Listan blir kortare...

Idag har jag gjort mig av med några små saker som stod på min att-göra-lista. Jag har köpt biljett till Peace&Love och skickat iväg en intresseanmälan till Stadium Sports Camp. Ska dit i sommar igen för att vara fotbollsledare :)
Vill du också arbeta som fotbollsledare? Sök du också, bra ledare växer inte på träd. Lägret är bland det roligaste jag varit på och det är helt klart värt att avsätta en vecka av semestern för det.

Idag hade jag sovmorgon, klockan ringde inte förrän kl: 06.00. Det var skönt! Trots detta var jag galet trött på eftermiddagen. Åkte hem till Majs och fick massage - härligt. Åt sen en god lasagne till middag och nu ska jag sätta mig i soffan för att se på Grey's. En riktig vilodag idag alltså - det behövdes!

Helt slut.

Jag sitter här och håller nästan på att trilla av stolen av trötthet. Igår cyklade jag hem från jobbet dvs. jag cyklade nästan 3 mil. Cykeln har stått sen förra sommaren och jag hade riktigt ont i baken när jag kom fram, till råga på allt hade jag motvind. Typiskt!

Imorse var jag tröttare än jag trodde - borde ha struntat i morgonpromenaden men när jag väl gått upp tyckte jag det var lika bra att ta stavarna och gå ut. Har varit trött hela dan men när jag bestämt mig för nåt då ska jag göra det. Det innebar att det blev två pass på friskis idag. Först mitt favoritpass styrka/medel och sen ett vanligt medel :) Imorgon blir det ingen morgonpromenad men det blir massage på eftermiddagen - skönt!

Nu ska jag sjunka ner i soffan för att titta på Desperate Housewives!




Min grönsaksgryta med kikärtor blev jättegod - jag åt den med potatismos som blev över från gårdagen.

Matsedel v.18

Kommande veckans matlista var svår att komma på. Allt mitt fokus ligger på bröd nu. Har bakat idag - två sorter. Fick godkänt av sambon. Han hade beställt lite större bröd så att pålägget skulle ligga kvar. Bröden är nu i lagom storlek och bakade med enbart surdeg.


Måndag: Stekt strömming och potatismos

Tisdag: Grönsaksgryta med äpple

Onsdag: Kycklinglasagne

Torsdag: Restaurangmiddag på vägen till Arlanda


Nu är det snart dags för söndagsfilmen och till den ska jag smaka mitt nybakta bröd.


Möhippa

Lördagen fortsatte lika bra som fredagen slutade och gårdagen blev till en av de roligaste dagarna i mitt liv. Vi hade möhippa för Anna som snart blir fru Vestlund. Hon hade blivit lurad till klubblokalen för hon trodde hon skulle på spelarrådsmöte och snacka om att hon blev paff när vi satt där inne och väntade på henne.



        



Hon fick ta på sig en ful gammal blommig klänning och sen bar det av mot Kupolen. Där fick hon i uppdrag att hitta på nånting nytt, gammalt, blått och lånat som hon kunde tänka sig ha på sig eller med sig på sin bröllopsdag. Hon lyckades riktigt bra :)

Efter en välbehövlig lunch spelade vi lasergame mot ett gäng gubbar som bara stod still på samma ställe. Självklart vann vi men tänk vad mycket roligare det varit om dom sprungit runt precis som vi. Alla var vi svettiga efter 30 minuters "dödande" och vi gled ner i bubbelpoolen en stund.




Middagen serverades ute på gården tack vare det fina vädret. Det blev Sellnäs-planka med en massa godsaker och alla mumsade i sig massor. Ostbrickan fick följa med upp i lägenheten där nästa överraskning väntade. Det blev ett sexparty då en tjej från Himmelriket kom för att visa en massa olika prylar. Kul hade vi :) Timmarna gick och det blev dags att ge sig av till Hela Huset Gungar. Där var det mycket folk som vanligt och alla verkade ha jätteskoj. Jag hade den roligaste kvällen på länge.

Tack tjejer för en underbar dag och kväll!

Revyresan

I fredags var vi på Revyresan som visades på Maximteatern. Det är garanterat den mest prisvärda underhållningen på mycket, mycket länge! Jag hoppas verkligen att det blir en revy även nästa år.

Revyresan är en revy som spelas av elever från Ljungbergsgymnasiet och Forssaklack skolan tillsammans med några vuxna från Borlänge Musikteater. Ljungbergsgymnasiet är en skola för elever med utvecklingsstörning och särskilda behov. Dem kan verkligen bjuda på sig själv och revyn lockade fram många skratt. Jag skrattade och grät om vartannat hela första akten. Till andra akten var tårarna slut tror jag - för mina kinder var i varje fall torra.


Helt insnöad.

Jag är just nu helt insnöad på surdegsbröd. Hittade in på en blogg om surdegsbröd idag - helt klart min favoritblogg just nu. Klicka HÄR och du kommer till bloggen Pain de Martin. Min helg är rätt fullbokad och det är typiskt när jag hittar en massa bröd jag vill baka. Sånt här -riktigt- bröd tar ju lång tid att baka för att skapa den där goda smaken.

