Den gröna påsen
Innan jag gick hem svängde jag in på affären för att köpa lite morötter och annat som jag har svårt att klara mig utan. Jag gick mot kassan och passerar Taco-hyllan där jag ser att det har kommit en ny serie taco-tillbehör - Organic.
Organic Taco spice mix ORGINAL är i stort sett det enda jag ser - jag får tunnelseende. Styr min kropp med bestämda steg fram emot den gröna påsen. Jag är så himla nyfiken på vad den innehåller. Min sambo har många gånger hört mig spy galla över alla konstigheter som den vanliga taco-mixen innehåller så nu med denna nya mix fanns det hopp. Jag hade inte hoppats förgäves utan till min stora glädje - och förvåning - innehöll den gröna påsen inga tillsatser. INGA SMAKFÖRSTÄRKARE, vilken lycka! Tänk om alla börjar tänka om, vilken förändring det skulle bli. Den gröna påsen innehöll kryddor av olika slag, potatismjöl och tyvärr socker. MEN socker är åtminstone naturligt till skillnad från E621 (mononatriumglutamat) som finns i nästan alla kryddmixer. På Santa Marias hemsida står det dock att de minskat på sockret från 27% till 7%. Största delen av ingredienserna är dessutom ekologiska.
Helgens hyllning går helt överlägset till Santa Maria och nu kan vi äta taco-krydda igen utan att jag behöver oroa mig för alla konstigheter som finns däri.
Jag älskar mitt jobb!
Jag är så himla glad över mitt jobb, det är nog svårt att hitta ett roligare jobb. Jag blir uppskattad varje dag genom att bara sitta och prata lite grann om allt möjligt. Att jag dessutom får betalt för att åka på utfykt och grilla korv är helt fantastiskt! Vi var med i tidningarna häromdagen, kolla in: http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Borlange/Lena-och-Sofia-utgor-en-gladjepatrull-for-aldre/
När jag började min utbildning till hälsopedagog trodde jag aldrig att jag skulle hamna inom äldreomsorgen och ännu mindre att jag skulle trivas med det men det är verkligen ett drömjobb. Jag bidrar med högre livskvalité för de äldre. Hälsopedagog och kakbuffé kanske rimmar lite illa men när det gäller gamla bidrar det till mer hälsa än ohälsa eftersom glädjen de får ut av det sitter i länge. Vi anordnade en kakbuffé på ett boende igår och större delen av huset kom till samlingssalen som vi dukat så fint. Tio olika sorters hårda och mjuka kakor hade vi och personalen samlat ihop. Mer lyckad fest är svårt att finna. En man var så tacksam att han höll ett tacktal efteråt :)
Lingonlimpa
Som pålägg på lingonlimpan passar lite smör, ost 10% och lite paprika.
Lingonlimpa
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda fil, kruskakli, havregryn, lingonsylt, solrosfrön, kummin och salt. Låt stå 5 min. Tillsätt de nåda mjölsorterna blandat med bikarbonat. Rör om degen väl och häll i en väl smord 1½ liters bakform. Grädda i ca 45 min.
Mat och bakpyssel
Jag lagade en god middag i helgen - superenkelt och nyttigt dessutom. Det blev ugnsrostade rotsaker, stekt halloumi och en saftig sallad. Till efterrätt blev det en - tro det eller ej - nyttig bananchokladkaka med "glass" till.
Rotsaksblandningen innehåller:
- kålrot
- potatis
- morot
- färsk broccoli
Detta har jag blandat med en egen olja som jag smaksatt med vitlök, chili och örter. Sedan strödde jag bara över lite havssalt och skjutsade in allt i ugnen.
Bananchokladkaka
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser och kryddor i en bunke. När alla dessa är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, rapsolja, yoghurt, mosad banan och det uppvispade ägget. Rör till en kladdig men sammanhållande smet. Bred smeten i en mindre kakform. Grädda i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Låt svalna på galler.
Till denna kaka serverade jag banan-avokado glass. Jag brukar frysa in skivor av bananer om jag har många hemma och de håller på att mogna över, perfekt att ta fram och göra glass utav.
Bananglass
Mixa alltsammans och servera omgående en klick tillsammans med kakan.
Jag fångade solen
Nu kurrar det i magen så efter att jag duschat ska jag göra mig en god helgfrukost. Det ska bli en shake - är fast i shake träsket sen jag var i Asien i våras - som ska innehålla massa nyttigheter. Blåbär från fjället, avokado, sommarens jordgubbar, färskpressad apelsinjuice och lite ingefära. Mums! Till det blir det en mumsig äggmacka :)
Indisk linsgryta, Dhal
1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
Gör så här
1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Smaka av med salt.
3. Servera dhal med ris och en sallad.
Ett tips är att göra denna gryta i en gjutjärnspanna för att få lite extra järn - speciellt viktigt för kvinnor. Tomater har en förmåga att dra ut järnet ur gjutjärnsgrytan och in berika maträtten, smart va...?!
