Ändrat datum av tjejkvällen.

Vi skulle haft Tjejkväll på salongen nu på onsdag 2/12 men pga av sjukdom är den framflyttad till nästa vecka.

Onsdag 9/12 kl: 18-21

Under kvällen gör vi julgodis som är både gott och näringsrikt. Tillsammans med Lina får ni lära er att lägga en nyårsmake-up.

Det är begränsat antal platser och först till kvarn gäller.

Endast förköp!

Du bokar en plats genom att betala på salong YoUniC senast 8/12.

Pris: 200:- / person inkl. tilltugg.

Skynda er att boka en plats!


Godis och hård träning

Det är ingen riktigt bra kombo. jag hade en mycket oplanerad dag vad gällde mat igår och jag hjälpte Lina på öppet hus och gick några vändor förbi godisskålen. Dagen började med en bra frukost men min lunch var under all kritik, ett par satsumas och ett ägg plus lösgodis. Därefter bar det av till friskis för CirkelFys och jag tog i som bara den men drabbades av orkeslöshet mycket snabbare än vanligt. J-a godis!!!

Efter passet var vi bortbjudna på middag och fick en härligt god rotfruktsgratäng och helstekt kött. Till efterätt blev det en STOOOOR skål med marängswiss. Har längtat efter det länge och det var gott men det räcker en gång om året ungefär. En härlig middag med härligt sällskap.

Men det är sjukt vad kroppen påverkas av vilken mat vi väljer att äta. Okej, godis och marängswiss är inte mat men det påverkar kroppen nåt enormt. Jag blir jättetrött av att äta mycket sånt här och träningen fungerar inte alls som den ska. Det är gott men jag skulle ALDRIG äta så här dagligen.



Mums - ibland!!!


Lussekatter

Dessa lussekatter är bakade med surdeg och det blev underbart goda. Absolut värd den extra väntan som det innebär med surdegens långa jäsningsprocess. Ungefär 1½ dygn tar det från att du sätter surdegen tills du kan njuta av en nybakt lussekatt.


Lussekatter
Ca 30st



Dag 1
50 g rågsurdegsgrund
50 g vetemjöl
100 g vatten

Blanda surdeg, vetemjöl och vatten i en glasburk. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar men gärna 1 dygn.

Dag 2
surdegen från dag 1
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk salt
1 g saffran
850 g vetemjöl

russin till garnering
ägg till pensling

Kör alla ingredienser på medelhastighet i en degblandare 12-15 minuter. Degen ska kännas smidig och trådig. Häll degen i en mjölad plastlåda och låt jäsa till ungefär dubbel storlek. Pga att degen innehåller både fett och socker tar jäsningen lång tid, 6-10 timmar i normal rumstemperatur. Jag lät min jäsa ca 1 dygn varav ca 20 timmar i kylskåp.
Värm ugnen till 225º C. Knåda den färdigjästa degen på mjölat bakbord och dela degen i 30 bitar. Rulla degbitarna till runda längder, ca ½-1 cm i diameter och forma som lussekatter. Tryck ner två russin (djupt)i varje bulle och låt jäsa under bakduk 30-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Lussebullar av surdeg

japp, jag håller nu på att baka lussebullar av surdeg. Degen står i kylen och jäser för att bli utbakad till lussekatter imorgon. Det ser hittills mycket lovande ut och jag hoppas att det blir bra för annars är det ett VÄÄÄLDIGT dyrt misslyckande... Saffranet kostade 64kr per gram på Willy's.

Jag hoppas att jag imorgon vid den här tiden har avnjutit en nybakt lussekatt :)

Snart är det jul!

Om en vecka är det första advent och sen dröjer det inte länge förrän det är julafton. Därför har jag nu börjat med att skriva en önskelista så att alla nära och kära ska slippa fundera i onödan på vad jag önskar mig.
Det har hittills mest blivit en massa bakgrejer men sen är ju det ett av mina största fritidsintressen också :)

Önskelistan hittar ni i vänstermarginalen och till vissa grejer har jag länkat så att ni vet vad jag menar men det är bara för att visa på ett ungefär vad jag menar. Jag behöver t.ex. inte ha en fleecetröja från stadium... Ja, ni fattar!!!

Jag längtar till julen!!!


Glömde en sak...

...angående surdeg!
Om du känner nån som bakar med surdeg så är det allra bästa om du kan få lite av den personens surdeg. Då har du fått en bra grund från en (förhoppningsvis) välmående surdeg som du bara behöver utöka genom att fylla på med mjöl och vatten.

Jag har allvarligt börjat fundera på om jag ska börja sälja surdegsgrund... Fast lördagen innan julafton ska jag nog vara med på en liten marknad med företaget och sälja surdegsbröd och kanske surdegsgrund också. Kom dit och köp vettja!