Hittade ett bröd på Martins blogg som jag bara MÅSTE baka. Ett ljust surdegsbröd med äpple och valnötter.




Visst ser det gott ut!?!?! Recept HÄR.


Över till min andra passion - träning. Jag var ute och tränade för blodomloppet idag. Sprang en 9km runda i kuperad terräng och sprang ganska snabbt. Inte riktigt tävlingsfart hela rundan men jag var helt slut när jag kom hem. Jag var trött i gluteus och hamstrings och svetten rann. Stretchade ut mina trötta muskler, fyllde på med väska och njöt sedan av en tallrik banangröt. Mums!

Nu ska jag göra mig klar för att gå till sängs så jag är pigg och orkar gå morgonpromenad imorgon bitti.

Godnatt!

Husmoderlig karriärkvinna.

Denna onsdag har varit en riktigt trevlig dag. Det var jätteroligt på jobbet idag - en man blev så glad över att se mig att han gav mig en riktig bamsekram. Det är väl att sprida glädje...?!

Efter jobbet gick jag hem till Majs - vi har börjat promenera tillsammans på onsdagar när jag slutat jobba. Finns det nå bättre än att kombinera motion och umgänge...? Vi pratar om allt möjligt när vi går och det är ofta som rena terapin - jag är så glad att min äldsta barndomsvän fortfarande är en av mina bästa vänner :) Denna onsdag var dock lite annorlunda för vi gick en kort promenad i solskenet innan Majs lade sig på massagebänken och jag knådade henne. Nästa vecka är det min tur att bli knådad. Vi har lovat varandra att bli bättre på att utnyttja varandra - vi är ju för fanken massörer båda två.

Både jag och Majs är inne på att starta företag för att få arbeta med det vi vill. Jag har tänkt massor på sistone och när vi träffas pratas det hej vilt om företagsidéer. Vi är båda högskoleutbildade hälsopedagoger som verkligen brinner för att motivera och inspirera människor till en bra livsstil. Det krävs dock ett bra namn och jag funderar på det varje morgon när jag är ute på min stavpromenad men än har inget bra ploppat upp. Snart så kanske...




Åkte glad hem till Säter och där stod maten färdig - ugnskokt lax och potatis. Mums! När jag hade matat mig själv var det dags att mata mina surdegar. Jag fyllde på med lite mjöl och varmt vatten för att ge den lite ny näring. När jag ändå var i farten med mina kökssysslor passade jag på att starta groddning av linser. Var evigheter sen jag groddade nu och jag har saknat dem på mina smörgåsar.

Jag blir kallad husmor och hemmafru och visst kan jag väl hålla med om att jag gör sånna saker men jag skulle aldrig klara av att vara hemma och bara göra sånt. Jag vill arbeta och försörja mig själv. Jag ska nog bli en husmoderlig kariärkvinna :)

Matsedel v.17

Bättre sent än aldrig ska jag lägga upp veckans matsedel. Denna vecka bjuds det på gamla beprövade recept som smakar mumsfilibaba :)


Måndag: Kycklingpasta med soltorkade tomater och vitlök

- jag gjorde denna rätt med kokosmjölk istället för havregrädde, receptet finns HÄR


Tisdag: Tomatsås med grönsaker och bönor

Onsdag: Ugnsstekt laxfile, kokt potatis och ångkokt broccoli

Torsdag:
Spenat- och broccolipaj med fetaost

Fredag: Middag på restaurang med vänner



Hedvigs surdegsbröd

Detta surdegsbröd har fått namnet Hedvigs surdegsbröd eftersom jag fått receptet av henne. HÄR kommer du till orginalreceptet på hennes blogg. Detta bröd är jättegott och verkligen värd den lilla tid det tar att baka. Jag bakade 3-dubbel sats av brödet och jag använde min egen färdiga surdeg istället för att göra en ny.


Hedvigs surdegsbröd
3 limpor



Dag 1
4½ dl surdeg
13½ dl ljummet vatten
3 msk oraffinerat havssalt
6 dl vetemjöl
9 dl rågmjöl
1 pkt rågkross, 500g

Blanda surdeg, salt och vatten. Rör ner resten av ingredienserna och låt jäsa under bakduk över natten.


Dag 2
1 flaska öl, 50 cl (gärna julöl)
1 pkt rågkross, 500g
6 dl linfrön
6 dl solrosfrön

Blanda ner alla ingredienser i degen från dag 1 och rör om ordentligt. Smörj tre 1 liters limpformar. Ta undan 4 ½ dl  surdeg till nästa bak. Förvara surdegen i en burk i kylskåpet. Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk 10-12 timmar. Grädda brödet i 200º C ca 1½ timme. Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in det i fuktiga handdukar och förvara i plastpåsar tills det svalnat.




Njut brödet i tunna skivor - gärna med en lagrad ost och någon grönsak.

Bagare nästa..?

