Grundmüsli

Grundmüsli
15 dl rågflingor
15 dl havregryn
3 dl kruskakli
2 msk kanel
1 msk ingefära
3 dl vatten
½ dl rapsolja
ev. lite honung
Värm ugnen till 175° C. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Blanda vattnet med rapsolja och ev. lite honung för sötare smak. Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör om ordentligt. Sprid ut i en långpanna och använd fingrarna för att ta bort eventuella klumpar. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Ät mindre - motionera mer
Du kan alltså välja vilken diet du vill för att gå ner i vikt men det bästa är ju självklart att göra små förändringar och ändra livsstil för att ALLTID ha en normal vikt.
Semmelmuffins

Semmelmuffins
12 st
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
1 dl rapsolja
2 ägg
3 dl havremjölk
Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa äggen i en annan skål, blanda i olja och havremjölk. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i vätskan. Rör om tills allt är blandat. Fördela smeten i en muffinsform med plats för 12 muffins. Grädda i 25-30 minuter i 175º C.
Låt svalna innan du skär av toppen och gröper ur muffinsen. Blanda inkråmet med mandelmassa. Recept hittar du HÄR.
Fettisdagen

Jag klarade det =)

Yes, jag har uppfyllt en av mina drömmar. Jag har åkt Öppet spår - 9 mil på skidor. Helt idiotiskt egentligen men det är helt klart en upplevelse som alla borde testa. Det är sjukt hur mycket en människa klarar av. Tyvärr genomfördes gårdagens lopp i de sämsta förhållandena på 25 år (enligt de som vet, jag var ju inte ens född då) och för första gången nånsin körde de spårmaskiner under pågående lopp. På sina ställen föll det 20cm snö och det var extremt svårvallat. Stod i vallakö i säkert en timme eller mer... Inte förrän de två sista milen hade jag riktigt bra skidor som gjorde att jag kunde samla mina sista krafter och åka förbi många åkare. Mellan Evertsberg och Oxberg fanns det inga spår alls och det var bland det jobbigaste jag gjort i mitt liv men mest psykist. Loppet var riktigt roligt fram till Evertsberg men att åka utan spår tar på krafterna.
Den slutliga tiden blev 11 tim 44 min 10 sek och jag hade ont i stort sett överallt när jag passerade mållinjen. Jag vågade knappt ta av mig skidorna för jag visste inte om jag skulle kunna gå. Det gick bra men tungt var det. Kom i säng först strax efter kl 23 och jag trodde det var ett skämt när klockan ringde 06.00 imorse. Vågade knappt känna efter hur kroppen kändes men till slut fick jag lov och det kändes ganska okej. Jag hade mer ont när jag lade mig igår. Ljumskarna är värst och jag kan behöva ta till hjälp med armarna för att lyfta benen ibland, haha!
Jag är nästan helt säker på att jag kommer att åka nästa år igen och då följer nog sambon med också - han blev riktigt sugen igår när han var där och kikade!
På väg upp
Det ska bli grymt kul att åka imorgon och ladda tillsammans med vännerna i stugan ikväll men jag är sjukt nervös nu. Fast hade jag varit helt cool hade jag blivit nervös över det för jag är ALLTID nervös inför ett lopp - så jag antar att allt är som det ska vara.

Jag känner mig dock grymt laddad och enligt nattens dröm kommer det gå hur bra som helst - det var inga problem alls att åka loppet. Efter första backen var det bara att glida de resterande milen i mål. Det blir nog dock lite jobbigare än så men kommer jag in på en tid runt 9 timmar så är jag nöjd :)
Vill ni följa mig i spåret kan ni skicka ett sms och få rapporter löpande under dagen när jag passerar vissa kontroller. SMS:a VASA ÖS 16822 till nr 72777.
Vallabod och kolhydratuppladdning

