Recept danskt rågbröd.
1 bröd
1 1/3 dl solrosfrö
2 msk linfrö
1 msk salt
2 dl vatten
Brödddeg
200 g surdeg
1 2/3 dl ljummet vatten
25 g jäst
4 ½ dl rågmjöl
2 1/4 dl vetemjöl
Dag 1
Blanda allt till blötläggningen i en skål och låt stå i rumstemperatur 12 timmar.
Dag 2
Blanda ihop surdeg och mjöl. Tillsätt jäst och den blötlagda blandningen och sist vattnet. Bearbeta blandningen länge i en assistent - degen ska bli en klisterliknande tung massa.
Lägg degen i en smord avlång brödform. Låt jäsa 30 - 90 minuter men se till att den inte jäser för mycket.
Värm ugnen till 240 grader. Ställ in formen och sänk temperaturen till 220 grader. Grädda ca 25 min.
Låt brödet svalna minst 60 min innan det stjälps upp och vänta minst 3 timmar innan du skär upp brödet.
Låter gott! Men är det inte lika bra att göra 3-4 bröd direkt? / Jens
Hej.
Efter att ha satt surdeg i måndags, rört och väntat så var det dags att börja med rågbrödet igår. Surdegen var inte färdig men i och med blötläggningen så blev surdegen och blötläggningen klara samtidigt. Ställde klockan okristligt tidigt i morse (nåja, 7:15) för att hinna baka före jobbet. Kladdigt som bara den men... Fick ut brödet och lät det vila under tiden som jag tillbringade på jobbet. Längtade hem till provsmakningen och det är precis som det sägs, det som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge. Slutade sent så det blev ett par kvällsmackor - de godaste någonsin! Danskt rågbröd, bregott och en klick keso... Ett helt underbart reept!
Tack Sofia! / Jens
Bedårande bild. Detta recept måste prövas på här i hemmet när man får tid till övers!
Du har en väldigt tjusig blogg också.
<a href="http://bakrecepten.se/danskt-ragbrod-recept/">Danskt rågbröd recept</a>