Fettföreläsning

Hela eftermiddagen idag hade vi fettföreläsning med Fredrik Paulún och snacka om att jag lärt mig massor. Speciellt om mättat fett.

Livsmedelsverket och gemene mans uppfattning om mättade fetter är att alla är farliga. LCHF-anhängarna menar att mättade fetter är ofarligt och inte har sämre effekter på hälsan än omättade fetter. Fredrik Paulún däremot har idag lärt mig att det inte går att generalisera de mättade fetterna som bra eller dåliga. Vissa mättade fetter är bra, de korta och mellanlånga medan de långa fettsyrorna är farliga.

Långa mättade fettsyror är hårda och fastnar lätt i vår fettvävnad medan de korta och mellanlånga förbränns i högre utsträckning. Våra cellmembran är uppbyggda av fett och de som äter mycket hårda mättade fetter har svårgenomträngliga cellmembran vilket orsakar låg insulinkänslighet. Därmed ökar risken för diabetes typ II markant.De hårda mättade fetterna finns främst i feta köttprodukter medan de bra mättade fetterna finns i kokosfett, palmkärnolja, mejeriprodukter och palmolja. Alla fetter är dock farliga om de är mättade genom att de blivit raffinerade för att bli mer hållbara, t.ex. margariner och frityrolja. Även oljor som är varmpressade innehåller lite skadligt fett men i små mängder. Framförallt är det avsaknaden av de nyttiga ämnena som gör det viktigt att välja kallpressade oljor.

Kokosfett är det fett som klarar upphettning bäst och passar därför utmärkt att steka i. Andra fetter som steks på för hög temperatur förstörs och det bildas farliga transfettsyror. Stek därför på svag värme för att undvika detta.

Kommentarer
Postat av: Emelie

Vad roligt med kostrådgivarutbildning. Jag funderar också på att gå den. Har du gått den första kursen också eller bara den fortsättningskursen?

2009-10-07 @ 06:12:38
URL: http://emmlans.blogg.se/
Postat av: Fia

Shit var roligt och intressant! Får man fråga hur mycket du betalar för kursen eller hur det finansieras?Kul att du skriver ner lite vad du får lära dig, så man får lite smakprov på vad kursen går ut på och så!

2009-10-12 @ 14:40:04
URL: http://magnificent.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0