Nya råd om fullkorn
Äntligen har livsmedelsverket ändrat rådet om att äta bröd till varje måltid och istället ändrat till ett råd om att äta fullkorn. Bröd till varje måltid är för mig helt befängt eftersom du kan få i dig fullkorn på mycket bättre sätt och samtidigt mer näring. Havregryn och rågflingor består helt av fullkorn medan mängden fullkorn i pasta varierar.
Fullkorn har enorma hälsovinster och undersökningar har visat att fullkornsätare har mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och övervikt. Dessutom innehåller fullkorn mycket vitaminer och mineraler som inte finns i siktade mjöler och skalade sädesslag. Fullkorn är även rikt på växtsteroler som sänker kolesterolhalten i blodet.
Det finns inte tillräcklig kunskap för att ge råd om exakt hur mycket fullkorn som är bra att äta. En riktlinje är cirka 70 gram fullkorn per dag för kvinnor och cirka 90 gram för män. Det motsvarar ungefär
- 1 portion havregrynsgröt och 1 portion fullkornspasta eller
- 2 skivor knäckebröd och 1 portion fullkornsbulgur eller
- 1 portion fullkornsflingor, 1 skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd, 1 skiva knäckebröd och 1 portion fullkornspasta
Läs mer om fullkorn HÄR!