Ja, jag börjar nästan fundera om jag kommer att bli bagare för nu har jag helt fastnat i surdeg och brödbak. Jag har gjort en vetesurdeg som bubblade som bara den. Den hade jäst ut på hela bänken när jag kom hem i fredags och den fortsatte bubbla i kylskåpet. Det resulterade i att jag fick lägga den i två burkar med tätt lock. Nu har jag alltså TRE burkar med surdeg i kylskåpet - två av vete och en av råg.

Med vetesurdegen har jag tänkt baka ciabatta till vårens picknickar - jag älskar picknick :)




Idag var jag till biblioteket för att låna en bok om brödbak. Med mig hem fick jag boken "Bröd" av Jan Hedh. Satte mig i solen på balkongen och läste om bröd i ett par timmar. Det fanns mycket gott i den boken och här ska det bakas kan jag lova. Jag är sugen på att baka något lite ljusare bröd som ska jäsas i korg och som ska jäsas länge i kylskåp för att få en fantastisk smak. Jag måste snart ta semester för att hinna baka allt jag vill - välbakat bröd tar sin lilla tid att baka men det är fantastiskt gott.

Jag bakade ett nytt surdegsbröd i helgen och det blev riktigt gott - precis som de andra jag bakade. De är snarlika alla surdegsbröd jag bakat hittills men ändå smakar de så olika. Receptet kommer!!!

Fisk med löktäcke

Kom på att jag har recept från förra veckan att lägga upp. Denna goda fiskrätt är en av rätterna. Det är dock bara för dem som verkligen gillar lök!!!


Fisk med löktäcke
4 portioner



400 g lätt tinad vit fisk
1 tsk salt
1 citron
2 rödlökar
1 purjolök
1 liten burk kokosmjölk, á 160ml
2 dl havredryck
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl frysta gröna ärtor
dill

Sätt ugnen på 225º C. Skär 2 cm i tjocka skivor. Lägg i en ugnsform, salta och pressa citronsaft över. Täck med folie och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skiva rödlök och purjolök. Fräs löken i lite olja ca 5 minuter. Häll över kokosmjölk och havremjölk. Sjud under omrörning 2-3 minuter. Salta, peppra och blanda i ärtorna. Fördela blandningen på och runt fisken. Täck med folien och tillaga ytterliggare ca 10 minuter.
Strö över dill och servera med kokt potatis.

Sammanfattning av en underbar helg.

Denna helg har varit händelserik och full av social samvaro med vänner. Riktigt härligt! Det har varit fint väder men kalla vindar.

Helgen började med löpning och backintervaller med Myran. Jag var oförskämt pigg medan Myran var seg som bara den i bena. Det blir säkert tvärtom nästa gång... Det gick riktigt bra och vi var rejält hungriga sen när det var dags för middag. Det blev hemgjord pizza gjord på fullkornsvetemjöl och på pizzan hade vi tomatsås, tacofärs, champinjoner, ananas, rödlök, tomater och fetaost. Mumsfilibaba! Efteråt såg vi på Talang 2009 eftersom fyra killar från Borlänge skulle köra knäckebrödsdansen. Det var grymt kul!

Lördagen började med en härlig stavpromenad före frukost. Köpte nya stavar för ett par veckor sen och de har använts flitigt sen dess. Har gått på promenad alla dar utom en denna vecka. Nu när våren kommit känns det riktigt skönt att komma ut i friska luften strax efter halv 6 - det ger mig en bra start på dagen :) Det var vårmarknad i Borlänge i helgen och jag åkta dit tillsammans med tjejen jag är kontaktperson till. Jag har längtat i flera månader efter en marknad så jag skulle kunna köpa naturlakrits och torkad frukt. Lakritsen är jättegod - älskar lakrits! Hittade en ny blandning osötad frukt, 8 olika frukter och torkad kokos. Nu ska jag göra nya frukt- och nötblandningar. Fick även med mig två påsar gojibär hem - världens nyttigaste bär. Lördagskvällen blev en riktigt lyckad kväll tillsammans med tjejerna - vi åt mat, drack lite vin och pratade om allt möjligt.




Har svårt att sova länge nu när det blir ljust så imorse vaknade jag tidigt trots att jag lade mig sent inatt. Drog på mig sköna kläder och tog stavarna med mig ut i solen. Åt en god frukost bestående av hemgjord fruktmüsli, äpple och havredryck. Självklart pudrade jag över massa kanel - jag skulle nog dö utan kanel, haha! Tog bilen upp till mormor och morfar för att besöka Sifferboden där dem säljer ekologiska produkter. De hade lite smått och gott - jag fick med mig Den lilla gröna - konsumentens nyckel till E-nummernyckeln. En bok av tillsatser som skrivits av Linda Sahlin som är från Borlänge. Har tänkt köpa den länge men nu blev det äntligen av - fick den t.o.m. av mormor. Tack snälla, söta, rara!

På eftermiddagen tog jag en tupplur i soffan - så skönt! Sen gjorde jag en god tomatsoppa med krossade och soltorkade tomater. Serverade nybakt surdegsbröd med ost till. Bjöd sambon och ett par underbara vänner på denna lilla middag. Det var uppskattat!




