Morotslimpa

Detta bröd bakade jag för några veckor sedan men kom på att jag glömt lägga upp receptet. Det blev ett härligt saftigt grovt bröd med mycket smak. För mig som älskar solrosfrön längtar jag verkligen till en frukost eller ett mellnmål med detta bröd. Passar även att rosta.

Morotslimpa
2 limporDag 1, morgon

Vetesurdeg
100 g rågsurdegsgrund
100 g vetemjöl
100 g ljummet vatten

Rågsurdeg
100 g rågurdegsgrund
100 g rågmjöl
100 g ljummet vatten

Skållat vete
200 g vetekross
300 g hett vatten


Dag 1, eftermiddag/tidig kväll

800 g fint fullkornsvetemjöl
surdegen från morgonen
skållat vetekross från morgonen
200 g morötter
150 g solrosfrö
50 g linfrö
20 g salt

Blanda surdeg, skållat vete och mjöl. Kör i degblandare på medelhastighet i 5 minuter och lite snabbare i 3 minuter. Tillsätt morötter frön och salt och blanda 3 minuter på låg hastighet. Lägg degen i en inoljad plastbunke med lock. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur och ställ sedan in bunken i kylskåpet.


Dag 2, morgon

Ta fram degen ur kylskåpet och den ska nu vara ungefär dubbelt så stor. Låt den stå framme i rumstemperatur om den behöver jäsa lite till. Häll upp degen på mjölat bakbord när den är färdigjäst och knåda den smidig. Dela degen i två delar och platta ut varje del till en rektangel. Rulla ihop varje del till en limpa och lägg i mjölade limpformar.
Låt jäsa i rumstemperatur ca 1-2 timmar. Limporna ska ha rest sig några centimeter och när du trycker med fingret ska de fjädra emot lätt.
Värm ugnen till 275º C och ställ in en ugnsform med vatten i botten av ugnen (detta görs för att skapa ånga). Sätt in formarna i mitten av ugnen, spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250º C. Öppna luckan efter 15 minuter, vädra och spruta in lite mer vatten innan värmen sänks till 200º C. Efter ytterliggare 20 minuter, alltså totalt 35 minuter borde bröden vara klara. För att vara säker - stick in en stektermometer som ska visa 98º C.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0