Igår kväll förvandlades vardagsrummet till en vallabod när jag tog fram mitt nyinköpta vallajärn och körde igång. PÅ golvet lade jag en massa tidningar och plockade fram två stolar att lägga skidorna på. Vem behöver en vallbod när det finns vardagsrum? Eftersom jag är så fruktansvärt envis och vill klara allting själv bestämde jag mig för att valla mina skidor inför Öppet Spår helt själv. Fick några goda råd på Stadium som jag följt och hoppas att jag nu kommer ha både glid och fäste på söndag. Har dock lite problem med vilken fästvalla jag ska lägga på. Än så länge har jag bara glid och grundvalla på skidorna.
Utmaning
Jag blev utmanad av:
http://enmilia.blogg.se/
Här är reglerna:
Gå in i mappen Mina bilder eller din egen personliga bildmapp. Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden. Visa bilden på bloggen och skriv något om den. Invitera sedan sex stycken nya till att vara med på utmaningen. Länka till dem, och låt dem veta att det utmanas.
Bilden är tagen på Arlanda den 22 januari 2008 när jag och tre tjejer var på väg ut på mitt livs bästa resa. Vi väntar på flyget till Wien och därifrån ska vi flyga vidare till Bangkok för att sedan resa runt i Asien 3½ månad.
Jag utmanar:
Jens
Syrran
Rysken
Hedvig
Alla hjärtans dag-frukost
Jag måste visa lite bilder och ge er lite recept på den goda frukost jag gjorde till sambon på Alla hjärtans dag :) Jag gjorde ett pannkakstorn med jordgubbsgrädde och ananas samt äggröra med tillbehör.Frukosten fick toppbetyg av mannen, både smakmässigt och utseendemässigt :)

Pannkakstorn med jordgubbsgrädde och ananas
2-3 port.
Pannkakor
2 dl vetemjöl
1 dl havrekli
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 ägg
2½ dl havremjölk
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan mjölk och ägg. Vispa till en klumpfri smet. Stek i stekpanna på medelvärme i lite olja.
Tillbehör
frysta jordgubbar
mandelgrädde
konserverad ananas i egen juice
Tina frysta jordgubbar och mixa till ett mos. Blanda med valfri mängd mandelgrädde. Recept på mandelgrädde hittar du HÄR. Lägg en pannkaka på en tallrik, sen en klick jordgubbsgrädde och ytterliggare en pannkaka. Fortsätt varva med valfritt antal pannkakor. Avsluta med grädde och garnera med en jordgubbe eller annan frukt. Jag använde en vindruva. Sprid ut ananasbitar runt pannkakstornet och njut med detsamma!

Jag gjorde äggröra men färsk spenat och stekte lite bacon. Rostade bröd som jag stansade ut till hjärtan med hjälp av en pepparkaksform.
Tapasbuffé

Det här är tyvärr det enda fotot jag har på maten, eller lite av maten är mer rätt. På spisen syns kycklingsspett samt baconinlindade dadlar och på de svarta faten syns spansk potatistortilla samt grillad paprika med halloumi. Förutom dessa rätter gjorde jag quesadillas, bönsallad, honungsglaserade morötter, vitlöksstekta champinjoner, jordnötssås och chiliaioli. Kvällens mest uppskattade var helt klart baconinlindade dadlar. Så lätt att göra men fantastiskt gott!
30 dadlar
15 skivor bacon
Kärna ur dadlarna. Dela baconskivorna på mitten. Rulla in varje dadel i en baconskiva. Stek tills baconet är knaprigt.

Potatistortilla
5 kokta potatisar, normalstora
5 soltorkade tomater
4 ägg
4 dl havremjölk
salt
peppar
Skiva potatisen och strimla tomaterna. Blanda och lägg i en ugnsfast form. Vispa äggen, häll i mjölken och krydda med salt och peppar efter smak. Grädda ca 45 minuter i 200 °C.

Vitlöksstekta champinjoner
500 g små färska champinjoner
4 vitlöksklyftor
1 msk olja
salt
Hetta upp en stekpanna och häll i oljan. Fräs vitlöken i oljan och tillsätt champinjonerna. Stek alltsammans på svag värme tills vätskan kokat bort. Salta efter smak.

