Mycket energi - lite näring

Det känns konstigt när jag som Hälsopedagog arbetar med förståndshandikappade som har sina inrutade vanor med fika och godis varje dag. Vad ska jag göra? Jag går där på affären och kan inget mer göra än att föreslå något annat som personen ska handla. Magen växer eftersom de rör på sig alldeles för lite och de nappar sällan på erbjudanden om att ta en promenad.

För att undvika att det blir så här vill jag arbeta med barn och ungdomar samt deras föräldrar så att de får en bra start i livet. Såg en alldeles för rund 3-åring häromdan som stod och halsade Coca Cola ur en 0,5l flaska. Det är knappast konstigt att dagens barn är tjocka om föräldrarna låter sina 3-åringar dricka en massa läsk. Det var för visso fredag men ändå; en 3-åring borde inte ens veta vad Coca Cola är.... Läste dessutom på en Coca Cola flaska häromdan för skojs skull och det stod att Coca Cola skulle vara en del av en aktiv livsstil. Dom gör verkligen allt för att behålla sina kunder. Ett glas (250ml) innehåller hela 29% av det totala dagsintaget socker för en person som behöver ca 2000kcal per dag. Tänk dig då alla som dricker flera liter om dagen. När jag själv var liten fick jag dela en flaska läsk (33cl) med syrran på helgen och jag var glad för det. Min sambo hade två syskon och de fick dela en på tre.

Det har blivit sån hysteri kring gigantiska förpackningar. Jag hade aldrig kunnat drömma om en 400g chipspåse när jag var barn, det fanns inte på världskartan. Möjligtvis i USA men för mig var en påse med 100g chips en stor påse. När jag tänker efter tror jag inte ens det finns sånna idag. Trodde inte mina ögon när jag för något år sedan såg fullkornschips som inte är mycket bättre att äta än de vanliga varianterna. Det fokuseras på helt fel saker, ät havregryn istället för att få i dig fullkorn.

Barn vill självklart ha allt som är onyttigt, det ville jag själv också, men det är föräldrarnas ansvar. Ett barn vet inte vad som är bäst att äta, vad som är nödvändigt för att kroppen ska fungera. Dessvärre tror jag att många vuxna har problem med det också, varför skulle annars så många föräldrar ge sina barn alldeles för mycket livsmedel med mycket energi och lite eller ingen näring alls...?!

Kommentarer
Postat av: Mamsen!

Mycket bra åsikter.

2008-06-10 @ 19:52:51
Postat av: Sara

Haha, vi delade dricka ja ;D men ibland om vi tjatade fick vi dela en till. Men du ville alltid ha dom äckliga smakerna ;)

2008-06-13 @ 07:25:52
URL: http://saralinneasikstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0