Den gröna påsen

Jag har berättat det förut men jag gör det igen - jag hatar alla onödiga tillsatser som finns i alldeles för många livsmedel. Idag fick jag dock en underbar start på dagen. Jag vaknade halv 9 trots att jag var ute och svängde på höfterna till sent inatt. Gick upp, tog en dusch och sen gick jag ut i det underbara vädret. Solen sken och det var alldeles lagom temperatur. Det mysigaste av allt var nog att sparka undan de gula torkade löven som låg efter vägen - jag älskar ljudet av prasslande löv. Det är så rogivande!

Innan jag gick hem svängde jag in på affären för att köpa lite morötter och annat som jag har svårt att klara mig utan. Jag gick mot kassan och passerar Taco-hyllan där jag ser att det har kommit en ny serie taco-tillbehör - Organic.

Organic Taco spice mix ORGINAL är i stort sett det enda jag ser - jag får tunnelseende. Styr min kropp med bestämda steg fram emot den gröna påsen. Jag är så himla nyfiken på vad den innehåller. Min sambo har många gånger hört mig spy galla över alla konstigheter som den vanliga taco-mixen innehåller så nu med denna nya mix fanns det hopp. Jag hade inte hoppats förgäves utan till min stora glädje - och förvåning - innehöll den gröna påsen inga tillsatser. INGA SMAKFÖRSTÄRKARE, vilken lycka! Tänk om alla börjar tänka om, vilken förändring det skulle bli. Den gröna påsen innehöll kryddor av olika slag, potatismjöl och tyvärr socker. MEN socker är åtminstone naturligt till skillnad från E621 (mononatriumglutamat) som finns i nästan alla kryddmixer. På Santa Marias hemsida står det dock att de minskat på sockret från 27% till 7%. Största delen av ingredienserna är dessutom ekologiska.

Helgens hyllning går helt överlägset till Santa Maria och nu kan vi äta taco-krydda igen utan att jag behöver oroa mig för alla konstigheter som finns däri.

Jag älskar mitt jobb!

Nu var det längesen jag hade tid att uppdatera men nu ska jag försöka skriva ner lite vad som hänt sen sist innan jag ska iväg och fira två kompisar som fyllt/fyller år.

Jag är så himla glad över mitt jobb, det är nog svårt att hitta ett roligare jobb. Jag blir uppskattad varje dag genom att bara sitta och prata lite grann om allt möjligt. Att jag dessutom får betalt för att åka på utfykt och grilla korv är helt fantastiskt! Vi var med i tidningarna häromdagen, kolla in: http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Borlange/Lena-och-Sofia-utgor-en-gladjepatrull-for-aldre/



När jag började min utbildning till hälsopedagog trodde jag aldrig att jag skulle hamna inom äldreomsorgen och ännu mindre att jag skulle trivas med det men det är verkligen ett drömjobb. Jag bidrar med högre livskvalité för de äldre. Hälsopedagog och kakbuffé kanske rimmar lite illa men när det gäller gamla bidrar det till mer hälsa än ohälsa eftersom glädjen de får ut av det sitter i länge. Vi anordnade en kakbuffé på ett boende igår och större delen av huset kom till samlingssalen som vi dukat så fint. Tio olika sorters hårda och mjuka kakor hade vi och personalen samlat ihop. Mer lyckad fest är svårt att finna. En man var så tacksam att han höll ett tacktal efteråt :)

Lingonlimpa

Eftersom vi hade kylskåpet fullt med lingonsylt tänkte jag att det vore hög tid att göra av med lite så jag bestämde mig för att baka en lingonlimpa. Resultatet blev smaskigt!
 

Som pålägg på lingonlimpan passar lite smör, ost 10% och lite paprika.

Lingonlimpa
  • 3 dl ekologisk fil
  • 1 dl kruskakli
  • 1 dl havregryn
  • ½ dl lingonsylt
  • 2 msk solrosfrön
  • ½ msk hel kummin
  • 1 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bikarbonat

  • Sätt ugnen på 175 grader. Blanda fil, kruskakli, havregryn, lingonsylt, solrosfrön, kummin och salt. Låt stå 5 min. Tillsätt de nåda mjölsorterna blandat med bikarbonat. Rör om degen väl och häll i en väl smord 1½ liters bakform. Grädda i ca 45 min.


