Första semesterdagen
Min första semesterdag har varit precis som jag tycker att en semesterdag ska vara. Dagen började med en stavpromenad i den varma sommarsolen trots tidig morgon. Jag stannade efter vägen och plockade en bukett med sommarblommor. Jag levde verkligen i nuet och jag var så stolt över mig själv som annars oftast har tankarna på något längre fram.

Jag var döhungrig när jag kom hem och jag gjorde iordning en STOR tallrik med chokladmüsli ( ja, du läste rätt), äpple och havredryck. Gjorde müslin förra veckan och jag var så sugen på choklad så jag blandade i lite kakao och det blev jättebra :) Njöt min frukost i lugn och ro på balkongen och läste tidningen, härligt. Sen gick jag till affären och bunkrade upp med sommarmat - massa melon, grönsaker och färsk kycklingfilé att grilla.
Jag gjorde iordning lunchsmörgåsar av ciabatta som vi tog med oss till badstranden och eftersom jag gjorde slut på de sista bröden så satte jag igång en ciabattsurdeg. Det blir till att baka imorgon så att det finns goda matsäcksmackor till resten av semestern. Dessa surdegsciabatta är verkligen dem godaste jag ätit.

Dessa goda lunchciabatta fyllde jag med färskost, gustafskorv samt lök- och tomatsallad med persilja för extra smak och saftighet. Det blev en god lunch i värmen på stranden.
Trött, tröttare, tröttast.
Det har varit så sjukt mycket folk i stan och alla restauranger och butiker måste ha tjänat miljoner senaste veckan. Kul för stan men mindre kul är att festivalcampingen tydligen var under all kritik. Jag var ju (tack o lov) inte där och min festival var jättebra. Vädret var toppen, liksom musiken och alla mina vänner :) Bäst på musikfronten var nog Goodlooking Trash från Borlänge men The Sounds gjorde också bra ifrån sig, liksom alltid. Mötley Crue var det sämsta jag sett och för mig är det oförståeligt att betala ett par miljoner för gnisslande gitarrsolon som är 10 minuter långa...
Grillfest hos Myran på lördag eftermiddag var varmt men härligt liksom thaimaten i Soltorgsparken på fredagskvällen. Inne på området såldes den godast Phad Thaien jag ätit på mycket länge, prisvärd var den också. Min mage var dock mindre glad över att få opassande mat på konstiga tider så både fredagen och lördagen slutade i kramper.
Nu ska jag laga lite mat och sen dyka ner i sängen för att sova gott hela natten. Imorgon bitti ska jag gå ut på en lång härlig stavpromenad!
Peace & Love

Till festivalen kommer fler besökare än nånsin, 36.000 och det innebär att Borlänge ökar sin befolkning med 60%. Rätt häftigt! Det är en massa bra band som underhåller dessa tre dagar på flera stora scener. Lars Winnerbäck ska göra TRE spelningar!!!

Jag har inga kläder.

Undra hur ofta jag säger att jag inte har några kläder att ha på mig...? Så här såg iaf vardagsrummet ut när jag rensade min garderob. Inga kläder, nej just det :)
Insåg att jag nog har på tok för mycket kläder eftersom jag glömt bort en hel del som låg i lådor eller hängde lite kalle bakom. Nu har jag iaf mycket bättre ordning och tre kassar med kläder skickade jag hem till mamma. Bra jobbat tycker jag. Fast inga skor följde med ut ur lägenheten trots att det kanske borde följt med några par, men men...
Det var hälsosamt för mig att rensa garderoben för jag blev att må så bra och sen tog jag tag i kylskåpet så nu är det också rensat.
Värd Station Bas

Jag kommer från och med måndag 31 augusti kl: 18.00 att vara med på stationspasset och leda en grupp motionärer vid de olika stationerna. Ska bli kul som bara den!!
Smarriga nötkakan
Bakade denna kaka till midsommar och den försvann ner i allas munnar trots att jag sa att det var en "hälso"-kaka. Jag hann aldrig ta något kort på den eftersom den var så försvinnande god.
100g sötmandel
100 g valnötter
150 g färska dadlar, ca 15st
3 ägg
½ tsk ekologiskt vaniljpulver
olja till formen
Värm ugnen till 175º C. Finhacka mandlar och valnötter. Kärna ur och mosa dadlarna. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda mandlar, valnötter, mosade dadlar, vaniljpulver och äggulor till en smet. Vispa vitorna till ett fast vitt skum och vänd ner i nötblandningen och rör tills allt precis är blandat. Olja en form med avtagarbar kant och bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Havrekakor med sesamfrö och ingefära