Grillad paprika med halloumi
3 röda paprikor
2 pkt halloumi
chiliolja
Skär varje paprika på längden i 6 delar. Lägg dem på en plåt med skalsidan neråt. Pensla med lite chiliolja på ovansidan. Grilla högt upp i ugnen ca 20 minuter i 200 °C.

Honungsglaserade morötter
1 kg morötter
25 g smör
1 msk honung
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll i vatten så det nästan täcker morötterna. Tillsätt smör och honung. Låt alltsammans koka upp och koka utan lock tills vätskan kokat bort och morötterna blivit mjuka.
Quesadillas
8 tortillabröd
100 g lagrad mager ost
1 tsk chilipulver
1 krm peppar
Riv osten och blanda den med kryddorna. Fördela osten på fyra av tortillabröden. Lägg på de andra som lock. Stek bröden i stekpanna på båda sidor tills de fått färg och osten smält. Låt svalna inlindade i bakduk. Skär sedan varje bröd i 8 delar.
Bönsallad med persilja
5 dl kidneybönor
2 tomater
½ dl hackad persilja
1 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Tärna tomaterna och blanda alltsammans i en bunke. Låt stå en stund innan servering.

Chiliaioli
1 äggula
3-4 dl rapsolja
½ citron, saften
1½ tsk osötad senap
1½ dl vatten
2 tsk potatismjöl
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
½ tsk salt
Obs! Alla ingredienser måste ha samma temperatur!!!
Blanda potatismjöl med vatten i en kastrull och värm under omrörning till en genomskinlig kräm. Låt kallna.
Blanda äggula, citronsaft och senap. Vispa med elvisp och tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle tills det bildas en krämig majonäs. Rör i vattenkrämen och se till att allt är väl blandat. Tillsätt pressad vitlök, sambal oelek och salt.
En kväll på akuten

Nej, det var inte jag som behövde åka dit utan jag var privatchaufför och personligt stöd. Klockan 18.35 körde min kära sambo kniven i långfingret när han hade diskat den och det blev blodigt. Det var ett rätt djupt sår, cirka 1½ cm och underhudsfettet stack fram. Eftersom det hade varit en bilolycka i Borlänge hade de ingen tid att sy ihop ett finger så vi fick åka in till Falun. Såret var för djupt för att limmas och därför fick vi lov att vänta på doktorn. VI var långt ifrån ensamma på akuten denna kväll, vilket gjorde att hans finger inte syddes förrän omkring kl: 00.05. Tre stygn utan bedövning. Han var duktig till skillnad från mig, som mådde illa av bara tanken på såret.
Vi var hemma igen strax före kl: 01 och jag var döhungrig. Åt lite müsli och hoppade i säng men tror ni jag kunde sova...? Somnade efter en bra stund och vaknade sjukt trött idag så snart är det dags för sängen. Innan jag lägger mig ska jag försöka lägga upp lite recept så håll till godo, dom kommer :)
En fredagskväll i köket...
Jag har förberett potatistortillan med soltorkade tomater, tre olika nötblandningar, chiliaiolin, lagt kycklingen i marinad och rullat in dadlar i bacon så nu är det bara resten kvar :) Imorgon kommer det dock förstärkning från Sthlm så det ska nog gå bra utan nervösa sammanbrott.
Egentligen har jag väldigt svårt för bacon men tillsammans med dadlar är det helt underbart. Sambon är mindre förtjust i dadlar men älskar också kombinationen dadlar och bacon. Återkommer med recept på läckerheterna!
Trevlig helg!
Köpa soffa...?!

Jag har nämnt för säljaren att jag är lite intresserad av denna kökssoffa. Har letat kökssoffa i några månader nu men inte hittat någon fin till bra pris. Denna soffa säljes för 500:- men den är i Sala så jag har lite svårt att åka dit för att titta på den. I helgen får jag besök så då blir det också svårt... Fick ett mail av säljaren som skrev att jag får köpa den om jag kan komma och hämta den i slutet av månaden. Visst, jag kan hämta den innan februari är slut MEN då måste jag ju bestämma mig nu om jag vill ha den...
Vill jag det? Hjälp mig!!!
Jag måste nog ha en överläggning med min kära sambo också, får nog inte bestämma helt själv... Men visst är den fin?!
Buljong utan jäst och socker

