags att sätta igång att provbaka glutenfritt, har fått frågan om glutenfritt bröd och har själv funderat på det ett tag. Brödet skulle dessutom vara fritt från jäst men jag lyckades knåpa ihop två olika sorter som jag är riktigt nöjd med faktiskt. Det blev en limpa som tack vare sojamjöl innehåller betydligt mer protein än vanligt bröd och brödet i sig blir därför ett bra mellanmål. Lite ost på är dock en jättebra smakkombination!
Eftersom jag använde osötad blåbärsylt blev det lite annorlunda färg på brödet, lite grålila men den smakade jättebra. Limpan är dessutom snabb att göra eftersom den innehåller bikarbonat istället för jäst så det är bara att sno ihop alla ingredienser och in i ugnen.



Bovetetunnbröd som gräddas i stekpanna. Är perfekt som tortillabröd.


Tunnbrödet med bovete kräver lite mera arbete men ack så gott det blev. Du behöver heller ingen ugn så dessa bröd passar utmärkt att göra samtidigt eftersom tunnbrödet gräddas i stekpanna. Jag åt brödet igår fyllt med ägg, räkor, ruccola och lite hemgjord majonäs. Mums :)


Proteinrik blåbärslimpa

2 dl hirsflingor
5 dl sojamjöl
½ dl linfrö
½ dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1 tsk hel kummin
½ tsk salt
4 dl fil el. yoghurt
½ dl blåbärssylt

Värm ugnen till 175°C. Blanda alla torra ingredienser i en rymlig bunke. Blanda ner sylten i fil el. yoghurt. Rör snabbt ihop till en kladdig deg och fördela jämt i en smord 1½ liters limpform. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Låt brödet svalna under bakduk innan skär limpan i skivor. Frys in det du inte äter upp eftersom bröd bakat med bikarbonat smakar bäst dagsfärskt.

.........................................................................................................................................................

Bovetetunnbröd
10 st

450 g kokt potatis
1 msk linfrö
½ tsk salt
1 msk olivolja
4-5 dl bovetemjöl

Mosa potatisen och blanda i linfrö, salt och olivolja. Tillsätt nästan allt mjöl, ca 4 dl, i potatismoset så det blir en smidig deg. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 10 delar. Kavla ut degen tunt, först med slät kavel och därefter med kruskavel. Grädda i het och torr stekpanna några minuter på varje sida. Låt kallna insvept i handduk, annars blir tunnbröden hårda.

Stavpromenad

God morgon!
Nu har jag vaknat upp till en härlig söndag. Det bästa med helgen är att jag kan gå ut på morgonpromenad med mina kära stavar. Det är så skönt att kliva upp i lagom tid och göra sig redo för att möta friska luften. Jag har en runda jag brukar gå som tar cirka 50 minuter och när jag kommer hem är jag pigg och redo för den nya dagen. Det bästa av allt är att i lugn och ro avnjuta en god frukost. Helgfrukostar är något utav det bästa jag vet :)

Det finns en massa fördelar med att gå med stavar än utan men får egen del gör jag det för att det helt enkelt är mycket skönare. Jag får använda överkroppen och får en mycket bättre hållning samt att jag går betydligt fortare. Det är perfekt när jag ska på rask promenad med sambon och hans långa ben ;) Inför ÖppetSpår är det en perfekt träningsform om det inte finns snö, det blir inte riktigt samma sak men det blir ett bra komplement till mitt DoorGym!

Under en STAVPROMENAD får du en ökad FÖRBRÄNNING än om du lämnar stavarna hemma. Det är dock EXTREMT VIKTIGT att du går med rätt teknik och har rätt STAVLÄNGD för att det ska göra nytta istället för skada. Används stavarna på rätt sätt kan de lindra SMÄRTA, spänningar och stelhet i rygg och axlar. Stavarna är lagom långa om staven når upp till handen när du slappnar av i axlarna och vinkeln i armbågsleden är 90°. När du går ska du sätta i höger stav när du tar ett steg med VÄNSTER ben och staven ska sättas ner i höjd med höger FOT. Sätter du i staven längre fram är det svårt att trycka ifrån som du ska och risken finns att du får ont i rygg och axlar pga SPÄNNINGAR som orsakas av att du använder staven fel.

Smaskigt filmsnacks



Nu klockan 22 är det filmtajm och jag kände att jag ville ha något gott att knapra på under tiden. Det är ju ändå lördag :) Jag bestämde mig för att sno ihop en blandning av nötter, frön, frukt och choklad. Tittade i skafferiet och hittade en massa antioxidantrika och godsaker som blev en riktigt smarrig blandning.

Filmsnacks

100 g pumpakärnor
100 g cashewnötter
50 g valnötter
40 g mörk choklad, minst 70%
50 g torkade osvavlade aprikoser
salt

Grovhacka valnötterna och rosta dem tillsammans med pumpakärnor och cashewnötter i en het stekpanna. Salta efter smak. Dela aprikoserna och chokladen i mindre bitar. Blanda alltsammans och lägg i en fin skål. Njut av sött och salt i en härlig vitamin och mineralrik smaksensation :)

Snabb fullkornspizza.



