Proteinrik blåbärslimpa och bovetetunnbröd

Igår kväll var det dags att sätta igång att provbaka glutenfritt, har fått frågan om glutenfritt bröd och har själv funderat på det ett tag. Brödet skulle dessutom vara fritt från jäst men jag lyckades knåpa ihop två olika sorter som jag är riktigt nöjd med faktiskt. Det blev en limpa som tack vare sojamjöl innehåller betydligt mer protein än vanligt bröd och brödet i sig blir därför ett bra mellanmål. Lite ost på är dock en jättebra smakkombination!
Eftersom jag använde osötad blåbärsylt blev det lite annorlunda färg på brödet, lite grålila men den smakade jättebra. Limpan är dessutom snabb att göra eftersom den innehåller bikarbonat istället för jäst så det är bara att sno ihop alla ingredienser och in i ugnen.



Bovetetunnbröd som gräddas i stekpanna. Är perfekt som tortillabröd.


Tunnbrödet med bovete kräver lite mera arbete men ack så gott det blev. Du behöver heller ingen ugn så dessa bröd passar utmärkt att göra samtidigt eftersom tunnbrödet gräddas i stekpanna. Jag åt brödet igår fyllt med ägg, räkor, ruccola och lite hemgjord majonäs. Mums :)


Proteinrik blåbärslimpa

2 dl hirsflingor
5 dl sojamjöl
½ dl linfrö
½ dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1 tsk hel kummin
½ tsk salt
4 dl fil el. yoghurt
½ dl blåbärssylt

Värm ugnen till 175°C. Blanda alla torra ingredienser i en rymlig bunke. Blanda ner sylten i fil el. yoghurt. Rör snabbt ihop till en kladdig deg och fördela jämt i en smord 1½ liters limpform. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Låt brödet svalna under bakduk innan skär limpan i skivor. Frys in det du inte äter upp eftersom bröd bakat med bikarbonat smakar bäst dagsfärskt.

.........................................................................................................................................................

Bovetetunnbröd
10 st

450 g kokt potatis
1 msk linfrö
½ tsk salt
1 msk olivolja
4-5 dl bovetemjöl

Mosa potatisen och blanda i linfrö, salt och olivolja. Tillsätt nästan allt mjöl, ca 4 dl, i potatismoset så det blir en smidig deg. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 10 delar. Kavla ut degen tunt, först med slät kavel och därefter med kruskavel. Grädda i het och torr stekpanna några minuter på varje sida. Låt kallna insvept i handduk, annars blir tunnbröden hårda.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ska jag absolut prova, båda två faktiskt! Tack Sofia!

2009-01-26 @ 22:25:10
Postat av: Anonym

Det måste jag prova. Mums!

2009-01-27 @ 10:47:42
URL: http://www.purplerain.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0