    Mat och bakpyssel

    Jag hade fel och för ovanlighetens skull är jag glad över det :) Solen kom tillbaka i lördags och det blev en underbart fin dag! Var ute på höstmarknad och köpte en massa torkad frukt - ananas, mango och gojibär. Helt osötade! Blev så glad när jag hittade torkad frukt utan socker för det hör knappast till vanligheterna... Ananasen var supergod :) Måste dock passa mig för torkad frukt pga min bedrövliga mage. Det finns risk att det finns sporer av mögel och sen innehåller det mycket naturligt socker men tyvärr spelar det ingen roll för candida-svampen. Den äter allt som är sött!!

    Jag lagade en god middag i helgen - superenkelt och nyttigt dessutom. Det blev ugnsrostade rotsaker, stekt halloumi och en saftig sallad. Till efterrätt blev det en - tro det eller ej - nyttig bananchokladkaka med "glass" till.


    Salladen till lördagens middag innehöll grönsallad, paprika, gurka och honungsmelon.



    Mumsiga rotsaker med stekt halloumi i bakgrunden.

    Rotsaksblandningen innehåller:
    - kålrot
    - potatis
    - morot
    - färsk broccoli
    Detta har jag blandat med en egen olja som jag smaksatt med vitlök, chili och örter. Sedan strödde jag bara över lite havssalt och skjutsade in allt i ugnen.


    Den otroligt goda banankakan.

    Bananchokladkaka
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl havregryn 
  • 1 dl grovhackad mandel
  • 2 msk honung kakao/apelsin
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 dl ekologisk fil 
  • 2 stora mogna ekologiska bananer
  • 1/2 dl kakao
  • 1 uppvispat ägg

  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser och kryddor i en bunke. När alla dessa är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, rapsolja, yoghurt, mosad banan och det uppvispade ägget. Rör till en kladdig men sammanhållande smet. Bred smeten i en mindre kakform. Grädda i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Låt svalna på galler.

    Till denna kaka serverade jag banan-avokado glass. Jag brukar frysa in skivor av bananer om jag har många hemma och de håller på att mogna över, perfekt att ta fram och göra glass utav.

    Bananglass

  • ca 1 ekologisk banan, fryst i skivor 
  • ½ mogen avokado
  • ½ dl färskpressad apelsinjuice

  • Mixa alltsammans och servera omgående en klick tillsammans med kakan.


    Jag fångade solen

    Äntligen lyckades jag vara ute samtidigt som solen visade sig. Det är synd och säga att vi varit bortskämda med solsken den senaste tiden och vi lär knappast bli det idag heller. MEN jag fick solsken ungefär halva min morgonpromenad och gick där och myste för att det skulle bli en fin dag. Innan jag kom in var himlen alldeles grå åt alla håll.

    Nu kurrar det i magen så efter att jag duschat ska jag göra mig en god helgfrukost. Det ska bli en shake - är fast i shake träsket sen jag var i Asien i våras - som ska innehålla massa nyttigheter. Blåbär från fjället, avokado, sommarens jordgubbar, färskpressad apelsinjuice och lite ingefära. Mums! Till det blir det en mumsig äggmacka :)

    Indisk linsgryta, Dhal

    Jättemumsig linsgryta som ni bara måste prova. Sambon nästan skrek ut hur gott han tyckte att det var :) Tänk att linsgrytor som är både gott och nyttigt går att variera i all oändlighet känns det som. Är du känslig mot baljväxter och får en massa gaser kan jag glädja dig med att för de allra flesta är det bara under en övergångsperiod. Börja försiktigt och öka sedan på mängden baljväxter.

    Detta är receptet för fyra personer:

    1 lök
    2 morötter 
    2 vitlöksklyftor
    2 msk rapsolja 
    1 msk riven, färsk ingefära 
    1 tsk koriander 
    1/2 tsk mald kummin
    1 krm malen kanel 
    4 dl röda linser
    400 g krossade tomater 
    400 ml kokosmjölk 
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 dl vatten
    salt 



    Gör så här

    1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
    2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Smaka av med salt.
    3. Servera dhal med ris och en sallad.


    Ett tips är att göra denna gryta i en gjutjärnspanna för att få lite extra järn - speciellt viktigt för kvinnor. Tomater har en förmåga att dra ut järnet ur gjutjärnsgrytan och in berika maträtten, smart va...?!

    Hjälp - vad har jag gjort?

    Ja, vad i hela friden har jag gjort...?

    Jag tackade ja till att springa ett lopp via sms när en kompis frågade om jag ville ställa upp när hon betalade. Hon hade snällt lovat att ställa upp men ångrade sig dagen efter. Frågade vad det var för typ av lopp och hur långt. Hon svarade att det var ett terränglopp, 1 mil. Kul tänkte jag eftersom jag älskar att springa lopp och en mil är ju en baggis.