Buljong utan jäst och socker.
Den här buljongen är dock inte helt perfekt för den innehåller maltdextrin som är uppbyggt av glukosenheter, som i denna buljong framställts av ekologiskt odlad majs. Men buljongen innehåller ekologiskt odlade grönsaker och kryddor som ger grytor och soppor en god smak.
Fullkornskex oliv
Skrev igår att jag skulle provbaka fullkornskex och nu har jag arbetat fram ett vinnande recept :) Jag använde olivolja istället för smör och kexen blev härligt spröda med en härlig smak av olivolja. Kexen är av 100% fullkorn med alla nyttigheter bevarade. Olivoljan ger kexen mycket bättre fettsammansättning än de kex jag bakade med smör häromdagen. HÄR hittar du de spröda havrekexen.

Ca 60 stycken
1 dl olivolja
1½ dl havremjölk
½ - 1 tsk havssalt, beroende på hur salta du vill ha kexen
3 dl havregryn
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 tsk bakpulver
Värm ugnen till 200º C. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och häll i havremjölken.
Blanda salt, havregryn, vetemjöl och balpulver. Rör ner blandningen i vätskan. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten.
Dela degen i två delar och platta ut på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt, ca 30 x 60 cm. Nagga och skär till jämnstora kex med degsporre eller kniv.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills kexen blivit gyllenbruna. Låt kexen svalna på plåten.
Dinkelsemla med mandelgrädde
Jag har gjort allting själv från grunden eftersom det är omöjligt att hitta de produkter jag önskar ute i affären. Själva semmelbullen är gjord på dinkelmjöl och med bakpulver istället för jäst. Den vanliga grädden har jag bytt ut mot mandelgrädde och semlans sötma kommer från svensk honung.

Mandelmassa
2 dl skållad mandel
1 msk svensk honung
3/4 dl vatten
1 krm vaniljpulver
Kör mandeln och vaniljpulvret i en mixer. Tillsätt honung och vatten under fortsatt mixning. Förvara mandelmassan i en tät burk i kylskåp och låt stå ett par timmar innan användning.
-----
Semmelbullar
1 dl rapsolja
2 ägg
2 tsk svensk honung
8-9 dl fullkornsmjöl av dinkel¨
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 krm salt
2 dl havremjölk
Vispa upp äggen och blanda i rapsolja samt honung. Tillsätt nästan allt mjöl, bakpulver, salt och kardemumma och blanda till en grynig massa. Rör snabbt ner mjölken och knåda snabbt ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. (Degen ska vara lite kladdig.)
Dela degen i 14 delar och forma varje del till en rund bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt kallna under bakduk.

Mandelgrädde
2 dl skållad mandel
1 msk kokosflingor
1 tsk svensk honung
2 dl vatten
1 nypa vaniljpulver
Mixa mandel, vaniljpulver och kokosflingor. Rör ut honungen i vattnet och tillsätt lite vatten i taget under fortsatt mixning.
Grädden tjocknar lite efter mixningen. Låt den därför stå en stund innan användning. Önskas tunnare grädde, tillsätt lite mer vatten.

Skär av ett lock på varje bulle och gröp försiktigt ur den. Blanda inkråmet med mandelmassan och lite havremjölk. Beräkna knappt 1 msk mandelmassa per bulle. Fyll tomrummet i bullen med mandelmassablandningen och fördela mandelgrädde ovanpå. Lägg tillbaka locket och dekorera med kokosflingor.
Ät och njut!
Jäst som smakförstärkare

Kryddblandningar som aromat och grillkrydda innehåller ofta både E621 och jästextrakt.
Konsumenterna har även börjat reagera på övriga E-ämnen och då finns ännu en väg att gå för att höja smaken utan att tillsätta mer av de "riktiga" råvarorna. Jästextrakt är ett sådant ämne. Det innehåller glutamat som höjer smaken MEN räknas inte som en tillsats.
HÄR kan du läsa en artikel i Sydsvenskan om hur E-ämnen ersätts med jästextrakt.
Äppelkaka

