Russin och hasselnötslimpa

Den här limpan är absolut en av de godaste jag bakat och jag kommer absolut att baka den igen. Hur gott det var att äta en skiva av den nybakta limpan med en smakrik ost är svårt att förklara - det måste upplevas!


Russin och hasselnötslimpa
2 limporDag 1, morgon
100 g rågsurdegsgrund
100 g rågmjöl
200 g vatten

200 g russin
hett vatten

Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke och låt stå i rumstemperatur 10-12 timmar. Häll hett vatten över russinen och låt dem ligga i vattnet till kvällen.


Dag 1, kväll
400 g rågsurdeg (blandningen från morgonen)
500 g ljummet vatten (använd gärna vattnet från de skållade russinen)
700 g ljust och fint fullkornsvetemjöl
200 g rågmjöl
20 g salt
200 g hasselnötter
de blötlagda russinen

Blanda alla ingredienser utom russin och nötter. Använd gärna vattnet som russinen legat i. Blanda degen på medelhastighet i en degblandare ca 8 minuter. Tillsätt russin och hasselnötter och blanda på låg hastighet i 3 minuter. Lägg över degen i en plastbunke med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2, morgon
Degen ska nu vara minst dubbelt så stor som dagen innan. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i önskat antal delar. Jag delade min i två och lade i en stor avlång korg för att jäsa. Lägg över en handduk och låt jäsa 1-1½ timme. Sätt ugnen på 275º C och sätt in en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Lägg in limporna på plåten eller bakstenen och spraya in lite vatten med en blomspruta.
Öppna ugnsluckan efter 15 minuter och sänk värmen till 225º C. Grädda ytterliggare 15-20 minuter tills innertemperaturen i bröden är 98º C.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0