GDA - Guideline Daily Amount

GDA är en engelsk förkortning som står för Guideline Daily Amount - eller på svenska ”vägledande dagligt intag". Märkningen är framtagen av de stora livsmedelföretagen för att vägleda allmänheten om energiinnehåll i livsmedel men min åsikt är att det snarare skapar större förvirring. 

gda_ettkex

På framsidan av många produkter syns detta märke - detta är från ett paket Göteborgskex. Det anger kalorier per portion och hur många procent av det dagliga energiintaget för en kvinna portionen motsvarar.

Det är det som jag tycker är så missvisande!!! Eftersom det innehåller så lite energi så misstänker jag att flera personer tänker att de kan äta jättemycket kex. På baksidan kan du läsa om socker- och fettinnehåll m.m. men det kan du ju även på en vanlig näringsdeklaration. Problemet med att folk inte läser det har vi ju redan.


Enligt GDA skulle 8 personer dela på denna chipspåse...

Än en gång har industrin skapat något som konsumenterna tror är till deras hjälp men förmodligen har baktanken varit att ge konsumenterna ett godkännande att äta näringsfattiga produkter genom att göra portionsstorlekarna mycket mindre än de i verkligeheten är. För hur många äter ENDAST 25g chips idag? Då skulle 8 personer dela på en 200g påse som idag ses som en liten påse chips. Vet knappast om det hände när jag var yngre...

Vad tycker ni om GDA?

Ni kan läsa mer HÄR!


Kommentarer
Postat av: Emelie

Jag är inte heller särskilt förtjust i det. Dels för att det vilseleder och dessutom eftersom jag anser att det bara visar antalet rekomenderade kaolrier vilker också ställer till det. För det första förbrukar vi ju otroligt olika mängd kalorier och för det andra så säger mängden kalorier ingenting om näringsinnehållet i livsmedlet. Med andra ord håller jag med dig till fullo.

2009-10-24 @ 21:06:02
URL: http://emmlans.blogg.se/
Postat av: M.T.A.FD.AK

Men var det inte ett dagligt rekomenderat värde? De kan väl inte sätta ut på chipspåsen vad folk i genomsnitt FAKTISKT äter, det ska väl bara vara 25g av den sorten, som ett vägledande dagligt intag? Det blir svårt att på varje produkt i butiken märka ut vad just din eller någon annans kroppstyp behöver för att fungera som bäst, det där får man nog klura ut på egen hand. Att det finns riktlinjer och rekomendationer över hur mycket man bör hålla sig, för att inte försämra hälsan, är inte det bara bra?

2009-10-26 @ 00:04:18
Postat av: Anonym

Jag läser inte det ens.. tycker det räcker med sunt förnuft när man handlar :)

2009-10-28 @ 17:52:14
Postat av: Hannah

Hehe, det är ju nästan lite skrattretande tycker jag. På en 100 grams chokladkaka kan det t.ex. stå att det är 125 kcal i en "portion", men problemet är ju att många anser 100 gram vara en portion, och inte 25 gram som chokladkaketillverkarna skriver. Jag tror nästan att GDA lurar folk som inte vet någonting att de kan äta mer...

2009-12-06 @ 17:41:50
URL: http://foodporn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0