Nu ska jag ta mig i kragen och ge mig ut för att springa en snabb runda. Då sover jag nog gott sen :)

Het kikärtsgryta och chiliaioli

Den här kikärtsgrytan blev riktigt stark men gott var det! Minska ner på chiliflingorna om du vill ha en mildare variant.


Het kikärtsgryta
4 portioner



2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk finhackad färsk ingefära
1 msk spiskummin
1 msk mald koriander
½ msk torkade chiliflingor
1 tsk salt
4 potatisar
3 dl vatten
6 dl kokta kikärtor

Skala och strimla löken. Hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök och vitlök några minuter. Blanda i ingefära, kryddor och salt. Dela potatisarna i mindre bitar och blanda ner i grytan tillsammans med vattnet. Låt puttra under lock 10-15 minuter, beroende på potatisens storlek. Blanda i kikärtorna och låt puttra ytterligare 5 minuter.
Servera grytan med chiliaioli och grönsaker.

För mycket surdeg.

Enligt syrran är det på tok för mycket bloggande om surdeg här hos mig. Jag tycker surdeg är ett häftigt fenomen och brödet blir så sjukt gott av att använda surdeg. Men du har rätt Sara!!! Jag borde nämnt något om dig här eftersom jag verkligen tyckt det varit jättetrevligt att ha dig hemma i Borlänge. Hon drog nämligen med kärleken till Skåne för lite drygt ett år sedan när jag befann mig någonstans i Asien.

Hon var hemma över påsk och vi hade en jättetrevlig kväll på långfredagen som började hos farmor och avslutades i bowlinghallen. För Saras skull ska jag hålla tyst om hur det gick ;) Jag gav syrran ett påskägg men det blev väl lite sådär uppskattat. Hon var besviken på att hon fick "hälsogodis" och att mina pensionärer på jobbet fick "riktigt" godis. Själv skulle jag blivit överlycklig om jag fick hemgjort godis istället för köpegodis fulla i E-ämnen. Behöver jag säga att jag och syrran är rätt olika?




Dessa små goda chokladbollar var en av sorterna i påskägget.

Brev på posten

Idag när jag kom hem hade jag fått ett brev på posten med handskriven adress. Snacka om att jag blev nyfiken eftersom jag typ aldrig får ett vanligt brev med posten... Jag öppnade det direkt och i kuvertet låg ett papper med denna bild...




Då förstod jag att det var min kära morfar som vart i farten. Bilden föreställer mig sittandes på mormors och morfars köksbord när jag är ca 9 månader. Söt, eller hur?!

Morfar har skaffat nån scannergrej så han kan ladda in negativ i datorn. Han är teknisk min morfar :)

TV-kändis

Inte riktigt kanske men jag har varit med på TV idag i alla fall.

Jag och min kollega har dragit igång ett SPA på ett äldreboende i Borlänge och det har blivit väldigt uppmärksammat. Båda lokaltidnigarna var där och gjorde reportage för några veckor sen och innan TV4 var där fick vi besök av Allers Veckotidning.

I torsdags var alltså TV4 Dalarna på besök i vårt SPA. De intervjuade oss och de boende. Riktigt trevligt inslag på TV:n nu på kvällen. Det var kortare inslad imorse men det var bra det också. TV4 har inte lagt ut det långa inslaget sen men snart finns det säkert där. HÄR kan du hålla utkik efter den lokala nyhetssändningen som sändes kl: 18.30.

När ni sett inslaget hoppas jag att ni förstår vilket fantastiskt jobb jag har. Satt på jobbet och lekte med en ballong tillsammans med de boende och tänkte vilken tur jag har som får betalt för att leka :)


Ugnsrostade grönsaker m. pasta, bönor och feta

Igår styrde jag ihop en fantastiskt god middag av det vi hade hemma. Det blev nog den godast middagen på MYCKET länge. Allting samlat i ett - kolhydrater, fett, protein och massa grönsaker samlade i en enda saligt god röra! Pastan ger kolhydrater, liksom bönorna med dessa bidrar även med protein. Protein finns även i fetaosten och champinjonerna. mättande fetter kommer från olivoljan och fetaosten.


Ugnsrostade grönsaker m. pasta, bönor och feta
2 portioner



15-20 färska champinjoner
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
2 tomater
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 dl kokta kidneybönor
2 portioner fullkornspasta
50 g fetaost
10 färska basilikablad

Värm ugnen till 200º C. Dela champinjonerna i kvartar och löken i klyftor. Blanda med olja och oskalade vitlöksklyftor i en ugnsform. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Koka pastan enligt  anvisningarna på förpackningen. Grovhacka tomaterna och blanda ner i ugnsformen tillsammans med salt och peppar. Sätt in formen i ugnen ytterliggare 10 minuter. Skala och pressa vitlöken över grönsakerna. Blanda grönsakerna med kidneybönor, den kokta pastan och strimlade basilikablad. Smula över fetaosten och servera genast.

Packat på gymmet.

