Viktminskning del 2.

Det är självklart viktigt VAD du stoppar i dig om du vill gå ner i vikt men minst lika viktigt, om inte viktigare, är NÄR, HUR och VARFÖR du äter. Viktminsking handlar ofta om att förändra ett beteende och då måste fokuset läggas på hur, när och varför du äter. Att förändra ett beteende tar tid men detta är ett måste om du vill minska i vikt och behålla den vikten. Det kommer att löna sig i längden eftersom du kommer att må bättre när du har en vikt du trivs med, du lever sunt och slipper kortsiktiga dieter när du lagt på dig de där extra kilona - IGEN!

NÄR du äter är extremt viktigt eftersom du måste äta med jämna mellanrum för att hålla blodsockret på en bra nivå. Äter du väldigt sällan riskerar du att få ett mycket lågt blodsocker och lågt blodsocker leder ofta till att du faller för frestelser. Långt mellan måltiderna gör att du blir väldigt hungrig och det resulterar ofta i att du äter mer än du behöver. Om du fördelar måltiderna jämnt över dagen minskar risken för överätning och sug efter kaloririk mat. Undersökningar har visat att de som äter regelbundna måltider, jämnt fördelade över dagen, får i sig mindre kalorier än de som äter oregelbundet.

Du bör sträva efter att äta frukost, lunch och middag samt två eller tre mellanmål och låt det aldrig gå mer än 4 timmar mellan målen. Att äta 5-6 mål om dagen ger dig en högre energiförbränning eftersom kroppen får ny energi när det behövs. Går det för lång tid mellan målen ställer kroppen in sig på sparlåga och energiförbränningen sjunker för att hushålla med den energi som finns att tillgå. Kroppen reagerar som den gjorde på stenåldern - den förbereder sig på svält. När du sedan äter kommer kroppen att lagra så mycket som möjligt av den energin, främst som fett, för att klara nästa svältperiod.

HUR du äter har bl.a. betydelse för din mättnadskänsla. Tittar du på TV när du äter, äter du stående eller sitter du och äter i lugn och ro tillsammans med familj eller arbetskamrater? Du bör fokusera på maten du äter - undvika TV, tidningar och att äta stående eller när du är stressad. När du har maten i fokus känner du lättare när du är mätt, du tuggar maten bättre vilket också är viktigt för att du ska känna dig mätt och eftersom du till stor del äter med ögat är det viktigt att se vad du äter. Fokuserar du på maten äter du oftast även saktare än om fokus ligger på något annat och då äter du mindre eftersom det tar en stund innan vi känner att vi är mätta.

VARFÖR du äter vid olika tillfällen är en bra fråga att ställa till dig själv. Äter du för att du är hungrig eller för att du är sugen? Det är ofta våra vanor som styr vårt ätande och genom att ställa frågan varför du äter något kan du ändra på dina vanor. Äter du chips i soffan till fredagsfilmen bara för att du brukar det eller är det verkligen dem chipsen du längtar efter hela veckan? Om du har köpt något godis som du varit riktigt sugen på, slutar du då äta när du känner dig nöjd eller äter du upp allt utan att tänka efter? Dessa frågor är viktiga för alla att ställa sig själva men vill du gå ner i vikt är detta varför extra viktigt eftersom du behöver minska ner på onödiga kalorier.

Nästa del kommer att handla mer om VAD som är bra att äta om du vill leva sunt och skaffa dig en vikt som passar din längd.

Kommentarer
Postat av: Andrej

Jag instämmer i det mesta. Att äta regelbundet är verkligen A och O. Jag försöker verkligen att tänka på det och att inte äta närmare än tre timmar innan de lite tuffare passen.

Sedan är jag jättesvag för frosseri - verkligen "knö" i mig godis eller annat gott. Kankse något för mig att ta tag i!

2009-01-15 @ 22:20:23
URL: http://www,rysken.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0