Havrekakor med sesamfrö och ingefära
Ca 25 stycken
100g (ca 10st) färska dadlar
50 g (ca 8st) osvavlade torkade aprikoser
50 g osötat jordnötssmör
1 dl vatten
½ msk riven färsk ingefära
2 dl havregryn
50 g finhackade valnötter
1 dl oskalade sesamfrön
Värm ugnen till 200º C. Kärna ur och grovhacka dadlarna och skär aprikoserna i små bitar. Koka upp dadlar, aprikoser, jordnötssmör, vatten och ingefära i en kastrull. Låt puttra under omrörning några minuter. Tag kastrullen från värmen och blanda i valnötter, sesamfrön och havregryn tills allt är väl blandat. Platta ut smeten på en plåt till ca 25 stycken runda kakor. Det är lite kladdigt men det är väl värt besväret. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Räkröra

Räkröra
250 g kesella 1%
½ dl vatten
200 g skalade räkor
2 kokta ägg
1 äpple
1 liten rödlök
2 msk hackad dill
salt
svartpeppar
Finhacka ägg, lök och äpple. Lägg i en skål och blanda i kesella, vatten och dill. Rör till sist i räkorna och smaka av med salt och peppar.

London


London Bridge genom bussfönstret och Ben & Madde på tuben på väg till Paul.


Jag utanför Paul's lägenhet innan vi gick till Greenwich park och myste i solen.


Till höger syns landets högsta skyskrapa.


En stickad Ferrari sågs i ett köpcenter. Härlig utsikt över London i Regent's Park.
Matsedel v. 24

Måndag:
Laxfilé och klyftpotatis
Tisdag:
Spenat- och broccolipaj med fetaost
Onsdag:
Pastasås med kyckling och soltorkad tomat
Torsdag:
Kikärtsgryta med äpple
Russin och valnötsbröd
2 limpor och 4 små bullar

Dag 1, morgon
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten
150 g russin
hett vatten
Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke och låt stå i rumstemperatur 10-12 timmar. Häll hett vatten över russinen och låt dem ligga i vattnet till kvällen.
Dag 1, kväll
400 g rågsurdeg (blandningen från morgonen)
500 g ljummet vatten
500 g vetemjöl
400 g rågsikt
20 g salt
150 g valnötter
de blötlagda russinen
Blanda alla ingredienser utom russin och nötter. Använd gärna vattnet som russinen legat i. Blanda degen på medelhastighet i en degblandare ca 8 minuter. Tillsätt russin och valnötter och blanda på låg hastighet i 3 minuter. Lägg över degen i en plastbunke med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2, morgon
Degen ska nu vara minst dubbelt så stor som dagen innan. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i önskat antal delar. Jag delade min i två stora delar och fyra mindre. Tryck ut delarna till rektanglar. De stora delarna rullar du ihop till limpor. Strö mjöl i lagom stora formar och lägg i limpan. Strö även lite mjöl på ovansidan. Vik in hörnen på de små trekanterna och lägg dem med skarven nedåt på ett mjölat bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa under duk 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275º C och sätt in en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Grädda bullarna direkt på plåten, sätt in limpformarna och spraya lite vatten på brödet. Ta ut bullarna efter 15 minuter och sänk värmen till 225º C. Efter ytterligare 15 minuter är limporna klara. Låt brödet kallna under bakduk.
Tacopaj med sojafärs