Idag stod pizza på menyn och eftersom jag undviker jäst nu blev det till att göra pizzabotten med bakpulver. Pizzan överöste jag med grönsaker av olika slag; massa färska champinjoner, rödlök, paprika och tomat. Sist smulade jag över fetaost och sen in i ugnen, mums!

Fullkornspizza
4-5 port.

6 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl vatten
1 dl olja
1 krm salt

Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i vatten och olja. Arbeta ihop till en deg som du kavlar ut på en plåt.

Tomatsås
400 g krossade eller passerade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 krm salt

Kör tomaterna i mixer om du använder krossade tomater. Blanda ner olja, pressad vitlök och kryddor. Bred ut över pizzabotten.

Vad du sedan lägger på pizzan är upp till dig, ta de grönsaker du gillar bäst och blanda hej vilt :) Avsluta med en god ost. Grädda 15 min i 200 grader.

Servera tillsammans med en pizzasallad.

Fan va stark du är!

Igår var jag på stationsjympa och under en övning säger Jens: Fan va stark du är! och självklart drar jag på smilbanden. Det var kul att höra, jag tycker om att vara stark :) Att jag är mentalt stark har jag förstått för länge sen med tanke på allt vad jag gått igenom men det finns nackdelar med att vara stark mentalt. Om du som jag ALLTID ska visa dig stark kommer du, som jag, nångång att klappa ihop. Det går inte att vara mentalt stark jämt!¨





Att vara fysisk stark är dock bara positivt, du klarar dig på så vis bättre igenom allt skulle jag vilja påstå. Du minskar risken för att göra illa dig vid tunga lyft och du får en bättre kroppshållning. Du får också en högre energiförbränning vilket gör att du kan äta mer god mat utan att gå upp i vikt. Fysisk styrka är alltså bara bra och enligt Jens så är jag jävligt stark.

Tack för den komplimangen - den kommer jag leva på länge! Ska tänka på den när jag har åkt 4 mil i öppet Spår och har ENDAST 5 mil kvar, undra om det funkar?!

Ikväll ska jag på ishockey, derby mellan Leksand och Mora. Hoppas självklart på Leksandsseger!!!

Lägg till min blogg på bloglovin

Nu kan du lägga till min blogg på bloglovin och få ett meddelande varje gång jag uppdaterat min blogg.



Klicka här för att ALDRIG missa ett härligt recept

Kolhydrater.



Jag känner att det blev ett himla långt inlägg igår om vad som är viktigt att tänka på för att äta bra. Trots det har jag kommit på att jag missade en del. Listan med bra kolhydrater blev lite kort och självklart hör fullkornsbröd och gryn till bra kolhydratkällor.

Fullkornsbröd är tillsammans med ett proteinrikt pålägg är ett bra mellanmål och brödet får gärna innehålla både surdeg och olika sorters frön. Det danska rågbrödet är rikt på fullkorn och innehåller både surdeg och olika sorters frön. Ät med ett kokt ägg och lite groddar, mums :)
Till frukost är müsli eller gröt bra alternativ. Testa aprikosgröt imorgon, en riktig hit! Ät gärna en smörgås med proteinrikt pålägg eller ett kokt ägg till så har du en bra frukost. Din frukost bör gärna innehålla någon frukt eller lite bär.

Försök sträva efter att äta frukt eller grönsaker till varje måltid, då kommer du utan problem upp i din dagliga dos av frukt och grönt. Kom också ihåg att äta flera olika sorters frukt och grönt varje dag för att få i dig flera olika vitaminer och mineraler.

Jag fick en fråga om portionsstorleken på ris och bulgur som jag angett till 0,5 - 0,75 dl och då menar jag okokt ris eller bulgur. Vill du minska i vikt bör du välja den mindre mängden och istället öka på andelen grönsaker på tallriken. Är du däremot nöjd med din vikt och en person som motionerar regelbundet kan du äta den större mängden. Desto mer du rör på dig ju mer kolhydrater behöver du.

På morgonen och direkt efter träning behöver du extra mycket kolhydrater eftersom kolhydratförråden då behöver fyllas på.

Viktminskning del 3.

Nu var det dags för den tredje delen i viktminskningsföljetången eller snarare en följetång av inlägg som bidrar till bättre hälsa men som även för med sig viktminskning. Denna del ska beröra VAD vi bör äta.

När jag ska beskriva vad du ska äta kommer jag inte räkna upp en rad med livsmedel som är okej och andra som är förbjudna. Min önskan är att du ska bli en mer medveten konsument och själv kunna välja de bästa alternativen bland butikernas alla varor.

Bland det bästa du kan göra är att äta så rena produkter som möjligt, t.ex. naturell yoghurt och sylt istället för fruktyoghurt, göra egen sås istället för att köpa färdig, äta kött eller köttfärs istället för korv. Detta för att du då i större utsträckning blir medveten om VAD du äter. Du slipper dessutom onödiga tillsatser som härdade fetter och andra tillsatser som kan skada din hälsa.

