Surdeg
Här är grunden för surdeg;
Dag 1-3
Blanda ½ dl rågmjöl med 1 dl ljummet vatten och ett rivet äpple i en glasburk. Låt stå på ett varmt ställe 20-25 grader i 3 dygn. Rör om i degen morgon och kväll.
Dag 4
Blanda i 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten och rör om ordentligt.
Dag 5
Surdegen ska nu ha vuxit något och ha en lite frän lukt. Häll bort allt utom ca ½ dl surdeg och tillsätt 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Låt stå 10-12 timmar.
Upprepa denna process tills surdegen jäst ordentligt till nästan dubbel storlek och är fluffig med lufthål. Nu har du en färdig rågsurdegsgrund och är redo att baka.
_______________________________________________
Förvara den färdiga surdegen i kylskåpet och mata den med minst 1 msk rågmjöl och 1 msk vatten varje vecka.
Tack för recept och skötseltips. Nu ska jag nog snart våga mig på att testa och baka.
Nu har jag startat igång en surdeg här men kom på ytterligare en fråga: När den stått i kylskåpet, måste jag väcka upp den på något sätt innan jag börjar baka med den eller kan jag ta direkt från kylskåpet och lägga i "brödet"?