Tacopaj
4 portioner
2 dl havregryn
1 dl vatten
½ dl rapsolja
1½ dl fint fullkornsvetemjöl
200 g torkad sojafärs
1 liter vatten
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
4 msk tacokrydda, KryddJohan
1 krm svartpeppar
½ tsk vitlökspulver
2 dl vatten
2 tomater
50 g lagrad ost, max 10%
Blötlägg havregrynen i vatten och olja. Låt dra i ca 15 minuter. Rör om så att grynen mosar sig. Arbeta in mjölet och kavla sedan ut degen så den passar en pajform med 25 cm i diameter. Täck formen med degen och förgrädda skalet ca 10 minuter i 200º C.
Koka sojafärsen i vattnet enligt anvisningarna på förpackningen. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs löken i lite olja och tillsätt sojafärsen. Rör ner kryddorna och vattnet. Låt puttra några minuter. Skiva tomaterna och riv osten.
Fördela sojafärsen i pajskalet och täck med tomatskivorna. Strö över osten.
Grädda pajen ca 20 minuter.
Låt svalna lite innan den serveras med en fräsch sallad.
EU-val

Jag är av den åsikten att den som har rösträtt ska ta vara på den möjligheten och gå till vallokalen för att rösta. Tack vare den goda möjligheten att förtidsrösta är det svårt att hitta på en undanflykt för att låta bli. Jag ska gå till lokalen för att rösta idag och efter lite efterforskningar igår vet jag nu vilket parti jag ska rösta på. Det här valet är viktigt för mig eftersom EU har stor påverkan på Sverige och därav makt över mig. Självklart ska jag då lägga en röst för att själv kunna påverka vad EU ska arbeta för.
Har fått i mig en riktigt smaskig frukostsmörgås som jag bakade igår. Bröd med rågkross som är kryddat med anis och fänkål. Till det drack jag många koppar rött te, mums!

