Gott nytt år!

Nu är det alldeles strax dax för lunch. Det blir Bulgarisk linssoppa som jag blev extremt sugen på när jag var in på Minnas Matblogg, receptet HÄR! Till soppan serverar jag nybakt stureby levain med prästost, mums! Passar perfekt efter längdksidåkning och innan den rejäla middagen ikväll.

Gott nytt år allesammans!

Nyårsmiddag

Jag håller på och förbereder för fullt inför morgondagens 3-rätters middag. Har bakat Stureby Levain som jag ska använda till förrätten. Första receptet som jag bakar ur min nya bok Surdegsbröd som jag fick i julklapp av mamma. Bredvid mig står en chokladtryffeltårta som håller på att svalna och i kylen ligger fläskfilén och marineras.

Det kommer att bli en riktigt smaskig middag gjord från grunden. Valde självklart färsk svensk fläskfilé framför den danska och valde även bort den frysta Sydamerikanska oxfilén trots att den var billigare. Marinaden har jag gjort själv med olivolja, citron, färska kryddor, massa vitlök, salt och peppar. Desserten är en riktig kaloribomb men den är bakad med kärlek och året ska väl avslutas på bästa sätt....?!

Vad ska ni äta för middag på nyårsafton?

Mellandagar = skidåkning

Nu är julen slut och jag har firat i dagarna tre. Det har varit en bra jul trots att den blev annorlunda. Det har slinkit ner en massa god mat och julgodis, vilket märkts tydligt på hur jag mått. Jag har haft svårt att sova, varit trött i kroppen och hyn har blivit mycket sämre. Tur att det bara är så här en gång om året. Vad du äter mellan jul och nyår har liten betydelse om du äter bra mellan nyår och jul :)

Idag var det äntligen dags för premiärturen på längdskidor. Det gick riktigt bra men vi tog det lugnt för att inte bli helt ledbrutna inför kommande skiddagar. Första milen avklarad och fler lär det bli innan Öppet spår 1 mars. Inte så många veckor kvar nu. Närmare bestämt 9 veckor imorgon!

Nu ska jag bege mig till Borlänge och Friskis för att träna styrka på skivstångs-passet :)

Bakning inför julmarknad

Idag är jag hemma och bakar massor med surdegsbröd och gör julgodis inför julmarknaden på Jussi Björlings torg på lördag.

Jag ska stå där med företaget på lördag kl: 11-14.
Vi säljer långjästa surdegsbröd; vörtlimpa till julbordet, solros rågbröd och lantbröd.



Vörtlimpa




Lantbröd

Förutom bröd kommer vi även att sälja julgodis helt utan transfett, härdat fett och raffinerat socker. Istället är vårt julgodis fullt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Smakrikt godis med frukt, nötter, kakao och nyttig mörk choklad.



De här små chokladrutorna finns till försäljning på lördag.


Etiketter

Föreutom receptet på såsen till revbensspjäll som jag skrev om i förra inlägget fick jag tips om att man på Svensk Raps hemsida kan göra egna ettiketter och skriva ut. Jag ska göra det till mina bröd och nötblandningar.

Klicka HÄR så kommer du direkt till etiketterna!

Sås till revbensspjäll

Jag fick ett mail från Svensk Raps med ett recept på en sås som passar till revbensspjäll och vill självklart dela med mig av det även om jag inte är så förtjust i revbensspjäll... Men såsen verkar god!

Nötig senapssås till revbensspjäll
Den här såsen passar perfekt till nystekta varma revbensspjäll. Tänk knaprigt nystekt fläsk, nötig rapsolja, sötsyrligt äpple, frisk ingefära och stark senap.
– Inget smakar så gott som denna friska, syrliga och samtidigt nötiga smak, där den nötiga rapsoljan lyfts av syrliga och söta ingredienser.



2 st pressade vitlöksklyftor
1 st finhackad lök
½ dl senap
1 dl chilisås
1 dl hp sås
1 dl äppelmos
2 msk honung
1 msk finriven ingefära
1 dl kallpressad rapsolja med nötig karaktär
salt

Lägg alla ingredienser förutom oljan i en kastrull och gör ett hastigt uppkok. Låt blandningen kallna i kylskåp. Lägg nu blandningen i en mixer. Mixa och droppa i kallpressad rapsolja. Smaka av med salt.


