Mogens rågbröd
Detta bröd är liksom Old School-brödet fantastiskt gott men det går betydligt fortare att göra än Old School-brödet. Bakas utan jäst med enbart surdeg och ska jäsas direkt i formen. Av bara två limpor blir det hur mycket bröd som helst. Det är verkligen betydligt mycket billigare att baka sitt eget bröd.
Mogens rågbröd
2 bröd

3 dl surdeg
5 dl krossad råg
5 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
7½ dl vatten
1 msk honung
1 msk grovt salt
1 dl linfrön
1½ dl solrosfrön
2-3 msk bregott mellan till pensling
2 bröd


3 dl surdeg
5 dl krossad råg
5 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
7½ dl vatten
1 msk honung
1 msk grovt salt
1 dl linfrön
1½ dl solrosfrön
2-3 msk bregott mellan till pensling
Blanda alla ingredienser väl. Häll degen i två formar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa cirka 12 timmar, täckt av en fuktig bakduk.
Stick hål på bröden ända ner i botten med en tunn sticka minst 20 gånger för att få fram lufthål som ångan kan komma ut genom. Annars uppstår det lätt ett mellanrum mellan skorpan och brödet.
Gräddas i 75 minuter i 200 grader. Bred på kylskåpskallt bregott mellan över brödet. Låt svalna något och lägg sedan bröden i plastpåsar*. Brödet kan skäras upp efter cirka 4 timmar.
* Brödet får mjukare skorpa och blir mycket lättare att skära upp, tack vare kondensen som bildas i plastpåsen.
Så här mycket bröd blev det av bara en limpa - ca 30 skivor.
Kommentarer
Trackback