Fett är ett omdiskuterat ämne och många har fettskräck helt i onödan. Fett ger mycket energi men vi behöver fett för att göra oss av med fett. Det handlar mer om vilka fetter du äter. Vegetabiliska fetter har bättre fettsammansättning än animaliska fetter och är därmed dessa fetter som ska dominera i vår kost. Vegetabiliska fetter är alla oljor, nötter, frön och avokado. Animaliska fetter, som vi bör äta lite mindre av, är alla fetter som kommer från djurriket, t.ex. smör, grädde, ost, korv, köttfärs, leverpastej. Fett i fisk är animaliskt fett men bortsett från alla andra produkter från djurriket innehåller fisken bra fetter. Fett är dessutom mättande och en fettfattig måltid gör ofta att du känner dig mer hungrig medan lite olja eller nötter gör att du känner dig nöjd. Jag har alltid lite frön eller nötter i gröten på morgonen, lite olja till salladen och lite ost till tomatsåsen och pastan.

Bra fettkällor;
nötter
frön
oljor
fisk
avokado


Protein är även det mättande och gör måltiden komplett. Alla huvudmåltider ska innehålla protein i någon form. Frukosten kan innehålla ett ägg eller ost med låg fetthalt, som är bra proteinrika pålägg. Till lunch eller middag bör du välja rena proteinkällor såsom bönor, linser, kött, ägg, fisk eller skaldjur. Som jag tidigare nämnt bör du undvika korv, färdigköpta köttbullar, fiskpinnar o.s.v. Att köpa rent kött kan verka dyrt men om du jämför med kötthalten i korven eller fiskpinnarna är det absolut inget att bråka om. Du betalar för fett och utfyllnad i form av kolhydrater när du köper färdiglagad mat.

Bra proteinkällor;
ägg
ost, max 10%
bönor
linser
sojaprodukter
quorn
tofu
kött
kyckling
fisk

Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och fullkornsprodukter är att föredra eftersom dessa är mer mättande, ger dig mer näring och höjer ditt blodsocker långsamt. Många äter för mycket kolhydrater vilket är orsaken till att de går upp i vikt. Ett fel vi ofta gör är att vi lägger på ris, pasta, potatis, bulgur m.m. på tallriken det första vi gör när vi istället bör fylla tallriken med grönsaker och protein först. En portion ris eller bulgur är 0,5-0,75dl okokt ris, en portion potatis är ca två normalstora potatisar. Frukt och grönsaker är också kolhydrater men det är fritt fram att fylla tallriken med grönsaker. Välj med fördel grönsaker i flera olika färger, ju starkare färg desto nyttigare.

Bra kolhydratkällor;
råris
parboiled ris
potatis (potatisen blir ännu bättre kolhydratkälla om den fått kallna)
fullkornspasta
bulgur
quinoa
mathavre
all frukt
alla grönsaker

Nya stavar!

Det var Vasaloppskväll på Stadium idag och självklart begav jag mig dit eftersom de hade 20% rabatt på all utrustning till längdskidåkning. Nu har jag äntligen ett par nya stavar, som det dessutom står Vasaloppet på :) Det har snöat hela dagen idag så nu är jag laddad till tusen inför att ta en tur på sjön i helgen med mina nya stavar och nyvallade skidor!

Sambon skulle köpa skidor och det som jag trodde skulle gå lätt efter att han provat ut ett par skidor visade sig vara svårare än svårast. Det fanns inga pjäxor som passade hans fötter så efter 1½ timme kom vi ut från Stadium endast ett par stavar rikare. Jag hade iofs fått nyttig vallainformation så nu ska här vallas ordentligt till helgen.

Efter en hektiskt arbetsdag, styrke/medel på Friskis&Svettis och en halv kväll spenderad på Stadium var mitt blodsocker nere vid fotknölarna och nu efter god rotsakspytt är jag helt slut. Nu tänker säkert mamma iaf att jag borde ätit mina nötter jag alltid har i väskan för att inte få lågt blodsocker men jag måste erkänna att jag blev alldeles för lat. Nötpåsen låg nerpackad någonstans i ryggsäcken bland träningskläderna och jag visste inte var. Hade dock aldrig trott att vi skulle bli borta så länge som vi blev.

Nu ska jag läsa om tillsatser igen innan jag förhoppningsvis kommer somna gott!

Godnatt!

Det snöar :)

Det har snöat i stort sett hela dagen idag och jag är så glad för det betyder att det går lättare att åka skidor på sjön. Måste ju verkligen få några fler timmars åkning i kroppen innan det är dags för Öppet Spår om 34 dagar...

Trodde verkligen att jag skulle ha en massa träningsvärk idag efter alla konstiga övningar jag gjorde igår men jag känner knappt nånting. Det kommer väl imorgon när jag ska på Styrke/medel-passet så jag får göra grimaser vid varenda armhävning, haha!

Nu ska jag titta på Idrottsgalan och hålla tummarna att priserna går till rätt personer!