Hjälp - vad har jag gjort?
Jag tackade ja till att springa ett lopp via sms när en kompis frågade om jag ville ställa upp när hon betalade. Hon hade snällt lovat att ställa upp men ångrade sig dagen efter. Frågade vad det var för typ av lopp och hur långt. Hon svarade att det var ett terränglopp, 1 mil. Kul tänkte jag eftersom jag älskar att springa lopp och en mil är ju en baggis.
Nu var det dock inte vilket terränglopp som helst utan TJURRUSET - som jag inte hade en aning om vad det var innan mamma skrattade åt mig och tyckte jag skulle kolla hemsidan.
"I Tjur Ruset väntar tio omväxlande och tuffa kilometrar genom krävande terräng. Vi letar upp de brantaste backarna och de blötaste kärren. För att riktigt sätta deltagarna på prov bygger vi dessutom några extra hinder längs banan.
Antar du denna utmaning?"
Det är bara att leta fram kläder som jag kan skita ner och satsa på att bli så skitig som möjligt - skitigast vinner-taktiken ska jag köra. För jag lär ju knappast springa milen på 44min denna gång.
Surströmming.
Jag har hört att det kommer att köra i magen nu i flera dagar. Typiskt om det stämmer nu när magen blev bra uppe i fjällen.
Grövelsjön.
På fredagen gick vi upp på Dalarnas högsta fjäll - Storvättesågnen. En skön tur, lite blåsig dock men underbart i alla fall. Frisk luft i många timmar, motion i massor och nyttiga blåbär som mellanmål - kan det bli bättre?
På lördagen fick vi jättefint väder, klarblå himmel och värmande sol. Underbart - snacka om hälsofrämjande helg! Morfar skjutsade in oss i Norge och sen gick vi tillbaka till Grövelsjön. PÅ vägen såg vi en fjällmus och sex renar. Tur va väl det för jag hade tjatat efter mina renar sen vi kom på torsdagen men jag var ändå inte nöjd för jag tyckte det var på för långt avstånd.
Fick sedan veta att mormor och morfar sett massa renar på nära håll där dom var - typiskt att jag gick en annan väg. Jag hade ju trott att jag skulle ha större chans att se ren eftersom jag gick betydligt längre än dom men icke. Fick se renar på nära håll när vi var på väg hem, det gick några stycken över vägen.
Vi hann med att meta lite i ån också eller rättare sagt låg väl jag mest på ett liggunderlag i solen och hickade, haha. Det var avslappnande att höra bruset från ån. Det var ont om mask i skogen så vi fiskade med falukorv från Siljans Chark istället - behöver jag säga att vi inte fick nå fisk...? =D
Liten bakterie - stora bekymmer.
Har haft problem med magen hela veckan nu - trodde jag skulle dö i smärta igår kväll. Jag är ju van att ha problem med magen sen några år tillbaka men det här är på ett helt annat sätt. Jag ringde sjuksyrran idag men hon tyckte jag skulle avvakta. Eftersom jag har sådan problem med magen skriver jag jämt ner vad jag äter så jag kan ha koll på om mina magproblem beror på viss typ av mat. Jag undviker redan konstiga tillsatser, mjölkprodukter, jäst, socker och rött kött men det kan ju finnas något mer som jag är känslig mot. Åt inget ovanligt i helgen som magen borde ha reagerat på så förmodligen har jag fått i mig en liten bakterie....
Jag hoppas fjälluften och några nävar blåbär har en kurerande effekt - uppdatering kommer nästa vecka.
Syster på besök
Kvällen fortsatte med Rappa Kalja och där framkom det tydligt att jag har svårt att hålla masken - var länge sen jag skrattade så mycket. Speciellt när syrran kom med förklaringen: "Uråldrig örtsooppa som sägs hela" eller "Populär dans bland feta äldre". Jag älskar dig syrran!
Hoppas vi ses snart igen sis ;)
Skogen.
Jag hittade en massa kantareller och som den tävlingsmänniska jag är var det tur - annars hade kvällen blivit trist. När vi var ut en kväll förra veckan hittade jag inte en enda :( Jag hittade nog flest av oss trots att jag lade en massa tid på att fota alla vackra svampar. Varför ska de finaste svamparna vara giftiga - de är dessutom lättast att hitta.
Trots att jag för min mage bör undvika alla typer av svamp gjorde vi svampstuvning av alla kantareller. Det jag trots allt ganska bra med magen, jag fick bara lite ont. Kan ha varit för att vi åt kött till också. Jag klarar mig bra utan kött för det var bara segt och rätt trist smak. Varför börja äta nåt som har otroligt stor påverkan på miljön om jag verkligen inte suktar efter det...?
