Mogens rågbröd

Detta bröd är liksom Old School-brödet fantastiskt gott men det går betydligt fortare att göra än Old School-brödet. Bakas utan jäst med enbart surdeg och ska jäsas direkt i formen. Av bara två limpor blir det hur mycket bröd som helst. Det är verkligen betydligt mycket billigare att baka sitt eget bröd.


Mogens rågbröd
2 bröd

         

3 dl surdeg
5 dl krossad råg
5 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
7½ dl vatten
1 msk honung
1 msk grovt salt
1 dl linfrön
1½ dl solrosfrön
2-3 msk bregott mellan till pensling

Blanda alla ingredienser väl. Häll degen i två formar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa cirka 12 timmar, täckt av en fuktig bakduk.

Stick hål på bröden ända ner i botten med en tunn sticka minst 20 gånger för att få fram lufthål som ångan kan komma ut genom. Annars uppstår det lätt ett mellanrum mellan skorpan och brödet.

Gräddas i 75 minuter i 200 grader. Bred på kylskåpskallt bregott mellan över brödet. Låt svalna något och lägg sedan bröden i plastpåsar*. Brödet kan skäras upp efter cirka 4 timmar.

* Brödet får mjukare skorpa och blir mycket lättare att skära upp, tack vare kondensen som bildas i plastpåsen.



Så här mycket bröd blev det av bara en limpa - ca 30 skivor.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0