Surdeg

Jag har fått lite frågor om surdeg och tänkte därför skriva ett inlägg om hur jag gör och sköter min surdeg. Förr gjorde jag ALLTID en stor sats som jag frös in men surdegen får då dålig jäsförmåga och blir svår att baka med om du enbart använder surdeg. Nu har jag istället ALLTID en surdeg pågående i kylen som jag matar en gång i veckan.



Här är grunden för surdeg;

Dag 1-3
Blanda ½ dl rågmjöl med 1 dl ljummet vatten och ett rivet äpple i en glasburk. Låt stå på ett varmt ställe 20-25 grader i 3 dygn. Rör om i degen morgon och kväll.

Dag 4
Blanda i 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten och rör om ordentligt.

Dag 5
Surdegen ska nu ha vuxit något och ha en lite frän lukt. Häll bort allt utom ca ½ dl surdeg och tillsätt 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Låt stå 10-12 timmar.

Upprepa denna process tills surdegen jäst ordentligt till nästan dubbel storlek och är fluffig med lufthål. Nu har du en färdig rågsurdegsgrund och är redo att baka.
_______________________________________________

Förvara den färdiga surdegen i kylskåpet och mata den med minst 1 msk rågmjöl och 1 msk vatten varje vecka.


Vörtlimpa av surdeg

Mina vörtlimpor blev verkligen bra och dessa kommer jag att baka till jul. Jag längtar redan till att avnjuta en skiva av limpan med julskinka och senap. Mums!!! =D

Vörtlimpa med surdeg


3 små limpor



Dag 1, morgon
100 g rågsurdeg
250 g rågmjöl
250 g ljummet vatten

100 g russin
hett vatten

Blanda surdeg, vatten och mjöl i en stor glasburk och täck russinen med hett vatten. Låt stå i rumstemperatur, gärna på ett varmt ställe, till kvällen.


Dag 1, kväll
600 g rågsurdeg (blandningen från morgonen)
5 dl porter eller julöl
25 g honung
900 g rågsikt
1 msk malda pomeransskal
1 msk ingefära
1 tsk kryddnejlikor
½ tsk anis
½ tsk fänkål
20 g salt
de skållade russinen

Blanda allt utom salt och russin i 8 minuter i degblandare på medelhastighet. Kör ytterliggare 2 minuter lite snabbare. Tillsätt salt och russin och blanda 3 minuter på låg hastighet. Lägg degen i en inoljad plastbunke med lock och ställ in i kylskåpet.

Dag 2, morgon
Ta fram degen ur kylskåpet och om den jäst till ungefär dubbel storlek är den färdig att baka ut annars får bunken stå i rumstemperatur tills degen jäst ordentligt.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och forma till bröd. Jag plattade ut bitarna till rektanglar som jag rullade till limpor som fick jäsa tätt ihop under bakduk. Låt jäsa 1-2 timmar tills bröden höjt sig några centimeter och fjädrar emot lätt vid tryck med fingret.

Värm ugnen till 250º C och ställ in en ugnsform med vatten i botten av ugnen (detta görs för att skapa ånga). Sätt in formarna i mitten av ugnen, spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 200º C. Efter 25-30 minuter borde bröden vara klara. Stick in en termometer i ett av bröden för säkerhetsskull. Innertemperaturen ska vara 98º.
Pensla bröden med vatten och linda in dem i bakdukar tills de svalnat något. Stoppa in både bröd och handduk i en plastpåse tills bröden kallnat. Då får du en härligt mjuk skorpa på brödet.


Vörtlimpa

Goddag goddag!!!

Jag har en sån där lugn skön helg igen eller lugn kanske var fel ord eftersom jag hela tiden hittar på saker att göra. En oplanerad helg är mer rätt. Imorse satte jag igång ett brödbak - ett försök till vörtlimpa bakad med surdeg. Degen jäser nu i kylskåpet och jag ska fortsätta baket senare ikväll. Imorgon får jag alltså veta hur det blev :) hoppas självklart att det blir bra men annars är det bara att göra ett nytt försök!

Nu ska jag strax ta bilen till Borlänge och använda alla mina muskler under stationerna på CirkelFys. Sen bär det av till mormor och morfar. Vilken härlig kväll det ska bli - har inte varit hos dom på evigheter!

Äkta Vara

Jag sitter och tittar på PLUS där det diskuteras om den nya märkningen Äkta Vara på CityGross. De råder verkligen delade meningar om denna märkning och jag vet inte själv vad jag tycker. Vissa tillsatser som är okej är ändå inte tillåtna i en "Äkta Vara".

Vad tycker ni?