Husvisning och parmiddag
Vi var på middag hos Majs och Thomas igår, riktigt trevlig men enkel tillställning. De hade lagat en enkel men mycket god gryta ur vår gamla hemkunskapsbok. Äntä sköj att den fortfarande är användbar :) Vi bidrog med en äppelkaka med äpplen från svärföräldrarnas träd. Åh, jag längtar tills jag själv får en gård och äppelträd! Kakan ska fyllas med äpplen och kanel, då blir den som godast och gärna med svenska smakrika äpplen, mums!
Äppelkaka
6 svenska äpplen
2 ägg
1 dl råsocker
0,75 dl havremjölk
50 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
kanel
Värm ugnen till 200 grader. Värm mjölk och smör, ställ åt sidan. Skala äpplena och skiva dem i mindre bitar. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, lägg hälften av äpplena i botten och pudra över kanel. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i äggsmeten. Häll i mjölk och smör, rör om och häll smeten i formen. Lägg resten av äpplena på smeten och pudra över kanel och ev. lite råsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter,
Servera med vaniljsås från Oatly.
Mera muffins!
Tomatmuffins med zucchini, lök och ost
2½ dl polenta
1½ dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
1 burk krossade tomater
1 ägg
3 msk olivolja, gärna smaksatt med vitlök och örter
1 röd lök
½ zucchini
1 dl lagrad riven ost, 10%
1 tsk flingsalt
basilika
Värm ugnen till 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Hacka löken och skär zucchinin i tunna skivor. Visa upp ägget, blanda med krossade tomater, olivolja, salt och basilika. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och häll i vätskan. Tillsätt även osten och grönsakerna. Rör tills att allt är blandat. Stoppa ner pappersformar för muffins i en muffinsform. Detta kan verka onödigt men det ger höjd och smeten fastnar inte i formen. Fördela smeten jämt i formarna, ca 12 stycken. Grädda i mitten av ugnen 20-25minuter.
Smakligt mellanmål!
Müslimix
Fullkornsfias enkla müsli
rågflingor
havregryn
kruskakli
pumpafrön
solrosfrön
linfrön
aprikoser (osvavlade)
russin
äppelringar
Blanda allt utom torkad frukt och häll i en långpanna. Rosta i ugnen ca 15 minuter i 175grader. Låt svalna och blanda sedan ner den torkade frukten i mindre bitar. Förvara gärna på bänken i en fin glasburk,
Min müsli blev ännu godare när jag blandade i puffarna från Risenta. Jag äter oftast min müsli med havremjölk och en banan eller annan frukt. En mycket bra start på dagen :)
Tjejmilen
Jag var sjukt laddad när jag stod på perrongen och väntade på tåget till stockholm i lördags. Jag klev på och slog mig ner bredvid Johanna som kom med den tråkiga nyheten att Anna var jättesjuk och skulle vara hemma hela dagen för att sova för att EVENTUELLT kunna vara med på Tjejmilen men bara gå sakta. Vi kom till storstan och åkte för att hämta våra nummerlappar och vi beslutade oss för att stanna så länge som möjligt i stan för att minska risken att bli smittade. Vi träffade Maria och Sara för en underbar lunch som vi avnjöt på Åhlens. Vegetarisk buffé - som jag rekommenderar starkt! Frammåt sena eftermidda'n tog vi tunnelbanan ut till Anna som nyvaken välkomnade oss. Vi undvek kramarna då vi var livrädda för att bli smittade. Stackarn var så hes att hon knappt kunde prata. Vi lagade god och vitaminrik mat för att få sjuklingen att piggna till och som bra uppladdning för oss. Det blev laxfilé med ugnsrostad palsternacka, morot, potatis och broccoli blandat med färsk timjan och oregano.
Jag gick till sängs tidigt för att få sova så mycket som möjligt och jag sov som en prinsessa men vad hjälpte det...? jag vaknade strax före klockan skulle ringa, tät i näsan och slemmig i halsen. Yes, vilken bra start på Tjemilen-dagen. Försökte intala mig själv att det var inbillning och nervositet. Laddade med en rejal frukost och vatten, packade ihop mina saker och vi sa hejdå till sjuklingen som skulle stanna hemma för att tillfriskna inför skolstarten.
Vi mötte upp Sofia på centralen och vi var nu iaf tre stycken av vår kvartett som var laddade inför loppet, trots olika krämpor. Jojjo fick en allergisk reaktion vid frukosten och blev alldeles knottrig på halsen så hon hade heller inte de bästa förutsättningarna.
Summa summarum så får jag väl vara nöjd med mitt lopp. Sprang över en minut snabbare än förra året och jag hade omöjligt kunnat springa fortare. Tiden blev 44.39 och jag var så slut när jag kom i mål att jag slängde mig ner på gräset. Den sista kilometern kändes ungefär som tre. Jag har fortfarande huvudvärk och känner mig varken riktigt frisk eller utvilad än men när jag gör det ska jag ta tag i uppladdningen för Öppet spår 22 februari.