En energislukande söndag

Idag har jag gjort av med en massa fysisk energi men laddat rejält mentalt. Efter en underbar frukost, müsli med blåbär och solhavre, som jag avnjöt under tiden jag läste senaste numret av Friskispressen gav jag mig ut på sjön för att åka skidor. Vädret var lite sådär lagom bra, - 2 grader och lätt vind men solen hade gärna fått titta fram. Åkte längs strandkanten och sista kvarten spurtade jag på genom att köra skating-stilen. Det höll på att resultera i att jag åkt med näsan först ner i isen då jag råkade sätta skidan på en träbit som låg mitt i vägen. Jag klarade mig från att ramla men jag liknade nog mer ett vinkraftverk än en människa så som jag viftade mer armarna för att hålla balansen. Det var riktigt skönt att få träna ute i friska luften och kul att det är fler som är ute, på både skridskor och skidor. Långfärdsskridskor ska testas här nån helg framöver. Är urkass på vanliga skridskor så jag hoppas att detta är lättare för jag vill verkligen åka skridskor. Det ser ju så kul ut :)



Efter lite stretching, ombyte och en rejäl skål med fruktsallad och nötter bar det iväg mot Friskis&Svettis. Idag var det nämligen dags för det extrainsatta CirkelFys-passet och det är något särskilt som händer när jag står där i salen och musiken startar. Att jag var mör i armar och axlar efter skidåkningen glömde jag helt bort och tog i som bara den på stationerna i 33 x 45 sekunder. Efteråt var jag helt slut i kroppen men jag hade ett större leende än när jag kom dit, det kan verkligen kallas friskvård!

Skidåkning, styrketräning och bastubad tog ut sin rätt här på kvällen. Efter att jag ätit en stor portion ris- och linsgryta var jag så trött att jag fick lov att lägga mig en stund. Läste ett par kapitel ur "Den hemlige kocken" men trots att jag ville läsa mer om tillsatsernas påverkan på kroppen gick det bara inte, ögonlocken orkade inge mer.



Tack Andrej för matförslaget, lasagne som förberedes dagen innan. Jag håller helt med dig om att lasagnen blir godare om den får stå en stund istället för att tillaga den direkt. Nu hann sambon före med ett förslag så tisdagens maträtt blir rotsakspytt med kyckling. Han är barnsligt förtjust i rotsaker och bra är väl det eftersom det är både nyttig och klimatsmart mat.

Veckans mat.

Jag sitter här och försöker planera veckans mat men jag har helt tappat alla sprudlande idéer som jag brukar ha. Måste bestämma nu så jag kan handla på Willy´s i eftermiddag. Det jag behöver är något som går relativt snabbt att laga för jag ska köpa skidgrejer på Stadiums Vasaloppskväll på tisdag och jag måste ju träna innan så det betyder att jag säkert inte är hemma förrän frammåt kl 20. Då måste det gå fort, annars blir det mat mitt i natta....

Jag har planerat veckan så här långt;

Måndag: Dhal, indisk linsgryta och ris samt en grönsallad.

Tisdag: ?

Onsdag: Ugnsstekt sej, kokt potatis och ärtor.

Torsdag: Quornfilé och havreotto med feta, vitlök och spenat samt ångkokt ekologisk broccoli.

Fredag: Hemgjord pizza med rödlök, champinjoner, tomat, paprika och fetaost samt vitkålssallad.

Kom gärna med ett matförslag till tisdagen. Kriterier; snabbt, gott och utan rött kött.


Nu är det dock dags för en härligt god frukost med blåbär, müsli och solhavre.



Blåbär är ett av det nyttigaste bären och detta fantastiska bär fullproppade med antioxidanter. Antioxidanterna minskar risken för cellförändringar i kroppen och antioxidanterna i blåbär sägs också ha positiv påverkan på synen. Forskning har visat att blåbär förebygger demenssjukdomar. Blåbär är också rika på niacin, vitamin B6 och mangan. Ät så mycket blåbär du kan :)

Superfrukost

Jag har blivit barnsligt förtjust i ekologiska torkade aprikoser och tänkte att det skulle ge underbar smak och sötma åt frukostgröten. När jag funderade över min frukost tänkte jag att det skulle vara gott att variera pålägget på smörgåsen, har ätit en massa ägg nu på slutet och visst är det gott men inte jämt. Eftersom min mage är som den är ville jag ha någonting vegetariskt som inte innehåller mjölk. Letade inspiration i min favoritbok "De gröna alternativen" och till slut beslutade jag mig för att göra en linspastej med smak av soltorkade tomater och rostad vitlök.

Jag gjorde pastejen igår och lade aprikoser med mera i blöt till gröten som jag sedan kokade i micron imorse. Tillsammans med ett par stora koppar grönt te fick jag en bra start på dagen med massa nyttig energi som jag höll mig mätt av länge.


Aprikosgröt

1 port.