4 små el. 3 normalstora äpplen
2 ägg
½ dl rapsolja
1 dl havremjölk
1 dl mandel, hassel- och /eller valnötter
10 st färska dadlar
1 msk kanel
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Värm ugnen till 175° C. Skala äpplena, grovriv hälften och skär resterande äpplen i mindre bitar. Vispa ihop ägg, olja och havremjölk. Mosa dadlarna och blanda ner i vätskan. Finhacka nötterna och blanda med mjöl, kanel och bakpulver. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och häll i vätskan. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Fördela alltsammans i en 1½ liters avlång form. Grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan kallna innan den skärs upp i skivor.
Sjukledig...
Min presentation är i alla fall uppdaterad och den är jag faktiskt nöjd med.
Jag ska vara hemma imorgon också för att bli riktigt pigg och ska försöka sova länge men det misslyckas jag väl säkert med. Brukar vara så när jag verkligen får sova länge.
Tack för alla fina kommentarer på sistone, det värmer :)
Spröda havrekex

Ca 60 stycken
100g smör
1½ dl havremjölk
½ - 1 tsk havssalt, beroende på hur salta du vill ha kexen
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Värm ugnen till 200º C. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och häll i havremjölken.
Blanda salt, havregryn, vetemjöl och balpulver. Rör ner blandningen i vätskan. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten.
Dela degen i två delar och platta ut på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt, ca 30 x 60 cm. Nagga och skär till jämnstora kex med degsporre eller kniv.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills kexen blivit gyllenbruna. Låt kexen svalna på plåten.

Förvara dem i en tät burk.
Hur ska man prioritera?
HUR SKA MAN PRIORITERA?
Det sägs att det är nyttigt att varje dag äta ett äpple, och en


Man måste också dricka



Du ska också ta ett glas




Man ska också äta nötter och bönor/ärtor varje dag. En hel massa nötter/bönor/ärtor. Du ska


Och så en sak till: efter varje måltid ska du

Man måste också






Bland allt annat måste du också hålla dig informerad, dvs.


Du ska också ha


Du ska också




När man räknar ihop allt detta ovan behövs det minst

Den enda lösningen är att göra

T.ex.

Då har du fortfarande en hand ledig, med vilken du kan

Sen om du skulle få 2 minuter över,

Dags för mig att sluta nu, för mellan äpplet, yoghurten, ölen, den första litern vatten och min tredje måltid idag (inkl. nötter/bönor/ärtor), vet jag inte längre vad jag måste göra, men jag vet att jag måste gå på toa NU.
Jag lär spara några minuter om jag borstar tänderna samtidigt!

Vad har hänt i helgen?

På fredagen var jag på bio tillsammans med tjejen som jag är kontaktperson till. Vi såg den animerade filmen BOLT. Den var riktigt söt faktiskt!

På lördagen lagade jag thaimat och sen kom släkten och jag visade bilder från min långa Asien-resa. Det tog sin tid att få till det men bättre sent än aldrig. Nu har de sett en bråkdel av mina tusentals bilder i alla fall :)

Det snöade sjukt mycket i helgen, säkert 2 decimeter och vi som skulle ut och åka långfärdsskridskor.

Det var snö på hela Runn, massa snö, förutom där det var tävling.

Vi kom till slut ut på isen med skridskorna på. Efter att eliten hade varvat fick vi ge oss ut på den upplogade banan på Runn. Det gick lika bra som sist hela vägen trots att isen var dålig med en massa sprickor på flera ställen. När vi kom tillbaka till start- och målområdet var det dags att göra bort sig. Jag skulle glida sakta in för att stanna och ta av mig skridskorna, vad händer då...? Jag ramlar platt på mage med skridskorna i luften, pinsamt värre :)