Jag är stolt!

Jag är så otroligt stolt över mitt pepparkakshus som jag gjorde från grunden tillsammans med en vän förra helgen. Gjorde en rejäl sats med deg dagen innan och sen kavlade vi ut den tunt, skar ut alla delarna till huset och gräddade dem lagom bruna. Skar till kanterna medan bitarna fortfarande var varma. Gjorde en krisyr som vi sedan garnerade och satte ihop huset med.

Det doftar härligt av pepparkaka i vardagsrummet då huset står på en hylla där. Fint är det också. Huset har både farstukvist och en rejäl skorsten :)

    

Min kära sambo ville ha geléhallon på, eller jungfrubröst som han säger... Så nocken är täckt med geléhallon. Jag ville ha lite mer choklad så jag har dekorerat skorstenen och gavlarna med choklad och sen är det ju choklad på hela taket iform av Non Stop.

Behöver jag säga att vi längtar till plundringen?


Svar om vörtlimpa

En läsare har provat att baka mina vörtlimpor på surdeg men tyvärr inte blivit nöjd med resultatet. Jag ska försöka svara på frågorna så att det blir bättre nästa gång!

Att limporna fastnade på bakplåtspapperet är lätt åtgärdat genom att strö lite mjöl på det nästa gång.

Anledningen till att jag sprutar in vatten i ugnen trots att bröden ska ha en mjuk skorpa är för att jag vill skapa ånga så att bröden lättare reser sig. Du kan även slänga in några isbitar i botten av ugnen.

Tråkigt att skorpan jäste upp så att det blev ett mellanrum mellan den och brödet. Prova att nagga eller snitta limporna nästa gång så ska det nog hänga ihop.

Fråga gärna om det är något mer ni vill att jag ska förklara eller tipsa om!

Julmüsli

Det här en rostad müsli med kryddor som doftar och smakar jul. Supergott med fil, mjölk eller soja/havredryck vid en lugn och härlig adventsfrukost.





8 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 dl grovhackade sötmandlar
½ dl linfrön
1 msk kakao
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
2½ dl hett vatten
5 färska dadlar
1 dl russin

Värm ugnen till 200º C. Kärna ur dadlarna och häll de heta vattnet över. Låt stå några minuter och mixa sedan alltsammans med mixerstav. Blanda havregryn, rågflingor, mandlar och linfrön med alla kryddor i en bunke. Häll i vattnet med de mixade dadlarna och blanda väl. Häll müsliblandningen i en långpanna och rosta i ugnen 25-30 minuter. Rör om i müslin då och då. Blanda i russin när müslin svalnat.

 


Kycklinggryta med smak av timjan

Den här kycklinggrytan känns lite lyxig men den är inte alls svår att göra. En rätt som kan imponeras med :) Tyvärr har jag ingen bild på grytan men jag ska försöka ta en bild nästa gång jag gör den.

Kycklinggryta med timjan
4 portioner

600 g kycklingfilé
250 g steklök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 tsk torkad timjan
2½ dl rött vin/matlagningsvin
1 dl vatten
2 msk soja
1 msk honung
250 g skivade champinjoner
1 msk potatismjöl
salt
peppar

Dela kycklingfilén i större bitar och bryn dem runt om i lite matfett. Skala lök, vitlök och morötter. Finhacka vitlök och tärna morötterna. Lägg kycklingen åt sidan och fräs lök, vitlök och morot tills de får lite färg. Tillsätt timjan, vin, vatten, soja, honung, salt och peppar. Låt såsen koka upp och tillsätt sedan kycklingbitarna. Låt alltsammans koka sakta ca 10 minuter. Tillsätt champinjoner och låt såsen koka ytterliggare några minuter. Blanda potatismjölet med lite vatten och red såsen till önskad tjocklek.
Servera med kokt potatis och grönsaker, gärna ångkokt broccoli.

RSS 2.0