Viktminskning del 1.

Nu känns det som det börjar bli dags att skriva ett inlägg om viktminskning eftersom det är många som vill veta hur det ska gå till eftersom de är helt förvirrade av alla dieter som det skrivs om hela tiden.Jag har valt att börja med motionen eftersom det är bättre att vara fysiskt aktiv och överviktig än smal och fysiskt inaktiv.

Med alla råd media överöser oss med per dag är det svårt att veta vad som egentligen är rätt eller fel när det gäller viktminskning. Det senaste jag läste om kropp/vikt i kvällsblaskan var att om du vill få snygg rumpa behöver du endast sitta och spänna skinkorna där du sitter på din stol eller i soffan. Tids nog skulle det ge resultat men hur lång tid tar inte det? Går du istället och tränar några gånger i veckan får du garanterat snabbare resultat och DESSUTOM har det en massa hälsofördelar. Dit jag vill komma med den här rumphistorien är att det skrivs mycket konstigt och visst har väl alla råd sina fördelar med det blir fel när det inte får något sammanhang. Spänn din lilla stjärt du när du sitter still, det är inget fel med det men se till att träna också om du vill ha snygg rumpa.

Träning är en viktig del om du vill gå ner i vikt. Många skulle kunna gå ner mycket i vikt enbart genom att börja träna men ändå ha kvar samma matvanor eftersom du gör av med mycket mer energi än normalt. All viktminskning/viktuppgång bygger på obalans mellan energin från det du äter och den energi du gör av med genom att röra på dig. Det innebär att om du äter mycket måste du röra på dig mycket.

När vi rör på oss gör vi av med energi och ju jobbigare det är desto mer energi kräver det. Träningen gör även att du förbränner mer i vila - du får en så kallad efterförbränning och den är längre ju hårdare du tränar. Vid träning stärker du också dina muskler och ökar i muskelmassa vilket gör att du gör av med mer energi - både i vila och under träning - eftersom muskler kräver mer energi än fett.

Många går ut på morgonpromenader för att de hört att de bränner mer fett då men det är en sanning med modifikation. Självklart bränner du fett när du går en morgonpromenad och fettförbränningen är förmodligen något högre än vid en promenad efter frukost. Direkt när du vaknar är kroppens kolhydratlager tömda efter nattens fasta och kroppen tvingas då ta energi från kroppens fettreserver. Promenader före frukost bränner alltså lite mera fett men det brukar även sägas att promenader och annan lågintensiv träning bränner mest fett. Det är sant på så sätt att procentuellt sett är energin kroppen tar från fett större än energin från kolhydrater MEN en löprunda är mer energikrävande än en promenad. Totalt sett har kroppen förbrukat mer fett i gram efter löprundan men förbränningen av kolhydrater är ännu högre. Du gör helt enkelt av med mer energi genom att springa och du förbränner mer - både fett och kolhydrater - även efteråt.

Det jag försöker säga är att träna vad du vill, gärna varierat, för du förbränner fett oavsett vad du gör. Kom ihåg att vardagsmotion är VIKTIGT, det är en klyscha men; Ta trapporna istället för hissen! Du tjänar mycket på det - ta på dig en stegräknare så får du se. Gå MINST 10.000 steg/dag - gärna 15.000.

Trappa sakta upp din träning för att undvika överbelastningsskador pga överträning. Förändringar tar tid så börja sakta och öka på succesivt.

Nästa gång ska jag ta upp den viktiga maten. Är det något särskilt du vill veta? Skriv och fråga i så fall så tar jag upp det då!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0