3 ekologiska torkade aprikoser
1 msk vetekli
1 msk havrekli
½ msk linfrö
1 tsk kanel
2 dl vatten
1 dl rostad grynblandning

Hacka aprikoserna i småbitar och lägg dem i en gröttallrik. Tillsätt båda klisorterna, linfrön, kanel och vatten. Rör om och ställ in i kylen över natten. På morgonen tar du sedan fram tallriken och tillsätter rostad grynblandning, gärna en med frön i. Sätt in i micron 2 minuter och ät sedan gröten med kall mjölk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linspastej m. soltorkad tomat och rostad vitlök



½ gul lök
1 dl röda linser
2 dl vatten
1 tsk buljong utan jäst och socker
4 soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor
1 krm vitpeppar
1 krm salt

Sätt ugnen på 225 grader. Rosta vitlöksklyftorna med skalet på ca 10 minuter.
Hacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med linser, vatten och buljong. Rör om och koka 10 minuter. Dela tomaterna i mindre bitar. Skala och pressa den rostade vitlöken. Blanda linser, tomater, vitlök och kryddor. Mixa till en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Förvara pastejen i en burk med lock och låt kallna innan användning.

Tips!
Linspastejen passar även utmärkt som dipp eller fyllning i smörgåstårtor

.


Allt är som vanligt igen, äntligen!

Det är så skönt när allting är som vanligt, dvs. arbete måndag-fredag kl 07.30-16.00 och sen ledig lördag söndag. Det är en sån härlig känsla när fredag eftermiddag närmar sig och två dagar av "jag-gör-vad-jag-vill-göra" väntar. Det är självklart skönt att vara ledig och göra vad som faller en in hela tiden men jag tröttnar rätt fort och dessutom behöver jag den här regelbundenheten. Jag mår så mycket bättre då :)

Det bästa med att alla helger är över är utan tvekan att det ordinarie schemat på Friskis&Svettis är igång igen! Det är roligt med tillfälliga scheman också eftersom det ger större möjligheter att prova på pass som jag aldrig går på annars men som den planeringsmänniska jag är föredrar jag när passen är på den tiden de ska vara. Som alla andra har jag ju mina favoritpass och även om jag med åren börjat uppskatta konditionsträning mer och mer är det ändå de styrkeinriktade passen som är mina absoluta favoriter.



Ett pass som jag nästan aldrig missar är Styrka Medel på tisdagar kl: 17.00 och skulle jag tvingas avstå blir det en extremt lång vecka till tisdagen efter. Passet är som de flesta andra friskispass 55 minuter men det känns som ca 30min. Det är väl för att det är så roligt! En annan favorit är Stationsjympan som håller på lite längre och där tränas musklerna ännu mer intensivt med hjälp av vikter och andra redskap. För att se till att hålla konditionen på topp kör jag även Puls Medel en eller ett par gånger i veckan.  Det är skönt att springa men det är något speciellt med gemenskapen på Friskis&Svettis, det finns inget löppass i världen som kan slå det. Jag är fascinerad av hur lätt det kan vara att göra höga knän och annat jobbigt bara för att jag tränar i grupp till musik. Det är få gånger som jag lämnat Friskis&Svettis utan att känna mig glad och samtidigt helt slut, vilken fantastiskt kombination av känslor va?! :)

Att jag föredrar att gå på ett pass är också av anledningen att jag har svårt att pressa mig själv om ingen annan ser på. Är det dock andra människor runt mig är jag envisare än envisast och kör på tills jag är totalt slut. På söndag är det dags för CirkelFys igen - jag längtar!!!

Viktminskning del 2.

Det är självklart viktigt VAD du stoppar i dig om du vill gå ner i vikt men minst lika viktigt, om inte viktigare, är NÄR, HUR och VARFÖR du äter. Viktminsking handlar ofta om att förändra ett beteende och då måste fokuset läggas på hur, när och varför du äter. Att förändra ett beteende tar tid men detta är ett måste om du vill minska i vikt och behålla den vikten. Det kommer att löna sig i längden eftersom du kommer att må bättre när du har en vikt du trivs med, du lever sunt och slipper kortsiktiga dieter när du lagt på dig de där extra kilona - IGEN!

NÄR du äter är extremt viktigt eftersom du måste äta med jämna mellanrum för att hålla blodsockret på en bra nivå. Äter du väldigt sällan riskerar du att få ett mycket lågt blodsocker och lågt blodsocker leder ofta till att du faller för frestelser. Långt mellan måltiderna gör att du blir väldigt hungrig och det resulterar ofta i att du äter mer än du behöver. Om du fördelar måltiderna jämnt över dagen minskar risken för överätning och sug efter kaloririk mat. Undersökningar har visat att de som äter regelbundna måltider, jämnt fördelade över dagen, får i sig mindre kalorier än de som äter oregelbundet.

Du bör sträva efter att äta frukost, lunch och middag samt två eller tre mellanmål och låt det aldrig gå mer än 4 timmar mellan målen. Att äta 5-6 mål om dagen ger dig en högre energiförbränning eftersom kroppen får ny energi när det behövs. Går det för lång tid mellan målen ställer kroppen in sig på sparlåga och energiförbränningen sjunker för att hushålla med den energi som finns att tillgå. Kroppen reagerar som den gjorde på stenåldern - den förbereder sig på svält. När du sedan äter kommer kroppen att lagra så mycket som möjligt av den energin, främst som fett, för att klara nästa svältperiod.