Jag har haft sånt sug efter att gymma och idag passade det in i mitt annars så späckade schema. Det var tyvärr fler än jag som var sugna på att gymma idag. Jag skulle nog tänkt ett steg längre än att gå dit annandag påsk. Alla var väl där idag för att kompensera för påskens godisätande.

Det var längesen jag var på gymmet sist men jag trodde aldrig att det var så längesen som före jul!!!! Den 23 december var jag där sist men jag har bibehållt min styrka bra med styrka/medel och stationsjympa för jag körde med samma vikter på nästan alla övningar. Det kommer att resultera i träningsvärk imorgon kan jag lova så det blir nog lite småkämpigt på styrka/medel-passet.

Jag måste börja gymma oftare för jag tycker verkligen om det! Det är så skönt att ta i allt vad jag orkar och sen vara helt slut och vrålhungrig efteråt.



Trot eller ej men jag har fortfarande lite påskgodis kvar i min kyckling. Jag ska nog mumsa i mig det sista till filmen som fortsätter nu efter vädret. Påsken har nog för många inneburit lite extra ätande av både mat och godis. Det är helt okej om det bara är så ibland - det jämnar ut sig om man lever bra större delen av året. Därför är det åter till vardagen och dem vanorna imorgon!

Matsedel v.16

Även denna vecka innehåller maträtter som jag hittat i tidningar och vill prova på. Nu följer jag ju sällan ett recept men jag får inspiration och det blir nya maträtter - på mitt sätt.



Måndag: Ugnsrostade grönsaker med fullkornspasta, kidneybönor och fetaost

Tisdag: Kikärtsgryta med spiskummin och koriander

Onsdag: Massamancurrykyckling med grönsaker och ris

Torsdag: Fisk med löktäcke och kokt poatis





Så här härligt såg det ut när jag dukat upp för påskbrunch. Pajen är läskigt god!

Coconut dream

Jag har länge gått och funderat på en nötblandning med rostad kokos och choklad. Liksom en nyttig variant av Bounty - som verkligen var en favorit när jag var liten. Den här nötblandningen kan nog även bli perfekt i en lite lyxigare müsli, måste prova nångång!



 

Coconut dream

1 kokosnöt
4 dl cashewnötter
50 g mörk choklad, 85%

Värm ugnen till 100º C. Såga itu kokosnöten och gröp ut fruktköttet. Hacka det i små bitar och lägg dem i en ugnsform. Sätt in formen i mitten av ugnen tills kokosbitarna torkat.
Grovhacka cashewnötterna och rosta dem tillsammans med kokosbitarna i en torr stekpanna. Låt svalna.Hacka chokladen i småbitar och blanda med kokos och nötter.

Tips!
Om chokladen blandas i medan nötter och kokos fortfarande är lite ljumna smälter chokladen så att hela blandningen blir lite täckt av choklad. Gott!



Läsvärt

Jag vill bara tipsa om ett par sidor på nätet som är värda att lägga lite tid på.

Den första sidan är en blogg som du hittar HÄR. Det är NGruppens blogg om vetenskaplig kost och näringslära. Där publiceras studier och annat vetenksapligt inom hälsa. Mycket bra sida!

Surfade idag in på sundkurs.se som är en informationssida om livsstilspåverkande hälsoinfromation för behandling av och förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar. Sidan är framtagen av Karolinska Institutet och Hjärt-Lungfonden. Här kan du läsa om hur din livsstil har påverkan på hjärt-kärlsjukdomar och vad du kan göra för att minska riskerna.

Glad påsk!!!

Potatispaj med lök och fetaost

Imorse hade jag lagat påskbrunch till två av mina kompisar och den här pajen blev en riktig favorit. Den var god att äta som den var med en sallad till men det var även gott att äta den tillsammans med rökt lax.


Potatispaj med lök och fetaost
4 portioner



Pajdeg
2 dl havregryn
1 dl vatten
½ dl rapsolja
½ tsk salt
1½ dl finmalet fullkornsvetemjöl

Blanda alla ingredienser utan mjölet och låt havregrynen stå och dra i sig vätskan ca 15 minuter. Rör om så att grynen mosar sig. Arbeta in mjölet och kavla sedan ut degen så den passar en pajform med 25 cm i diameter. Täck formen med degen och förgrädda skalet ca 10 minuter i 200º C.

Fyllning
2-3 kokta potatisar
1 gul lök
1 röd lök
1 tsk torkad timjan
150 g fetaost

Äggstanning
3 ägg
2½ dl havredryck
1 tsk salt
1 rm vitpeppar

Skala och skiva potatisen tunt. Fördela den jämt i botten av pajskalet. Skala och strimla den gula och röda löken. Fräs löken mjuk i lite olja. Rör ner timjan och fördela blandningen i pajskalet. Smula över fetaosten. Vispa ägg och havredryck, blanda ner salt och peppar. Häll blandningen över pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Påskkruka

Jag pysslade lite igår kväll och gjorde en påskkruka till mitt hemmagjorda påskgodis.