På smörgåsen hade jag ett tunt lager hemgjord majonäs, egenodlad spenat, ett kokt ägg och ett par skivor tomat.
Svar på frågor.
Vad är ett bra bröd? Jag bakar gärna själv men vilka mjöl ska man satsa på att det ska innehålla? o är surdeg bättre? och om man ska köpa vad ska man titta efter? det står ju ofta fullkorn men är det verkligen ett bra bröd för det?
SV: Ett bra bröd är ett bröd som innehåller fullkornsmjöl, dvs. då hela sädesslaget har malts till mjöl. Vetemjöl och rågsikt är siktade mjöl där de nyttiga skaldelarna är borta. De är i dessa delar alla vitaminer och mineraler sitter. Brödet ska gärna innehålla hela eller krossade sädeskorn, t.ex. rågkross eller vetekross. Det är i stort sett omöjligt att baka ett bröd helt utan vetemjöl eftersom det har speciella bakegenskaper som andra mjölsorter saknar. Siktat vetemjöl innehåller få vitaminer, mineraler och fibrer vilket gör att vetet fått väldigt dåligt rykte men väljer du fullkornsvetemjöl är det en helt annan sak. Prova gärna fint fullkornsvetemjöl - fungerar utmärkt till allt från bröd, till kanelbullar och pannkakor.
Det är absolut en fördel av välja bröd med surdeg. Till att börja med smakar dessa bröd så otroligt mycket mer eftersom surdegsbröd tar längre tid att baka och det är under den långa jäsningen det bildas smakrika aromämnen - som är helt naturliga. Surdegen gör även att kolhydraterna i brödet tas upp långsammare än bröd som bakas med jäst och surdegen förbättrar upptaget av vitaminer och mineraler. Det är oftast lätt att baka bröd enbart på surdeg - det tar bara lite längre tid men själva effektiva arbetstiden skiljer sig knappast från att baka med jäst.
Överlag är de flesta bröd i butiken rätt smaklösa och det beror på att de bakas med stora mängder industrijäst och det pumpas in massor med luft. Luften pumpas in i brödet för att företagen ska tjäna så stora pengar som möjligt. Du betalar för volymen, inte för mängden. Nu har jag dålig koll på vad bröd kostar i affären eftersom jag bakar allt själv men jag vet att det är betydligt mycket dyrare än att baka själv. Titta på kilopriset när du köper bröd så du slipper betala dyrt för luft. Brödet bör ha så få ingredienser som möjligt och hög andel fullkorn - fullkornsmjöl och hela eller krossade korn. Var noga med att undersöka mängden tillsatt socker i brödet. Helst ska brödet vara bakat helt utan socker men trots att det går utmärkt att baka utan envisas bagerierna med att ha socker i degen och se då till att det står långt bak i innehållsförteckningen.
Jag följer din blogg, och får mycket inspiration av dig och din mat och undrar om du inte äter mycket kolhydrater som t ex potatis, pasta och ris? Äter du, efter vad som kallas, GI? Vad anser du om den metoden? LCHF? Är det bra metoder, tycker du?
SV: Jag försöker alltid att äta kolhydrater, fett och protein till varje måltid och jag har inget begränsat intag av kolhydrater. Jag väljer däremot näringsrika kolhydrater och undviker siktat mjöl och socker till vardags. Potatis, pasta och ris är livsmedel som jag ofta äter. Pasta mer sällan för jag tycker att jag blir konstig i magen av det men när jag äter det väljer jag fullkornspasta. När jag äter ris blir det råris eller parboiled och ibland även basmati. Potatis tycker jag är ett fantastiskt livsmedel och visst innehåller det mer snabba kolhydrater än pasta och ris men den mättar bättre. Potatisen är dessutom närproducerad och tillsammans med fett och protein är potatis jättebra. Att göra som Sunes bror Håkan och bara äta potatis är rätt dumt. Frukt och grönsaker är bra kolhydratkällor som både mättar bra och är näringsrika.
Idag när folk pratar om GI innebär det allt som oftast en diet i stort sett utan kolhydrater - åtminstone till en början. Det som är så konstigt med det är att GI handlar just om kolhydrater och hur kan det vara en GI-diet om den inte innehåller kolhydrater...? Självklart har kött och fett extremt lågt GI-värde eftersom innehållet av kolhydrater är så gott som obefintligt. Den som äter enbart efter GI-tabeller riskerar att få i sig för lite näring och samtidigt få i sig för mycker energi. Nötter har lågt GI-värde men samtidigt är de VÄLDIGT kaloririka så det kan bli väldigt tokigt att bara följa en tabell.
Jag äter absolut INTE efter denna GI-diet, metod eller vad jag nu ska kalla det men som sagt tänker jag på vilka kolhydrater som slinker ner. Långsamma kolhydrater och högt näringsinnehåll går ofta hand i hand och långsamma kolhydrater mättar bättre. Det är därför jag väljer dem och jag gör det för att jag mår bra av det.
LCHF är en mycket omdiskuterad metod just nu och jag blir nog bara mer och mer arg på denna metog för varje dag som går. Självklart ska vi inte vara rädda för fett för det är jätteviktigt för oss människor men måste det gå till överdrift...? Dr Dahlqvist har uttalat sig i en tidning att hon varken har tid eller lust att läsa artiklar om vetenskapliga studier om LCHF kost men jag undrar då hur hon så starkt kan rekommendera den. Jag anser att hon har helt rätt i mycket som har att göra med tillsatser för vi måste helt klart må bäst av att äta så naturligt som möjligt. Men jag ställer mig frågan hur naturligt det är att äta en kost som består mest av fett och protein....? Vi överlever inte utan kolhydrater och så länge vi äter överlever vi eftersom kroppen kan omvandla fett och protein till kolhydrater. Vår kropp har inte förändrats särskilt mycket sen människan var jägare och samlare, vilket innebär att vi borde äta som dem gjorde då. Jag tror knappast att människorna på stenåldern satt och åt stora köttstekar varje dag. Spannmålen har kommit in i vår kost på senare tid men bär, nötter, frukt, frön och rofrukter har funnits i skog och mark länge. Varför ska vi då helt plötsligt utesluta dessa nu?
Behöver jag säga att jag är lite skeptisk till denna metod...? Jag tror på bra livsmedel utan konstiga tillsatser och kraftigt begränsat intag av tillsatt socker och siktat mjöl.
Indisk kyckling.
4 portioner

600 g kycklingfilé
2 gula lökar
1 äpple
1 msk curry
1 tsk salt
½ tsk timjan
½ tsk vitlökspulver
1½ dl vatten
2 dl krossade tomater
1 dl kokosmjölk
Finhacka löken, tärna äpplet och dela kycklingfilén i mindre bitar. Fräs löken i lite olja i en gryta. Tillsätt äpple, curry, salt, timjan och vitlökspulver. Häll i vattnet i grytan och låt puttra under lock några minuter. Lägg i kycklingbitarna och låt koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Rör i krossade tomater och kokosmjölk. Låt grytan koka upp igen.
Servera med ris och grönsaker.
Dagen i bilder.