    Nu var det dock inte vilket terränglopp som helst utan TJURRUSET - som jag inte hade en aning om vad det var innan mamma skrattade åt mig och tyckte jag skulle kolla hemsidan.

    Jag möttes av sådan här bilder och följande beskrivning av loppet:
    "I Tjur Ruset väntar tio omväxlande och tuffa kilometrar genom krävande terräng. Vi letar upp de brantaste backarna och de blötaste kärren. För att riktigt sätta deltagarna på prov bygger vi dessutom några extra hinder längs banan.
    Antar du denna utmaning?"


    Det är bara att leta fram kläder som jag kan skita ner och satsa på att bli så skitig som möjligt - skitigast vinner-taktiken ska jag köra. För jag lär ju knappast springa milen på 44min denna gång.

    Surströmming.

    Idag åt jag surströmming för första gången någonsin - har aldrig ens kännt lukten innan men både smak och lukt var inget som tog död på mig.

    Det luktar ju knappast godis precis men långt ifrån så illa som jag hört talas om. Ville verkligen tycka om det och var uppspelt innan jag skulle prova men det var varken gott eller äckligt. Mysko skulle jag vilja beskriva smaken - liknar inget annat jag provat. Lukten satte sig dock på fingrarna och det krävdes ett flertal tvättningar av händerna innan lukten försvann. Jag var tydligen en duktig förstagångsätare enligt de inbitna ätarna - pensionärerna var imponerade :)

    Jag har hört att det kommer att köra i magen nu i flera dagar. Typiskt om det stämmer nu när magen blev bra uppe i fjällen.

    Grövelsjön.

    Jag har haft en underbar långhelg i Grövelsjön med älsklingen och mormor och morfar. Det är alltid precis så mysigt som jag tror att det ska vara :) Mormor skiner upp när vi kommer och blir så glad när hon ser att vi har det bra. Det betyder mycket för mig att jag kan glädja dom för dom gläder mig nåt så otroligt. Vad skulle jag ta mig till utan dom?


    På fredagen gick vi upp på Dalarnas högsta fjäll - Storvättesågnen. En skön tur, lite blåsig dock men underbart i alla fall. Frisk luft i många timmar, motion i massor och nyttiga blåbär som mellanmål - kan det bli bättre?



    På lördagen fick vi jättefint väder, klarblå himmel och värmande sol. Underbart - snacka om hälsofrämjande helg! Morfar skjutsade in oss i Norge och sen gick vi tillbaka till Grövelsjön. PÅ vägen såg vi en fjällmus och sex renar. Tur va väl det för jag hade tjatat efter mina renar sen vi kom på torsdagen men jag var ändå inte nöjd för jag tyckte det var på för långt avstånd.



    Fick sedan veta att mormor och morfar sett massa renar på nära håll där dom var - typiskt att jag gick en annan väg. Jag hade ju trott att jag skulle ha större chans att se ren eftersom jag gick betydligt längre än dom men icke. Fick se renar på nära håll när vi var på väg hem, det gick några stycken över vägen.



    Vi hann med att meta lite i ån också eller rättare sagt låg väl jag mest på ett liggunderlag i solen och hickade, haha. Det var avslappnande att höra bruset från ån. Det var ont om mask i skogen så vi fiskade med falukorv från Siljans Chark istället - behöver jag säga att vi inte fick nå fisk...? =D

    Liten bakterie - stora bekymmer.

    Imorgon tar jag min väska med mössor, vantar, underställ och vandrarkängor och åker upp till Grövelsjön men sambon. Där uppe väntar redan mormor och morfar. Ska bli så härligt, det är lugnt och skönt där uppe. Ån rinner alldeles utanför stugan och luften känns så ren.

    Har haft problem med magen hela veckan nu - trodde jag skulle dö i smärta igår kväll. Jag är ju van att ha problem med magen sen några år tillbaka men det här är på ett helt annat sätt. Jag ringde sjuksyrran idag men hon tyckte jag skulle avvakta. Eftersom jag har sådan problem med magen skriver jag jämt ner vad jag äter så jag kan ha koll på om mina magproblem beror på viss typ av mat. Jag undviker redan konstiga tillsatser, mjölkprodukter, jäst, socker och rött kött men det kan ju finnas något mer som jag är känslig mot. Åt inget ovanligt i helgen som magen borde ha reagerat på så förmodligen har jag fått i mig en liten bakterie....

    Jag hoppas fjälluften och några nävar blåbär har en kurerande effekt - uppdatering kommer nästa vecka.