Jag använde en helt vanlig terracotta kruka som jag målade i flera lager med gul hobbyfärg. När den gula färgen torkat målade jag vitan till ögonen i tre lager.
Under tiden färgen torkade klippte jag fötterna av orange filtduk. Näbben är gjord av filt ock kartong som jag limmat ihop - filt utanpå och kartongen i gapet.
När ögonvitan torkat målade jag konturer på ögonen, pupiller och ögonfransar med svart lackfärg.
Fötterna och näbben satte jag fast med dubbelhäftande tejp.

         

Sist men inte minst satte jag fast stjärtfjädrarna. Jag använde vanliga påskfjädrar i ljusorange som jag fäste med dubbelhäftande tejp på baksidan av krukan.

Jag fyllde krukan med choklad- och jordnötsbollar samt müslitoppar.

Stoppad av polisen

Ja, idag blev jag stoppad av polisen för första gången!!!
Jag körde jobbets minibuss och ser två poliser stå framför polisbilen vid busshållsplatsen längre fram. Blir lite nervös eftersom det är första gången och jag dessutom har jobbets bil som jag inte direkt är expert på.


Jag stannade lugnt och försiktigt, vevade ner rutan och hälsade glatt. Tänkte att det var bäst att vara riktigt trevlig ifall nånting skulle vara fel... haha! Polisen sa att han ville titta på mitt körkort och göra en nykterhetskontroll. Blev först nervös över om jag ens hade körkortet med mig men eftersom plånboken alltid ligger i väskan så var det självklart med. Tog fram det och gav det snällt till polismannen. Sen fick jag blåsa - länge - tills det hördes ett klickljud. Det såg fint ut sa han och sen fick jag åka.

Det tog alltså lite drygt 5 år innan jag blev stoppad av polisen för första gången, undra hur länge det dröjer till nästa gång...?!

Choklad- och jordnötsbollar

Dessa små bollar är helt klart mitt nya favoritgodis. De är söta utan tillsatt socker, tack vare de söta dadlarna och jag lovar att de är försvinnande goda. Bollarna är en variant på receptet hälsobollar som du hittar HÄR. Bloggen tillhör en tjej som delar mitt intresse för att göra allting lite mer hälsosamt - sånt gillar jag :)


Choklad- och jordnötsbollar
30-35 stycken




15 färska dadlar
1½ dl vatten
3 msk kakao
½ dl jordnötssmör
2½ dl havregryn
1-2 dl jordnötter

Kärna och och skär dadlarna i små bitar. Lägg dem i en kastrull och häll över vattnet. Koka upp under omrörning och koka några minuter tills det blivit en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite. Finhacka jordnötterna under tiden. Blanda ner kakao, jordnötssmör och havregryn i dadelkrämen. Rulla till små bollar och rulla bollarna i nöthacket.

Om du lyckas motstå frestelsen att äta upp alla bollar på en gång förvara dem i en burk i kylskåpet.

Kycklinggryta med purjolök och dragon

Denna kycklinggryta var en riktig hit - riktig mat kan jag tänka mig att sambon tänkte. Han är en kött, sås och potatis person men har galant klarat av att slussas in i min matvärld. Det finns nästan ingen mat jag gör som han inte vill ha, han uppskattar det mesta och frågar även efter rätter med bönor och linser. Böngratäng är en favorit!!!
Åter till kycklingrytan - här är receptet.


Kycklinggryta med purjolök och dragon
4 portioner




500 g kycklingfilé
1 tsk dragon
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liten purjolök
2 morötter
250 g färska champinjoner
1 msk vetemjöl
1 liten burk kokosmjölk, á 160ml
2 dl vatten
½ msk buljong utan jäst och socker
1 tsk soja

Skär kycklingfilén i bitar. Skala moroten och skär den i slantar. Strimla pujolöken och skiva svampen. Bryn kycklingen runt om i lite olja, krydda med salt, peppar och dragon. Tillsätt purjolök, morötter och svamp. Fräs allting under omrörning. Blanda ut mjölet i vattnet och rör i grytan tillsammans med kokosmjölk, buljong och soja. Låt allt puttra ca 10 minuter och rör om med jämna mellanrum.
Servera grytan med kokt potatis och grönsaker.

Matsedel v.15

Kom just på att jag glömt lägga upp veckans matsedel... Det är två nyheter denna vecka och jag ska lägga upp receptet på båda två.


Måndag: Apelsinris med bönor

Tisdag: Kycklinggryta med med purjolök och dragon

Onsdag: Indisk linsgryta

Torsdag: Ugnsrostade rotsaker och stekt halloumi

Fredag: Påskmiddag hos farmor




Rotsaker och halloumi - en riktig favorit här hemma!

Mogens rågbröd

Detta bröd är liksom Old School-brödet fantastiskt gott men det går betydligt fortare att göra än Old School-brödet. Bakas utan jäst med enbart surdeg och ska jäsas direkt i formen. Av bara två limpor blir det hur mycket bröd som helst. Det är verkligen betydligt mycket billigare att baka sitt eget bröd.