Härlig morgon 2

Idag har jag också haft en härlig morgon. Det blev en ovanligt låååång sovmorgon idag, sov ända till kl 10 och kan inte minnas när jag gjorde det sist.

Det blev en god frukost med varm choklad av sojadryck, kakao, honung och lite kanel. Mmm, mums tillsammans med några skivor Russin och hasselnötslimpa som jag bakade igår. Recept HÄR!


Underbara morgonpromenad

Det är få saker här i livet som jag tycker är så härligt som en stavpromenad på morgonen före frukost. Att få andas in frisk luft och piggna till samtidigt som jag sakta blir mer och mer sugen på en god frukost.

Imorse gick jag i diset med regnet hängande i luften efter veckors uppehåll pga att jag varit borta på helgerna. Det var härligt att trycka ifrån med staven och komma upp i tempo. Jag kom hem blöt av både svett och regn, duschade mig varm och åt sen en god grötfrukost.

En härlig start på dagen som fortsatte med kalas för svärfar.


Kycklinggryta med ingefära, apelsin och dragon

Det här blev en god kycklinggryta som jag serverade till kokt potatis men tyvärr har jag ingen bild.

Kycklinggryta med ingefära, apelsin och dragon
4 portioner

600 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
½ msk riven ingefära
½-1 msk dragon
salt
peppar
5 dl vatten
2 gula lökar
2 lagerblad
2 morötter
1 msk potatismjöl
1½ dl apelsinjuice

Använd hela kycklingfiléer eller dela dem i större bitar. Strö över salt, peppar, riven ingefära, hackad vitlök och dragon. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn filéerna runt om. Lägg över kycklingen i en gryta och vispa ur stekpannan med lite av vattnet. Häll vattnet i grytan och tillsätt skivad lök, slantade morötter och lagerblad. Låt puttra under lock 10-15 minuter. Rör ut potatismjölet i apelsinjuicen och häll i grytan under omrörning tills såsen tjocknar. Den för INTE koka! Smaka av med salt och peppar. 


Sojadryck

Jag har övergått till sojadryck istället för havredryck eftersom sojadrycken innehåller mer protein. Har köpt sojadryck från GoGreen och varit helnöjd då den bara innehåller vatten, sojabönor och tillsatt kalcium. Inget onödigt alltså!!





















Ingredienser:
Vatten, skalade sojabönor (8 %), Kalciumkarbonat.


Idag tog min sojadryck slut och jag begav mig till Ica för att köpa ny så jag har till morgondagens frukost. Utan att titta närmare på produkten köpte jag en sojadryck från Alpro Soya, även den berikad (att jag inte kollade innehållsförteckningen för jag skylla på att jag var där 5min innnan de skulle stänga). Jag kom hem och skulle ställa in drycken i kylskåpet och då fick jag för mig att kolla innehållsförteckningen och jag upptäckte till min förvåning att den var jättelång.



Ingredienser:
Vatten, skalade sojabönor (6,4%), rårörsocker, kalciumkarbonat, surhetsreglerande medel: monokaliumfosfat, havssalt, arom, vitaminer B2 och B12.

En sak som är säker är att jag ALDRIG mer kommer att köpa denna sojadryck, jag håller mig till GoGreen som dessutom är mycket billigare.

Torkade plommon

Mina svärföräldrar har ett stort plommonträd som det kom en massa plommon på i år och det var omöjligt att hinna äta upp dem färska innan dem blev dåliga. Och skulle jag försökt skulle nog min mage bli lite smått orolig...

Därför bestämde jag mig för att försöka ta reda på dem och jag ville varken göra marmelad, paj eller kaka. Jag provade därför att kärna ur och torka plommonen i ugnen och det gick hur bra som helst så nu har jag egna torkade plommon hela vintern som jag kan ha i gröt, müsli och bröd. Mums!



Jag delade plommonen, tog bort kärnan och lade dem med skalet ner på ett ugnsgaller. Sen satte jag in gallret i ugnen och de fick stå därinne och torka. Jag värmde ugnen till 100 grader och sen fick de stå där några timmar tills de var skrynkliga :)



Så här såg de ut när de var klara :)

 


Sjuuukt upptagen

Hej på er!!

Jag är ledsen för att jag lyst med min frånvaro den senaste tiden men det har varit fullt upp hela tiden och företaget och träningen går före bloggandet. Vi har varit på Hälsomässa hela helgen för att sprida hälsoguiden bland befolkningen i Borlänge med omnejd. Gick bra men jag är helt konstig efter att ha setat still inomhus i två hela dagar.

I veckan hann jag iaf med att fixa till mitt hår och nu ser jag ut så här:

     

Vad tycker ni om min nya stil?


RSS 2.0