    Syster på besök

    Igår hade jag min älskade syster och pojkvän på besök. Vi ses så sällan nu när hon flyttat ner till Skåne. Det var endast andra gången på ett halvår som vi sågs. Nu är väl jag lite av orsaken också eftersom jag var i Asien hela våren men ändå! Vi hade jättetrevligt och gjorde pizza tillsammans alla fyra - även om Saras halva pizza snarare såg ut som en gratäng av nå slag :D Det smakade grymt gott iaf, gratängliknande eller perfekt pizzautseende.

    Kvällen fortsatte med Rappa Kalja och där framkom det tydligt att jag har svårt att hålla masken - var länge sen jag skrattade så mycket. Speciellt när syrran kom med förklaringen: "Uråldrig örtsooppa som sägs hela" eller "Populär dans bland feta äldre". Jag älskar dig syrran!

    Hoppas vi ses snart igen sis ;)

    Skogen.



    Igår gjorde vi iordning pastasallad hemma som vi tog med oss ut i skogen. Det var regnigt och mysigt när vi satt där under granen i gummistövlar och regnkläder - så där vill jag ha det oftare! Eftersom det regnade satsade vi på att plocka svamp istället för lingon - fast det var nog bara bra för vi har fortfarande lingon kvar från förra året. Vi kokade flera liter lingonsylt förra veckan så det lär ju räcka ett tag :)



    Jag hittade en massa kantareller och som den tävlingsmänniska jag är var det tur - annars hade kvällen blivit trist. När vi var ut en kväll förra veckan hittade jag inte en enda :( Jag hittade nog flest av oss trots att jag lade en massa tid på att fota alla vackra svampar. Varför ska de finaste svamparna vara giftiga - de är dessutom lättast att hitta.

    Trots att jag för min mage bör undvika alla typer av svamp gjorde vi svampstuvning av alla kantareller. Det jag trots allt ganska bra med magen, jag fick bara lite ont. Kan ha varit för att vi åt kött till också. Jag klarar mig bra utan kött för det var bara segt och rätt trist smak. Varför börja äta nåt som har otroligt stor påverkan på miljön om jag verkligen inte suktar efter det...?


    Husvisning och parmiddag

    Vi var på husvisning igår men vi var långtifrån ensamma. Det var fullt med folk där trots att vi kom jättesent. Husets planlösning var helt underbar, liksom läget men magkänslan övertygade mig inte riktigt. Köket är ett drömkök - husets kärna och jag vill ha det så där i mitt framtida hus. Köket är den viktigaste delen i ett hus för mig eftersom jag spenderar mest tid där. Det ska vara funktionellt och snyggt samt en samlingsplats. Alla ska trivas i mitt kök och det ska finnas mycket plats för att baka och laga mat.

    Vi var på middag hos Majs och Thomas igår, riktigt trevlig men enkel tillställning. De hade lagat en enkel men mycket god gryta ur vår gamla hemkunskapsbok. Äntä sköj att den fortfarande är användbar :) Vi bidrog med en äppelkaka med äpplen från svärföräldrarnas träd. Åh, jag längtar tills jag själv får en gård och äppelträd! Kakan ska fyllas med äpplen och kanel, då blir den som godast och gärna med svenska smakrika äpplen, mums!

    Äppelkaka
    6 svenska äpplen
    2 ägg
    1 dl råsocker
    0,75 dl havremjölk
    50 g smör
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    kanel

    Värm ugnen till 200 grader. Värm mjölk och smör, ställ åt sidan. Skala äpplena och skiva dem i mindre bitar. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, lägg hälften av äpplena i botten och pudra över kanel. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i äggsmeten. Häll i mjölk och smör, rör om och häll smeten i formen. Lägg resten av äpplena på smeten och pudra över kanel och ev. lite råsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter,
    Servera med vaniljsås från Oatly.


    Mera muffins!

    Jag älskar ju att baka muffins och jag bakade några häromdagen som blev super-duper-kanon-goda :) Perfekta att ha i frysen och ta fram om du vill ha med dig ett mellanmål. Ät den tillsammans med en frukt och du orkar med ett träningspass utan problem. För mig är det perfekt att ha till hands när jag blir totalt förvirrad, irreterad, förbannad och oresonlig när jag är hungrig och mitt blodsocker är LÅGT.

