Dinkelrutor

Jag skulle baka brödet som jag alltid blir ombedd att baka - Anders surdegskakor - men när jag var till affären fanns inget fint fullkornsvetemjöl på hyllan så jag fick tänka om. Då skapades dessa goda dinkelrutor istället.


Dinkelrutor
ca 25 styckenDag 1, morgon
100g rågsurdeg
250 g rågmjöl
250 g vatten

Skållning
600 g kokhett vatten
300 g rågmjöl

Rör ihop surdegen med mjöl och vatten i en glasburk. Sätt på ett lock eller täck med plastfolie.Mät upp rågmjöl i en bunke och häll över det kokheta vattnet. Låt stå i rumstemperatur under dagen.

Dag 1, kväll
surdegen från morgonen
skållningen från morgonen
900 g dinkelmjöl
500 g fint fullkornsvetemjöl
250 g osötat äppelmos, se recept
50 g linfrö
20 g salt

Blanda allt utom salt och linfrön och kör i degblandare på medelhastighet i 5 minuter och lite snabbare i 3 minuter. Tillsätt frön och salt och blanda 3 minuter på låg hastighet. Lägg degen i en inoljad plastbunke med lock. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur och ställ sedan in bunken i kylskåpet.


Dag 2, morgon

Ta fram degen ur kylskåpet och den ska nu vara ungefär dubbelt så stor. Låt den stå framme i rumstemperatur om den behöver jäsa lite till. Häll upp degen på mjölat bakbord när den är färdigjäst och knåda den smidig. Dela degen i ttvå delar. Platta till med handen eller kavla ut delarna till två rektanglar och dela i jämstora rutor.
Låt jäsa på mjölat bakplåtspapper under bakduk i rumstemperatur ca 1-2 timmar. När du trycker med fingret ska de fjädra emot lätt.
Värm ugnen till 275º C och ställ in en ugnsform med vatten i botten av ugnen (detta görs för att skapa ånga). Nagga bröden med en gaffel eller potatissticka och sätt in bröden i mitten av ugnen, spruta in lite vatten med en blomspruta. Grädda 12-15 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0