Jag lyckades även få tiden att räcka till lite bakning. Det blev formbröd med rågkross och havrekex som vi åt med brieost på lördagskvällen, mums!
Matsedel v.7
Jag lagade mat hela lördag eftermiddag till thaibuffén som jag skulle bjuda mina släktingar på och självklart blev det för mycket mat... Som vanligt! Det blev en massa god mat i alla fall som vi får äta som rester i veckan. Vi spar tid när vi bara behöver värma mat och tid behöver jag bara mer av :) Jag gjorde två curryrätter, masaman och penang curry med kyckling, och phad thai med räkor samt kyckling med cashewnötter.
Det blev dock inte så mycket rester så att det räcker hela veckan så veckans matsedel ser ut som följer;
Tisdag: Rester från lördagens thaibuffé.
Onsdag: Kikärtsgryta med potatis.
Torsdag: Pasta med sås av kyckling, soltorkad tomat och vitlök.
Fredag: ???
Lördag: Tapasbuffé
Söndag: ???

Pastasås med kyckling, soltorkad tomat och vitlök
Lättsötad banankaka

1dl olja
2 ägg
2 mosade bananer
10 mosade dadlar
1 msk honung
1½ dl hackad mandel
3½ dl vetemjöl
knappt 1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
Värm ugnen till 175 grader. Mosa bananer och dadlar. Blanda i kryddor, nötter, ägg och olja. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i bananmoset. Fördela jämt i formen och grädda i ca 35 min.
Spenat- och broccolipaj med fetaost

4 portioner
Pajdeg
2 dl havregryn
½ dl olivolja
1 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
lite salt
Blötlägg havregrynen i vattnet och oljan ca 15 min. Krydda och arbeta in mjölet till en smidig deg. Kavla ut och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader.
Fyllning
300 g fryst spenat
300 g broccoli
2 vitlöksklyftor
100 g fetaost
3 ägg
2½ dl havremjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Fräs spenat tillsammans med pressad vitlök. Koka broccolin nästan mjuk. Fördela spenaten jämt i botten av pajskalet och sprid ut broccolin ovanpå. Smula över fetaosten. Vispa äggen och tillsätt havremjölk samt salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter.
Servera med en god sallad.
Fiskbiff och dillmos

4 portioner
Fiskbiff
400 g sejfilé
200 g laxfilé
1 msk potatismjöl
2 msk havremjölk
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ krm paprikapulver
1 krm vitpeppar
olja till stekning
Dela fisken i mindre bitar och mixa den till en färs. Tillsätt potatismjöl, mjölk och pressad vitlök samt övriga kryddor. Kör mixern tills allt är ordentligt blandat. Låt stå cirka 5 minuter. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut lagom stora biffar. Stek på medelvärme tills biffarna är genomstekta.
Dillmos
1 kg potatis
2-2½ dl havremjölk
1-2 msk hackad dill
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka i osaltat vatten tills potatisen mjuknat, ca 15 minuter. Häll av vattnet och värm havremjölken. Tillsätt mjölken och vispa moset luftigt med elvisp. Smaksätt med dill, salt och peppar.
Servera gärna fiskbiffen och moset tillsammans med gröna ärtor.
Tomatsås med grönsaker och bönor

2 burkar (400 g) krossade tomater
4 dl kokta kidneybönor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 stor burk champinjoner
3 lagerblad
1 msk buljong utan jäst och socker
2 tsk oregano
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
Finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en gjutjärnsgryta* och fräs löken ett par minuter. Tillsätt champinjoner, krossade tomater, buljong och kryddor. Låt puttra under lock några minuter och dela under tiden zucchinin i mindre bitar. Lägg i zucchinin i grytan samt lite vatten om såsen är för tjock. Låt allt bli varmt och smaka sedan av med salt och peppar.
Servera såsen med fullkornspasta.
* Gjutgärnsgryta är mycket bra att använda när rätten innehåller tomat eftersom den suger åt sig järn från grytan. Detta gör att rätten blir extra rik på järn, vilket är extra viktigt för vegetarianer.
Var är veckans recept?
Jag ska försöka idag att lägga in recepten på maten vi ätit under veckan. Allting blev gott bortsett då från rotsaksmunkarna som gick helt åt h-vete.
Jag har mått sådär de senaste dagarna och varit extremt trött - sov 10 timmar inatt och det är ovanligt för att vara mig. Skulle åkt skidor idag eftersom jag är i stort behov av det eftersom Öppet Spår är om 15 dagar men när jag mår så här är det bättre att vila. Annars finns det risk att jag blir ännu sämre och inte kan åka alls när den dagen kommer...
Nu är det dags för grötfrukost!
Nytt på väg...
Dröm sött allesammans!
Vissa dagar blir allt bara fel...
Till och börja med var jag sjukt trött när jag skulle upp kl: 6 och det blev en jäktig dag på jobbet där inget riktigt ville gå min väg. På ett boende träffade jag på en personal som betedde sig som om hon var 6 år. Riktigt pinsamt att vuxna människor kan bete sig så... Jag blir så less!