Dessa söta gubbar serverades till frukost med havremjölk. Ett bra sätt att fira nationaldagen på tycker jag. Dessutom blev det riktigt lyxig frukost med nybakt bröd - surdegsbröd med valnötter och fikon.


Samma bröd fast ändå inte serverades till soppan vi åt till lunch. Degen räckte även till två limpor.

Sambon stod för lunchen idag och det blev en JÄTTEGOD fisksoppa med sej och räkor. Jag var upptagen med att knåpa ihop ett halsband till mamma. Fyndade ju 50.000 pärlor på en leksaksbutik i Örebro i söndags.

Så här blev resultatet!


Allt regn verkar ha gjort susen för mina växter på balkongen. Ruccola och spenat är nu färdiga att skördas.
Jag har haft en riktig pysseldag hemma idag och det har varit sååå härligt. Har snyggat till här hemma, städat och stuvat om i hyllor. Bokhyllan i vardagsrummet var alldeles överbelamrad och då kom jag på att jag skulle flytta in kokböckerna i köket - för de behövs ju knappast i vardagsrummet.

Så här fint blev det på mina kökshyllor när böckerna kom på plats. Hyllorna har min kära morfar gjort för flera år sedan till mitt tonårsrum men de kom aldrig upp på väggen innan jag flyttade därifrån. De sparades dock och när jag flyttade till Säter betsade jag dem i mörk antikbets och älsklingen satte upp dem.
Vilade mig i form och blev 4:a.
Var dock sjukt nervös innan för jag hittade inte min lagledare som bar runt på min nummerlapp men tillslut kom hon med den i sista stund - precis innan uppvärmningen. Hon hade tydligen skickat ett mail som jag inte fått, men men det löste sig! Jag värmde upp tillsammans med ledarna från Friskis och sen kom starten lite oväntat - jag trodde de skulle räkna ner som de gjort förut men plötsligt gick skottet. Det var som vanligt lite trångt i början men efter en kilometer så var det lagom utspritt.
Jag låg trea i stort sett hela loppet tills jag fick kramp i magen så att jag knappt kunde andas. Att få tillräckligt med syre är ju förstås en förutsättning för att kunna springa så jag fick helt enkelt sakta ner lite. Låg dock bra till tidsmässigt - fick låna mammas klocka och det var guld värt. Tack mamma! Benen blev tyngre och tyngre vilket resulterade i att jag blev omsprungen vid 9km. Jag som tidigare hade haft 2:an i sikte och tänkt springa om henne närmare mål. Tji fick ja, men det var ingen idé att försöka hänga på hon som sprang om eftersom jag hade svårt att andas. Det började dock släppa och jag kunde öka på takten de sista 500 metrarna och jag spurtade i mål som 4:e tjej med tiden 43.36.
Summa summarum - jag är nöjd som bara den med tiden MEN det är ju aldrig kul att komma 4:a. Det är bara att ligga i hårdträning och hoppas att jag håller mig pigg och fräsch veckorna innan loppet nästa år. Prispallen är inte långt borta!!!
Strax dax
Dagen började på sämsta möjliga sätt genom att jag försov mig, vaknade 06.38 istället för 06.00. Jag hade glömt ställa klockan, klantigt som fan... jag som hade lovat att väcka herren i sängen i god tid, gick ju sådär! jag har dessutom glömt min klocka så nu har jag ingen aning om hur jag ligger till under loppet.
Jaja, vi får se hur detta går! Nu måste jag äta nåt tror jag, ska ju springa fortare än fortast om det går som jag vill och då måste det finnas energi att ta av :)
Matsedel v. 23
Stekt sill med vitlöksfräst bladspenat
Tisdag:
Picknickkasse från ICA efter Blodomloppet
(Gud hjälp mig överleva denna tillsatsstinna picknick...)
Onsdag:
Fisksoppa med räkor
Torsdag:
Indisk kycklinggryta
Fredag:
Tacopaj med sojafärs