HUR du äter har bl.a. betydelse för din mättnadskänsla. Tittar du på TV när du äter, äter du stående eller sitter du och äter i lugn och ro tillsammans med familj eller arbetskamrater? Du bör fokusera på maten du äter - undvika TV, tidningar och att äta stående eller när du är stressad. När du har maten i fokus känner du lättare när du är mätt, du tuggar maten bättre vilket också är viktigt för att du ska känna dig mätt och eftersom du till stor del äter med ögat är det viktigt att se vad du äter. Fokuserar du på maten äter du oftast även saktare än om fokus ligger på något annat och då äter du mindre eftersom det tar en stund innan vi känner att vi är mätta.

VARFÖR du äter vid olika tillfällen är en bra fråga att ställa till dig själv. Äter du för att du är hungrig eller för att du är sugen? Det är ofta våra vanor som styr vårt ätande och genom att ställa frågan varför du äter något kan du ändra på dina vanor. Äter du chips i soffan till fredagsfilmen bara för att du brukar det eller är det verkligen dem chipsen du längtar efter hela veckan? Om du har köpt något godis som du varit riktigt sugen på, slutar du då äta när du känner dig nöjd eller äter du upp allt utan att tänka efter? Dessa frågor är viktiga för alla att ställa sig själva men vill du gå ner i vikt är detta varför extra viktigt eftersom du behöver minska ner på onödiga kalorier.

Nästa del kommer att handla mer om VAD som är bra att äta om du vill leva sunt och skaffa dig en vikt som passar din längd.

Supergod vegetarisk paj.

Igår gjorde jag en fantastiskt god paj med quorn, kidneybönor och fetaost. Den blev betydligt godare än jag väntat mig och tillsammans med en sallad av färsk spenat, äpple, rödlök och morot var det försvinnande gott.



Kidneybönpaj
4 port.

Pajdeg
1½ dl havregryn
½ dl olja smaksatt med vitlök och chili
0.75 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
1 krm pepparmix

Blötlägg havregrynen i vattnet och oljan ca 15 min. Krydda och arbeta in mjölet till en smidig deg. Kavla ut och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.

Fyllning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g vitkål
150 g quornfärs
5 dl kidneybönor
1 msk salsakrydda
2 tsk spiskummin
1 tsk buljong utan jäst och socker
1½ dl vatten
100 g fetaost

Äggstanning
2 ägg
1 äggvita
2½ dl havremjölk
1 krm pepparmix
1 krm salt

Krossa och hacka vitlöken, finhacka löken och strimla vitkålen. Hetta upp en stekpanna, häll i oljan och fräs löken ett par minuter. Tillsätt vitkål, quorn och bönor som ska hettas upp under omrörning. Krydda och tillsätt buljong och vatten. Låt puttra någon minut. Fördela fyllningen jämt i det förgräddade pajskalet.

Vispa ihop ägg, äggvita, havremjölk och kryddor. Smula fetaosten över pajfyllningen och häll över äggstanningen. Grädda pajen 20-25 minuter i mitten av ugnen.

Viktminskning del 1.

Nu känns det som det börjar bli dags att skriva ett inlägg om viktminskning eftersom det är många som vill veta hur det ska gå till eftersom de är helt förvirrade av alla dieter som det skrivs om hela tiden.Jag har valt att börja med motionen eftersom det är bättre att vara fysiskt aktiv och överviktig än smal och fysiskt inaktiv.

Med alla råd media överöser oss med per dag är det svårt att veta vad som egentligen är rätt eller fel när det gäller viktminskning. Det senaste jag läste om kropp/vikt i kvällsblaskan var att om du vill få snygg rumpa behöver du endast sitta och spänna skinkorna där du sitter på din stol eller i soffan. Tids nog skulle det ge resultat men hur lång tid tar inte det? Går du istället och tränar några gånger i veckan får du garanterat snabbare resultat och DESSUTOM har det en massa hälsofördelar. Dit jag vill komma med den här rumphistorien är att det skrivs mycket konstigt och visst har väl alla råd sina fördelar med det blir fel när det inte får något sammanhang. Spänn din lilla stjärt du när du sitter still, det är inget fel med det men se till att träna också om du vill ha snygg rumpa.

Träning är en viktig del om du vill gå ner i vikt. Många skulle kunna gå ner mycket i vikt enbart genom att börja träna men ändå ha kvar samma matvanor eftersom du gör av med mycket mer energi än normalt. All viktminskning/viktuppgång bygger på obalans mellan energin från det du äter och den energi du gör av med genom att röra på dig. Det innebär att om du äter mycket måste du röra på dig mycket.

När vi rör på oss gör vi av med energi och ju jobbigare det är desto mer energi kräver det. Träningen gör även att du förbränner mer i vila - du får en så kallad efterförbränning och den är längre ju hårdare du tränar. Vid träning stärker du också dina muskler och ökar i muskelmassa vilket gör att du gör av med mer energi - både i vila och under träning - eftersom muskler kräver mer energi än fett.