    Tomatmuffins med zucchini, lök och ost

    2½ dl polenta
    1½ dl grahamsmjöl
    1 dl vetemjöl
    1½ tsk bikarbonat
    1 burk krossade tomater
    1 ägg
    3 msk olivolja, gärna smaksatt med vitlök och örter
    1 röd lök
    ½ zucchini
    1 dl lagrad riven ost, 10%
    1 tsk flingsalt
    basilika

    Värm ugnen till 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Hacka löken och skär zucchinin i tunna skivor. Visa upp ägget, blanda med krossade tomater, olivolja, salt och basilika. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och häll i vätskan. Tillsätt även osten och grönsakerna. Rör tills att allt är blandat. Stoppa ner pappersformar för muffins i en muffinsform. Detta kan verka onödigt men det ger höjd och smeten fastnar inte i formen. Fördela smeten jämt i formarna, ca 12 stycken. Grädda i mitten av ugnen 20-25minuter.

    Smakligt mellanmål!

    Müslimix

    Jag har hört så mycket om Risentas Müslimix men i min lilla stad har mataffärerna missat denna underbara idé. När jag var i Sthlm i helgen hittade jag på det och jag sken upp av lycka när jag såg vad mycket gott det fanns att välja bland.

    Du fyller en sån här påse med havregryn, rågflingotr, quinoapuffar, boveteflingor, hirs, dinkelflingor, nötter, torkade frukter och bär, solrosfrön, pumpafrön, linfrön och sesamfön etc. Det finns allt du kan tänka dig att ha i en müsliblandning och det bästa är att den blir precis som jag själv vill ha den. Jag köpte en massa puffar av olika slag som jag blandade med en müsliblandning som jag gjort själv hemma.

    Fullkornsfias enkla müsli
    rågflingor
    havregryn
    kruskakli
    pumpafrön
    solrosfrön
    linfrön
    aprikoser (osvavlade)
    russin
    äppelringar

    Blanda allt utom torkad frukt och häll i en långpanna. Rosta i ugnen ca 15 minuter i 175grader. Låt svalna och blanda sedan ner den torkade frukten i mindre bitar. Förvara gärna på bänken i en fin glasburk,

    Min müsli blev ännu godare när jag blandade i puffarna från Risenta. Jag äter oftast min müsli med havremjölk och en banan eller annan frukt. En mycket bra start på dagen :)

    Tjejmilen

    Som jag nämnt tidigare var mitt mål att springa tjejmilen under 44minuter. Nu ska jag då avslöja om jag lyckades eller misslyckades.... jag ska ta det hela från början!

    Jag var sjukt laddad när jag stod på perrongen och väntade på tåget till stockholm i lördags. Jag klev på och slog mig ner bredvid Johanna som kom med den tråkiga nyheten att Anna var jättesjuk och skulle vara hemma hela dagen för att sova för att EVENTUELLT kunna vara med på Tjejmilen men bara gå sakta. Vi kom till storstan och åkte för att hämta våra nummerlappar och vi beslutade oss för att stanna så länge som möjligt i stan för att minska risken att bli smittade. Vi träffade Maria och Sara för en underbar lunch som vi avnjöt på Åhlens. Vegetarisk buffé - som jag rekommenderar starkt! Frammåt sena eftermidda'n tog vi tunnelbanan ut till Anna som nyvaken välkomnade oss. Vi undvek kramarna då vi var livrädda för att bli smittade. Stackarn var så hes att hon knappt kunde prata. Vi lagade god och vitaminrik mat för att få sjuklingen att piggna till och som bra uppladdning för oss. Det blev laxfilé med ugnsrostad palsternacka, morot, potatis och broccoli blandat med färsk timjan och oregano.

    Jag gick till sängs tidigt för att få sova så mycket som möjligt och jag sov som en prinsessa men vad hjälpte det...? jag vaknade strax före klockan skulle ringa, tät i näsan och slemmig i halsen. Yes, vilken bra start på Tjemilen-dagen. Försökte intala mig själv att det var inbillning och nervositet. Laddade med en rejal frukost och vatten, packade ihop mina saker och vi sa hejdå till sjuklingen som skulle stanna hemma för att tillfriskna inför skolstarten.


    Sitter på tunnelbanan och laddar.


    Vi mötte upp Sofia på centralen och vi var nu iaf tre stycken av vår kvartett som var laddade inför loppet, trots olika krämpor. Jojjo fick en allergisk reaktion vid frukosten och blev alldeles knottrig på halsen så hon hade heller inte de bästa förutsättningarna.

    Summa summarum så får jag väl vara nöjd med mitt lopp. Sprang över en minut snabbare än förra året och jag hade omöjligt kunnat springa fortare. Tiden blev 44.39 och jag var så slut när jag kom i mål att jag slängde mig ner på gräset. Den sista kilometern kändes ungefär som tre. Jag har fortfarande huvudvärk och känner mig varken riktigt frisk eller utvilad än men när jag gör det ska jag ta tag i uppladdningen för Öppet spår 22 februari.

    RSS 2.0