Old School-rågbröd

Detta brödet är verkligen värd all tid det tar från början tills det går att äta. Det tar 1½ dygn från början till färdig smörgås.

Old School-rågbröd
2 bröd


 

Dag 1
300 g surdeg
9 dl ljummet vatten
575g rågmjöl
2 msk honung
2 msk grovt salt

Rör ihop salt, surdeg och honung och jämna med lite av vattnet. Rör i resten och ställ det varmt i en skål med en kökshandduk över. Hur länge beror på hur aktiv surdegen är, men det ska se livligt ut, lätt bubbligt och jäst. Oftast blir det bra att låta det stå över natten.

Dag 2
3½ dl julöl, maltöl eller porter
800 g krossad råg

Rör ihop öl och råg med degen och låt jäsa 5-8 timmar.

Ta undan surdeg till nästa bak. Fördela sedan degen i två rågbrödsformar, fodrade med bakpapper. Det är viktigt för det färdiga brödet att man försöker få till en jämn och glatt yta. Använd en degskrapa doppad i vatten. Låt bröden efterjäsa 3-4 timmar.


Stick djupa hål i bröden med en strumpsticka eller en trästicka på minst 20 ställen*. Grädda bröden i 200 grader ca 70 minuter. 

Packa in bröden i mycket fuktiga, ja helt enkelt våta, kökshanddukar när de tagits ut ur ugnen. När de har svalnat läggs bröden i plastpåsar med handdukar och allt och får ligga till nästa dag. Då blir bröden mycket lättare att skära upp.

*Genom att sticka hål i bröden bildas små "skorstenar" som gör att ångan från bröden kan ta sig ut. Annars trycker ångan upp skorpan som ett lock, och då blir brödet helt omöjligt att skära upp.


Kommentarer
Postat av: Jens

Älskar det brödet, det blir faktiskt bra även om man misslyckas med jäsningen!

2009-04-05 @ 21:54:25
URL: http://friskisjens.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0