Många går ut på morgonpromenader för att de hört att de bränner mer fett då men det är en sanning med modifikation. Självklart bränner du fett när du går en morgonpromenad och fettförbränningen är förmodligen något högre än vid en promenad efter frukost. Direkt när du vaknar är kroppens kolhydratlager tömda efter nattens fasta och kroppen tvingas då ta energi från kroppens fettreserver. Promenader före frukost bränner alltså lite mera fett men det brukar även sägas att promenader och annan lågintensiv träning bränner mest fett. Det är sant på så sätt att procentuellt sett är energin kroppen tar från fett större än energin från kolhydrater MEN en löprunda är mer energikrävande än en promenad. Totalt sett har kroppen förbrukat mer fett i gram efter löprundan men förbränningen av kolhydrater är ännu högre. Du gör helt enkelt av med mer energi genom att springa och du förbränner mer - både fett och kolhydrater - även efteråt.

Det jag försöker säga är att träna vad du vill, gärna varierat, för du förbränner fett oavsett vad du gör. Kom ihåg att vardagsmotion är VIKTIGT, det är en klyscha men; Ta trapporna istället för hissen! Du tjänar mycket på det - ta på dig en stegräknare så får du se. Gå MINST 10.000 steg/dag - gärna 15.000.

Trappa sakta upp din träning för att undvika överbelastningsskador pga överträning. Förändringar tar tid så börja sakta och öka på succesivt.

Nästa gång ska jag ta upp den viktiga maten. Är det något särskilt du vill veta? Skriv och fråga i så fall så tar jag upp det då!

Dags att ta hand om magen.

Min mage lever sen ett par år tillbaka ett alldeles eget liv och den mår oftast som sämst när jag minst behöver det. Eller eget liv var kanske att ta i, det är ju faktiskt jag själv som orsakar problemen. Efter att ha ätit allt möjligt under julledigheten har min mage nu sagt ifrån. Så gott som hela helgen har magen varit uppblåst och för de som inte vet har säkert trott att jag är gravid. Det värsta är ändå inte att jag blir så uppsvälld utan jag blir samtidigt trött, stel i kroppen och deppig. Jag vill ju vara pigg och glad, vilket jag ska bli nu också :) Eftersom jag är väl medveten om vad som gör min mage bra - och dålig för den delen - var det bara att bestämma sig. Därför sa jag till mig själv - och till sambon som ska påminna mig - att jag från och med idag ska undvika ALLT som gör min mage till ett problem.

Det innebär att jag undviker alla mjölkprodukter, jäst, tillsatt socker, torkad frukt och begränsar intaget av färsk frukt till 2/dag. Bortsett från att undvika dessa produkter måste jag vara noga med att äta regelbundet och gärna små portioner ofta. Dessutom måste jag se till att sova ordentligt, träna och för guds skull låta bli att stressa.

Nu ska jag ta omägen via badrummet till sängen för att få mina sömntimmar jag behöver innan klockan ringer imorgon bitti.


Ekologisk honung

Jag var på affären igår och skulle köpa honung, vilket fick mig att fundera kvällen lång. Det fanns en burk med ekologisk honung i hyllan och min vana trogen tittade jag vart varan var producerad. Honungen var från Mexico. Min första tanke var att aldrig i livet att jag köper honung transporterad från Mexico när det finns svensk honung på samma hylla. Den andra tanken som slog mig var att; finns det honung som inte är ekologisk? Det är ju omöjligt att kontrollera vilka blommor bina sniffar på... Detta funderade jag på hela kvällen och hela dagen idag. Försökte få något vettigt svar av min sambo som mest tyckte att jag var knäpp som la energi på att fundera på det. Ungefär samma respons fick jag av min kollega imorse, så det var väl bara att grubbla vidare själv.

Jag har sökt lite på nätet nu på kvällen och det är fler som delar min förvirring men jag har förstått att det har med KRAV:s regler för jordnruk och djurhållning att göra. Jag skulle dock vilja veta exakt vad som skiljer ekologisk honung från annan så jag får väl söka vidare.

Ett som är säkert är i alla fall att hur ekologisk den där Mexico-honungen är så kommer jag aldrig köpa den!

I'm going nuts...

Idag har jag gjort nötblandning på sambons beställning. Han sa igår att han vill ha lite nötter och knapra på om han inte blir mätt när han äter frukt. Det resulterade i att jag komponderade ihop en ny blandning nötter. Denna gång blev det nötter med smak av chili, lite hetta har aldrig skadat!



Chilinötter

100g cashewnötter
100g pumpafrön
100g solrosfrön
100g jordnötter
100g sojabönor (Risentas rostade)
1 dl vatten
1 msk olja, gärna smaksatt med chili
1 tsk torkade chiliflingor
1 tsk salt

Rosta alla nötter och frön, ej sojabönorna, i några minuter i en torr het stekpanna. Tillsätt chiliflingor och salt. Rör om och häll i vatten och olja i nötblandningen. Låt puttra under omrörning tills vattnet ångat bort. Tag stekpannan från värmen och tillsätt sojabönorna. Lägg blandningen på en bricka och låt kallna.

Dagens lunch: Löksoppa och matmuffins

Efter att jag varit ute i blåsten och åkt skidor på skön kände jag för att göra en soppa till lunch.  En anledning var till att jag ville göra soppa var att jag ville baka matmuffins och tillsammans med soppa skulle det bli en härlig lunch. För lite drygt ett år sen bakade jag muffins jämt och sambon blev lite smått trött på att frysen ofta var full i olika mat- och mellanmålsmuffins. Jag kom ur den där hysteriska perioden men jag älskar fortfarande muffins och experimenterar gärna för att få till ett recept som passar för just det tillfället jag tänkt mig.