Mogens rågbröd
2 bröd

         

3 dl surdeg
5 dl krossad råg
5 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
7½ dl vatten
1 msk honung
1 msk grovt salt
1 dl linfrön
1½ dl solrosfrön
2-3 msk bregott mellan till pensling

Blanda alla ingredienser väl. Häll degen i två formar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa cirka 12 timmar, täckt av en fuktig bakduk.

Stick hål på bröden ända ner i botten med en tunn sticka minst 20 gånger för att få fram lufthål som ångan kan komma ut genom. Annars uppstår det lätt ett mellanrum mellan skorpan och brödet.

Gräddas i 75 minuter i 200 grader. Bred på kylskåpskallt bregott mellan över brödet. Låt svalna något och lägg sedan bröden i plastpåsar*. Brödet kan skäras upp efter cirka 4 timmar.

* Brödet får mjukare skorpa och blir mycket lättare att skära upp, tack vare kondensen som bildas i plastpåsen.



Så här mycket bröd blev det av bara en limpa - ca 30 skivor.



Old School-rågbröd

Detta brödet är verkligen värd all tid det tar från början tills det går att äta. Det tar 1½ dygn från början till färdig smörgås.

Old School-rågbröd
2 bröd


 

Dag 1
300 g surdeg
9 dl ljummet vatten
575g rågmjöl
2 msk honung
2 msk grovt salt

Rör ihop salt, surdeg och honung och jämna med lite av vattnet. Rör i resten och ställ det varmt i en skål med en kökshandduk över. Hur länge beror på hur aktiv surdegen är, men det ska se livligt ut, lätt bubbligt och jäst. Oftast blir det bra att låta det stå över natten.

Dag 2
3½ dl julöl, maltöl eller porter
800 g krossad råg

Rör ihop öl och råg med degen och låt jäsa 5-8 timmar.

Ta undan surdeg till nästa bak. Fördela sedan degen i två rågbrödsformar, fodrade med bakpapper. Det är viktigt för det färdiga brödet att man försöker få till en jämn och glatt yta. Använd en degskrapa doppad i vatten. Låt bröden efterjäsa 3-4 timmar.


Stick djupa hål i bröden med en strumpsticka eller en trästicka på minst 20 ställen*. Grädda bröden i 200 grader ca 70 minuter. 

Packa in bröden i mycket fuktiga, ja helt enkelt våta, kökshanddukar när de tagits ut ur ugnen. När de har svalnat läggs bröden i plastpåsar med handdukar och allt och får ligga till nästa dag. Då blir bröden mycket lättare att skära upp.

*Genom att sticka hål i bröden bildas små "skorstenar" som gör att ångan från bröden kan ta sig ut. Annars trycker ångan upp skorpan som ett lock, och då blir brödet helt omöjligt att skära upp.


Söndag

Idag har varit en händelserik och rolig dag. Dagen började med att jag gräddade ett rågbröd och skar upp brödet jag bakade igår. Det där Old School-rågbrödet med 100% fullkorn. Det mumsades till frukost med flera koppar grönt te.

Förmiddagen ägnades åt löpning runt sjön, 13km i skapligt tempo. Jag var oförskämt pigg när vi närmade oss mål och jag sprang ifrån de två andra när jag spurtade på slutet.

Åkte till mormor och morfar för att hälsa på över lunchen och blev bjuden på god kycklinglasagne med massa grönsaker. Gav mormor lite surdeg och hjälpte henne att göra lite mer surdeg av den. Tänk att en liten degklump kan göra någon så glad :)



På eftermiddagen gjorde jag ett riktigt lyxigt mellanmål - jordgubbssorbé och en osötad muffin med nötter och mörk choklad. Sorbén gjorde jag genom att mixa frysta jordgubbar med lite havremjölk till bra konsistens och sen tillsatte jag lite vaniljpulver.

Nu är det snart dags för räkmacka - som alltid annars på söndagar - och söndagsfilmen på TV4, Van Veteren.

Tomatpaj

I fredags testade jag tomatpajen som jag hittade recept på i mammas mattidning. Den blev riktigt god - en fräsch paj som jag serverade med stekt halloumi och bönsallad med äpple.


Tomatpaj
4 portioner



Pajdeg
2 dl havregryn
½ dl olivolja
1 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
lite salt

Blötlägg havregrynen i vattnet och oljan ca 15 min. Krydda och arbeta in mjölet till en smidig deg. Kavla ut och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader.

Fyllning
1 stor gul lök
400 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
25-30 färska basilikablad
250 g körsbärstomater

Hacka löken och fräs i olja. Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök, salt och peppar. Låt puttra 10 minuter. Häll blandningen i pajskalet. Strö över hackad basilika. Halvera tomaterna och fördela på pajen.
Grädda pajen ca 30 minuter.

Tack för stödet!

Tack alla kära läsare för att ni lämnat söta kommentarer efter att jag blev nedtryckt av den där tanten som sa att jag blivit grov. Tyvärr måste jag säga att jag nog tagit åt mig lite för mycket av hennes uttalande trots att jag mycket väl är medveten om att hon har HELT fel... Sambon har försökt med allt möjligt för att jag ska släppa det där och dessutom sagt att han skulle läxa upp henne om han visste vem det var!