Jag kom hem med huvudvärk och trött i kroppen. På bänken stod en deg och väntade på att bli bakad till limpor. Jag kände att det skulle bli kul och avkopplande ända tills det var deg överallt.... Kanten på hushållsassistenten lossnade när jag blandade degen på maxhastighet och det resulterade i att det blev deg på mattan, golvet, väggen, bänken och på mig. Då blev jag måttligt road...
Sambon kom hem och trots dagens motgångar var jag på rätt bra humör. Vi skulle äta rotsaksmunkar till middag som ALLTID brukar vara gott men det blev självklart också fel, fel, fel! Sambon skalade och rev alldeles för mycket rotsaker - det skulle räckt till säkert 10 personer. Det blev för mycket för smeten som jag gjort så jag försökte göra lite till för att bättra på det hela. Det blev dock bara pannkaka av alltihop. En anledning kan vara att jag använde sojamjöl istället för bovete som jag brukar. Jag ska aldrig göra om det!
Det som borde fått bägaren att rinna över var när jag kom ut i skidspåret och det var mer bakhalt än jag någonsin haft det förr. Gissa om jag tog av mig skidorna och gick hem....?!

Jag använde mitt DoorGym när jag kom hem för att få lite träning för skidåkarmusklerna. Idag är det bara 18 dagar kvar....
Trots att denna dag blev totalt misslyckad är jag ändå på rätt bra humör, så tur är väl det!
Är du fullkornsfia?
Vill ni ha koll på alla mina recept och annat hälsosnack är det god idé att lägga till mig på bloglovin!
Idag är äntligen min träningsvärk borta - jag har haft ont lite överallt i kroppen. Underbenen har dock varit värst men det är över nu. Kan hända att det blir mer träningsvärk imorgon eftersom jag tog i som bara den på passet idag men trots detta var jag oförskämt pigg när passet var slut. Jens; Du får helt enkelt göra ett längre pass :)
Det är mindre än 3 veckor kvar till Öppet Spår nu så denna vecka och de kommande veckorna kommer innebära styrkepass och skidåkning. Lite skridskor kommer det också bli eftersom jag nu är ägare till ett par långfärdsskridskor.

Så här ser mina skridskoskenor ut.
Ge bort en get!

Bilden hämtas HÄR - längst ner till höger.
ActionAid är en politiskt och religiöst obunden internationell hjälporganisation som i över 35 år har bekämpat fattigdom och orättvisa. I alla projekt och kampanjer har ActionAid alltid störst fokus på att stödja fattiga och utsatta kvinnor och flickor eftersom man vet att jämställdhet och rättigheter är nyckeln till framgång i kampen mot fattigdom. ActionAid arbetar alltid i nära relation till de fattiga för att tillsammans med dem hitta vägar ut ur fattigdomen. I dag når organisationens arbete 13 miljoner människor i över 40 länder. I maj 2006 öppnade ActionAid ett kontor i Sverige. Genom att ge bort en present mot fattigdom, till exempel en get, hjälper du några av världens fattigaste familjer att försörja sig själva. Samtidigt får du ett fint och ovanligt gåvokort att ge bort till någon. Bidraget kommer bland annat att användas till getuppfödningsprojekt i byn Kariwa i södra Moçambique.
Matsedel v. 6
Vi har bara planerat måndag-torsdag eftersom helgen är lite oviss och då har vi tid att handla ändå. Det är enbart vegetariskt i veckan förutom tisdagen då vi ska äta fisk.
Måndag; Tomatsås med grönsaker och bönor som serveras med fullkornsspaghetti.
Tisdag; Fiskbiff, dillmos och gröna ärtor.
Onsdag; Rotsaksmunkar och vitkålssallad med lingon.
Torsdag; Paj med spenat, broccoli och fetaost.