Bovete muffins med soltorkad tomat och fetaost
ca 16 stycken




5 dl bovetemjöl
4½ dl vetegroddar
3 tsk bakpulver
2 tsk torkad basilika
1 krm salt
3 ägg
2 dl vatten
2 dl havremjölk
1 dl olivolja (gärna smaksatt med vitlök och soltorkad tomat)
200g fetaost
1 stor rödlök
10 st soltorkade tomater

Blanda alla torra ingredienser med finskuren rödlök och soltorkade tomater i mindre bitar. Vispa äggen ordentligt i en annan skål och vispa sedan i vatten, havremjölk och olivolja. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör ner äggblandningen tillsammans med fetaost skuren i tärningar. Fördela smeten i formar och grädda ca 25 min i 175o i mitten av ugnen.



Löksoppa
4 port.




25g smör eller olja
500g finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta, krossad och finhackad
3/4 dl vetemjöl
1½ msk buljong utan jäst och socker
6dl vatten
6 dl havremjölk
1 riven morot
2 krm blandade kryddor; salt, vitpeppar, svartpeppar, chili, paprika, koriander
2 tsk citronsaft
1 lagerblad
½ dl havregrädde
persilja att strö över

Hetta upp fettet i en gryta och stek löken på svag värme tills den blir mjuk men utan att det får färg. Rör ner mjölet och buljongen. Tillsätt vattnet lite i taget och låt koka upp under omrörning. Häll i havremjölken och låt allt koka upp igen. Rör ner kryddor, citronsaft och lagerbladet och låt sjuda under lock några minuter. Tillsätt riven morot och grädden. Låt soppan bli varm, strö över persilja och servera.


CirkelFys

Jag har sån grym träningsvärk i rumpa och lår efter att jag var på ett nytt pass på Friskis&Svettis som heter CirkelFys. Eller ja, det kan väl inte ens klassas som nytt eftersom det inte finns någon utbildning än. Friskis&Svettis Borlänge har kört det nu några gånger för att kolla intresset och det är STORT!!! Passet var grymt roligt och gillar du styrketräning är det ett måste - du blir så sjukt peppad av att träna tillsammans i en mindre grupp. Motionärerna delas in i grupper efter uppvärmningen och sen går man runt tillsammans till varje station. Du jobbar aktivt i 45 sekunder för att sedan vila aktivt under 8 sek medan du byter station. Det var 11 stationer och vi gick runt 3 varv så det blev en hel del styrketräning. Igår OCH idag märks det tydligt att träningen aktiverade lite andra muskler än som vanligtvis är med och arbetar när jag tränar. De utsätts i alla fall inte för så mycket belastning.



Tidningen var där och dokumenterade alla hårt kämpande motionärer. Jag är längst till vänster i bild.


Det var längesen jag var så svettig efter ett gympapass men det var så sjukt kul så det märktes inte förrän efteråt... Jag hoppas verkligen att detta pass kommer in på det ordinarie schemat till hösten - för det är först då det blir möjligt eftersom utbildningen går i vår. Med största sannolikhet kommer passet att gästspela nångång även på vårens schema och gissa vem som kommer att vara där...?! ;)

De sista lediga dagarna.

Efter en riktigt lyckad och lång nyårsfest var jag totalt slut på torsdagen. Det var längesen jag var så orkeslös men nångång har jag väl rätt till det. Det positiva var att jag kunde sitta still i soffan och se en hel film utan att det började krypa i kroppen på mig.

På fredagen ringde Sofia och berättade att hon var i stan. Vi gav oss ut på en promenad runt sjön i det underbara vintervädret.



När vi kommit ungefär halvvägs ser vi den här fina skapelsen som bildats genom att rinnande vatten frusit till is och under isen porlar det fortfarande vatten.



Vi bestämde oss för att gå ut på sjön och undersöka de mörka fläckarna som såg ut som öppet vatten. Det visade sig vara riktigt tjock och mörk is som det av nån anledning inte var nå snö på som det var överallt annars på sjön.

Efter två timmars promenad i kylan gick vi in på Ma's wienerkonditori som har en massa godsaker. Jag tog en räksmörgås som är gjord på nybakt bröd och stora färska räkor. Det var jag värd efter en skön promenad. Åker ni till MA's nångång är det ett måste att prova deras chokladruta. En riktigt kladdig chokladkaka som har en seg chokladkolaglasyr uppepå :) Mums! Det är sällan jag går dit och unnar mig en sån men när jag gör det njuter jag från början till slut!

Det har varit en mysig helg innehållande mycket umgänge med vänner men imorgon är det dags för allvaret igen. Jag måste gå upp kl 6 för att vara på jobbet kl 07.30. Tyvärr har jag ingen lust alls, skulle kunna va ledig en vecka till men det är ju röd dag igen på tisdag så det blir bara fyra arbetsdar denna vecka.

RSS 2.0