3-limpa

Det här är ett mjukt och gott bröd som jag absolut kommer att göra fler gånger. Jag kallar den 3-limpa för att den innehåller tre olika mjölsorter. Av min deg gjorde jag tre bröd, två limpor och ett runt men känner du för att göra tre runda eller två riktigt stora limpor går det precis lika bra.


3-limpa
2-3 brödDag 1, morgon
100g rågsurdeg
250 g rågmjöl
250 g vatten

Rör ihop surdegen med mjöl och vatten i en glasburk. Sätt på ett lock eller täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur under dagen.

Dag 1, kväll
surdegen från morgonen
400 g vatten
250 g dinkelmjöl
500 g fint fullkornsvetemjöl
100 g solrosfrön
100 g pumpafrön
20 g salt

Blanda allt utom salt, solros- och pumpafrö och kör i degblandare på medelhastighet i 5 minuter och lite snabbare i 3 minuter. Tillsätt frön och salt och blanda 3 minuter på låg hastighet. Lägg degen i en inoljad plastbunke med lock. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur och ställ sedan in bunken i kylskåpet.


Dag 2, morgon

Ta fram degen ur kylskåpet och den ska nu vara ungefär dubbelt så stor. Låt den stå framme i rumstemperatur om den behöver jäsa lite till. Häll upp degen på mjölat bakbord när den är färdigjäst och knåda den smidig. Dela degen i tre delar, två lika stora och en lite mindre. Platta ut de lika stora delarna till två rektanglar och rulla ihop varje del till en limpa och lägg i mjölade limpformar. Forma den mindre delen till en stor bulle och lägg den i en mjölad rund korg.
Låt jäsa i rumstemperatur ca 1-2 timmar. Bröden ska ha rest sig några centimeter och när du trycker med fingret ska de fjädra emot lätt.
Värm ugnen till 275º C och ställ in en ugnsform med vatten i botten av ugnen (detta görs för att skapa ånga). Sätt in formarna i mitten av ugnen, spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250º C. Öppna luckan efter 15 minuter, vädra och spruta in lite mer vatten innan värmen sänks till 200º C. Efter ytterliggare 15 minuter, alltså totalt 30 minuter borde bröden vara klara. För att vara säker - stick in en stektermometer som ska visa 98º C.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0