Inte konstigt att människor drabbas av ätstörningar om folk säger sådär! Nej, nu ska jag sluta fundera på det där och vara glad för att jag har vänner och bloggläsare som peppar mig istället för att trycka ner mig.

Ha en underbar dag!

Osötad blåbärssylt

Blåbärssylt framkallar underbara minnen från barndomen. Jag tänker på frukost hos mormor på sommaren - fil med hemgjord blåbärssylt och hembakt bröd med messmör. Mums filibaba! Morfars pannkakor är också jättegoda med blåbärssylt och det är nog han som inspirerat mig att krydda denna sylt med vanilj för han hade ofta vanilj i sina pannkakor.

Jag har gjort en blåbärssylt utan socker som passar utmärkt till fil och pannkakor men även som marmelad till en god ost. Prova sylten med en god ost på mina fullkornskex.

Blåbärssylt m. vanilj

500 g bär
½ dl vatten
1 krm vanilj
½ krm natriumbensoat*

Koka bär och vatten i en kastrull - utan lock - i ca 30 minuter eller tills sylten är lagom tjock. Blanda natriumbensoat med lite av sylten och rör ner i kastrullen tillsammans med vaniljen. Häll upp i en burk och låt den svalna. Förvara i kylskåp.



* Natriumbensoat används för att öka syltens hållbarhet. I t.ex. lingon finns natriumbensoat naturligt och därför står sig lingonsylt bra utan några tillsatta konserveringsmedel.


Rågkusar

Den här helgen är en bakhelg, har längtat hela veckan. Men det kommer inte bli några stora mängder men det ska jäsas länge i flera omgångar. Nu håller jag på med ett Old School-rågbröd som tar ungefär ett dygn att baka - nästan två innan du kan smaka hur det blev. Receptet kommer härifrån! Jag har redan hunnit med att testa ett recept som jag hittade i en mattidning som jag läste hos mamma förra helgen. Ett jättenkelt recept som bara är att röra ihop och som sen gräddas i långpanna.





Rågkusar
24 bitar

7 dl vatten
50 g jäst
1 dl olja
½ msk fänkål
½ msk kummin
½ msk salt
1 lit grovt rågmjöl
5 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37º C. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja samt stötta kryddor. Rör i allt rågmjöl och grahamsmjöl men bara 5 dl av vetemjölet - resten sparas till knådning. Jäs under bakduk 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop degen. Kavla ut i en långpanna och skär i 24 bitar. Låt jäsa under bakduk 40 minuter.
Pensla brödet med vatten och strö över rågflingor eller grovt rågmjöl. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200º C. Låt brödet svalna under bakduk.

Tjock...?!

En personal på stället där jag jobbade kom helt apropå ingenting fram till mig i korridoren och frågade om jag hade blivit större? Hon tyckte jag såg grövre ut än när vi sågs sist - i höstas. Jag sa bestämt att jag vägde precis lika mycket och hade samma kläder men hon tyckte iaf att jag blivit större. Hon menade på att jag i höstas sett ut som en liten flicksnärta på sådär 12 år...

Nu har jag aldrig varit spinkig men att jag skulle blivit tjock sen i höstas, nej du! Skaffa glasögon kvinna!!!

Hemgjorda fiskbullar i dillsås

När jag var mindre åt jag ofta Abba:s fiskbullar i dillsås och en burk tog slut fortare än kvickt. Nu när jag som äldre undviker mjölkprodukter har jag länge trott att mina goda fiskbullsmåltider varit över för alltid. Bortsett från mjölk innehåller fiskbullskonserverna tillsatser som jag klarar mig bra utan. Idag har jag gjort egna fiskbullar i dillsås och det blev godare än burkmaten och jag är glad över att jag kan fortsätta njuta av fiskbullar i dillsås resten av mitt liv.


Fiskbullar i dillsås
4-5 portioner




Fiskbullar
500 g fisk, t.ex. sej, gädda, kolja och/eller lax
2 msk potatismjöl
1½ msk havredryck
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1½ msk buljong utan jäst och socker
7 dl vatten

Kör fisk, potatismjöl, havredryck, salt och peppar i en mixer tills det blir en jämn färs. Koka upp vattnet och rör ut buljongen. Klicka i färsen i buljongen med hjälp av en sked och låt fiskbullarna sjuda ca 5 miniuter. Ta upp fiskbullarna och sila av kokspadet. Spar 3 dl till såsen.

Dillsås
3 dl kokspad från fiskbullskoket
2½ dl havredryck
3 msk vetemjöl
½ dl hackad dill
salt
vitpeppar

Rör ut vetemjölet i lite av kokspadet. Koka upp under omrörning tillsammans med resten av  vätskan och låt koka några minuter. Rör ner dillen och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Tillsätt fiskbullarna och rör om.

Servera fiskbullarna och såsen med kokt potatis och gröna ärtor.

RSS 2.0