Rotsaksmunkar, mums!
På lördagen blir det thaibuffé för då har jag bjudit hit mamma, mormor och morfar för att visa bilder från min Asien-resa. Det var iofs ett år sen jag var där men bättre sent än aldrig :) Då ska jag bjuda på massaman curry, penang curry och phad thai. Ska bli smaskens! Skulle vilja bjuda på mango sticky rice till efterrätt men det blir nog tillräckligt med all mat. Dessutom har jag inget recept på det... :(

Lax- och spenatpaj
4 port.

Pajdeg
2 dl havregryn
½ dl olivolja
1 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
lite salt
Blötlägg havregrynen i vattnet och oljan ca 15 min. Krydda och arbeta in mjölet till en smidig deg. Kavla ut och tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader.
Fyllning
250 g lax
300 g fryst spenat
100 g fetaost
3 ägg
2½ dl havremjölk
1 msk hackad dill
1 krm vitpeppar
½ tsk salt
Tina spenaten, kramar ur vattnet och fördela den jämt i pajskalet. Skär laxen i smala strimlor och sprid ut över spenaten. Smula fetaosten över. Vispa äggen, tillsätt havremjölk och kryddor. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda ca 30 min i mitten av ugnen.
Låt gärna stå en stund innan servering.
Kycklingfärsbiff med rosmarin
Kycklingfärsbiff var det som stod på matsedeln i onsdags och jag gjorde fyra stycken stora härliga biffar. En biff som skulle göra sig alldeles utmärkt som hamburgare med bröd. Det får bli nästa gång!

Kycklingfärssbiff
4 st.
400 g kycklingfärs
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
½ tsk örtsalt
½ krm vitpeppar
Blanda samtliga ingredienser väl i en bunke. Låt vila några minuter. Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite olja. Klicka ut färsen till fyra stora biffar. Stek på låg temperatur tills de är helt genomstekta.

Jag serverade mina biffar tillsammans med ugnsrostade grönsaker; potatis, morötter, lök och färsk broccoli.
Bambi på hal is.

Nejdå, ingen bambi här inte :)
Igår var jag ute och åkte långfärdsskridskor för första gången i mitt liv. Trodde att jag skulle se ut som bambi med tanke på hur kass jag är på att åka vanliga skridskor men det gick hur bra som helst. Det var sjukt kul så nu äger jag snart ett par egna skridskor. Känner dock av vaderna idag - är inte direkt van att stabilisera så mycket med vadmusklerna. Det är väl ganska naturligt efter att, som förstagångsåkare, ha åkt minst 2,5 mil i sträck.
Efter några timmar på Runn begav vi oss in i Kupolen för att göra ett nytt försök med att hitta längdskidor och pjäxor till sambon. Han hade tur den här gången och vi åkte därifrån med skidor, pjäxor och stavar. Vi gav oss ut direkt imorse för att testa grejerna och det funkade bra. Nu har jag sällskap de sista träningsveckorna inför Öppet Spår, det känns bra :) Vi ska ut och åka igen imorgon, i elljusspåret efter jobbet - gött!
Vi nöjde oss inte med skidåkning idag utan vi åkte även till Borlänge för att träna CirkelFys på Friskis&Svettis. Det var rätt jobbigt idag men lika kul som vanligt. Det var dock inte alls lika många motionärer där idag som de första gångerna men jag hoppas att det kommer fler nästa gång så att de sätter in några fler pass i vår. Jag vill ha mer muskler, haha!

Snart är det dags att avsluta en bra helg med en BECK-film på 4:an och räkmacka - precis som en söndag ska avslutas.